De ce berea românească are “INTERZIS” în R. Moldova?

În primele şase luni ale acestui an, în R. Moldova nu a ajuns oficial niciun litru de bere fabricată în România. Tendinţa se păstrează de ani buni, piaţa berii din R. Moldova fiind acaparată de berea autohtonă şi de cea produsă în Rusia şi Ucraina. Absenţa berii româneşti de pe rafturile magazinelor de la noi nu-şi găseşte o explicaţie clară, nici chiar în discursurile oficialilor, totul rămânând doar la nivel de supoziţii. Agenţii economici din România care au încercat să aducă bere în R. Moldova susţin însă că sunt trataţi  discriminatoriu.

În R. Moldova, conform datelor de la Camera de Licenţiere de pe lângă Ministerul Economiei, 29 de agenţi economici deţin licenţă pentru importul berii. În realitate, spun cei din domeniu, doar vreo zece firme sunt active pe piaţă. Niciuna însă nu importă bere din România.

Bem aproape exclusiv bere din Ucraina şi din Rusia

Datele Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) oferite ZdG (vezi tabelul alăturat) arată că, în primele şase luni ale anului 2012, în ţara noastră s-au adus aproape 1,35 milioane decalitri de bere, în valoare de 6,5 mln. USD, echivalentul a 81,5 mln. lei, dintre care 1,15 mln. decalitri din spaţiul CSI. Puţin peste 1 mln. decalitri au venit din Ucraina, iar restul – din Rusia şi Belarus. Ce a mai rămas, în valoare de aproximativ 500 mii USD (6 mln. lei), a fost importat din 10 ţări ale Uniunii Europene, cum ar fi Germania, Cehia sau Belgia, dar şi din America de Nord, din Mexic.
Situaţia din acest an este similară cu cea din 2011, când în R. Moldova au ajuns aproximativ 2,5 mln. decalitri de bere, în valoare de 13 mln. USD (peste 160 mln. lei). 2,4 mln. decalitri au ajuns în ţara noastră din spaţiul CSI, Ucraina fiind, ca şi anul acesta, lider detaşat, cu 1,7 mln. decalitri importaţi, urmată iarăşi de Rusia. În 2011, totuşi, se aducea şi puţină bere din România, aceasta nefiind însă bere românească. Anul acesta, România a fost înlocuită în lista importatorilor de Ungaria.

Unii cred că este vorba despre taxe

În urmă cu un deceniu, consumatorii de bere din ţara noastră se puteau delecta cu bere produsă peste Prut. Acum însă, cei care doresc să consume bere românească o pot face doar mergând în România, pentru că niciun agent economic din ţara noastră nu o mai aduce, basarabenii fiind nevoiţi să bea bere din Ucraina şi din Rusia, de multe ori de o calitate dubioasă, spun experţii. De ce însă a dispărut berea românească din R. Moldova?

Deputatul Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, crede că problema este în taxe, Rusia şi Ucraina fiind avantajate în acest sens. “Taxele pentru a aduce bere din România sunt foarte mari. Din câte îmi aduc aminte, ele ar fi de vreo 30-40%. În schimb, noi avem acord de liber schimb cu Ucraina şi Rusia, prin care nu se plătesc unele taxe la import. Din cauza asta, piaţa noastră este inundată de bere ucrainească şi rusească. Ucrainenii şi ruşii profită la maximum de acel acord de liber schimb şi ne-au inundat piaţa cu berea lor. E o problemă. Totuşi, ea va fi rezolvată la anul, în momentul în care R. Moldova va avea acord de liber schimb cu UE”, crede Ioniţă.

Într-adevăr, o problemă ar putea fi taxele. După cum ne-a explicat Ludmila Goncear, de la Secţia Venituri Vamale din cadrul Serviciului Vamal, importatorii de bere, în afară de TVA-ul de 20%, achită accizul, care actualmente este de 1 leu şi 85 de bani pentru un litru de bere. “Dacă berea este adusă din afara CSI, importatorul mai plăteşte 0,25 eurocenţi (aproximativ 4 lei – n.r.) pentru un litru. Cei care aduc bere din spaţiul CSI nu achită această taxă vamală”, ne-a spus Goncear.

“Poate la mijloc sunt şi unele interese”

Expertul economic Viorel Chivriga este de părere că, în atare condiţii, berea românească nu ar fi competitivă. “Mai ştiu că în România există mari probleme ce ţine de piaţa berii. Companiile care au fost prezente până nu demult erau cunoscute, aveau producţii de calitate. Acum, sunt schimbări mari. Au intrat pe piaţă masiv alţi operatori, care au schimbat radical situaţia. Acum, au produse mai puţin calitative şi preţuri mai mari. Cred că ăsta e motivul pentru care agenţii economi de la noi nu aduc bere românească. E clar că în unele cazuri berea ucrainească şi rusească e de o calitate dubioasă, dar, din păcate, consumatorii şi importatorii de la noi se uită în primul rând la preţ, nu la calitate”, afirmă expertul.

“Poate la mijloc sunt şi unele interese, fiind unii care lobează interesele unor companii din Rusia sau din Ucraina. Probabil că, dacă s-ar aduce bere românească, ar avea de suferit vânzările la berea ucrainească şi rusească, dar eu nu aş spune că berea românească e de o calitate mult mai bună decât cea care este acum pe piaţă, sau nu e de calitatea care era cu câţiva ani în urmă”, a conchis Chivriga.

Unii agenţi economici “dau vina” pe tradiţie

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industrei Alimentare, cel care cu puţin timp în urmă avea mari îndoieli în privinţa calităţii berii importate în R. Moldova, spune că “atunci când vrei să vinzi un produs, trebuie să-ţi organizezi o structură, să ai un distribuitor. Eu cred că cei din România nu au considerat piaţa R. Moldova una importantă şi nu au depus eforturi pentru a-şi comercializa produsul aici. Noi nu interzicem nimănui să vândă. Cred că românii au desconsiderat această piaţă”, a precizat ministrul.

Am luat legătura cu mai multe firme cu dreptul de a importa bere în ţara noastră, pentru a-i întreba de ce ocolesc berea românească. Reprezentantul firmei Acvamont, care importă în R. Moldova bere din UE, crede că cetăţenii R. Moldova ar fi deja obişnuiţi cu berea venită din ţările ex-sovietice. “Oamenii se deprind cu aşa chestii şi preferă ca ce a fost cândva să fie la infinit. Probabil că şi cei din România, ştiind că piaţa de la noi e plină cu bere din Ucraina şi din Rusia, plus cea locală, nu sunt prea interesaţi să se extindă aici.”

Întrebat despre posibile interese în domeniu ale unora care se tem că, dacă pe piaţă ar apărea berea românească, ar avea de suferit vânzările la berea locală sau la cea din Ucraina şi din Rusia, reprezentantul Acvamont a spus că “nu prea crede în aşa ceva”. “Publicul de aici e deprins cu alt produs. Cu părere de rău, puţini moldoveni acordă atenţie la ce beau. Eu ştiu că, în principiu, berea românească este bună, originală, nu este făcută pe malul vreunui râu, dar cred că la mijloc e vorba de tradiţie”, a specificat acesta.

“Sincer, nu ne-am gândit la asta până acum”

Andrei Criclivîi, director executiv al Glorinal Group SRL, a spus că “nu pot să vă dau un răspuns. Ca atare, firma noastră lucrează de mai bine de 10 ani cu o firmă din Rusia. Noi suntem parteneri de mult timp cu ei şi acum nu ar fi corect să întrerupem colaborarea. Sincer, nu ne-am gândit la asta. M-aţi întrebat şi acum mă gândesc şi eu: de ce nu este la noi bere din România? Chiar nu ştiu de ce nu este”, ne-a spus acesta.

ZdG a încercat să discute şi cu reprezentanţii “Efes Vitanta Moldova Brewery”, companie care deţine peste 70% din piaţa berii din R. Moldova, prin import şi producere. Deşi reprezentanţii firmei ne-au spus că vor reveni cu punctul lor de vedere asupra situaţiei, până acum, acest lucru nu s-a întâmplat.

Motivul? Taxele ecologice, mari şi discriminatorii

Am contactat şi cei mai importanţi producători de bere din România, pentru a-i întreba de ce nu-şi vând produsele în R. Moldova. Singurii care însă au reacţionat, destul de laconic, este adevărat, la apelul nostru, au fost cei de la “Heineken România”, firmă care produce berea “Ciuc”, “Silva” sau “Golden Brau”. “În acest moment, “Heineken România” nu exportă mărcile sale în R. Moldova, nici nu are planuri pentru a o face. Dacă vom primi o cerere de export a produselor noastre, vom evalua acea cerere în funcţie de avantajele sale”, ne-au spus reprezentanţii companiei.

“Motivele pentru care berea românească lipseşte din R. Moldova sunt taxele vamale foarte mari şi taxele ecologice mari şi discriminatorii. Noi, cei din România, dacă vrem să aducem bere, ar trebui să plătim o taxă ecologică. Cei de aici nu trebuie să plătească o asemenea taxă. Reiese că noi poluăm, dar cei de aici nu poluează. E ca şi cum într-o cursă de 100 metri plat, oponentul nostru porneşte de la 50 de metri în cursă. Nu e corect. Este imposibil să concurezi cu cineva când porneşti cu dezavantaj”, ne-a spus Traian Isai, directorul European Dreanks în R. Moldova, firmă care aducea anii trecuţi bere românească în R. Moldova.

“Plus la toate, ucrainenii nu plătesc taxe vamale. Nu ai cum să te baţi cu ei. Orice preţ ar încerca cei din România să dea, nu putem concura în asemenea condiţii. Noi am mai adus şi anul trecut ceva bere din România. Acum, nici nu am mai luat licenţă pentru bere, pentru că nu avea rost. Dacă s-ar scoate taxele, am aduce bere fără probleme şi chiar am avea un preţ foarte competitiv”, susţine Isai.

“Eu ştiu că R. Moldova a primit amenzi pentru taxa ecologică, dar tot nu s-a scos şi nu s-au luat măsuri. Agenţii economici de aici au presat foarte mult să nu o scoată, dar nici să nu le-o bage lor. Ştiu că şi alte companii din România au încercat să aducă bere, dar în aşa condiţii, nu ai nicio şansă. Taxa ecologică e mare, de peste un leu şi ceva la litru”, ne-a spus Traian Isai, directorul European Dreanks în R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

28 comentarii

 1. bunelu

  Berea romanească este ieftina și buna, dar factorul politic este implicat. Filat la rusi e aplecat!

 2. Vasile

  Oameni buni, nu ati inteles nimic voi. sunteti rai. rusii au acceptat sa importe vinurile moldovenesti contra berii (apa chioara cu chimicate si prafuri) lor. Moldova e membra a Organizatiei Mondiale a comertului da?
  tragi-comedie moldoveneasca nu integrare europeana

 3. FRONTUL RE-UNIRII

  DISCRIMINARE RUSOFILA !
  NOI VREM SA BEM BERE ROMANEASCA
  AICI LA NOI ACASA!
  CâT MAI REPEDE !
  PANA LA RE-UNIREA NOASTRA CU ROMANIA MARE ! AUZI, DOMNULE TIMOFTE ?

 4. Lupus

  Ce fel de taxe?
  in toate supermarketurile din chisinau gasesti bere din europa (Cehia, Italia, Germania), dar nu si romaneasca.
  Ce ei nu platesc aceleasi taxe?

  mi se pare ca motivele sunt mai mult politice, decat economice.

  In Chisinau sunt doritori destui pentru bere romaneasca. Desigur, nu ar intra la categoria bere ieftina, dar garantat ca s-ar vinde.
  S-apoi o sa trebuiasca de facut reclama le bere, ca la orisice alt produs.

 5. sandel

  locuiesc la milano(nu ca sa ma laud) nu sunt un amator mare de bere,dar, la chisinau ca sa gasesti o bere buna…he hhe he …..nu prea gasesti, explic, Tuborg,Heineken,Stella Artois,Miller,Corona etc etc made in Ucraine sau Russia……nu se compara cu respectivele facute in EU sau chiar Romania…..iar faptul ca nu se gasesc pe piata “maldavana” e o amestecatura de “biznes&politica” tot “maldavneasca”….pacat si de-ar fi numai berea mai treaca mearga….dar produsele ucrainesti in maggazinele din RM sunt ca la ele acasa…pacat

 6. corector

  Exact întrebarea la care mă întrebam recent prin luna august: “De ce la noi nu se vinde bere românească?”!!!!
  Închipuiţi-vă ce va fi după (Doamne fereşte!) aderearea la uniunea euro-asiatică!

 7. laurr

  In Romania concurenta la bere si apa plata si minerala este mult mai mare/apriga decat in Ucraina sau Republica Moldova dar si calitatea berii si apei plate si minerale este mai buna.
  Iata ce marci de bere sunt din Romania care se pot gasi la noi : Timisoreana, Ursus, Ciuc, Silva, Bucegi, Noroc, Azuga dar si restul marcilor care se fabrica acolo : Golden Brau, Bergenbier, Stela Artois si altele. Dar la noi nu se gasesc nici ape minelare si plate foarte gustoase si bune care se iau din muntii din Romania cum sunt : Dorna, Borsec, Izvorul Minunilor, Carpatina, Izvorul Minunilor si altele. Poate vom bea si noi peste putin timp ceva de calitate………

 8. @Laurr, la noi este apa din Romania. Este si Dorna, si Borsec, si Izvorul Minunilor. De-ar fi macar atata bere romaneasca cata apa este, altfel ar sta lucrurile.

 9. vera

  Da cu berea lui Tihman, ce-o sa se intimple?

  Frate,ce mai concurenta
  Va fi cu cea romaneasca?!
  Din a noastra “Chisinau”
  Au facut deja pirau:

  Udind cu “pompa” peretii
  Caselor de linga bar,
  Lasind amprenta urinei,
  Cu mirosul de magar…

 10. vs

  nu avetsi idee cei de gustoasa berea romineasaca…..la noi aduk toata prasrocika din ukraina!!! deama vreo 3 stikle de doi litri am arunkat in zadar….makar bine ka la ungheni este bere romaneasca….

 11. @vs, ce fel de bere romaneasca este la Ungheni si cum este ea adusa? Oficial, in 2012, in R. Moldova nu a ajuns nici un litru de bere romaneasca

 12. Dorin

  MOTVUL – SE ADUCE BEREA, CARE ESTE MAI USOR ADUSA PRIN CONTRABANDA DE CEI, CARE AU TREABA CU POLITICUL SI RESPECTIV EI, DETINAND PIATA, CARE NU ESTE CHIAR ATAT DE MARE AU FORMAT UN MONOPOL SI CATEGORIC NU AU NEVOIE DE CONCURENTI. A ADUCE BERE DIN ROMANIA PRIN CONTRABANDA TEHNIC E MAI COMPLICAT. DE EXEMPLU: DUPA PROBLEMELE APARUTE PRIN VAMI CU TIRURILE CU TIGARI, ACUM TIGARILE SUNT DUSE DE LA CUCIURGAN CU AVIONUL DIRECT LA DESTINATIE, GATA MAI AUZITI DE CONTRABANDA TIGARI?

 13. Ion

  Toate fabricile de bere din România au fost preluate de către marile companii din domeniu ca sabmiller, Heineken, Inbev. Pe lângă fabrici au preluat si denumirile de bere. Si tot aceste companii dețin fabrici in Ucraina, Rusia si datorită costurilor mai mici pentru ei prefera sa aducă berea in Moldova de la fabricile lor din aceste tari si nu din România. In principiu berea din Ucraina si Rusia este fabricate de aceleași companii care fabrica berea in România.
  Un exemplu elocvent este fabrica Azuga care producea berea Azuga si care aparține unei familii de moldoveni (Moraru) a fost cumparate de una din aceste mari companii si a fost desafectata iar berea Azuga o produc la o alta fabrica de a lor. Marile companii au comparat toți foștii producători pe o parte iau închis si au eliminat concurenta si au luat doar brandurile locale.

 14. Nicolae

  Cu siguranta este implicat politicul, perefcta dreptate are Lupus – doar pentru berea din Cehia, Germania este necesar de platit aceleasi taxe! De ar fi vorba numai de bere, dar convorbirile telefonice cu Romania sunt mai scumpe decit sa suni la Vladivostok sau Canada s.a.m.d. Eu personal recent am fost la Constanta si mi-am cumparat vre-o 10 palete cu diferita bere romaneasca cu 2 RON doza !!!

 15. Andrian

  Noi am fost distribuitori de bere romaneasca, dar incepand cu 1 ianurie 2007 (Romania a aderat la UE) a picat acordul de liber schimb si au aparut taxele vamale cu produsele importate din UE. Taxa vamala de 0.25 Euro/litru scoate din competitie berea din segmentul economic (ieftina) importata din UE (noi nu putem avea acorduri separate cu Romania, UE nu permite asa ceva). Practic berea ieftina din Romania ar avea pretul mai mare decat berea premium importata din CSI. La anul cand se va semna acordul de liber schimb cu UE, se va schimba si structura pietii de bere din R.Moldova.

 16. Bibi din Moldovastan

  VREM BERE ROMANEASCA !!!
  NE-AM SATURAT DE RUSIFICARE !!!
  ===============================================

 17. mos Ion

  A scris aici Ion si Andrian,care se vede ca sint competenti in domeniu si se vede ca e o problema pur economica.Nu,voi,acei cu mintea stricata de nationalizm,vedeti numai politic.Interesant numarul vostru se va mari dupa ce veti bea bere rominiasca?

 18. Vlad

  Plata ecologica este platita pe berea in recipiente de plastic, o platesc toti acei care importa berea si nu conteaza din ce tara vine. Eu bere din plastic nu beau.

 19. KOLLANE KASS

  A gustat cineva berea “SAKU” din Estonia ?
  E cea mai buna din lume!
  Acolo, si poporul si berea au demnitate nationala !
  Noi? niste prapaditi ai istoriei…
  cu capul plecat in fata ocupantilor rusofoni !

 20. URSUS

  Am fost impresionat de articol, fiind si eu un amator a berii romanesti, nu atit – politic sau economic, dar sa fim sinceri – e mai gustoasa. Interesant că şi berea rusească şi cea ukrainească la ei în ţară e la fel mai gustoasă. Păi acei “moldoveni” care ne-o importă nouă, la sigur că nu beau din ce aduc. Sunt de acord cu comentariile celor ce au atins “interesele” şi “contrabanda”,pînă la urmă eu decid – să beau porcărie la 9 lei/sticla sau ceva bun la 20 lei. Pentru că sunt amator de vin bun, mai rar dar îmi doresc şi o bere gustoasă şi nu “eftină” din prafuri, iar Tihman degrabă va redenumi “Chişinău” în “SANO”.

 21. andrei

  Domnului Bumacov-noi nu interzicem…, dar aceștea noi, ne schimbăm cel mult odată la patru ani, și iar vin alții, care interzic,și cauza pănă la urmă devine-instabilitatea și legislația inperfectă
  -“…sincer nu ne-am găndit la asta pănă acum…”- cu certitudine nu vi sa răspuns în limba de stat, și cred că nici la una din firmele ce se ocupă de import n-o să vi se răspundă în limba de stat… și acolo e marea problemă a relațiilor noastre.
  Cînd se creau întreprinderile în cauză și nu numai, noi moldovenii ne băteam cu dosul de pămînt dovedind în ce limbă vorbim, iar ei erau ocupați…creau întrprinderi, care astăzi decid ce trbue să consumăm și de unde să exportăm

 22. Eddie

  Frati moldoveni, uniti-va cu tara-mama(ROMANIA) si vom bea toti bere romaneasca, care, sa fim sinceri, e foarte gustoasa.

 23. Dumitru

  Buna ziua la toti. Vreau sa va aduc la cunostinta tuturor ca berea romaneasca a ajuns in Moldova in sfirsit!O puteti savura cu placere la Bison Meat&Wine,situat pe Cosbuc 11(Vizavi de Aquarelle,str.Puschin 47/1) Va asteptam cu drag pe toti la adevarata bere romaneasca!!!
  Ciuc premium 30lei
  Silva blonda 30lei
  Silva Bruna 34lei
  Ciuc Radler 0,33 25 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *