De ce ministrul Sănătăţii “protejează” monopolul?

266-hotineanuLegea spune una, ministrul Sănătăţii – alta. La mijloc se află zeci de cupluri nefericite, care pierd timp, bani şi sănătate pentru a da naştere unui copil. Este vorba despre reproducerea umană asistată, domeniu monopolizat de stat în contradicţie cu prevederile legale.

Cuplurile care-şi doresc, dar nu pot da naştere unui copil pot beneficia de tratament doar la o singură instituţie din R. Moldova, Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală.

Teoretic, legislaţia locală permite practicarea acestui gen de activitate în instituţiile medicale private, în practică, însă, acest lucru e greu de realizat, deoarece obţinerea licenţei de activitate este aproape imposibilă. Este un monopol al cărui adept este inclusiv actualul ministru al Sănătăţii Vladimir Hotineanu, care intenţionează să modifice şi legislaţia, pentru a-l legaliza.

9 milioane şi o semnătură

Valentin Friptu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din R. Moldova, a negociat timp de patru ani cu un investitor străin ca noile tehnologii în tratarea infertilităţii să fie aduse şi la Chişinău. Investitorul a alocat 9 milioane de lei în echipament modern. De mai bine de jumătate de an, Centrul Medical “New Med Life”, Întreprindere Moldo-Israeliană, este pregătit să funcţioneze, dar nu poate, pe motiv că nu i se acordă licenţă. “De atunci, tot umblu şi caut. La Camera de Licenţiere mi-au spus că îmi dau licenţa în câteva minute dacă Ministerul Sănătăţii semnează Regulamentul, dar ministrul nu vrea categoric. Camera mi-a dat licenţa la 15 februarie 2010, însoţită de o prescripţie prin care mă informează că, în decurs de trei luni, sunt obligat să obţin semnarea Regulamentului, altfel aceasta îmi va fi retrasă”, susţine Friptu.

Judecata decide, Ministerul respinge

Deoarece Camera de Licenţiere a respins cererea de perfectare a licenţei pentru Centrul Medical “New Med Life”, din cauza lipsei unui aviz al Regulamentului de la Ministerul Sănătăţii, aceasta a fost acţionată în judecată. În noiembrie 2009, Curtea de Apel a decis că, atât Camera de Licenţiere, cât şi Ministerul Sănătăţii, sunt obligaţi să acorde licenţa solicitată pentru asistenţă medicală în domeniul reproducerii asistate (fecundarea în vitro).

Într-o scrisoare adresată Camerei de Licenţiere la începutul lunii februarie curent, Ministerul Sănătăţii spune că referirea la Hotărârea Curţii de Apel “nu are suport juridic, dat fiind faptul că nu este irevocabilă”.

Cu toate acestea, Camera de Licenţiere a perfectat licenţa şi a emis o prescripţie cu privire la neregularităţile depistate, adică recomandând ca, în decurs de 3 luni, să fie obţinut de la Ministerul Sănătăţii avizul Regulamentului. În caz contrar, va fi restrasă licenţa.

Reproducerea asistată – prerogativa statului

Hotineanu este convins că reproducerea umană asistată este prerogativa statului. Acesta mai are câteva argumente care-i justifică decizia de a nu aproba Regulamentul Centrului Medical: “Acolo este fondator un evreu care în Tel Aviv, Bucureşti şi Kiev este judecat pentru trafic de celule, iar aici, la noi, el este investitor. Dl Friptu încalcă legea. Mai mult la tema asta nu discutăm. Eu nu pot face aşa, încât la 30 de ani femeile să fie în menopauză. Am iniţiat procedura de schimbare a legii şi gata”, a declarat ministrul, după care a închis telefonul, supărat de întrebare.

Nora ministrului într-un sector monopolizat

Valentin Friptu, directorul noului Centru, susţine că nu există nicio scuză pentru care partenerul său să fie acuzat de trafic. Ba mai mult, Ministerul român al Sănătăţii i-a acordat luna trecută aviz pentru funcţionarea unui Centru similar la Bucureşti. Medicul este de părere că toată problema constă în faptul că ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, ar avea anumite interese în acest domeniu. Printre altele, acesta protejează afacerea nurorii sale, Alina Hotineanu, care este ginecolog-obstetrician la singura instituţie publică abilitată cu efectuarea fertilizării în vitro, susţine Friptu. De asemenea, ea este fondator unic al SRL “Repromed”, care este singurul importator al medicamentelor necesare în tratamentul infertilităţii, a declarat medicul Friptu. Suma de bani necesară pentru acest tratament este una enormă pentru un cuplu din R. Moldova. Procedura propriu-zisă, de fertilizare in vitro, costă 700 de lei şi se plăteşte în casa Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală. Cele mai costisitoare sunt medicamentele prescrise, aproximativ 20 de mii de lei.

Nora nu recunoaşte că ministrul îi este socru

Ministrul Sănătăţii şi-a închis telefonul înainte de a reuşi să-l întrebăm despre nora sa. Alina Hotineanu, contactată telefonic, a refuzat să confirme sau să infirme că este nora ministrului. A spus că îl cunoaşte pe ministru la fel ca toată lumea, în special că ea este medic, iar el ministru al Sănătăţii. “Da de ce mă sunaţi? Pentru ce vă trebuie? Eu sunt doar ginecolog”, a declarat aceasta, răspunzând insistent la toate întrebările la fel: că ea nu este director al firmei “Repromed”, fără a oferi alte explicaţii vis-a-vis de relaţia sa cu acest SRL. Cu toate acestea, într-un act din 2009 al Ministerului Sănătăţii, numele Alina Hotineanu figurează drept conducătoarea SRL-ului respectiv, iar în baza de date 1188, acest SRL este înregistrat pe numele şi adresa domiciliului acesteia. În baza on-line a Registrului, unde sunt înregistrate datele despre toţi cetăţenii R. Moldova, găsim doar o singură persoană cu numele Alina Hotineanu.

Mai târziu, soţul acesteia, care ne-a confirmat că este fiul ministrului, Adrian Hotineanu, a respins toate acuzaţiile aduse soţiei sale şi firmei al cărei fondator este ea. El a declarat că soţia sa are şi studii de farmacist şi că, deşi firma activează de mai mulţi ani, este una mică, au reuşit să înregistreze doar 6 denumiri de medicamente pe care le importă. Unele pot fi folosite în tratarea infertilităţii şi nu doar.

Concurenţă neloială cu statul

Nicolae Sadovei, doctor în drept, conferenţiar universitar la Facultatea de Drept, ne-a explicat ce prevede legislaţia în acest domeniu şi care ar fi soluţia. În esenţă, am obţinut un comentariu similar cu cel din hotărârea instanţei de judecată. “Acest domeniu este reglementat de Legea cu privire la ocrotirea sănătăţii reproductive şi planificarea familială, adoptată în 2001, care sub aspect juridic este una specială. Prevederea acestei legi este în contradicţie cu cea a Legii Sănătăţii Publice din 1995, care este una generală, elaborată când în R. Moldova nici nu se efectua acest gen de activitate. După părerea mea, nu este un lucru complicat. Răspunsul se găseşte în alt act normativ, care soluţionează conflictele de competenţe între legi. Acesta prevede că, în cazul divergenţelor dintre un act normativ general şi unul special, se aplică norma actului special, adică a Legii cu privire la ocrotirea sănătăţii reproductive şi planificarea familială”, a declarat conferenţiarul. Legea numită prevede că “acordarea serviciilor ce ţin de realizarea drepturilor la reproducere se asigură de instituţiile de stat de ocrotire a sănătăţii şi de învăţământ, precum şi de organizaţiile şi instituţiile nestatale”.

Doctorul în drept susţine că, deşi înţelege politica Ministerului, după el, este vorba de o concurenţă neloială. “Argumentul că ar fi posibil să fie traficate aceste celule, nu este motiv de a interzice. Pe de altă parte, ar trebui să ne întrebăm cât de calitativ poate supraveghea statul acordarea acestor servicii”, a conchis Sadovei.

În R. Moldova mai persistă un anumit vacuum legal

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în ediţia specializată “Progress in Reproductive Health Research”, din 2003, menţionează că prestarea asistenţei medicale în domeniul reproducerii asistate în ţările slab dezvoltate necesită o abordare multidimensională, dar şi o responsabilitate majoră economică ghidată de legislaţie, priorităţi ale sistemului de sănătate publică, protocoale şi ghiduri de management în domeniu, sisteme integrate de monitorizare şi raportare eficiente. Lipsa instrumentelor menţionate mai sus, în special în ţările slab dezvoltate sau cu economia în tranziţie, este o deficienţă şi un obstacol de implementare a fecundării in vitro.

Reprezentanţii Fondului ONU pentru Populaţie susţin că în R. Moldova mai persistă un anumit vacuum legal şi etic la acest capitol, din care motiv este oportună o colaborare regională în comun cu OMS, Fondul ONU pentru Populaţie, alte organisme internaţionale interesate pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea tuturor instrumentelor regulatoare care ar răspunde integral şi specific prestării asistenţei medicale în domeniul reproducerii asistate.

Tatiana EŢCO


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

91 comentarii

 1. baba clava

  Lamuritiva oameni buni dorinta de a lua mita sau de a detine monopol
  rau sau bine
  rau sau rau
  bine sau bine

 2. Vica

  Incredibil!11 Mi s-a luat o ceata de pe ochi. Si eu, care i-am crezut, i-am votat …Uite de fapt de ce se zbate “mnealui – sa i se pricopseasca nora, sa nu mai vina nimeni la treuca lor… Of, nu sunt psiholog, dar acest domn Hotineanu mi-a lasat o impresie ciudata de cum l-am vazut. Mi s-a parut cumva exagerat de aprig, taios, cu o privire rece, de calau. Gen Rosca. Zic, oare ce se framanta asa, pe loc gol omu ista? De dargul cui? Acum totul mi-e clar. Mersi, Tatiana, copila draga, ca scoti adevarul la suprafata. Un adevar amar si ta-re greu de suportat. Deziluzie mare. Ca si atunci cand sotia “patriotului” Dabija de la Literatura si arta vindea cartile si uleiul trimis de romani spre ajutor basarabenilor.

 3. maria

  DA, stimati cetateni, din comentariile afisate imi si dau sama cine sint comentatorii – majoritatea medicii, care jupoaie cetatenii, ce vati saturat sa faceti invitr-o sambata si duminica pe ascuns, acum vreti legalizare?
  Acest “INVESTITOR” NU ESTE OARE TOT ACELA, CARUIA IA FOST INCHISA CLINICA CU ACEIASI DESTINETIE DE LE BUCURESTI??
  SI CHIAR NU INTELEG INAFAR DE TARIFE EXAGERATE, CU CE SINT MAI BUNE CENTRELE PRIVATE, OARE NU TOT ACEIASI MEDICI, CARE LUCREAZA LA STAT, LUCREAZA SI LA CENTRE PRIVATE???

 4. maria

  IL DOARE EXACT IN COT PE “INVESTITORUL DIN IZRAEL”, PE FRIPTU SI TOTI ACEI MEDICI, CARE SE OCUPA DE ACESTE OPERATII, EI ISI STIU DE INTERESUL PERSONAL – BANUL ! O fi evreul “maica Tereza”, si Friptu, Dumnezeu??? sau este vorba de business, cine va verifica activitatea acestui centru particular si cum??, ce cunostinte in domeniu are O simpla persoana, care se va adresa la serviciile acestui centru, in domeniu?, sau ne trezim peste 2-3 ani , ca de fapt pe langa acest “sevicu”, apropo f.bine platit, clinica facea altceva.. La cat sint de corupti medicii si la prestigiul pe care il au,putin imi vine a crede , ca au intentii blagorodnice?
  Mai tineti minte epopeea rinichilor, ovulelor cu ce sa terminat ?, o stim cu totii – o mana spala pe alta! La ora actuala o operatie “invitro” costa in jur la 3000 euro, sa spuna fiscul cate impozite a colectat de pe urma acestor operatii, “sarmanul investitor” cu tot neamul lui cu tot!! Daca se va accepta aceasta lege, sa stit, ca vom avea – un cabinet stomatologic si unu de “invitro”, uite asa la tot coltul! De ce nu ziceti CE CONDITII TREBUIE SA INTRUNESTI, ca sa dechizi asa un centru in SUA, Europa, Japonia…

 5. pt. Maria

  Maria, ai atat dreptate cand spui “o stim cu totii — o mana spala pe alta! La ora actuala o operatie «invitro» costa in jur la 3000 euro, sa spuna fiscul cate impozite a colectat de pe urma acestor operatii” – si aceste operatii se fac anume doar la fiica Dlui Ministru Hotineanu. De ce tace Fiscul? De ce tace ZDG? Sa ne spune despre costurile oficiale si depre platile si impozitele la stat, va rugam.

 6. gheorghe

  Mai, Valentine, dar tu chiar nu ai obraz, cati bani ei tu de la pacienti, mai ai indrazneala sa comentezi? Cum poti sa minti asa in fata, ca Bucurestiul a aprobat activitatea unui asemenea centru, cand in Romania la moment ,pana nu se lamuresc cu fostele centre,care sub acoperire de “invitro”, de facto faceau bisness cu ovule si alte mahinatii(sarmanele femei, daca ar fi stiut ce fac cu ele medicii),apropo tot cu investitori din Izrael, in genere este stopata aceasta practica!

 7. maria

  Nu am beneficiat personal de asa operatie, a beneficiat cumnata mea, cu 3 incercari, fara nici un rezultat, adusi in culmea disperarii la Chisinau, apropo doctorita care ii facea aceste operatii lucreazala Centru, are cabinet la et.1 si nu se numeste Hotineanu, o chema MARIA. “Placerea” ia costat in jur de 6 miii euro, fara nici o chitanta! La Moscova ia costat o incercare 5.000 dolari, rezultat o fetita minunata! Nu cred in “intentiile mari” a evreului, nici o para chioara nu dau pe Friptu, i se aprind ochisorii, numai cand vede banul, dar cel mai mult ma deranjaza capacitatile si calitatile medicilor, ESTE VORBA DE ACEIASI MEDICI, CARE DIMINEATA CONSULTA PACIENTII IN CLINICILE SI SPITATLELE DE STAT, IAR DUPA PRANZ LA PRIVAT, SAU INVERS SI CU TOTII STIM, CARE SINT CONSECINTELE -CATE 10 INMORMANTARI PE ZI!

 8. maria

  IN ROMANIA LA MOMENT INREGISTRAEA ACESTOR CENTRE ESTE STOPATA, IAR CELE CARE ACTIVEAZA SINT PURICATE FOARTE INSISTENT, CA REZULTAT LA DEPISTAREA A DOUA CENTRE TOT CU INVESTITORI DIN IZRAEL (TATA SI FIUL), CARE SUB ACOPERIRE DE “INVITRO”, FACEAU BISNESS CU OVULE SI ALTE CHESTII(BIETELE FEMEI, SI ELE CREDEAU, CA, UITE VINE BARZA)!

 9. pt. Maria

  pacat de banii cheltuiti si de femeile chinuite. Dar cumnata s-a plans cuiva ca a platit atatia bani si a suferiot atata? Daca asa rata de insucces la aceasta clinica, poate pe asta deo inchis si de deschis altele?

 10. pt. Maria

  Eu am auzit ca si clinicile din Ucraina si din Rusia apartin unor doctori sau patroni evrei, dar tu zici Maria ca colo se inregistreaza succes din prima. Si nu mai inteleg, evreii nu trebuie primiti doar in Moldova sau in Rusia nimieni nu si bate capul de asa ceva?

 11. raz hochman

  Dragi cetateni moldoveni,
  Dupa 14 ani de activitate in fertilizare in vitro in Romania,am deschis acest centru medical in cartierul Ciocana din Chisinau pentru a ajuta cuplurile din R.Moldova sa devina parinti deoarece multi pacienti din R.Moldova au venit la centrul meu din Bucuresti.Centrul medical New Med Life din Chisinau este dotat cu aparatura cea mai moderna si performanta inclusiv cu posibilitatea de congelare a embrionilor si a spermei.Aceasta procedura economiseste timpul si banii pacientilor deoarece se pot transfera si embrionii congelaati.De asemenea va fi posibila realizarea procedurii de biopsie genetica PGD de la embrion,metoda care va ajuta la eliminarea malformatiilor la fat.Aparatul nostru de ultraonografie Voluson General Electric 4D in timp real este cel mai performant in R.Moldova.Am incercat sa obtin o audienta la Ministrul Sanatatii timp de o luna ca investitor strain care a investit 9 milioane de lei si nu am reusit din cauza ca Domnul Ministru al Sanatatii este prea ocupat cu acuzatiile impotriva mea,acuzatii total nefondate si ireale si probabil ca voi reusi sa-l intalnesc pe Domnul Ministru la tribunalul din Chisinau unde voi depune reclamatie pentru calomnie.In final doresc sa va spun ca sunt tata moral a peste 1000 de copii care au venit pe lume in urma fertilizarii in vitro la centrul meu din Bucuresti.

 12. raz hochman

  Dragi moldoveni,
  La Centrul de Planificare a Familiei de stat,cuplul care vrea tratament de fertilizare in vitro 500 lei contra chitanta si restul de aproape de 24000 lei se platesc la o firma particulara din cartierul Ciocana.De ce acesti bani nu in bugetul statului daca Centrul este de stat?De ce Ministrul Sanatatii permite asa ceva?

 13. rooly

  D-le raz Hochman,
  Vi se intimpla asta pt ca nu l-ati platit pe actualul ministru, care de altfel este un hotzoman, il stie toata lumea medical si mai ales, cei din business-ul pharma. El e un tiran autoritar, caruia ii place sa mulga sumefrumushele si sa nu faca nimic, ba dimpotriva, pune betze in roate, pt a-si mari importanta. Ma intreb oare Filat nu a stiut ce reputatie are? Nu s-a consultat? E incompetent ca ministru si lacom ca om- combinatie fatala! Speram cu totii Filatsa deschida ochii si sa puna un om care MERITA sa fie ministru. Sint atitea directori de spitrale, care nu fura de rup pamintul, si sint chiar competentzi in ce fac..doar ca nu sint membri de partid ))) Pacat de tzara asta, ca continua sa puna betze in roate investorilor. Incecati sa discutati Filat, pare “deschis” investorilor, poate va da licentza

 14. rooly

  pt tatian Etco,
  Trimiteti aceste comentarii lui Filat, lasa-l sa se documenteze, poate isi face concluziile necesare, si il trimite inapoi, la “facut” bani din “chirurgie”

 15. maria

  Dle Hochman:;
  – unde ati invatat asa bine romana?;
  – ce inseamna aparatura moderna ?;
  -ce inseamna congelarea embrionului si a spermei, e cumva gen peste congelat?;
  – si de unde ati luat DVS, ca ajutati cuplurile, dupa mine oferiti servicii contra plata?!
  Sunteti la curent cu criteriile de apreciere al “activitatii” DVS in Romania?

 16. rodica

  Rooly, de la o posta se vede, ca ai de reglat niste conturi cu Hotineanu. Cu nimic nu este mai bun sau mai rau, decat alti medici. Tot o data, trebuie sa zic, ca sunt o multime de pacienti, care astazi ii multumesc lui Hotineanu si o multime de medici, care il apreciaza, ca un f.bun specialist. Cred, ca in afacerea cu “invitro” este ceva putred, eu, cand aud, ca “vin investorii”, imediat incep a enumara ce au furat si ce a ramas dupa acesti investori. Aratati-mi, macar un investor, care a facut ceva benefic pentru Moldova si pentru cetatenii lor. Toti, care vin aici fug de impozite si taxe din tarile lor, stiu, ca, cu bani aici pot cumpara orice functionar, isi umplu buzunarele si pleaca! Auzi, domnule vine RAZ Hochman sa ajute moldovenii, de parca peste unul am fi sterpi! Cu ce aparataj si taxe n-ar veni Moisa sau Haim, pana la urma deserviti si tratati suntem tot de aceiasi medici, care lucreaza si la Stat. UN specialist bun este bun in orice imprejurari…

 17. XXX

  In acest articol nu sunt discutate calitatile dlui Hotineanu ca si chirurg. Aici se discuta despre calitatile Dlui de manager, reprezentant al autoritatii publice, persoana care are drept de decizie. Si iata la acest capitol Dl Ministru este un ZERO, care se mai crede si atotputernic. Vorba ceea: prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul. E mare pacat ca asemenea persoane pot decide soarta a mii de medici din aceasta tara. Ca si chirurg – faca ce o vrea, pina la urma pacientul ALEGE pe miinile cui sa se dea. Pe cind in calitate de Ministru, perosnalul medical nu mai poate ALEGE, dar trebuie sa se supuna cuiva, cui ii este fix pina in cot de toti si totul. Exemplul cu aceasta clinica este foarte elocvent. Hotineanu sa isi exercite atributiile pe care le are, dar nu sa isi inchipuie ca e mare politist-procuror si Dumnezeu “v odnom flakone” Daca ceva e putred cu Invitro, sa sesizeze Procuratura, dar nu sa puna bete in roate. De cind Ministrul Sanatatii, pe baza unor ZVONURI are dreptul sa decida cind si cum sa aplice legea??? Cine imi place si SE DELESTE – are drepturi, cine nu – nafig s pleaja. Toti sunt egali, iar drugii si neamurile lui Hotineanu sunt oleaca mai egali decit ceilalti. RUSINE!

 18. Dorina Rebeja

  XXX – foarte corecta mentiune. In acest articol si comentarii nu se urmaresc calitatile de medic-chirurg si profesor universitar, ci de MINISTRU AL SANATATII.
  Sa nu amestecam aceste 2 notiuni, nu am nimic cu activitatea de chirurg al domnului doctor Hotineanu, dar cu cea de MS al RM.
  Nu sint medic de specialitate, dar Moldova fiind o tara mica se raspindeste informatia foarte repede.
  Toata lumea medicala este indignata de activitatea MS la ora actuala, nici o activitate concreta, de parca nici nu exista acest minister. Vorba moldovanului “Pestele de la cap se strica”.
  Cred ca cabinetul actual de ministri ar trebui sa se autosesizeze cu problema actuala a MS.
  Multumesc cordial autoarei articolului dat, asteptam cu nerabdare continuarea cercetarilor.

 19. rooly

  Pt rodica,

  M-ai amuzat… Chiar nu am nimic cu dl Hotineanu, ca medic, dar am o problema cu competentza lui ca manager. Ce fel de reglare de conturi? Atit pot sa spun ca activez intr-o companie care s-a adresat cu o cerere legala la MS pt a primi autorizatia si am fost pusi in situatia ca trebuie sa asteptam… vreo cit? ..ori “ne gindim la o alta propunere ” si ne ajuta el cumva )) Asta e ministru ??????? Asta e dreptatea lui Filat, pentru care am votat! Daca nu se tzine de fotoli vu dintzii, sa-si dea demisia..hai sa vedem!?

 20. rodica

  IN FOND, CRED, CA TEMA ARTICOLULUI ESTE :SERVICII ‘INVITRO’SAU ALTE SMECHERII, SI NICI DECUM CAPACITATILE MANAGERIALE SAU ALTELE ALE LUI HOTINEANU, CARE LE COMENTATI.ORICUM AM IMPRESIA, CA CEI DE PE FORUM SUNT IN MAREA MAJORITATE LUCRATORI MEDICALI,SAU FUNCTIONARI DIN DOMENIU, CARE AU CEVA DE REZOLVATSI SI LA MOMENT SINT LASATI IN SUSPANS…Am impresia, ca fiind deprinsi, ca in Moldova totul se rezolva fie cu un sunet, fie cu plicul, unii din voi acum sint pusi la respect, altfel daca stiti, ca totul ce faceti este OK, de ce va zburliti asa…ORICUM VE-TI REUSI, NUMAI, CA PE CALE LEGALA SI FARA CORUPTIE..

 21. XXX

  Artcolul se refera la piedicile puse in mod ILEGAL in activitatea unei clinici private, de catre dl Min. Si iata ca toti cei, care s-au mai confruntat cu ILEGALITATILE savirsite de aceeasi persoana se expun in acest sens. Dl Min. nu este persoana care ar putea “pune la respect” pe cineva, deoarece persoana Dlui insufla orice alte sentimente, numai respect-nu. Da, in Moldova multe (nu chiar totul) se rezolva cu un sunet sau cu un plic, dar in cazul Dlui plicul trebuie sa fie ATIT DE MARE si ATIT DE FRECVENT impins, si pe chestiuni in care alti functionari nici nu l-ar cere… Iata asta e motivul revoltei…

 22. rodica

  CAND VORBIM DE MEDICI, NU MA MIRA, CAT DE MARE,CONSISTENT SI FRECVENT TREBUIE SA FIE PLICUL, O CUNOSTEM CU TOTII, IN SPECIAL CEI, CARE ISI ACHITA POLITA DE ASIGURARE. La o banala analiza de sange, familistul tio trinteste : avem taloane numai peste 3ile, cum ii pui 20 lei, miracol, apare imediat talonul, vorbesc de policlinica 6 din sect Riscani. AM TESTAT SI VARIANTA PESTE 3 ZILE, SI, CE CREDETI, REVOLTINDU-MA LA LABORATOR, MI-AU ZIS,DA NOI NU SUNTEM DE VINA, LUCNIKOVA SI ERI SI ALALTAIERI A AVUT TALOANE LIBERE!Un fleac, veti zice,, da sunt de acord, dar vai de bietul pacient ce i se intampla in situatii mai grave ! Asa, ca, stimabili jurati a lui Hipocrate, am impresia, ca ati ajuns, ca nu mai stiti, care din voi ia mita mai mult si mai frecvent!

 23. Mihai

  Rodica, imi pari putin cam agresiva. Fiindca esti impotriva tuturor deopotriva – si a investorilor straini, si a lui Raz, si Moisa, si Haim, si familistului de la policlinica 6 din Rascani, si laboratorului de acolo, si a lui Lucnikova, cu exceptia dlui Ministru, caruia esti sigura ca ii sunt recunoscatori mii si mii de pacienti, ba chiar mai mult – si specialisti. Comentariul suna a Oda Dlui Ministru. Ai petrecut poate vre-un studiu de cunosti atat de bine cum il venereaza toata populatia R.Moldova? Daca nu – te sfatui sa-l petreci – te asteapta o profunda dezamagire. Si te contrazici – ba ca un specialist bun este bun in orice imprejurari, ba ca daca ia 20 lei deja nu mai este bun. Dar daca ia 500 euro pentru operatie, cum stim noi cine face asa, cum crezi, este bun??? Sau are drept scuza imprejurarile?

 24. raz hochman

  Dragi moldoveni,
  Am luat hotararea ca in loc sa dau un plic mare sa ofer mai multe plicuri celor care vor veni sa lucreze la clinica mea in domeniile:obstetrica – ginecologie, endocrinologie si chirurgie generala ca staff medical.Doresc sa multumesc Ministrului Sanatatii ca m-a ajutat sa iau decizia sa instalez aparatul de angiografie cumparat pentru R.Moldova in Bucuresti privand in acest fel viata multor bolnavi de inima din tara Dvs.,si asta deoarece acest aparat salveaza cel putin 1500 de oameni pe an prin metoda de balon si standuri la inima.Ratiunea de a lua aceasta hotarare este ca daca Ministrul Sanatatii nu – mi da dreptul sa creez viata noua in R.Moldova daca as salva alta viata as putea fi arestat dupa logica d-nului Hotineanu.
  Centrul meu detine hotararea Tribunalului din Chisinau si cu toate acestea Ministerul Sanatatii nu a actionat conform hotararii judecatoresti.Intr-o tara democratica,normala hotararea unui tribunal este mai presus de orice iar orice ministru care nu o executa risca sa-si piarda libertatea si “scaunul”.

  • XYZ

   Pentru raz hochman. Sa intelegem ca ati renuntat la activitatile din R. Moldova? De altfel, care ar fi fost valoarea mitei cerute, pentru a va lasa sa munciti in pace la Chisinau? Din mesajul dvs., in care figureaza notiunea de plic mare, inteleg ca vi s-a cerut sa umpleti acest plic.

 25. rodica

  Mihai, nu am zis,ca Hotineanu este bun, sunt revoltata pentru tot ce se numeste – medicina in Republica Moldova, chiar, daca am prieteni medici si, care m-au ajutat,unde cu bani, unde fara,si apropo sunt de parere, ca daca un pacient vrea sasi multumeasca doctorul, de ce, nu, o merita omul! DAR MA SUFOCA FAPTUL, CA MAJORITATEA DOCTORILOR ,PUR SI SIMPLU SE BAGA IN BUZUNARUL TAU, MERITA EL ASTA, SAU NU! Eu am fost un caz fericit si evident,recunosc, ca mau ajutat,dar in acelasi timp, tocmai asta ma deranjaza cel mai mult – CE FAC ACEI PACIENTI, CARE NU AU RELATII, CARE NU AU BANI, CARE ISI DUC TRAIUL INTR-UN SAT NENOROCIT, UNDE SORA DE LA AMBULATOR ESTE LA PRASIT LA SFECLA SI CARE AR FI FOST SITUATIA MEA, DACA EU NU AS AVEA O STARE SOCIALA, DACA NU AS BENEFICIA DE RELATII?! La moment avem norocul sa nu apelam la serviciile lui Hotineanu, dar nu ma indoiesc nici o clipa, ca el este unicul, care nu ar lua bani. Nu insist, dar daca situatia cu medicina este atat de degradata in R.Moldova, care sunt meritele celor de pana la Hotineanu, de ce toata lumea medicala era multumita de capacitatile manageriale ale fostilor, mi se face impresia, ca ceilalti erau mai “intelegatori” cu baietii destepti! In fond intrebarea era cu totul alta : maretele intentii ale investitorului strain vis-a-vis de cresterea numarului populatiei in R.Moldova(apropo accesati sait-ul centrului si veti vedea si cat costa aceasta placere), legislatia statului si reactia ministrului. Noi, pacientii, care vom primi aceste servicii, platind facturi grase CE GARANTII AVEM?

 26. rodica

  dLE RAZ, PINA LA URMA CE ATI VRUT SA FACETI IN MOLDOVA – “INVITRO” SAU SA SALVATI INIMI???

 27. CAROLINA

  500 EURO – INCERCATI SA BENEFICIATI DE TRATAMENT LA SPITALUL ONCOLOGIC CU 500 EURO, DACA ATI REUSIT, SPUNETI-MI SI MIE CUM???
  DOAMNE FERESTE, SA NIMERESTI LA SPITALUL SALVARII SI SA NAI BANI SI POLITA DE ASIGURARE!
  ARATATI-MI UN SPITAL, UNDE SE OPEREAZA FARA PLATA!
  NUMITI UN DOCTOR, CARE PRESCRIIND RETETA DE MEDICAMENTE NU BENEFICIAZA DE PROCENT DE LA FARMACIE !

 28. cezara

  Desteapt-o Rodica, ce stii tu despre parintii care isi asteapta in familie macar un copilasi, ce stii tu de durerea in suflet si de cita rabdare trebuie sa fie sa ajungi la un final cu succes, adica cu nasterea copilului. Sa stii ca oamenii gasesc bani si vor gasi in continuare pentru a avea o familie implinita. Intradevar in lumea mondiala aceasta procedura este costisitoare de la 2500-5000 euro, dar daca alta cale de a obtine un copilas nu este. Nu-l mai apara te rog pe rautaciosul si tiranul de Hotineanu!

 29. CAROLINA

  Desteapt-o Cezara,eu stiu,ca centrul asta, care acum, chiar nu inteleg ce servicii va acorda – pentru “invitro” sau pentru inima nu este unica solutie in R.Moldova, eu mai stiu, ca pacientul, care merge la asa fel de centru nu are nici o garantie, ca nu i se extirpa ovulele sau alte manipulatii, care sunt responsabilitatile centrului,habar nu are de drepturile sale si cum isi intoarce prejudiciile materiale si morale, stim situatia judiciara din Moldova, eu stiu, ca sunt si alte alternative in Moldova pentru “invitro”, eu stiu ca acei medici, care ne deservesc fie la stat, fie la privat vor fi angajati si la acest centru si atunci eu chiar nu stiu de ce atata durere de cap …

 30. dana

  Carolina vad ca esti tare si foarte tare desteapta, il aperi pe hotineanu pe noara sau centrul de planificare a familiei. Garantie in medicina nu-ti da la 100%, nu este piata, dar pacientii vin cu sperante foarte mari si reusesc pina la sfirsit. Trebuie sa existe mai multe centre care sa se ocupe de asa probleme, atuni nu ar pleca pacientii in Ucraina, Rusia, Europa Occidentala.

 31. CAROLINA

  Pardon , Carolina, dar la taxa de 3000 Euro si in sec.XXI SA-MI VORBESTI “JIVEM S NADEJDOI” ESTE RIDICOL. Am avut ocazia sa fac o investigatie la ochi.OK, unde ma duc, sigur, la Fedorov, la Botanica. Am lasat 860 lei pentru analize,era marti, mi sa spus -joi la operatie, cataracta.Mi sa inminat un contract. Cand l-am citit am inteles, ca obligatiuni are NUMAI PACIENTUL de doctori, calitate ceva, absolut nimic. Am intrebat, ce fac cu cartela, raspuns : cartela ramine la noi, am zis, de ce, acolo sunt investigatiile mele, achitate de mine; mi sa raspuns – sint proprietatea noastra. Ceva ma pus pe ganduri, am zis , sa mai fac o investigatie.Am mers la GALAXIA, AM PLATIT, AM FACUT INVESTIGATIA, DOCTORITA MI-A ZIS, CA NECESIT OPERATIE SI CA DACA VREAU SA FAC OPERATIA ESTE NECESAR SA MI SE IA FROTILUL LA OCHI. SI CE CREDETI, MI-AU DEPISTAT O INFECTIE, CARE A NECESITAT O LUNA DE TRATAMENT. MA INTREB, CUM A FOST POSIBIL, CA LA FEDOROV, LA BOTANICA SA FIU PROGRAMATA PENTRU JOI LA OPERATIE,CE ERA, DACA MA OPERAM? apropo un ochi la Fedorov costa 6000 lei. ASA, CA, SORY, DAR LA CE SE INTAMPLA IN MOLDOVA, POATE E MAI BINE SA MERGEM IN ALTA PARTE!

 32. caty

  Stimata Tatiana,
  Va multumim pentru ca ati abordat acest subiect, atit de delicat pentru multi dintre noi, cei care profesam medicina. Activitatea Dlui Hotineanu in calitate de Ministru al Sanatati este foarte distructiva, atit pentru medicina in ansamblu, cit si pentru Partidul din care Dumnealui face parte. Am votat PLDM, fara a-mi imagina ca cei pe care ii vor desemna in functii vor comite ilegalitati mult mai mari, decit comunistii. Pot sa va ofer doar un singur exemplu, referitor la Spitalul de Psihiatrie, unde activez la moment. Prin concurs “onest” si “cinstit” a fost desemnat in functie… surpriza! … chiar varul drept al Ministru, tot Hotineanu. Problema nu e in faptul ca noul sef ii este ruda, ci in aceea ca la ai sai 60 de ani, el nu a lucrat deloc in calitate de manager, habar nu are ce inseamna sa administrezi un spital si un colectiv atit de mare. Nici nu sper ca se va invata, la o asemenea virsta trebuie sa vii deja cu un bagaj de cunostinbte si sa le aplici, dar nu sa te inveti pe ghebul statului. Pentru a-si masca incompetenta, primeste oamenii in audiente de cite o ora (asta in loc sa rezolve problemele stringente ale spitalului!). Domnul Ministru, inainte de a-l “desemna prin concurs cinstit”, vorbea prin Minister ca tare i-i jale de var-su, ca e tare capabil, dar nu a avut noroc in viata. Oare tara noastra este un poligon, unde cei “fara noroc in viata” trebuie sa profite de rudele pe care le au si sa se bage cu orice pret la functii de conducere? De ce a fost destituit din functie fostul director de spital, care era si mai tinar decit actualul, si cu o experienta foarte mare in administrarea institutiilor spitalicesti, dar si intr-adevar facea fata cerintelor??? Pentru ca sa vina cineva care habar nu are de nimic si sa dormiteze, la ai sai 60 de ani, ca de-amu de invatat nu mai invata el nimic??? Vreau sa va zic, ca in colectiv deja apar unele probleme si dezbinare, din cauza acestui administrator, care nu poate tine in miini o asemenea institutie. Tatiana, detalii posibil va voi da putin mai tirziu, din pacate acum trebuie sa mai mentin anonimatul, deoarece sunt angajat al spitalului, iar Dl Ministrusi var-su sunt foarte foarte rautaciosi si razbunatori. De, asa sunt oamenii prosti si hapsini.

 33. LiliPromet

  De ministrul sanatatii nu pot spune nimic isi face lucrul cum si-l face in schimb PREAMARELE FRIPTu nu se mai satura de bani, nu mai stie cum sascoata bani din bietele familii. Si vorbeste calm promitator,si cind iti anunta o suma poti sa pleci deodata in Israel si sa faci totul mult mai ieftin. RUSINe medicilor de asa fel!

 34. Ion Lupan

  Cred ca inainte de a arunca cu noroi in cineva care vrea sa faca bine (investitii in domeniul medical, totul transparent si la vedere) ar trebui sa lasam intai Justitia sa se pronunte. Nu putem considera pe cineva vinovat de ceva pana nu spune Justitia acest lucru. Cunosc aceste clinici, cunosc acesti oameni…. si, credeti-ma, sunt onesti, cinstiti si dedicati activitatii lor.

 35. Jennifer Smith

  Nu eu cred în dragoste vrăji până când am întâlnit un prieten de-al meu, care mi-a spus totul despre DR.otutu care a adus fostul ei iubit din nou, chiar și atunci când ea mi-a spus că nu am crezut-o pentru că am crezut că ea a vrut, de asemenea, același fals vraja Role pentru a lua banii mei. Cu toate că i-am dat șansa ei de a explica tot ce trebuie să-mi spui despre DR.otutu, i-am spus că sunt mulți escroci care doresc să ia banii și niciodată nu va cădea victimă pe ele, chiar dacă logodnica mea, care presupune să se căsătorească mă în câteva luni de acum mi-a lăsat voi aștepta cu răbdare pentru un alt tip, deși l-am iubit atât de mult. ea mi-a spus că această DR nu este unul fals că el este real și el a ajutat mulți oameni pentru a obține cei dragi înapoi, atunci i-am întreba cum face această lucrare vraja și ceea ce este cerințele pe care trebuie să le fac înainte de a putea exprimate vrăji de dragoste pe mine? ea mi-a spus că i-ar trebui să-l prin e-mail pe drotutuhealinghome@hotmail.com și i-ar trebui să-i spun ce vreau. i într-adevăr să-l prin e-mail și i-au spus că am nevoie de fostul tip înapoi i-am spus că era prietenul meu, care ma îndreptat spre el, de ce am fost pune la îndoială munca lui? el a spus că munca sa este 100% sigur și pentru a garanta că nimeni nu a venit vreodată la templul lui și, de asemenea, rămân aceleași. Am devenit consternat pe cuvintele sale, el spune-mi și un gând a venit în minte că modul în care face acest lucru dr cunoaște toate lucrurile pe care le-am discutat mai devreme. el a spus înainte de a putea începe la situația mea, că trebuie să aibă credință și încredere pe el și se lasă altă fugă vraja și să aștepte cu răbdare pentru propria lui că, dacă i se poate spune tot ce face acest lucru i se va lua iubitul meu înapoi în 72 oră. Am spus bine eu cred și promisiunea de a lucra cu tine singur, atunci el mi-a dat un formular pentru a umple pe care am făcut-o și trimite-l la el cu pozele mele, de asemenea, și, de asemenea, fotografiile de fostul meu iubit. el mi-a răspuns în 30 de minute mai târziu și mi-a spus că zeii săi au nevoie de unele elemente pentru a arunca vraja asupra mea și problema mea este foarte ușor dacă i se poate oferi aceste elemente. atunci când am să-l întreb, cum pot obține aceste elemente și modul în care pot trimite-l la el pentru turnarea vraja iubirii, el mi-a spus că nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la faptul că, că există un vânzător articole aici, în propria sa țară care se pot obține elementele pentru mine. apoi l-am întreba cât de mult va costa mine să cumpere toate aceste elemente? el mi care am trimite-l cu încredere deplină a spus, după o oră mai târziu, el ma sunat și mi-a spus că problema mea nu a fost rezolvată că eu ar trebui să aștepte 72 oră că iubirea mea va întreba după mine, pe care le-am făcut după cuvintele lui, atunci când ea a fost de aproximativ 18 în următoarele trei zile fostul meu ma sunat dacă sunt acasă, că el vrea să mă vadă urgent. I-am spus să-l spera ca totul este bine el a spus da, atunci i-am spus că el poate veni, ex-omul meu s-au întors la mine și el a fost cerut iertare că el știa ce a venit peste el. chiar acum sunt atât de fericit, deoarece am recâștiga iubitul meu înapoi și suntem de planificare pentru nunta noastră care vine în curând, i-am sunat dr și îi mulțumesc foarte mult și să-l întreb ce va face eu pentru el, ca o apreciere, el mi-a spus i ar trebui să uite și să păstreze banii mei că el nu este, după bani, ci pentru a ajuta oamenii care, de asemenea, au nevoie de ajutor acolo, tot ce avea nevoie să fac este să dea mai multe mărturii despre el, astfel încât oamenii de acolo care au nevoie de ajutor ar trebui să-l e-mail de asemenea, că este de ce sunt astăzi aici pentru a da mărturia mea. poate Domnului tău bun să continue să-l binecuvânteze și să-i dea prosperitate viață mai lungă și înțelepciune. aceasta este adresa de e-mail dr drotutuhealinghome@hotmail.com pe care-l WhatsApp, de asemenea, prin numărul său +2349051417394

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *