De ce unii părinţi îşi violează copiii?

Parte a copilăriei fiicelor migrantelor – şliţul pantalonilor lui tata

Scandalul sexual de la un liceu din raionul Orhei, în care două eleve îl acuză pe vicedirectorul liceului că le-ar fi propus să întreţină relaţii amoroase, şi violarea, timp de 5 ani, a fiicei minore, de către un părinte rămas acasă să le poarte de grijă copiilor, în timp ce soţia sa plecase la muncă peste hotare, aduc în prim-plan un subiect extrem de delicat, despre care societatea a preferat să tacă ani la rând.

Astăzi, experţi, deputaţi şi miniştri recunosc că toate limitele au fost depăşite şi că e timpul ca întreaga societate să bată alarma, dacă înţelege că fiicele nu ar mai trebui să fie violate de părinţi, elevele – de profesori, subalternele – de şefi, etc.

Acum câteva zile, Procuratura Generală anunţa că, timp de 5 ani, o minoră dintr-o localitate din nordul R. Moldova a fost violată de tatăl său. Potrivit procurorilor, mama fetei era plecată peste hotare, iar victima, împreună cu doi fraţi, fusese lăsată în grija tatălui.

În dosarul instrumentat de procurori sunt mărturii despre faptul că, din 2006, bărbatul, aplicând forţa, îşi obliga fiica, în vârstă de 9 ani, să întreţină cu el relaţii sexuale. Timp de 5 ani nimeni nu a vorbit niciun cuvânt despre acţiunile acestui părinte. Adevărul a ieşit la lumină abia atunci când fiica, de 14 ani deja, plecase de acasă în satul vecin, nemaiputând suporta agresiunile fizice şi sexuale ale tatălui său. Abia atunci s-a implicat şi poliţia, aflând de la victimă cum, timp de 5 ani, a trecut prin scene de groază, trăind stări înfiorătoare.

Bărbatul, de 37 de ani, a mai fost învinuit de procurori şi de faptul că, în februarie 2011, aflându-se în Chişinău, s-a luat la ceartă cu un tânăr, lovindu-l cu pumnii, cu picioarele şi cu o sticlă. După acţiunile violente, agresorul şi-a lăsat victima în stare gravă, să zacă în frig, iar în consecinţă, din cauza degerăturilor, i-au fost amputate degetele de la ambele mâini.

Potrivit procurorilor, inculpatul, în vârstă de 37 de ani, a fost condamnat la 10,6 ani de închisoare pe trei capete de acuzare: viol, vătămare intenţionată medie a integrităţii corporale şi abandonarea în primejdie. La cererea procurorului, instanţa a dispus achitarea unui prejudiciu moral şi material în valoare de 113 mii de lei în folosul tânărului.

Responsabili din cadrul Procuraturii Generale ne-au comunicat că bărbatul condamnat s-ar afla acum în detenţie, iar procurorii intenţionează să conteste în instanţa de Apel decizia judecătoriei de fond, calificând-o drept una prea blândă, în raport cu infracţiunile comise de acesta.

Potrivit procurorilor, în dosar au fost audiaţi profesroii de la şcoala în care îşi făcea studiile victima violurilor. Aceştia ar fi declarat că niciodată nu au bănuit cel puţin că în familia respectivă au loc asemenea scene. Doar evadarea fetei de acasă şi abandonarea şcolii i-a pus pe gânduri. În schimb, tatăl fetei, nici pe parcursul anchetei, nici în şedinţele de judecată, nu şi-a recunoscut vina.

Şi mama a fost absentă din viaţa copiilor săi în această perioadă de anchetă şi de procese de judecată.

Potrivit procurorilor, care păstrează cu stricteţe confidenţialitatea acestui caz, în legătură cu detenţia tatălui violator copiii au fost transmişi în custodia unor rude apropiate.

Hărţuire sexuală sau complot?

Alt scandal sexual, mediatizat în această săptămână, e cel legat de declaraţiile a două adolescente din Orhei care susţin că, anul trecut, vicedirectorul instituţiei în care şi-au făcut studiile le-ar fi hărţuit.

Acestea afirmă că nu au dezvăluit cazul de ruşine, dar şi pentru că dascălul le-ar fi ameninţat cu răfuiala fizică. Mai multe profesoare din liceu au recunoscut că şeful lor ar obişnui să se izoleze în cabinet cu unele eleve. Tot acestea recunosc că nu au întreprins nimic până acum pentru că le era frică de disponibilizare. O parte dintre membrii colectivului pedagogic susţine, însă, că vicedirectorul nu ar fi în stare de aşa ceva.

Şi profesorul suspectat de hărţuire sexuală susţine că ar fi un complot, şi nu un complot oarecare, ci unul politic. Există şi opinii potrivit cărora conflictul de la acest liceu ar fi fost regizat de unele profesoare care doresc să acceadă la putere.

Avocata parlamentară pentru protecţia drepturilor copilului, Tamara Plămădeală, a reclamat, într-o declaraţie de presă, lipsa de atitudine a Direcţiei de Învăţământ Orhei,  care, deşi, a fost sesizată despre acest caz, nu a reacţionat. Tamara Plămădeală a sesizat Ministerul Educaţiei, în conformitate cu art. 28 al Legii cu privire la Avocaţii Parlamentari, în vederea sancţionării reprezentanţilor Direcţiei de Învăţămînt pentru  încălcarea eticii şi neglijenţă în serviciu şi în vederea intentării unui proces disciplinar împotriva persoanelor care au comis încălcarea drepturilor copiilor, fiind favorizată fapta unui delict. Potrivit informaţiilor oficiale, acest caz a devenit subiect al unui dosar penal.

În contextul unor astfel de cazuri, astăzi, experţi, deputaţi sau miniştri recunosc că toate limitele au fost depăşite şi că e timpul ca întreaga societate să bată alarma, dacă înţelege că fiicele nu ar mai trebui să fie violate de părinţi, elevele – de profesori, subalternele – de şefi, etc.

Ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, Valentina Buliga, susţine că societatea ar trebui să se consolideze, în sfârşit, pentru a combate acest fenomen. “Cred că am pierdut foarte mult, trecând cu vederea astfel de situaţii. Familiile în care mamele sunt plecate la muncă peste hotare ar trebui să beneficieze de asistenţă specială, deoarece, deseori, taţii nu ştiu cum anume să-şi trăiască viaţa în asemenea condiţii şi comit crime”, spune Valentina Buliga.

Maia Sandu, ministra Educaţiei, este adepta elaborării unui regulament special, care ar fi respectat în instituţiile de învăţământ şi care ar permite monitorizarea minuţioasă a familiilor monoparentale sau a celor care au devenit victime ale migraţiei.

Experta în psihologie Ana Chirsanov explică ce se întâmplă, de fapt, în astfel de cazuri. “Timp de trei ani am lucrat cu mai multe minore ale căror mame erau plecate peste hotare, iar ele deveniseră victime ale abuzurilor sexuale din partea taţilor. Ce se întâmplă, de fapt? Mamele pleacă, lăsând acasă fiicele lor de câţiva ani. Cu timpul, acestea devin domnişoare adevărate. Taţii lor, care, de obicei, huzuresc din banii trimişi de soţiile care muncesc din greu, capătă patima beţiei şi, cu minţile tulburi, îşi abuzează propriile fiice. De obicei, ei  nici nu înţeleg că incestul e una dintre cele mai mari crime comise în raport cu un copil. Cei care suportă ani la rând astfel de relaţii ajung la psihoze sau chiar la demenţă, se confruntă cu depresii dureroase, iar gândurile despre suicid îi însoţesc mereu. Astfel de cazuri sunt dezvăluite doar după ce fetele, nemairezistând abuzurilor, fug de acasă. Cele mai mari tragedii se produc atunci când mamele, aflând despre cele întâmplate, îşi acuză fiicele, ţinând parte soţilor: de frica divorţului, de ruşine, de teamă faţă de gura lumii.

Îmi amintesc, o fetiţă pe care am asistat-o timp de câteva luni, îmi spunea că nu poate uita sunetul produs de şliţul de la pantalonii tatălui său… Copilul sedus, copilul supus perversiunilor sexuale îşi va trăi foarte greu propria viaţă. Astfel de amintiri nu se uită atât de simplu, nu se cicatrizează”, spune Ana Chirsanov. Ea consideră că, în R. Moldova, numărul cazurilor de incest sau de hărţuiri sexuale asupra copiilor e mult mai mare decât cel indicat în statisticile oficiale. “Ar trebui să se ştie că nu doar persoanele mai inculte, lipsite de inteligenţă, comit astfel de lucruri. Fenomenul e destul de răspândit şi în cazul unor bărbaţi cu studii superioare, încadraţi în activităţi importante”, atenţionează Chirsanov.

RdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. vera

  Ce sa mau vorbim de oamenii de la tara, ramasi fara sotii, sau care totusi le au, daca handicapul,imbicilitatea,alcoolul si lipsa de responsabilitate, prin necunoasterea legii, fricii de dumnezeu, ii fac pe unii sa-si potoleasca pofta firii sufletesi,care nu are obstacole, in a se infrupta din ceea, ce omul doreste si duce la asa urmari cu amprente – lasate in amintirea victimelor din copilarie.

  Omul trebuie psihologic educat ca el sa constientizeze la ce duce fapta si rasplata. Dar cine sa se ocupe cu omul – aflat in momente grele, cui sa i se plinga, ca in ziua de azi, nici parintele de la biserica nu prea are timp si daca il gaseste, omul dupa aia se cruceste, fiindca…tot bani i se cere, pentru a face diferite ritualuri duhovnicesti…
  Se strica lumea, impreuna cu schimbarea, care aduce mari jertve in rindurile copiilor si n-are cine opri destrabalarea, desfrinarea si multe alte neajunsuri ale societatii, fiindca omul simplu de jos n-are de la cine lua exemplu, iar acei de la conducere incep a se strica, socotindu-se mai cu “carte la cap”.
  Nu vedeti, ca si medici pedofili avem,si judecatori, care umbla dupa favoruri sexuale,si enoriasi, si guvernanti amorosi:cata frunza si iarba – cu posturi mari de conducere, care nu pot servi ca exemplu de educatie a populatie, in ceea ce priveste:pastrarea familiei,confortului sufletesc al copiilor sai…
  Altii o fac din cauza saraciei, altii din cauza betiei, iar altii din cauza banilor, care ii iubesc mai mult ca viata.
  Daca viata este o lupta dintre bine si rau, atunci trebuie sa alegem binele, dar de unde sa-l i-ai, daca omul de jos, e lipsit de dreptul sau la un trai decent, in comparatie cu acei de sus, care nu muncesc asudind, dar traiesc imparateste de pe spatele poporului sarac…
  Mamele pleaca peste hotate, sa munceasca, sa-si intretina familiiile,fiindca aici n-are cine se gindi la oameni si copii, la viitorul lor…
  Multe o sa se mai intimple:fiindca dragostea de ban si pofta sufleteasca distrug totul in cale, lasind victime,asa cum le avem astazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *