Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   "Dela" de mult trebuia închisă

„Dela” de mult trebuia închisă

O familie de romi din Ucraina a imigrat în R. Moldova, unde a început să-şi întreţină existenţa prin diverse activităţi comerciale în preajma Pieţei Centrale. Una dintre activităţi era legată de identificarea unor invalizi care au membrele amputate, pentru a-i forţa să cerşească. “Businessul” a continuat până prin 2009, când femeile de etnie romă au racolat o minoră pe care au traficat-o în oraşul Odesa (Ucraina) în scop de exploatare sexuală. În prezent, procurorul şi judecătorul bat pasul pe loc în dosarul de trafic intentat în acest caz, motivând că minora “a dispărut”.

La Piaţa Centrală din Chişinău femeile de etnie romă Svetlana şi Aliona Damaschin au făcut cunoştinţă cu o minoră, originară dintr-un sat din raionul Anenii Noi. “Eu am văzut-o că şedea jos lângă femeile care vând lumânări. Am întrebat-o de ce stă singură. A spus că vrea să lucreze, dar că nu găseşte de lucru. Am luat-o acasă”, povesteşte Aliona Damaschin, acuzată de trafic de copii.

În cadrul urmăririi penale, procurorii au stabilit că minora, în vârstă de 17 ani, a fost adăpostită într-o casă din comuna Sângera, situată la 3 km de Aeroportul Internaţional Chişinău. Surorile Damaschin, împreună cu mama lor, au gândit un plan prin care să o transporte pe minoră la Odesa, pentru a practica prostituţia.

Au traversat vama ilegal, prin Transnistria

Aliona Damaschin ne-a spus cum au reuşit să treacă vama ilegal, prin regiunea transnistreană. “Noi ne-am pornit la lucru în Ucraina. Mama şi sora au trecut vama pe la Dubăsari. Aveau paşaport. Eu şi fata, care era cu noi, am trecut tot pe acolo, fără documente, pe sub un pod. Noi ştiam de acest loc. Când am ajuns în Ucraina, am luat la ocazie un taxi”.
Procurorul Roman Recean, din cadrul Procuraturii Anenii Noi, susţine că, ajungând în oraşul Odesa, victima a fost întâmpinată de o persoană neidentificată, care acţiona de comun acord şi prin înţelegere prealabilă cu inculpatele Damaschin. “Au condus-o într-o casă, unde i-au comunicat condiţiile de practicare a prostituţiei şi au ameninţat-o că, în cazul refuzului de a presta servicii sexuale, vor aplica violenţa”.

Recean mai spune că victima a fost obligată să acosteze clienţi şi, neavând alte soluţii, în lipsa actelor de identitate şi a surselor materiale, a căzut de acord, contra plată, să ofere servicii sexuale. Minora a fugit a doua zi din mâinile femeilor de etnie romă. A stat 3 luni la o persoană din Odesa. Apoi a sunat-o pe sora sa, în R. Moldova, şi a anunţat-o despre situaţia în care se află. Doar ulterior  victima a fost adusă acasă de către colaboratorii de poliţie.

10 şedinţe de judecată. Se bate pasul pe loc

Surorile Damaschin derulează un alt scenariu. Când au ajuns la Odesa, ele ar fi început să caute gazdă. Între timp, minora ar fi cunoscut un tânăr. “Mama îi tot spunea să se liniştească, da’ ea tot pe a ei o ţinea. A plecat şi noi nu mai ştiam nimic despre ea”.

Pe 10 octombrie, curent, a avut loc cea de-a 10-a şedinţă de judecată. La proces au fost prezenţi doar procurorul şi un avocat al inculpatelor. Victima nu s-a prezentat, întrucât ar fi plecată din R. Moldova. Din informaţiile deţinute de  procuror şi  de judecător, minora s-ar afla la Moscova.

Judecătorul Fedor Gonţa, cel care examinează cazul, susţine că ar fi soluţionat de mult dosarul dacă victima s-ar fi prezentat la şedinţele de judecată. “Prezenţa părţii vătămate este obligatorie, dacă nu a solicitat să fie examinat în lipsa ei. Ea n-a apărut în şedinţă niciodată. Şi în cazul acesta, s-a blocat examinarea dosarului penal. Şi noi tot amânăm. Partea vătămată, din informaţia pe care o avem, a fost ameninţată, posibil de către inculpate, i s-a spus să nu vină la judecată ca să ne blocheze examinarea. Asta e o presupunere a mea”, comentează Gonţa, care a anunţat următoarea şedinţă de judecată pentru data de 30 noiembrie 2012, deoarece iese în concediu.

Svetlana e plecată la puşcărie

Dacă inculpatele au parte de doi avocaţi, victima nu are niciunul. Judecătorul spune că minora nu şi-a angajat avocat. “Nu este treaba noastră să-i numim avocat. Vrea – îşi ia, dacă nu – nu”. La ultima şedinţă de judecată nu s-au prezentat nici inculpatele. Din acest motiv procurorul Recean a spus că, la următoarea şedinţă, în cazul în care surorile Damaschin nu se prezintă, va fi nevoie să fie aduse cu forţa şi, posibil, să fie aplicată o altă măsură.

Reporterii ZdG au mers în comuna Sângera, la casa unde a fost adăpostită câteva zile minora. Acolo am găsit-o pe cumnata inculpatelor, care ne-a spus că Aliona vine mai rar pe acasă. “Stă în Sângera la o prietenă. Nu ştim cu ce se ocupă. Svetlana e plecată la puşcărie şi nu o puteţi găsi”.  Am discutat şi cu vecinii, care au spus că ştiu doar despre business-ul cu invalizii care aveau membrele amputate. “Dimineaţa îi duceau la cerşit în oraş. Seara îi ţineau în casa asta”, povesteşte unul dintre vecini. Fapte confirmate şi de una dintre inculpate: “Asta a fost mai demult. Mama, ea se ocupa cu asta”. În cele din urmă, am aflat că Aliona vinde varză la Piaţa Centrală.

Două versiuni care se bat cap în cap

Pe Aliona Damaschin am întâlnit-o la Piaţa Centrală. Vindea varză. Ea şi-a justificat lipsa de la ultima şedinţă de judecată prin faptul că nu se prezintă victima. “Eu de ce să mă duc, dacă fata nu vine? Am spus aşa: când o să vină ea, atunci am să vin şi eu. Zilele trecute m-am întâlnit cu ea la piaţă. Era cu mama ei. A zis că nu vine la judecată şi că nu are absolut nimic împotriva mea. Ea este acasă. Acum am înţeles că trăieşte prin Băcioi. «Dela» asta de mult trebuia închisă”, crede Aliona.

Am încercat să discutăm şi cu familia victimei. Procurorul care se ocupă de caz ne-a indicat satul din care este minora. Însă localnicii, inclusiv primarul, nu cunosc o astfel de familie. “Poate o fi plecat din sat”, ne-a spus o angajată de la primărie.

Din informaţiile procurorului Roman Recean, minora ar fi la Moscova. Întrebat dacă minora la sigur a trecut frontiera, acesta ne-a răspuns că: “Urmează să verific la Serviciul de Grăniceri”. În aceeaşi ordine de idei, Natalia Bairam, avocat la Centrul «La Strada», susţine că procurorul ar fi trebuit deja să verifice unde e victima şi să nu aştepte să treacă tocmai 10 şedinţe de judecată, în prima instanţă. “Trebuie să constate locul aflării victimei şi, prin comisia interogatorie, să supună audierea ei acolo unde se află ea. Avem mijloace tehnice care permit să fie audiată victima oriunde s-ar afla, în ţară sau în afară. Aici e nevoie de un pic de voinţă din partea organelor de drept”, este de părere Natalia Bairam.

Încă o tentativă după acelaşi scenariu

Procurorul de Anenii Noi, Aurel Burlacu, a subliniat că surorile Damaschin au mai avut o tentativă de a o duce peste hotare pe o altă minoră, după acelaşi scenariu. Precizăm că şi mama inculpatelor Damaschin figura în dosarul penal, însă aceasta a decedat. Astfel, dacă procurorii vor demonstra vinovăţia surorilor Damaschin, ele riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 15 ani.

Potrivit datelor statistice, publicate de Centrul pentru combaterea traficului de persoane, pe parcursul a 7 luni ale anului 2012 au fost înregistrate 85 de cazuri de trafic de fiinţe umane, 11 cazuri de trafic de copii, 94 de cazuri de proxenetism, 80 de cazuri de organizare a migraţiei ilegale şi 6 cazuri de scoatere ilegală a copiilor din ţară.