De ce a murit Maria?

283-maria1La două zile după ce a dat naştere unui băieţel, Maria, o tânără mămică de 23 de ani, a murit la maternitatea din Ialoveni. Şi-a privit bebeluşul doar câteva minute şi apoi a căzut în comă. Familia tinerei nu mai are linişte: a încercat să găsească vinovatul, prin judecată, apoi a renunţat. Medicii au o explicaţie foarte simplă: asemena cazuri sunt foarte rare, dar se mai întâmplă.

Ilie Cârlan munceşte la Moscova, alături de sora mai mare şi tatăl său. Cu trei ani în urmă, a cunoscut o fată din Orhei, care muncea şi ea acolo. Maricica era o fată cuminte, harnică şi frumoasă. Anul trecut, tinerii îndrăgostiţi au hotărât să se căsătorească. S-au pregătit o vară întreagă, iar în septembrie 2009 Maricica şi Ilie şi-au unit destinele în faţa lui Dumnezeu.

Nuntă de gospodari

«Afară era un timp aşa de frumos şi ei erau aşa de fericiţi», îşi aminteşte mama lui Ilie, Zinaida Cârlan. Ea spune că au avut mulţi invitaţi, peste 150 de persoane, şi toţi s-au veselit până-n zori.

Zinaida, fosta soacră-mare, îmi arată o cameră plină de cadouri primite la nuntă de cei doi tineri însurăţei. Apoi închide repede uşa, de parcă ar pune un lacăt pe amintirile frumoase. Dintr-un colţ al camerei, Maricica zâmbeşte, veselă şi plină de viaţă, dintr-o poză, cu negru pe margini.

După nuntă, proaspătul soţ a plecat la Moscova, iar mama a rămas acasă cu nora. «Era tare cuminte şi ne înţelegeam bine», spune Zinaida. Ea mai povesteşte că de Revelion tânăra soţie a plecat la Ilie, la Moscova, să sărbătorească împreună. Acolo a trecut şi un examen de ecografie şi i s-a spus că sarcina decurge normal. Soacra îşi aminteşte de vorbele nurorii sale, pe care le-ar fi spus parcă într-un ceas rău: «Maricica tot timpul mă întreba: mamă, oare o sa vină timpul să-mi zică şi mie mamă?».

Zinaida plânge ca un copil. «Am iubit-o ca pe fata mea şi nu ştiu dacă voi putea să o scot din suflet». Prin ceaţa lacrimilor, o îmbrăţişează pe Victoriţa, o nepoţică a ei de doi anişori. Plânge şi Victoriţa, o cuprinde pe bunica şi şopteşte: «Maricica a murit».

283-maria2«Mă duc, mamă, să nasc»

În dimineaţa zilei de 19 aprilie, Maria a simţit că i-a venit timpul să nască. «Nu te teme, că toate femeile trec prin asta… », i-a spus mama-soacră. Nu ştiau că era pentru ultima oară când îşi mai vorbeau. Zinaida a mers la serviciu, iar Maria a fost transportată la spital de către cumnată şi soţul acesteia, cărora medicul le-ar fi zis că îi va anunţa când Maria va naşte.

Înspre seară, sora mai mică a lui Ilie, Mariana, a revenit la spital, însă, afirmă ea, medicii nu le spuneau nimic. De fapt, Maria născuse un băieţel frumos şi sănătos, pe la şase seara.

Mama lui Ilie a simţit că ceva nu este în regulă. Era deja 11 noaptea şi nu avea nicio veste de la Maria. A luat o maşină şi a pornit spre maternitatea din Ialoveni. Acolo, pe coridor, spune că un medic s-a apropiat de ei şi le-ar fi spus că Maricica a născut de mult. S-au bucurat toţi, şi cumnatele, şi naşa. Apoi au aflat că mama băieţelului a intrat în comă imediat după naştere şi nu s-a mai trezit. «Naşa l-a sunat imediat pe Ilie, la Moscova, să vină acasă, că Maria este în reanimare. Sărmanul Ilie a şi sosit dimineaţa cu avionul», povesteşte Zinaida Cârlan.

Cumnata Mariei, Mariana Cârlan, spune că medicii nu le explicau nimic, doar umblau val-vârtej pe holuri, încruntaţi. Şi-au dat seama că se întâmplă ceva grav.

Un sat de sânge

Atunci când a venit soţul Mariei la spital, le-au permis să intre la ea să o vadă. «Poate că ea pe tine te-a aşteptat, Iliuşa, să vorbeşti cu ea, să o ţii de mână, poate e supărată că n-ai fost alături», i-ar fi zis mama când a intrat să-şi vadă soţia.
Maricica avea ochii închişi, era rece, înţesată cu tuburi conectate la aparate medicale şi umflată la faţă. «Mamă, ea n-o să scape», a rostit tânărul tătic. Toţi erau şocaţi de starea Mariei, mai ales că ea nu a fost bolnavă de nimic şi a dus sarcina bine. Medicul care i-a primit naşterea, Nina Duracov, le spunea că Maria ar fi pierdut mult sânge şi că i s-au blocat rinichii. Atunci le-a cerut să găsească persoane care să doneze sânge, că «nici un sat de sânge n-o să vă ajungă», le-ar fi spus medicul.

Ilie a alergat prin sat să caute donatori. Mama lui zice că peste 50 de persoane au donat sânge pentru Maricica. «Parcă cărau sânge cu căldările, nu mai ştiam ce fac ei acolo. Cineva ne-a spus că îi fac operaţie… »

A doua zi medicii erau din ce în ce mai speriaţi. Zinaida Cârlan spune că în momentele acelea, mintea nu-i mai judeca, iar faţa nu i se mai usca de lacrimi. A mers la mănăstirea de la Suruceni, apoi a fost la o babă din sat, care i-a descântat Mariei şi i-a dat apă descântată. «Mi-a zis că Maricica trebuie să bea măcar o înghiţitură, dar de unde, dacă ea era nemişcată de două zile». Tot atunci, naşul lor, care era la Moscova, a fost la o vestită mănăstire şi a plătit 40 de slujbe de sănătate.

Mama lui Ilie spune că a auzit câinele lor cum urla, într-o zi. S-a gândit că mama sa, care este bătrână şi bolnavă, îi va părăsi. Miercuri, 21 aprilie, la 17.35, inima Mariei s-a oprit, exact la două zile după naştere. Toţi au plans până nu au mai avut lacrimi…

Marin, feciorul Mariei

Maria şi Ilie ştiau că vor avea un băieţel, dar nu se gândiseră la nume. Spuneau că vor decide pe moment. Aşa a şi fost. Tatăl băiatului a hotărât ca fiul să poarte numele mamei sale, Maria, şi se va numi Marin.

După ce trupul Mariei a fost transportat la Chişinău, pentru autopsie, medicii le-au adus copilul rudelor, ca să-l ia acasă. Bunica lui Marinel, Zinaida, îi este acum ca o mamă. Spune că băiatul este cuminte şi nu plânge noaptea, nu face scandal, dar caută căldura mamei. «Cum să-i spui la un aşa puişor că el nu are mamă? Că mama trebuie să-l crească, iar eu să fiu bunică…», se întreabă Zinaida Cârlan şi iar plânge.

Marinel a fost botezat la două săptămâni după înmormântarea mamei sale. Tatăl lui Marin zice că îşi pune toată nădejdea în părinţi: «Eu am părinţi de aur şi ştiu că ei vor fi alături de mine întotdeauna».

Medicul de la Centrul de Sănătate din Ruseştii Noi, Veaceslav Munteanu, spune că băieţelul este sănătos, recent a fost la control şi la vaccinat. Marinel primeşte hrană artificială de la Centrul de Sănătate, pe o perioadă de patru luni.

Judecata de după moarte

Îndureraţi şi revoltaţi de moartea Mariei, familia Cârlan a acţionat în judecată medicul care i-a primit naşterea, pe Nina Duracov. Ilie Cârlan spune că s-a întâlnit cu Nina Vasilievna şi a vorbit între patru ochi. «Ea a spus că a făcut tot ce se putea pentru a o salva, însă asemenea cazuri sunt foarte rare». Maria a pierdut mult sânge şi nu a reacţionat în niciun fel la sângele pe care îl primea, deoarece rinichii ei erau blocaţi, aceasta au înţeles rudele Mariei de la medici.

Deşi hotărâţi la început să facă dreptate, ca medicul vinovat să primească măcar o pedeapsă pe linie de serviciu, familia Cârlan a renunţat în scurt timp. Zinaida Cârlan spune că de fiecare dată când ieşea cu Marinel să meargă la un control medical, medicii repetau aceeaşi idee: «Retrageţi plângerea. Medicul nu e vinovat». Apoi, când cererea lor a ajuns pe masa judecătorului, au început problemele. «Ziceau că analizele nu trebuiau făcute acolo, că autopsia trebuia făcută în altă parte… », povesteşte Ilie. «Am înţeles că trebuie de umblat pe drumuri şi că trebuie bani. Iar pe Maricica, oricum, n-o mai întorc». Ilie a renunţat la tot şi a plecat la Moscova, la muncă, să facă bani pentru întreţinerea copilului, dar nu pentru şedinţe de judecată, cum zice el.

Ilie va sta la Moscova încă cel puţin jumătate de an. «Nu-mi imaginam că în secolul nostru, cu atâtea tehnologii şi aparataj medical, se poate întâmpla să moară o femeie după naştere», se miră soţul Mariei. Mama lui zice că Ilie a venit cu bani de la Moscova, s-a pregătit pentru orice fel de operaţie. «Vă dau oricât, numai scăpaţi-o», aşa îi spunea Ilie medicului pe holul spitalului, povesteşte mama.

Deşi nu s-au împăcat cu verdictul medicilor, au încetat să mai creadă că se va face dreptate pentru moartea Maricicăi. Doar acolo sus…

O putere care decide totul

Medicul Nina Duracov lucrează de 27 de ani la maternitatea din Ialoveni şi spune că nu a mai văzut aşa ceva şi că nici nu doreşte nimănui să treacă, măcar pe o clipă, prin ce a trecut ea în acele zile. Cu ochii plini de lacrimi, şefa secţiei de obstetrică şi ginecologie de la maternitatea din Ialoveni zice că nu a uitat de Maricica şi că o doare la fel de mult că nu a putut să o salveze de la moarte.

În ziua când Maricica a venit să nască, Nina era de gardă şi a primit-o în secţie. Seara, pe la 17.30, Maria a născut un băieţel de 3,600 grame, sănătos şi fără nicio problemă. Medicul spune că bebeluşul a stat câteva minute la pieptul mamei, iar apoi Maria a început să zică că se simte rău, că ameţeşte şi că nu poate să respire. “La 20 de minute după naştere, starea ei s-a înrăutăţit. Avea frisoane, tensiunea scăzută şi apoi a început hemoragia”, povesteşte medicul. Cea mai mare problemă a Mariei a fost blocarea totală a rinichilor, fiindcă altfel, poate, mai exista o speranţă pentru ea. Hemoragia, începută în uter, s-a extins în tot corpul, adică femeia a început să sângereze din toate mucoasele: mucoasa nazală, din cavitatea bucală, spune Nina, adăugând că ar fi acţionat imediat. «Au fost chemaţi medici, anesteziologi, reanimatologi, ginecologi de rang republican, cei de la Aviaţia Sanitară, pentru a o salva pe Maria. 28 de litri de sânge şi preparate cu sânge i-au fost perfuzate şi speram să elibereze măcar un pic de urină şi să înceapă procesul de circulaţie a sângelui», explică Nina Duracov. Toate rezervele de sânge ale spitalului au fost folosite şi au comandat să li se mai aducă de la Chişinău.

Maria nu a dat niciun semn de ameliorare a situaţiei, însă Nina spune că au luptat până în ultima clipă pentru viaţa ei. Au acceptat tot ce au adus rudele, chiar şi apa descântată, pe care i-au picurat-o în gură celei care se zbătea între viaţă şi moarte. Ca medic, Nina Duracov nu crede în minuni, dar ca om a crezut şi crede în continuare că există o putere deasupra noastră care le decide pe toate.

«Unii spuneau că trebuia să facem dializă, însă ea nu întrunea condiţiile pentru a începe o asemenea procedură», afirmă medicul, convins că niciun aparat medical care există acum la noi, în Moldova, nu ar fi ajutat-o pe Maricica.

Cazul Mariei Cârlan a fost discutat de administraţia spitalului şi a fost întocmit un dosar care a fost transmis la Ministerul Sănătăţii. Acolo se vor examina toate condiţiile şi acţiunile medicului şi apoi se va sancţiona vinovatul, spune medicul ginecolog, adăugând că nu va contesta nicio decizie a Ministerului. «La noi în Moldova există dreptul pacientului, însă cel al medicului, practic, nu există», susţine Nina Duracov. «Cel mai dureros pentru mine nu este sancţiunea, ci faptul că am făcut totul pentru viaţa Mariei şi tot eu, până la urmă, am rămas vinovată».

Prevenirea imposibilă?

Diagnosticul medicilor în cazul decesului Mariei Cârlan este embolie cu lichid amniotic. Aceasta reprezintă o complicaţie foarte gravă a naşterii, datorată trecerii lichidului amniotic în circulaţia sangvină maternă, care finalizează în 86 % dintre cazuri prin moarte maternă şi fetală. Această problemă poate apărea o dată la 80.000 de naşteri, conform statisticilor internaţionale. Prevenirea acestei patologii este imposibilă, ea fiind considerată un eveniment imprevizibil.

Potrivit lui Valentin Friptu, şeful Catedrei de Obstetrică şi Ginecologie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie «Nicolae Testemiţanu», embolia prin lichid amniotic este una dintre cele mai grave complicaţii ale sarcinii, naşterii sau avortului.

Chiar dacă femeia supravieţuieşte, rămâne cu sechele neurologice, adică poate să paralizeze. În R. Moldova, embolia prin lichid amniotic cauzează moartea a 11% dintre femeile care mor la naştere, spune Valentin Friptu.

Coeficientul mortalităţii materne în R. Moldova este în descreştere, dar el rămâne mai înalt decât în alte ţări europene. Anul trecut, conform datelor Ministerului Sănătăţii, rata mortalităţii materne a fost de 17,2 la 100000 de născuţi vii.

Natalia DABIJA


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. eusika

  De ce a fost invinuit doctorul? inteleg ca durerea este mare a rudelor, dar oare e normal sa se astepte ca doctorul e un fel de Dumnezeu? Cum se pot plinge rudele ca ” au spus ca dam citi bani vreti numai s-o salvati”…De parca aici era vorba de bani?!Trebuie de inteles foarte bine ca atunci cind apar complicatii imprevizibile si care decurg atit de rapid si fulminant, deseori eforturile medicilor sint inutile… Asta se intimpla din cauza ignorantei oamenilor nostri, care asa si nu inteleg ca sanatatea nu se cumpara… si asa cum tot timpul se cautaun vinovat- cel mai comod e sa invinuiesti medicul… Pacat…

 2. Marian

  eusika – tu vad ca tot esti un destept/desteapta care le stie pe toate si sare sa dea la toti sfaturi. Du-te si spune ceia ce ai scris mai sus fmailiei Carlan, spunele in ochi si sa vezi ce-o sa fie. Eu nu sunt medic, dar in asa cazuri familia trebuia instiintata imediat, dar nu peste jumate de zi. Unde sunt rezultatele autopsiei?! Unde este cauza mortii fetei? Tu chiar esti asa de prost/proasta ca inca mai crezi in sitemul medical Moldovenesc?!?!? Sau poate pe tine te aranjeaza concluziile medicilor de tipul celeia in cazul lui Valeriu Boboc?!?! De ce nimeni nu i-a tras la raspundere pe medicii ceia legsiti? De ce in general medicii legisti nu-si factreaba? Cineva macar a vazut in ce conditii mamele noastre nasc in spitale? In Chisinau eun bardac nemaipomenit de mare, dar voi vreit ca in raioane sa fie mai bine?!? Voi stiti ca in spital nu sunt medicamentele elementare ca sa le usureze mamelor nasterea; nu mai vorbesc de instrumente si aparataj de monitorizare?!?! LUUUUUME ce aiurim noi, cati oameni trebuie sa mai moara pe masele de operatie ca sa intelegem ca medicii care ajung sa lucreze in moldova sunt toti restantierii, caci medicii adevarati nu stau sa lucreze in conditiile noastre!!!! TREZITIVA LUME!

 3. mara

  imi explicà si mie cineva care-i situatia realà,cà niciodatà n-am inteles ce are vaca cu primària.cauza decesului e “embolie cu lichid amniotic”.lichidul amniotic ar fi “apele”,care se rup inainte de nastere sau ti le rup artificial,dar dupà nastere nu mai sunt,dispar,sau gresesc? altfel fàtul riscà sà se inece.intrebarea: cum a ràmas cu “apele” 2 zile dupà nastere si cu fàtul bine mersi? si altà enigmà:”embolie” inseamnà astuparea bruscà a unui vas sangvin sau limfatic,adicà brusc organizmul a incetat sà mai fie irigat cu sànge dupà nastere,momentul de crizà trecuse.de unde si cum a apàrut hemoragia? si dacà i-au atins vreo venà vitalà? cà verdictul l-a dat tot lupul stàpàn la oi,ei pot sà spunà ce vor ca in cazul boboc:”intoxicat” de boarea vàntului.lipsea banul cred cà,poti sà ai tu 10 asiguràri,cà nimeni nu se uità la tine nici ca la un càine,veterinarul pretinde banul ches imediat,inainte de orice interventie,nu dupà.pàcat cà familia s-a resemnat.asta inseamnà:care-i urmàtoarea?…

 4. cineva

  mara, cites htehttp://www.scribd.com/doc/18460900/GHID-21-Embolia-Cu-Lichid-Amniotic shi atunci ai sa intelegi, imi “place” atunci cind oamenii de rind sunt mai experti decit medicii, care tin sa specific, in cazul dat, s-au straduit din rapsuteri s-o salveze. E un caz grav, imi pare foarte rau pentru familia Carlan shi nici nu urez nimanui sa treaca prin asta…in acelashi timp imi pare rau pentru medic, pentru ca atunci cind pierzi un pacient, pierzi shi o parte din tine, increderea shi speranta 🙁

 5. anna

  diagnosticul este intradevar unul grav, si ce inseamna acesta poate fi vazut pe net. consecintele sunt extrem de grave. dar nu sunt convinsa ca aceasta a fost cauza decesului. hemoragia masiva e caracterisitca altei complicatii si care, intradevar este greu de stopat. dar exista anumite abordari in aceste cazuri. in Mldova nici una din acestea nu exista, sunt cateva medicamente care sunt utilizate in caz de hemoragie masiva, nu doar sange, sunt si cateva tactici chirurgicale. vis-a-vis de rinichii blocati, pai asta e o tragedie adevarata in Moldova, sunt pacienti si in cadrul altor patologii care mor din cauza, ca nu exista nici un aparat de hemofiltrare. nu de dializa. anume de hemofiltrare, despre care ai nostii, unii din ei au auzit. in lume exista deja o experienta larga in utilizarea acestor aparate, inclusiv in cazul socurilor hemoragice si septice. la noi toti cei cu patologii grave cu rinichii blocati, toti mor. eu stiu ca un anumit colectiv de medici de la Chisinau de multi ani face solicitari repetate pentru procurarea macar a unui astfel de aparat. dar din pacate chiar si cei din posturi responsabile sau obisnuit deja sa ingroape acesti oameni in schimbul tratamentului, asa e mai simplu si mai ieftin …. mai ales ca cine poate sa dicteze unui mare Specialist ce treb sa faca. dar lucrurile stau la suprafata, este necesar doar sa faci o comparatie intre ceia ce exista ca tratament in Moldova si ceia ce exista peste hotare si totul devine clar. la noi lucreaza selectia naturala. iar in capcana aceasta sunt prinsi si doctorii, care nu pot ajuta pacientii si pacientii, care sunt sortiti peirii… iata cam asta e medicina de astazi .. in schimb avem profesori, academicieni … si toti vor spune ca sunt stele si se dedica salvarii oamenilor … dar practic nic un standard international de tratament intensiv ori de control, supraveghere si tratament in alte specialitati nu este respectat, mai mult decat atat,nici nu exista in marea majoritate a situatiilor clinice, fiindca nu este cu ce de asigurat indeplinirea acestor standarde. iar daca cate-ceva si se elaboreaza, pai in formula maldaveneasca, nici pe aproape de standarde normale. printre altele peste hotare tocmai profesorii sunt garantii indeplinirii ai acestor standarde si nu doar receptori ai salariilor, spagilor si titlurilor …. de altfel nimeni nici nu are nevoie de asa profesura, care stie doar sa povesteasca povesti despre medicina, sa organizeze examene si re-examinari despre medicina ne-existenta, virtuala, scrisa in carti si nicaieri neaplicabila. teatru mortii se numeste asta, si ei profii sunt regizorii si directorii, fiindca ceia ce in mod normal recomanda cartea, pai in Moldova nu exista. asa si o sa bata pasul falnic medicina pe loc, iar oamenii continua sa moara …

 6. mara

  cineva,mesajul tàu e àsta:nu bàgati nasul,voi,”de rànd”,cà suntem noi cei mai “destepti” (dupà justitiari).am solicitat niste opinii si,cànd iti aperi tagma,nu e cazul sà scuipi de la etajul 5 pe cei “de rànd”,cà ei iti umplu buzunarele,iar tu scuipi in farfurie.voi fi eu “de rànd”,dar sunt un pàrinte care am tot dreptul din lume sà stiu de ce mi-ati bàgat copilul ca o floare in mormint si sà và bag la dubà incà cum se face in lumea civilizatà:orice moarte dubioasà familia sesizeazà procuratura,care dispune de medicul sàu legist si dà verdictul,al vostru nu valoreazà o ceapà degeratà,mai ales,dupà 7 aprilie nu và crede nimeni cu “intoxicarea” sau cu colectarea fortatà de sànge cu un singur ac de la tineri(asa fàcea hitler si stalin).”mai experti decàt medicii”,aoleu,de cànd moldova are experti in medicinà? experti in spagà,nu in medicinà.am trecut prin asta si am si nume si nu numai unul.sà-mi spunà oricine a trecut prin spital,cà n-a dat spagà,incepànd de la femeia de serviciu,cu toatà mizeria si nenorocirile,pe care le vezi zi de zi.pànà si pempàrsii din donatii si ajutoare ii vindeti pacientului,i-am ingrijit pe ai mei nu numai o datà pe acolo si stiu ce spun.nesimtire totalà,iar acum iti “pare ràu”.nu cred,doar cà và pare ràu dupà a doua transà,si prima trebuie s-o intoarceti,cà rezultatul a fost conform “expertilor”.eu am pierdut si banii si rezultatul a fost mormàntul,spàgarilor.a intrat cu o boalà si a iesit cu 3.de ce stàteau càlare pe familia decedatei sà-si retragà plàngerea? pentru cà se simt cu bàja la fund,”expertii” in màcelàrit.de ce au evitat sà informeze familia,cànd i s-a fàcut ràu? pentru cà aveau ceva de ascuns si pentru cà familia e “de rànd”,adicà prostimea,iar prostimea trebuie sà dea numai cu banul,nu sà bage nasul,cà aici avem de aface cu “experti” si “nobilime”,ghiftuiti la maximum,dar n-o sà zicà niciodatà:mai màncati si voi,cà nouà ne e suficient.asa cà nu atàta spiritele,dacà ai fi tu de vità nobilà,n-ai ràsturna treuca,cel putin…

 7. cineva

  nu-s medic, asta unu la mina,
  2 kiar imi pare rau, e un caz grav shi inca odata specific, nimanui nu ia-s ura sa treaca prin asa ceva.
  anna, sunt deacord cu tine, shtiu foarte multi profesor universitari kare nici in ruptul kapului nu vor sa accepte “noutatea” in acest domeniu al medicinii 🙁

 8. lucia bunici

  trist si indurerat pentu noi din satul malalsti rai orhei mariea era o fata foart mimumata ne pare rau mariea ca nu teai bucurat de fericirea vetii talii

 9. mihai

  Salut!
  Niste informatii pentru d-na Natalia DABIJA, chiar e asa de greu de cautat un material mai
  clar pentru cititor
  “Embolia este vehicularea prin sange a unor corpuri straine care vor obstrua un vas de sange cu diametrul egal cu diametrul corpului strain. Embolia poate fi arteriala si venoasa, in functie de vasul obstruat. In functie de natura corpului strain poate fi trombembolie (cu fragmente de tromb din venele varicoase ale membrelor inferioare, venele din bazin, aorta sau cavitatile cardiace), embolie ateromatoasa (cu material dintr-o placa de aterom), embolie grasa (cu fragmente de grasime sau maduva osoasa la pacienti cu traumatisme extinse), embolia cu lichid amniotic (in timpul travaliului patologic), embolia gazoasa (sau boala de cheson la indivizii care sufera decompresie brusca).Manifestarile sunt in functie de organul in care s-a oprit embolul: plaman (insuficienta respiratorie brusc instalata, dureri toracice sau moarte subita), creier (coma, deficit motor, moarte subita), rinichi (dureri abdominale violente, urina cu sange), intestin (dureri abdominale extreme, soc, balonare masiva, moarte in cateva ore), cord (dureri in piept, tulburari de ritm, noarte subita), membre inferioare sau superioare (dureri extreme in membrul afectat care e palid, rece, rigid si nu poate fi folosit). Ingrijirea dupa embolie depinde tot de organul afectat.Prevenirea emboliei se face prin excluderea factorilor de risc: pacientii care au risc crescut de tromboze iau antitrombotice toata viata, de asemenea pacientii imobilizati sunt protejati de tromboze cu tratament.”
  http://m.tpu.ro/sanatate/ce-este-embolia-de-cate-feluri-cum-se-manifesta-cum-poti-sa-te-angrijesti/
  Se pare ca nu mai dai de capat cu medicii,dar de ce nu se filmeaza toate nasterile, operatiile chirurgicale, cum asistentele medicale ingrijesc bolnavii?

 10. sergiu

  la mine sotia a nimerit la spital cu salvarea , eu am venit mai tirziu , doctorii nu si faceau treaba asteptau ruble sau altceva , mam dus la sef dar in drum i-am suduit kind am ajuns la sef i-am sugerat ka daca o sa continuie in felul urmator o sa aiba nevoie el de doctor , el kipurile domnule tot normal , dar numai in vorbe , a 2-a oara am venit cu un prieten i-am spart usa si l-am tavalit oleaca pin kabinet l-am tras de barbita pe ris , o kemat politia ,m-am lamurit ,dar toti in spital so purtat ku sotia ca kind era a lui filat

 11. Svetlana

  Am citit aceste comentarii și mi se rupe inima de tot ce se întîmplă în Moldova mai ales în sistemul sanitar, nu sunt de mult timp acasă (în altă țară),totul se face prin comunicare dar în cazuri cînd medicii se atîrnă nepăsător de acient cred că cu voință sau nevoință se ajunge la acțiune, se procedează așa cum a făcut și Sergiu, de scuturat bine.Un caz zguduitor a fost și cumnata mea care i-au făcut întrerupere de sarcină la 6 luni și au trimis-o în aceeaș zi acasă vă imaginați cîtă nepăsare,mi se rupea inima fiindcă nu am putut să o ajut fiind departe, dar de denunțat trebuie.NU TĂCEȚI FIINDCĂ O SĂ MĂNÎNCE PĂMÎNTUL PE TOȚI CEI CARE FAC PARTE DIN PĂTURA SOCIALĂ MEDIE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *