De ce a murit Ion Butmalai?

499-ion-butmalai2Deputatul Ion Butmalai a fost găsit împuşcat în inimă în ograda casei sale din Cahul. Primele informaţii ale organelor de drept lasă impresia că acesta şi-ar fi pus capăt zilelor, doar că, avocata care reprezintă familia Butmalai susţine, după discuţii cu soţia şi copiii acestuia, că el nu ar fi dat vreun semn că ar intenţiona să facă acest lucru. Aceasta crede că Ion Butmalai a fost omorât.

„Marţi, 9 decembrie 2014, în jurul orei 12:15, la dispeceratul de poliţie din Cahul a parvenit informaţia că a fost depistat corpul neînsufleţit al deputatului Ion Butmalai. La faţa locului s-a deplasat grupul operativ, care a stabilit că Ion Butmalai a decedat după ce s-ar fi împuşcat în regiunea pieptului cu un pistol de model CZ 75 D Compact, deţinut legal. Cadavrul a fost găsit la domiciliu, de către soţia acestuia”, se spune într-un comunicat de presă al Inspectoratului General de Poliţie (IGP).

499-foto-armaReacţia procuraturii

A doua zi, miercuri, 10 decembrie, şi Procuratura Generală (PG) a venit cu o informaţie oficială, precizând că „în urma cercetării la locul incidentului, într-o anexă a casei (continuare a garajului) a fost depistat cadavrul lui Butmalai, cu o plagă în regiunea stângă a toracelui, la faţa locului fiind depistate 2 tuburi de cartuşe (!) şi un pistol, deţinut legal de către deputat. De asemenea, în domiciliu a fost depistată o „scrisoare de adio”, scrisă de mână, confirmarea autenticităţii căreia urmează a fi supusă verificărilor suplimentare. Medicii legişti, în urma necropsiei, au stabilit drept cauză a decesului o plagă împuşcată transfixiantă, în regiunea stângă a toracelui, cu plagă de ieşire la nivelul spatelui pe stânga. Alte leziuni corporale, inclusiv specifice unei autoapărări, nu au fost depistate. În urma cercetării la faţa locului şi în scopul efectuării întregului complex de acţiuni de urmărire penală, obligatorii în astfel de cazuri, organul de urmărire penală al IP Cahul a pornit o cauză penală, în baza art.145 alin.(1) Cod Penal (Omorul unei persoane)”.

Comunicatele de presă ale celor două instituţii sunt, de fapt, singurele reacţii oficiale vis-a-vis de moartea deputatului Butmalai. Din ambele se conturează ideea că deputatul şi-ar fi pus singur capăt zilelor, apropiaţii săi, dar şi alte indicii duc spre alte piste, inclusiv un omor.

„Nu avem acum un careva bănuit”

„Astăzi (miercuri, 10 decembrie, n.r.) am numit expertiza balistică şi alte şase expertize. Materialele, împreună cu corpurile delicte, au fost expediate organelor competente. Nu pot să vă spun în cât timp vor fi gata”, a precizat, pentru ZdG, Leonid Turculeţ, procuror de Cahul. Acesta ne-a spus că expertizele vor stabili şi dacă cele două tuburi de cartuş, găsite la faţa locului, provin de la arma deputatului. „A fost găsit doar un singur glonte. Eu nu pot să vă spun că au fost două focuri de armă anume atunci. Dacă am găsit două tuburi de cartuşe, asta nu înseamnă neapărat că au fost trase două focuri de armă în circumstanţele comiterii faptei. De unde s-a luat celălalt tub de cartuş, urmează să vedem”, a continuat procurorul.

Acesta ne-a mai zis că au fost audiaţi mai mulţi vecini, fiind, la fel, efectuate cercetări la faţa locului pentru a vedea dacă s-au auzit împuşcături sau au fost văzute careva persoane în preajma casei lui Butmalai în acea zi. Turculeţ a confirmat că există o „scrisoare de adio”, fără a dezvălui conţinutul ei. „Nu pot să dezvălui conţinutul scrisorii de adio. Pot doar să confirm că există. Cele indicate în scrisoare, la fel, vor face obiectul urmăririi penale. Vor fi examinate circumstanţele de acolo. Nu pot să vă spun dacă e o scrisoare clasică sau sunt gânduri înşirate pe mai multe pagini. Pot doar confirma că nu este o filă, sunt mai multe. Nu avem acum vreun bănuit. Cred că noi suntem în stare să elucidăm acest caz. Nu pot să vă spun de cât timp e nevoie, dar, va fi un termen rezonabil”, a continuat şeful Procuraturii Cahul.

„Cred că este vorba de un omor”

Avocata Ana Ursachi susţine că este o prietenă apropiată a familiei Butmalai, iar soţia acestuia, după incident, a rugat-o să le reprezinte interesele. „Eu nu cred că Ion Butmalai, cel pe care îl cunosc foarte bine, a fost în stare să se sinucidă. Am vorbit cu soţia sa, care este sigură că Ion nu a făcut asta. Ştie cum l-a lăsat acasă în acea dimineaţă, atunci când a plecat, ştie cum era el în seara din ajun. Îi promisese băiatului cel mic că va găsi bani pentru a merge la studii în străinătate. Omul avea planuri”, spune Ursachi. Referitor la faptul că, la faţa locului, au fost găsite două tuburi de cartuşe şi doar un singur glonte, aceasta crede că, dacă ea nu ar fi anunţat acest lucru public, atunci, cel mai probabil, nici organele de drept nu ar fi făcut-o. „Unde este celălalt, să răspundă procuratura. Dar, cum s-o facă, ce, voi nu vedeţi ce nivel de pregătire au procurorii la noi? Nu am pretenţii la băieţii de la Cahul, care au fost profesionişti, dar sunt aproape sigură că se vor implica cei de la Chişinău şi vor face ce vor cu acest dosar”, crede Ursachi.

Referitor la „scrisoarea de adio”, avocata precizează: „Am văzut acea scrisoare. De fapt, nu e o scrisoare de adio. Sunt nişte gânduri înşirate pe mai multe foi. Vreo şase. Da, pot să recunosc că pe o foaie sunt nişte idei care pot fi interpretate ca o scrisoare de adio, în care el spune că îi pare rău şi îi solicită unuia dintre copii să aibă grijă de familie. Nu ştiu când au fost scrise acele gânduri. Pe una dintre foi este indicată data de 9 decembrie, dar eu nu pot fi sigură că el a scris data aceasta sau a fost pusă de altcineva, post factum. Pe mine mă şochează cum au tratat organele de drept acest caz, cum Ion Bodrug, şeful poliţiei, a făcut referire la o scrisoare de adio, deşi nici nu ştia despre ce este vorba. Felul în care poliţia şi procuratura au tratat acest caz, felul în care a fost mediatizat acest caz la unele posturi TV, spunându-se că a fost suicid, mă face să cred că, la mijloc, ar fi vorba de un omor. Anume aceste lucruri mă fac să cred asta”, menţionează avocata.

„Ştiu că el urma să iasă într-o conferinţă de presă care a fost amânată. L-am sunat şi l-am întrebat de ce a amânat. Era sănătos. Nu sănătatea a fost motivul pentru care a amânat-o”, crede avocata. „Am înţeles că, în ajun, s-a întâlnit cu cineva, iar în acea zi avea programată o altă întâlnire, la care era pornit să ajungă. Nu ştiu dacă şi cu cine a vorbit la telefon înainte de tragedie, dar fiul său mi-a zis că este sigur că a vorbit cu cineva. Şi chiar dacă presupunem că este adevărată versiunea suicidului, aici oamenii legii trebuie să ţină cont de faptul că, în Codul Penal, este articol care pedepseşte determinarea la sinucidere”, atenţionează Ursachi.

Cine a fost Ion Butmalai?

Ion Butmalai a fost deputat în Parlamentul R. Moldova în perioada 2009-2014 din partea PLDM. Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, acesta nu a fost inclus în lista electorală a formaţiunii, spre numulţumirea sa. Totuşi, Butmalai a continuat să exercite funcţia de preşedinte al Organizaţiei Teritoriale Cahul a PLDM, iar conform unor surse, şi-ar fi propus să participe, în primăvara anului 2015, în campania electorală pentru funcţia de primar de Cahul. Pe parcursul mandatului de deputat, Ion Butmalai s-a remarcat prin diverse acuzaţii aduse mai multor lideri politici, în special lui Vlad Plahotniuc. Butmalai nu l-a uitat pe acesta nici în una din ultimele sale postări de pe o reţea de socializare. Pe 20 noiembrie 2014, acesta îşi arăta nemulţumirea în raport cu listele electorale ale unui partid politic. „Cu hoţi pe liste de partid, această ţară are doar de pierdut”, scria acesta, postând un link la un articol în care se vorbea despre Plahotniuc.

Ultimul mesaj public al acestuia e din 2 decembrie 2014 şi se referea la situaţia din Ucraina, unde în Guvern au fost aduşi miniştri străini. „Avem nevoie şi noi în Moldova de sânge şi hotărâre europeană”. Înainte de asta, But-malai apărea într-o poză alături de noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, pe care-l susţinuse în campania electorală.

Ion Butmalai s-a născut la 9 octombrie 1964, la Tigheci, Leova. În 1984 şi-a început activitatea profesională la Ministerul Afacerilor Interne, fiind poliţist-şofer în cadrul Comisariatului de Poliţie Leova. A fost apoi inspector, inspector superior al Inspectoratului Auto de Stat, inspector superior şi şef al Secţiei examinare şi evidenţă transport Cahul a Ministerului Dezvoltării informaţionale, inspector superior în cadrul Direcţiei Generale înmatriculare transport şi examinarea conducătorilor auto şi şef al Poliţiei municipale a Comisariatului raional de poliţie Cahul MAI. Din 2008 s-a implicat în politică alături de PLDM.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Goriță

  UN ALT UNIONIST ASASINAT LA COMANDĂ
  IN MEMORIAM-
  ––––––––––––––––––––––––––
  1.
  Deputatul parlamentar Ion Butmalai /1964-2014/
  a fost internat în spital cu probleme cardiace imediat după anunțarea listei electorale a PLDM, la inceput de dec.2014, listă în care parlamentarul nu a mai fost inclus.
  În aceeași perioadă Butmalai a făcut o declarație publică
  prin care și-a anunțat disponibilitatea de a adera la orice altă formațiune politică.
  După externare, oficialul a anunțat o conferință de presă cu tema
  ”Deputatul Ion Butmalai sparge tăcerea”,
  dar aceasta a fost anulată în aceeași zi sub pretextul unor motive de sănătate.
  2.
  Pe contul său de facebook, adăugată acum o săptămână,
  deputatul scria că
  ”avem nevoie și noi în Moldova de sînge și hotărîre EUROPEANĂ!”,
  distribuind o știre despre formarea Guvernului ucrainean.
  – Poliția și Procuratura manipulează opinia publică cu niște foi scrise de pe masa lui Butmalai, prezentate drept O Scrisoare de Adio
  pentru a acoperi adevărații asasini oligarhici a acestui Deputat Unionist.
  3.
  În ultimii ani, Ion Butmalai a fost un aprig luptător împotriva sistemului oligarhic
  de la guvernare, venind cu declaraţii şi dezvăluiri răsunătoare.
  A scos la iveală informaţii importante în mai multe scandaluri de rezonanţă,
  precum vânătoarea din Pădurea Domnească,
  cercetarea oligarhului Vladimir Plahotniuc de către Interpol,
  atacurile raider asupra băncilor şi companiilor din Republica Moldova etc.
  Fiind secretar al Comisiei Securitate din Parlament, dânsul a anunţat despre existenţa unor dovezi care confirmau faptul că preşedintele Curţii Constituţionale,
  Alexandru Tănase, şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi,
  au fost complicii atacurilor raider asupra Băncii de Economii.
  În special, fostul deputat a dat în vileag informaţii despre Plahotniuc,
  spunând că în arhivele instituţiilor de drept există multe date compromiţătoare
  referitor la prim-vicepreşedintele PD şi a cerut de mai multe ori,
  în plenul Parlamentului, ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia.

