Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Cum trăiesc Gurbulea, Reşetnicov şi…

Cum trăiesc Gurbulea, Reşetnicov şi Gumeniţă?

Au fost acuzaţi de nenumărate ori că au acţionat la comanda fostei guvernări comuniste. De mai bine de jumătate de an au plecat, unii benevol, alţii forţat, din posturile înalte pe care le ocupau. Artur Reşetnicov, Valeriu Gurbulea şi Iacob Gumeniţă au fost timp de câţiva ani în prim-planul evenimentelor din R. Moldova. Odată plecaţi din viaţa publică, lumea i-a uitat.

Numele lui Valeriu Gurbulea, fostul Procuror General al R. Moldova, şi al lui Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova (SIS), sunt strâns legate de evenimentele din 7 aprilie. Recent, aceştia au fost acuzaţi că încă mai influenţează activitatea justiţiei din ţară. Iacob Gumeniţă, fostul „scandalagiu de serviciu” de la şedinţele Primăriei, odată demis din funcţia de şef al Poliţiei Municipale, a dispărut din viaţa publică.

267-gurbuleaGurbulea – casnic

Valeriu Gurbulea a deţinut funcţia de Procuror General al R. Moldova între anii 2007 şi 2009. Gurbulea are acum 45 de ani şi deţine gradul de calificare Consilier juridic de rangul 1. Anterior, acesta a exercitat funcţiile de adjunct al procurorului sectorului Centru al municipiului Chişinău, de adjunct al procurorului municipiului Chişinău, de şef al Serviciului Consiliului Suprem de Securitate al Aparatului Preşedintelui R. Moldova şi de prim-adjunct al Procurorului General.

Valeriu Gurbulea a plecat din funcţia de Procuror General al R. Moldova la 29 septembrie 2009. „Mă ocup cu treburile casnice”, ne-a răspuns fostul procuror general la întrebarea cu ce se ocupă la moment. „Nu urmăresc activ nici presa, nici buletinele informative, doar ocazional, şi de aceea nu pot să mă pronunţ asupra situaţiei generale din ţară”, a adăugat la cele expuse mai sus Gurbulea. Acesta nu a făcut nici o încercare de a se angaja în vreo funcţie la Procuratură şi declară că nu se întâlneşte cu foştii colegi.

„Nu am intrat în Procuratură de când mi-am dat demisia şi puţin mă interesează activitatea Procuraturii”, a răspuns Valeriu Gurbulea la acuzaţiile recent aduse de liderul Mişcării Acţiunea Populară, Sergiu Mocanu. Amintim că Mocanu a declarat că Gurbulea şi Voronin încă mai influenţează activităţile Procuraturii Generale (PG) . „Pentru a face aşa declaraţii trebuie să ai argumente, să dispui de probe că mă întâlnesc cu cineva, că dau sfaturi, că îi consult. Nu am făcut absolut nici un pas pentru a dirija activitatea Procuraturii în general sau în unele segmente mai particulare. Îmi dau seama că foştii mei subalterni trebuie să lucreze şi să-şi îndeplinească datoria. Eu nu doresc să mă implic în activitatea lor, ca să nu le fac careva probleme sau să-i influenţez în ceva. Toate aceste declaraţii ale mele sunt foarte simplu de demonstrat”, precizează fostul procuror general.

Valeriu Gurbulea spune că îi vine greu să vorbească despre ancheta Procuraturii vizavi de evenimentele din 7 aprilie. „Nu am acces la materiale, la dosare… Ştiu doar că cele 106 cereri pentru tortură care au fost primite de procurori în perioada în care eu conduceam PG aşa au şi rămas. Toate dosarele pe cazurile de tortură care au fost pornite au fost pornite, majoritatea, de noi, în lunile aprilie-mai”, precizează Gurbulea. Acesta este de părere că actele de tortură sunt greu de demonstrat şi, din această cauză, anchetele se desfăşoară foarte lent. „Este persoana care zice că a fost torturată şi este cealaltă parte, poliţistul, care, desigur, nu va recunoaşte acest lucru. Este o practică stabilită de ani de zile, că persoanele care-şi recunosc vinovăţia sunt foarte rare. Deci, avem declaraţiile lor că nu au torturat şi declaraţiile persoanelor că au fost torturate. Depinde mult de ce probe mai pot fi adunate în cazurile respective pentru verificarea declaraţiilor părţilor”, menţionează Gurbulea.

„Gurbulea: ‘Toţi vrem să se afle adevărul'”

Fostul procuror general a ţinut să precizeze că acum se confirmă declaraţiile sale anterioare că va fi foarte dificil de identificat persoanele care au comis acte de tortură şi de a aduna probe împotriva lor. „Încă o dată se demonstrează că noi nu am avut un interes de a tăinui sau de a proteja colaboratorii de poliţie implicaţi în acte de tortură. Adevărul este că e greu de probat toate acuzaţiile şi faptele”, a remarcat fostul procuror-şef al ţării. „Cât priveşte elucidarea evenimentelor din 7 aprilie, cine au fost instigatorii, organizatorii, care a fost scopul lor, cred că acum Procuratura are toate posibilităţile pentru a clarifica situaţia şi a stabili adevărul”, a mai precizat Gurbulea.

Deşi, probabil, mulţi s-ar fi aşteptat ca fostul procuror să atace actuala conducere a Procuraturii, Gurbulea a evitat să facă acest lucru. El crede că nu există un oarecare interes din partea conducerii actuale a PG de a se eschiva de la aflarea adevărului. „E greu de probat. Asta e problema. Toţi vrem să se afle adevărul, iar dacă el nu se stabileşte, înseamnă că sunt greutăţi în mecanismul probării. Eu nu cred că cineva nu ar dori stabilirea unui adevăr. Sunt doar probleme de probaţiune”, este de părere Valeriu Gurbulea.

Gurbulea: „Nu discut cu Voronin”

Deşi presa a speculat că ar fi un apropiat al familiei Voronin, Gurbulea susţine ferm că nu mai discută cu fostul şef al statului. Totodată, acesta recunoaşte că nu s-a gândit să revină în Procuratură, pentru că cei câţiva ani în care a fost conducător al instituţiei i-au luat mult din forţe. „A fost o muncă extrem de grea, şi nu doar prin prisma faptului că Procuraturii i-au revenit de rezolvat multiple fapte complicate, ci şi pentru că PG urma să fie dotată la un alt nivel. „Toţi ştiu că procurorul urmează să stabilească un adevăr, dar nu toţi cunosc că Procuratura nu dispune de mecanisme.” Referitor la planurile de viitor, Valeriu Gurbulea declară: „Sunt jurist… am planuri în domeniul profesional. În acest domeniu mă voi afirma pe viitor”, a conchis fostul Procuror General.

267-resetnicovReşetnicov: „În ţară e circ, sunt clouni, artişti şi …фокуссниkи”

Artur Reşetnicov a fost şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în perioada 2007—2009. Născut pe data de 11 noiembrie 1975 în oraşul Ocniţa din raionul cu acelaşi nume, a absolvit cursurile Facultăţii de Drept ale Universităţii de Stat din Moldova. Mai apoi a fost încadrat în învăţământul universitar ca lector la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova (1997—2001), activând în paralel şi ca avocat (din 1998). Începând din anul 2001 este cooptat în Aparatul Preşedintelului Republicii Moldova, îndeplinind funcţiile de şef al Direcţiei generale, consilier pe probleme juridice, şef al Direcţiei drept şi relaţii publice. Presa de la Chişinău a scris că Reşetnicov ar fi chiar unul dintre nepoţii de gradul doi ai lui Vladimir Voronin. De asemenea, mass-media a mai scris că acesta ar avea relaţii strânse cu Moscova, motiv pentru care a fost propulsat în funcţia de şef al SIS la vârsta de numai 32 de ani.

Întrebat de ZdG cu ce se ocupă la acest moment, fostul şef al SIS, Artur Reşetnicov, s-a rezumat să ne spună că nu are activităţi publice. După ce Vladimir Voronin, în una dintre ieşirile sale cu referire la intenţia actualei puteri de a forma o comisie pentru condamnarea crimelor regimului comunist totalitar de până la 1991, menţiona că „Noua guvernare nu este capabilă de altceva şi iată că s-au gândit la această ABRACADÁBRA” (cuvânt cabalistic căruia obscurantiştii îi atribuiau puterea magică de a realiza un lucru supranatural – n.r.), Artur Reşetnicov a hotărât să-l urmeze în declaraţii de acest gen.

„În ţară este circ, unde sunt şi clouni, şi artişti, şi de ăştia care scot din mâneci cărţi, cum se spune corect… „фокуссниkи” (prestidigitatori – n.r.). Cine-s unii şi cine-s alţii – deja fiecare înţelege cum vrea”, ne-a declarat fostul şef al SIS, Artur Reşetnicov.

Despre Voronin: „Eu nu vă întreb cu cine vă întâlniţi seara”

Fostul şef al Securităţii a evitat să se exprime vizavi de ancheta iniţiată de PG asupra evenimentelor din aprilie. „Nu pot să comentez pentru că ţine de competenţa Procuraturii şi a Comisiei Parlamentare. Ei trebuie să comenteze. Eu nu pot să comentez de ce la aproape un an de la acele evenimente nimeni nu a fost tras la răspundere. Întrebaţi-i pe cei care se ocupă cu investigarea şi aprecierea acelor evenimente”, ne-a îndemnat Artur Reşetnicov. Acesta consideră totuşi că până la urmă „oricum, pedeapsă va fi pentru ceea ce au comis, indiferent când… azi, mâine sau poimâine”. „… Noi suntem creştini, şi eu cred că dacă nu va fi o pedeapsă normală, juridică, va fi una creştinească”, a mai precizat fostul director al SIS.

Întrebat dacă actuala putere va avea curajul să scoată la suprafaţă adevărul, Reşetnicov a spus: „Asta nu-i putere, asta-i circ…”. După ce l-am întrebat dacă mai păstrează legătura cu „moşul” său, Vladimir Voronin, Reşetnicov a zâmbit: „…Eu nu vă întreb cu cine vă întâlniţi seara… Şi pe mine mă interesează multe lucruri, dar eu sunt modest, şi nu mă interesez de viaţa personală a uneia sau altei persoane… Mă limitez doar la ceea ce ştiu…”, ne-a răspuns Reşetnicov.

267-gumenitaChirtoacă l-a „scos la pensie” pe Gumeniţă

Iacob Gumeniţă, fostul şef al poliţiei municipale, demis din această funcţie la 28 septembrie prin ordinul ministrului Afacerilor Interne, Victor Catan, s-a remarcat pe timpul mandatului său prin nenumărate scandaluri şi certuri cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Gumeniţă a fost artizanul „arestatării” Pomului de Crăciun al Primăriei mun. Chişinău, al declaraţiei scandaloase conform căreia: „Primăria riscă să se trezească pe malul Bâcului, dacă pe viitor nu-şi va coordona acţiunile cu Poliţia Municipală” sau al împotrivirii organizării unei acţiuni de protest a PL, prin care se solicita retragerea armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova.

L-am sunat pe Iacob Gumeniţă la telefonul mobil al acestuia. Am încercat să aflăm cu ce se ocupă la momentul dat şi dacă nu „suspină” după funcţia deţinută, după replicile şi dialogurile savuroase pe care le avea cu edilul capitalei. După ce i-am explicat cine suntem şi de ce îl căutăm, Iacob Gumeniţă s-a limitat să ne spună doar atât: „Îmi cer scuze, nu sunt disponibil” şi a închis. Deşi am insistat, fostul şef al Poliţiei Municipale nu a mai răspuns la telefon. De la responsabili din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) am aflat că Iacob Gumeniţă s-a pensionat şi că nu mai are nici o legătură cu activitatea poliţiei.

Victor MOŞNEAG