  http apropomagazin md din 9 dec.2014
  4.
  In perioada 11-14 septembrie 2014 noua forță politică,
  Alianța Creștin Liberală (ACL) creată în România în urma fuzionării
  celor două partide de dreapta, PDL și PNL s-au consolidat la nivel de tineret
  într-o singură echipă. Evenimentul a avut loc în cadrul Şcolii Politice TDL/TNL
  de la Eforie Nord, județul Constanța cu participarea a peste 400 de tineri
  din România și Rep. Moldova. În calitate de invitați de onoare a școlii politice au fost Klaus Iohannis președinte PNL, co-președinte ACL, canditat la funcția de președinte al României, Vasile Blaga, președinte PDL, șeful staffului electoral pentru alegerile prezidențiale din acest an, co-președinte ACL, Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreședinte PDL, Anca Boagiu, Vicepresedinte PPE, Andreea Paul, prim-vicepresedinte PDL Konstantinos Kyranakis, Presedinte YEPP, Ludovic Orban, prim-vicepreședinte PNL, Ion Butmalai, Deputat în Parlamentul Rep. Moldova și alți reprezentanți de bază din conducerea PDL și PNL.

  Domnul Ion Butmalai a mulțumit statului Român pentru sprijinul pe care-l acordă Republicii Moldova și a transmis un mesaj de susținere a Alianței Creștin Liberale și a candidatului acesteia pentru președinția României domnul Klaus Iohannis, menționând:

  „ Doresc să mulțumesc Statului Român
  pentru sprijinul permanent pe care-l acordă Rep. Moldova.
  În contextul în care România se află în plină campanie electorală
  pentru președinția României consider că unificarea partidelor de dreapta
  este cea mai bună soluție, iar Klaus Iohannis este cel mai bun candidat
  pentru funcția de președinte al României.

  SĂ NU UITAȚI, DOMNULE KLAUS JOHANNIS,
  CĂ ROMÂNIA NU ESTE PÂNĂ LA PRUT, CI PÂNĂ LA NISTRU !
  /Nota noastra:
  acesta este motivul pentru care a fost asasinat,
  este primul politician din Parlamentul de la Chișinău
  care s-a declarat deschis unionist /

  Vreau să dau asigurări că noi cei din Moldova vom face tot posibilul
  ca la 1 decembrie să putem sărbători victoria noastră comună –
  Klaus Iohannis la președinția României și PLDM la Guvernare în Republica Moldova”.
  5.
  Ricky Ardezianu, cântăreţ Unionist / apropomagazin din 10 dec. 2014/:
  „L-am cunoscut pe Ion Butmalai la Putna pe 1 decembrie anul 2013,
  unde venisem cu un concert de cintece patriotice de Ziua Romaniei!
  Era cu doi preoti de pe la noi. Dupa ce ne inchinasem la mormintul Marelui Voevod,
  mersesem mai departe sa vizitam muzeul,
  unde ne-am si fotografiat pe fundalul tabloului enorm al lui Stefan cel Mare!
  Era un mare patriot Ion Butmalai, un mare român, un mare luptator pentru românism și Tara! Revenind in Basarabia ne mai sunam, discutam pe diverse probleme stringente
  ale contemporanietati noastre, ale republicii noastre!
  Era un om erudit, inteligent, direct. Niciodata nu se temea sa spuna lucrurilor pe nume!
  Era un dusman de temut al coruptiei, al minciunii politice, al fardelegilor.
  Avea acest om niste calitati, ce putinora le-a mai ramas!
  Una din ele era dragostea fata de oameni si Neamul românesc!
  Visa sa vada Ţara Româneasca RE-Întregita!
  Era saritor la nevoie si avea cuvint!
  Prin septembrie de ziua lui il sunasem sa-l felicit si el mi-a spus,
  ca se afla la spitalul guvernamental.
  Mersem intr-acolo. Imi spuse ca dupa ce a avut o discutie dura cu dnii Filat si Leanca
  i s-a facut rau si a fost dus la spital cu deagnosticul (dupa cum imi spuse dinsul)
  preinfarct miocardic. Suferea nespus, ca nu este folosit de catre partidul din care facea parte, la justa valoare, ca era marginalizat. Ma rugase sa-i organizez niste intilniri cu sefii (cunostintele mele) din alte partide de dreapta, avind intentia sa-si indemne alegatorii lui
  din citeva raioane din sud si Ungheni, care mergeau dupa el, sa voteze pentru acestea!
  Unul dintre ei refuzase sa se intilneasca cu al doilea urma sa se vada..!

  Păcat! Ar fi putut face foarte multe Ion Butmalai in politica moldoveneasca!
  De asemenea oameni neinfricati se simte lipsa in toate sferile existentei noastre!
  Dumnezeu sa-l ierte!”,
  – se arată în mesajul postat de Ricky Ardeazianu pe contul său de Facebook.
  N.B.
  un comentariu preluat de pe protv:
  – Păcat! (09.12.2014 23:36)
  „Acest OM nu a putut nici un minut să se sinucidă.
  L-am cunoscut personal, un om cu coloană vertebrală,
  cu caracter și foarte exigent. Mereu a spus adevărul crud doar in față.
  Sunt foarte multe semne de întrebare,
  la care vrem răspuns adevărat și nu cumpărat, corupt!
  Dumnezeu să-l ierte!„

 2. Goriță

  SIS-temul de Ocupatie:
  ASASINATE LA COMANDĂ contra Marii Re-Uniri cu România:
  O A DOUA DECAPITARE A ELITEI NOASTRE UNIONISTE
  ÎN ULTIMII 25 DE ANI : 1990-2014
  / PRIMA FIIND DEPORTĂRILE ŞI GENOCIDUL DIN ANII 1940
  COMISE DE OCUPAȚIA RUSEASCĂ /
  Martirii Neamului Nostru:
  ———————————————————————
  Nota:
  a)
  O OTRAVĂ nedepistabilă
  se introduce în mâncare sau băutură
  care provoacă ulterior ATACUL CEREBRAL / = INFARCT / şi nu lasă alte urme !
  b)
  victima este urmarita sis-tematic apoi se organizeaza un accident la comanda: o masina terorista cu faruri speciale orbitoare apare in fata, si asfel se insceneaza “accidentul”
  c)
  mai nou:
  se insceneaza sinuciderea,
  prin impuscare sau alte mijloace.
  ———————————————————————————————————–
  78.
  – Ion Butmalai /1964-2014/. Primul deputat din actualul Parlament care s-a declarat deschis UNIONIST la o intrevedere cu Presedintele României Klaus Johhanis. Pentru acest lucru cât si pentru pozitia lui transanta anti-mafiotica si anti-oligarhica
  a fost impuscat la Cahul.SIS-temul anti-uman manipuleaza opinia publica cu povesti de “sinucidere”, etc. V.Filat, Seful PDLM l-a marginalizat totalmente si sis-tematic pe Butmalai in ultimii ani din cauza UNIONISMULUI !
  77.
  – Dan Spataru /1939-2004/, cântaret român de muzica usoara.
  Infarct la comanda regimului comunist voronist terorist KGB de la Chisinau,
  dupa concertele lui foarte populare cu iz românesc din Rep. Moldova.
  Otravit de emisarii voronisti in timpul turneelor sale din Germania si Italia din 2003 si 2004.
  Alexandru Cazacu, unionist si prieten cu Dan Spataru,
  chitaristul din fosta formatie “Noroc”, sufera un teribil accident la comanda pe autotrasa de lânga Straseni,
  in dec. 2011, accident “misterios” cu lumini albe orbitoare din fata,
  in care jurnalistul si ex-deputatul Vasile Vatamanu moare /mare prieten cu poetul martir Grigore Vieru/.
  Fratele lui Alexandru Cazacu, unionistul Anatol Cazacu chitarist si el, a fost lichidat deja in 1995.
  Si conducatorul formatiei “Noroc” unionistul Mihai Dolgan moare “subit” la comanda /1942-2008/
  Doamna Sidonia Spataru, sotia marelui cântaret a declarat:
  Dan Spataru a fost foarte iubit la Chişinău.
  Când ajungea acolo călcam pe flori, aveam o alee de flori, pe o parte şi pe alta.
  Sunt nişte oameni încă nealteraţi, cred în muzică, în cei ce fac muzică.
  La ultimul Crăciun din viata lui, 25, 26 şi 27 Decembrie 2003 el a cântat la Chişinău.”
  http://www.youtube.com/watch?v=1aSA_zeXyHs

  76.
  – Constantin Tanase / 1949-30 oct.2014/, redactor-sef la ziarul Timpul md din Chisinau

  Un citat: “Rep. Moldova ori va fi românească, ori nu va fi deloc”.
  Infarct la comanda Kremlinului.

  Medicii refuză să discute cu jurnaliştii şi spun că familia va veni cu detalii mai târziu.

  75.
  – Ionel Proca /1945-2014/, jurnalist si scriitor din s.Colonita,
  otravit miseleste pentru scrierea cartilor-memorii despre alti martiri unionisti
  omorâti prin otravire si accidente de SIS-temul KGB anti-românesc:
  – cumnatul Grigore Grigoriu /1941-2003/, actor unionist,
  – verisorul Gheorghe Ghimpu /1937-2000/, deputat, disident anti-comunist,
  – prietenul Vicu Bucataru /1948-2013/, cineast,
  “lichidat” la comada in 2013 imediat dupa ce a lansat filmul
  „Masacrul inocenților sau cronica unui război uitat”,
  un documentar cutremurător despre războiul din Transnistria si tradatorii din Chisinau.
  etc.
  74.
  – Ionel Vacarencu / 1989-2014/ din s. Mascauti, r. Criuleni, mare patriot si unionist,
  omorât bestial la comanda de catre doi criminali angajati, care i-au furat masina.

  73.
  – poetul-martir Dumitru Matcovschi /1939-2013/, caruia i se organizează un accident iniţial la comandă

  la 17 mai 1989, ca răsplată pt.curajul său de a fi publicat în 1988 în revista literară «Nistru„

  un articol-bombă „Veşmântul fiinţei noastre latineşti” scris de reputatul lingvist martir Val. Mândâcanu,

  ca apoi prin iradieri şi otrăviri sa fie lichidat pt.ingropare «specială„ la 28 iunie 2013 – 28 iunie 1940,

  zi simbolică de doliu naţional de la ocuparea Basarabiei de către trupele teroriste

  criminale ruso-comuniste şi în timpul unui alt Marş Unionist din Chişinău.

  —————————————————————————————————————–
  72.
  Mihail Garaz – împuscat in faţa casei la 60 de ani – / 1930 – 1990 / – poet şi publicist.
  71.
  Dumitru Moldovanu – un tânăr patriot, omorât in Nov.1990.

  70.
  Ion Gheorghiţă, poet

  – împuşcat și el în faţa casei la 52 de ani – / 1939 s. Larga – 28 nov.1991 Chisinau /.

  A fost un spirit rector al înnoirilor în perioada renaşterii basarabene,

  El avea o premonitie: “Dragi prieteni, pe mine mă pasc duşmanii…”.

  Criminalii care i-au curmat viaţa au rămas necunoscuţi şi nepedepsiţi.

  69.
  Grigore Vârtosu – / 1961 – 1992 / mare patriot, deţinut politic în 1989,
  poet popular din s. Cârnăţeni / Căuşeni,
  voluntar şi împuşcat în spate la 20 iulie 1992 în războiul cu ruşii de pe Nistru.
  67-68.
  cântăreţii cuplul Doina / Marin / – la 34 de ani – / 1958 – 1992 /
  şi Ion Aldea-Teodorovici – la 38 de ani – / 1954 – 1992 /- «accident» înscenat.

  66.
  Ion Dumeniuk – la 56 de ani / 1936 – 1992 / – lingvist, publicist, otrăvit-iradiat.
  65.
  Ion Vatamanu – la 56 de ani – / 1937-1993 / – poet, publicist, savant,otrăvit.
  64.
  Nicolae Costin – la 59 de ani / 1936 – 1995 / – primar de Chişinău, iradiat cu cesiu
  împreuna cu șoferul sau – / Tudor, grav bolnav /
  63.
  Petre Teodorovici- la 47 de ani – / 1950 – 1997 / – cântăreţ, iradiat-otrăvit,
  care stia prea multe despre cei care i-au omorât fratele şi pe Doina.
  62.
  Lidia Istrati – la 56 de ani – / 1941 – 1997 /- scriitoare, deputată,
  iradiată-otrăvit pentru curajul său contra mafioţilor.
  61.
  Gheorghe Ghimpu, la 63 de ani – / 1937- 2000 / – disident, deputat, «accident» înscenat
  60. – şi colegul său Ion Caftanat- / aflat la volan în aceeasi masină /
  59.
  Veniamin Apostol – la 62 de ani – / 1938 – 2000 / – actor, iradiat-otrăvit
  58.
  Ion Mija – la 63 de ani – / 1938 – 2001 / – cineast, iradiat-otrăvit
  57.
  Nicolae Sulac – la 65 de ani – / 1936 – 2003 / – cântaret, iradiat-otrăvit
  56.
  Iacob Burghiu – la 62 de ani – / 1941-2003 / – prozator şi regizor, iradiat-otrăvit.

  4 ASASINATE în lanț:
  ————————————————–—————————
  55.
  Emil Loteanu /1936-2003/, cineast
  /otravă în cafea la Moscova, probabil era un fost agent,
  care cunoştea prea multe despre preşedintii comunişti ai RM,
  şi devenise nesupus, deci periculos/.
  54.
  Grigore Grigoriu – /1941-2003/, actor, prietenul bun a lui Emil Loteanu,
  de aceea a fost şi el anihilat printr-un «accident» aranjat.
  53.
  Traian Grigoriu – /1972-2004/, fiul lui G. Grigoriu, actor la Piatra-Neamţ,
  care și el, sărmanul, probabil, ştia câte ceva din culisele politicii ruso-moldovenesti:
  «accident» mortal, împreună cu prietenul său:
  52.
  Adrian Neacşu – /1972 -2004/, actor
  51.
  actorul UNIONIST Dumitru Fusu /1938-2014)
  sufera un ATAC Cerebral prin otravire in 2004 care-l tintuieste la pat pentru 9 ani.
  —————————————————————————————–
  50.
  Vladimir Nicu – la 76 de ani – / 1928 – 2004 / – istoric, om politic, iradiat-otrăvit.
  49.
  episcopul Doremidont – la 45 de ani – / 1961 -2006 /, » accident» la comandă.
  48.
  corpul lui Andrei Buzu, patriot şi primar de Drăsliceni, r. Criuleni a fost găsit într-o fântâna.
  47.
  Victor Ciutac – la 71 de ani – / 1938 – 2009 / – actor, iradiat-otrăvit
  46.
  Grigore Vieru – la 74 de ani – / 1935 – 2009 / – poet national, «accident» înscenat.
  45.
  Ion Conţescu – omorât in 2009, profesor, istoric, iradiat-otrăvit.
  44.
  Andrei Vartic, la 61 de ani – / 1948 – 2009 / – publicist, poet, savant, otrăvit-iradiat.
  43.
  Andrei Savciuc , la 21 de ani – / 1988 -2009 / – student la Bucureşti, «accident» înscenat.
  41- 42.
  Tudor Cataraga – la 54 de ani – / 1956 – 2010 / – sculptor,
  / asasinat /»accident» rutier la comanda “/ împreuna cu soţia sa Dora /
  40.
  Vlad Gheorghelas – la 61 de ani – / 1950 -2011 / –
  cântăreţ, iradiat-otrăvit / cancer /.
  39.
  Andrei Buzu – patriot şi primar PPCD în s. Drăsliceni /Criuleni,
  omorât si aruncat intr-o fântâna la 4 August 2007.
  38.
  Valentin Ciobanu, fost vice-preşedinte al PPCD, la 14 septembrie 1998,
  a fost omorât cu lovituri de răngi in mijlocul zilei, chiar în pragul casei sale.
  37.
  Leonida Lari – / la 62 de ani, 1949 – 2011 /
  scriitoare şi martiră naţională unionistă, iradiată la «cancer»
  şi fratele ei Leonard Tuchilatu, poet /1951-1975/, «răpus» in armata rusească.
  Toate persoanele care intrau în holul de la Teatrul de Operă din Chişinău pt. a-şi lua rămas bun de la ea,
  erau foarte atent fotografiate, gen tip document, de un profesionist din SIS-tem.
  Atenţie: dec. 2011 cu AIE la Putere !
  36.
  Vasile Vatamanu – / la 56 de ani , 1955-2011 /, deputat în primul Parlament democrat din 1990,
  jurnalist sportiv şi mare prieten al familiei poetului martir Grigore Vieru.
  «Accident» rutier prin orbire din faţă lângă Străşeni.
  35.
  Marius Sava, un tânar licean de 19 ani omorât la Timişoara la 4 Septembrie 2011,
  în timpul expozitiei Steagului lui Ştefan cel Mare,
  adus de la Bucureşti la Muzeul de Istorie din Chişinău / 24 August – 12 Septembrie 2011 /
  34.
  Tudor Arnăut /1959 – 2012/, profesor de istorie la Universitatea din Chişinău;
  «un alt accident rutier» ca «recompensă» ocultă pentru toate relaţiile lui strânse cu România,
  asasinat cu o zi inaintea /27 Aprilie / începerii unei importante Conferinţe Internaţionale
  a Istoricilor cu referinţă la data de 16 mai 1812 –
  Bicentenarul ocupaţiei noastre de catre Imperiul tarist.
  33.
  Andrei Burlea / 1980 – 17 iunie 2012 /, înjunghiat mortal de 2 rusofofili rusofoni mancurţi
  pentru faptul că cânta în româneste în barul «Veşca» din s. Durleşti.
  / Prietenul sau Roman Vitiu şi el înjunghiat, suptavietuieşte fiind grav rănit /.
  32.
  Violeta Proca – o taximetristă din s. Budeşti, o suburbie a Chişinăului,
  omorâtă cu bestialitate de nişte terorişti găgăuzi în iulie 2012,
  în drum spre Comrat, pentru faptul că a vorbit româneşte cu ei.
  31.
  Un alt martir disident anti-comunist asasinat:
  inginerul Gheorghe David /1943-2007/ originar din s. Pepeni/ Sângerei
  – trimis in anul 1987 la o inchisoare-psihiatrica din Dnepropetrovsk din Ucraina
  de catre Marele Judecator-Presedinte filatelist Nicolae Timofte
  – iar apoi omorât de fortele teroriste comuniste voroniste la 21 iulie 2007 când avea doar 64 de ani,
  pentru faptul ca s-a adresat la CEDO la Strasbourg, care ulterior in 2008 i-a facut dreptate.
  30.
  – jurnalistul Alecu Mocanu, /1955- 2012 /
  otravit si iradiat pt. spiritul sau unionist si protestatar contra nelegiuirilor neo-comuniste totalitare
  de la Casa Radio din 2005.
  29.
  – Eugen Gheorghita, otravit si iradiat,
  jurnalist de la saptamânalul «Literatura si Arta » din Chisinau
  28.
  – UN ANONIM UNIONIST
  / autoritatile filateliste moftiste si presa ne-libera nu ne permit sa stim
  si noi numele lui adevarat /
  Un bărbat de 59 de ani, din satul Cociulia Nouă, raionul Leova,
  înjunghiat cu un cuţit în spate pentru că i-a recomandat unui consătean rusofon venetic
  să vorbească în limba română / 25 Martie 2013 /
  27.
  – Valeriu Graur /n.1940 or.Reni-2012 /
  renumit anti-comunist si unionist fervent din anii 1970 trimis în Gulagurile din Siberia, apoi stabilit recent la Bucureşti: un alt «cadou„ sinistru al ocupanților moscali: trimiterea lui «specială «pe lumea cealalată exact în ziua premergătoare Duminicii de 16 Septembrie 2012, când la Chişinău s-a organizat cel mai mare Marş Unionist din istorie,
  26.
  – poetul-martir Dumitru Matcovschi /1939-2013/, caruia i se organizează un accident iniţial la comandă la 17 mai 1989, ca răsplată pt.curajul său de a fi publicat în 1988 în revista literară «Nistru„un articol-bombă„Veşmântul fiinţei noastre latineşti” scris de reputatul lingvist martir Val. Mândâcanu, ca apoi prin iradieri şi otrăviri sa fie lichidat pt.ingropare «specială„ la 28 iunie 2013 – 28 iunie 1940, zi simbolică de doliu naţional de la ocuparea Basarabiei de către trupele teroriste criminale ruso-comuniste şi în timpul unui alt Marş Unionist din Chişinău.
  25.
  – Vasile Toma Mucenicul, poet liric si satiric Unionist
  responsabil de respectarea legislaţiei lingvistice la Primaria Chisinau
  / 2 ian.1954 – 27 martie 2013/ /data simbolica de “sacrificiu” moscalesc?/
  nascut in s. Cioara/Hâncesti, un ostas al maresalului Ion Antonescu
  – accident terorist la comanda ocupantilor in 2004
  si tintuit nemiscat la pat pentru pozitia sa civica Unionista
  24.
  – doamna Maria Moscalu din Căuşeni, omorâtă pentru că pleda în favoarea limbii române,
  iar unul dintre feciorii săi a ajuns să sufere de o maladie pe care, de doi ani deja, medicii nu o pot identifica.
  Între timp, a fost tratat de mai multe boli, cu diverse medicamente…
  Acum, potrivit sotului Simion Moscalu, medicii nu mai vor să vorbească cu el.
  ………
  —————————————————————————————————————–
  OTRAVIRI = ATACURI CEREBRALE / INFARCT /
  23.
  – tânarul Octavian Glib, injunghiat mortal in 1996 la vârsta de 23 de ani, patriot si Unionist,
  fiul cel mare al cântaretului de muzica populara Unionist Nicolae Glib din s. Pepeni, jud. Balti
  /care sufera si el un ATAC CEREBRAL prin otravire in 2012
  pentru participarea sa la evenimentele UNIONISTE,
  a) – ca si actorul Unionist Gheorghe Urschi, la revenirea sa din România, in iunie 2011,
  sufera un ATAC CEREBRAL dupa care nu si-a mai revenit complet /
  b) – si vestita cântareata românca Irina Loghin / cu tata basarabean, sufera si ea un ATAC CEREBRAL
  imediat dupa revenirea la Bucuresti de la Chisinau, la 17 mai 2012,
  unde participase la manifestarile de doliu negru la 200 de ani
  de la ocuparea Moldovei de Est / 16 mai 1812/ de catre Imperiul tarist.
  c) – si o alta cântareata est-moldoveana unionista refugiata la Pitesti, Nina Crulicovschi
  sufera de o “boala rara” si misterioasa la cap:
  pe creier i s-au descoperit nu mai puţin de cinci chisturi “bizare”.
  d) – in luna iulie 2010, cercetatorul român nord-bucovinean in domeniul fenomenelogiilor de frontiera,
  Vasile Rudan a susținut în București “Cursul intensiv teoretic si practic de protecție si autoapărare extrasenzorială”.
  Imediat după terminarea acestui curs,
  Vasile Rudan a suferit UN ATAC CEREBRAL
  în urma căruia i-a fost afectată funcția vorbirii.
  e)
  ultimul din aceasta lista macabra este jurnalistul UNIONIST Boris Vieru,
  anti-comunist, deputat in Parlament din partea Partidului Liberal,
  care la inceputului lui ianuarie 2014 este internat la spital cu „o trauma craniana” grava
  denumire sofisticata care se traduce prin ATAC CEREBRAL,
  deci otravit prin mâncare si bautura de catre cineva din „colegii” sau „prietenii” lui „buni”.

  f) prin anul 1982 fiica cea mica a lui Ilie Bratu, mare patriot unionist,

  se imbolnaveste “subit” de o boala grea infectioasa rara, dar ramâne vie, gratie eforturilor medicilor.

  Motivul ? Ilie Bratu reusise sa obtina deschiderea unei grupe in limba româna la gradinita vecina rusofona

  in plina ocupatie ruseasca si rusificare totala a moldovenilor.

  Nota:
  O OTRAVĂ nedepistabilă
  se introduce în mâncare sau băutură
  care provoacă ulterior ATACUL CEREBRAL / = INFARCT /
  şi nu lasă alte urme !
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================
  PLUS cei 7 tineri torturaţi, schingiuiţi și masacraţi de către teroristii-poliţişti mascaţi comunisti
  in acel Aprilie Negru 2009 in timpul protestelor anti-comuniste și anti-voroniste de la Chișinău.
  Atentie: Ucigaşii nu a fost pedepsiţi !
  22.
  Valeriu Boboc din s. Sângera / 5 mai 1985 – 7 aprilie 2009/
  omorât in batai de «Oamenii Legii» pe Piata Mare din Chisinau la 7 aprilie 2009
  21. Ion Ţâbuleac /n.1987 s. Bolohan/Orhei – 7 aprilie 2009, Chisinau/
  20. Eugen Ţapu din or. Soroca
  19. Maxim Canişev din s. Christofor/Ungheni,
  omorât bestial de politistii teroristi si aruncat in lacul Ghidighici la 8 aprilie 2009 si apoi gasit la 19 aprilie 2009.
  18. Radu Ciobanu, decedat ‘la comanda» la 24 iunie 2009 in s. Cornesti/ Ungheni
  si in urma torturii din «coridorul mortii» de la Procuratura neo-comunista din Chisinau.
  17.
  Ruslan Melinte, un tânar romantic din s. Peticeni/Calarasi, simpatizant si agitator pro-PLDM,
  partidul lui Vlad Filat,si ucis miseleste la 25 iunie 2009 de catre comunistii teroristi voronisti-tkaciukisti locali,
  16.
  Vasilică Dumistraşcu /1982 – 26 Mai 2014/,
  patriot român din s. Brânza, jud. Cahul, mort după 5 ani în urma rănilor
  din timpul torturii de regimul poliţienesc voronist comunist din aprilie 2009.
  ———————————————————————————–
  Asasinate contra cetatenilor din România
  aflati pe teritoriul din Rep. Moldova:
  15.
  – Iosif Czaba Andrei Vass de 31 de ani, arestat de politisti, strangulat si spânzurat la 22 septembrie 2013
  intr-o celula de detentie provizorie la Inspectoratul de politie din or. Soroca
  Crescut la o casa de copii din Bucuresti, Andrei a venit la Chisinau in 2012,
  dorind să-i ajute pe bătrânii lăsaţi în voia soartei, aşa cum face de opt ani tatăl său adoptiv, Taco Slagter,
  un jurnalist din Olanda, prin intermediul fundaţiei “Max Maakt Mogelijk”, înfiinţată împreună cu fratele său.
  Andrei era asistent de proiect în cadrul fundaţiei de caritate.
  Declaratia lui Taco Slagter,: „Vreau să demonstrez că se poate lupta
  cu sistemul şi corupţia în Rep. Moldova. Vreau să se facă dreptate.“
  14.
  – Angela Macovei de 54 de ani din or. Pascani, “lovita” intentionat mortal de o masina
  de pe contrasens lânga s. Cismea, Orhei la 2 dec. 2013.
  Sotia unui cunoscut om de afaceri Mihai Macovei
  managerul societății “ProConsult Company”, cei doi soți se aflau în Soroca,
  întrucât firma lor subcontractase o lucrare pentru reabilitarea Cetății lui Stefan cel Mare.
  13.
  Cetaţeanul din România,
  Florin Botezatu de 23 de ani, din s. Fedeşti, comuna Suletea, jud Vaslui,
  aflat în vizită la logodnica însărcinată, Titiana Jarovlea,
  s. Băneşti, în Rep. Moldova, la viitorii socri, pentru a stabili detaliile despre nuntă.
  La 8 martie 2014 Florin Botezatu a murit în urma unui „grav accident rutier„
  produs de către poliţistul Alecu Bujniţa din clanul mafiot poliţienesc Telenești
  şi care a fugit de la locul crimei.
  Autorităţile Juridice Timoftiene încearcă să muşamalizeze acest asasinat
  iar numele lui Florin Botezatu este interzis să fie publicat
  în presa „liberă pro-europeană„ din Rep. Moldova.

  Asasinate in Bucovina de Nord și Sudul Basarabiei noastre istorice
  aflate sub ocupatia ucraineasca:
  ——————————————————————
  12.
  În 1993 patriotul şi primarul Ion Rotaru din s. Boian, judeţul Cernăuţi,
  şi-a pierdut minţile după ce unul din fii săi a fost ucis în condiţii «enigmatice».
  11.
  Mihai Jar / 1960-1999 / mare patriot şi directorul şcolii românesti 26 din or. Cernăuţi, —
  «moare subit» /=otrăvit-iradiat/.
  10.
  Adrian Dohotaru – la 56 de ani –/1939 -1995/ – diplomat român,
  «accident mortal» înscenat pe autotrasa «ucraineană» de lânga Chilia la sud la Dunăre.
  9.
  Ștefan Lupu, directorul școlii din s. Cartal (azi “Orlovka”, raionul Reni),
  mort de “cancer” la comanda.
  Persecutat de autorități și Serviciile Ucrainene de Securitate.
  Mare apărător al învățământului în limba română în Sudul Basarabiei.
  8.
  – In cazul Părintelui-ieromonah Atanasie (Stan Petcu),
  cu aceeaşi apartenenţă bisericească,
  cu şcoală în România, cetăţean şi el al R. Moldova, originar de la Ciamaşir, Chilia, s-a mers mult mai departe.
  Acesta a fost găsit mort într-o dimineaţă de vară pe o bancă din parcul central din Ismail.
  Versiunea oficială, trecută în expertiza medico-legală: «strangulare»,
  deşi nu avea nicio urmă pe gât, în schimb avea tâmpla năsădită.
  Nimeni, cu excepţia celor de la instituţiile speciale din Ucraina şi de la Ministerul de Externe al R. Moldova,
  nu au pus la îndoială faptul unui omor premeditat.
  ————————————————————-
  7.
  Maria Isaicu, învăţatoare, din s. Cocieri din Transnistria, omorâtă în1992
  şi aruncată într-o fântână de cazacii terorişti pt. faptul
  că purta tricolorul românesc in drum spre şcoală.
  6.
  plus cei câţiva monahi tineri de la mănăstirile Căpriana, Ţipova, etc.
  omorâti de capii bisericii rusofile teroriste şi vasale Kremliniste
  pentru vederile lor pro-româneşti /suntem in căutarea numelor lor /.
  5.
  plus cele câteva sute de victime moldovene din timpul războiului cu ruşii de la Nistru din 1992.

  – Daca cunoaşteti şi alte cazuri de asasinate politice,
  vă rugăm să completaţi această listă sângerândă a EROILOR NOSTRI.
  ——————————————————————
  Nota Speciala:
  Şi în anul 1917
  premergător Unirii Basarabiei cu România de la 27 Martie 1918,
  mai mulţi Patrioţi Unioniști basarabeni au fost ucişi de către bandiţii ocupanţi bolşevici:
  4.
  Alexei Mateevici, poetul naţional si preot martir
  /n. 27 Martie 1888 s. Căinari – d. 24 August 1917,Chişinău /, otrăvit.
  3.
  Simion Murafa
  (n. 1887, Cotiujenii Mari, Șoldănești – d. 20 August 1917, Chişinău)
  jurist, fruntaș al mișcării naționale din Basarabia, publicist,
  promotor al culturii muzicale. Impuşcat din spate de teroriştii ocupanţi.
  2.
  Andrei Hodorogea
  (n. 1878, Slobozia-Hodorogea, Orhei – d. 20 August 1917, Chişinău),
  inginer-hotarnic, participant la mișcarea națională din preajma Unirii din 27 Martie 1918
  Împuşcat din spate de teroriştii ocupanţi bolşevici.

  În 1933, în Parcul Catedralei din Chișinău, a fost înălțat un monument în memoria
  celor trei martiri basarabeni, dar care a fost distrus
  după un ordin al administrației comuniste după ocupaţia sovietică din1940.

  1.

  Majoritatea celor 86 de deputati din “Sfatul Tarii” care au votat la 27 martie 1918

  Unirea pt. TOTDEAUNA a Basarabiei cu România

  si care au ramas la Chisinau dupa ocupatia sovietica din 1940,

  au fost omorâti de NKVD sau deportati in Siberia unde au murit de foame, frig si boli.

  ———————————————————————————————————————————–
  SA NE RUGĂM PENTRU SUFLETELE MARTIRILOR NOSTRI
  DE DINCOLO !

 3. Tudor

  Merita sa fie inclus in aceasta lista si numele Paul Nicolae Nedogan, fost actor, regizor al teatrului popular “Flacara” de la Casa de cultura “Selkovik” (Tighina), un inflacarat apologet al limbii romane si grafiei latine, batut cu bestialitate de lepadaturile rusofile din Tighina in urma interventiei sale la o intrunire publica in perioada desteptarii nationale din 1989-1990, in rezultatul careia a decedat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *