Cum trăiesc Gurbulea, Reşetnicov şi Gumeniţă?

Au fost acuzaţi de nenumărate ori că au acţionat la comanda fostei guvernări comuniste. De mai bine de jumătate de an au plecat, unii benevol, alţii forţat, din posturile înalte pe care le ocupau. Artur Reşetnicov, Valeriu Gurbulea şi Iacob Gumeniţă au fost timp de câţiva ani în prim-planul evenimentelor din R. Moldova. Odată plecaţi din viaţa publică, lumea i-a uitat.

Numele lui Valeriu Gurbulea, fostul Procuror General al R. Moldova, şi al lui Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova (SIS), sunt strâns legate de evenimentele din 7 aprilie. Recent, aceştia au fost acuzaţi că încă mai influenţează activitatea justiţiei din ţară. Iacob Gumeniţă, fostul „scandalagiu de serviciu” de la şedinţele Primăriei, odată demis din funcţia de şef al Poliţiei Municipale, a dispărut din viaţa publică.

267-gurbuleaGurbulea – casnic

Valeriu Gurbulea a deţinut funcţia de Procuror General al R. Moldova între anii 2007 şi 2009. Gurbulea are acum 45 de ani şi deţine gradul de calificare Consilier juridic de rangul 1. Anterior, acesta a exercitat funcţiile de adjunct al procurorului sectorului Centru al municipiului Chişinău, de adjunct al procurorului municipiului Chişinău, de şef al Serviciului Consiliului Suprem de Securitate al Aparatului Preşedintelui R. Moldova şi de prim-adjunct al Procurorului General.

Valeriu Gurbulea a plecat din funcţia de Procuror General al R. Moldova la 29 septembrie 2009. “Mă ocup cu treburile casnice”, ne-a răspuns fostul procuror general la întrebarea cu ce se ocupă la moment. “Nu urmăresc activ nici presa, nici buletinele informative, doar ocazional, şi de aceea nu pot să mă pronunţ asupra situaţiei generale din ţară”, a adăugat la cele expuse mai sus Gurbulea. Acesta nu a făcut nici o încercare de a se angaja în vreo funcţie la Procuratură şi declară că nu se întâlneşte cu foştii colegi.

“Nu am intrat în Procuratură de când mi-am dat demisia şi puţin mă interesează activitatea Procuraturii”, a răspuns Valeriu Gurbulea la acuzaţiile recent aduse de liderul Mişcării Acţiunea Populară, Sergiu Mocanu. Amintim că Mocanu a declarat că Gurbulea şi Voronin încă mai influenţează activităţile Procuraturii Generale (PG) . “Pentru a face aşa declaraţii trebuie să ai argumente, să dispui de probe că mă întâlnesc cu cineva, că dau sfaturi, că îi consult. Nu am făcut absolut nici un pas pentru a dirija activitatea Procuraturii în general sau în unele segmente mai particulare. Îmi dau seama că foştii mei subalterni trebuie să lucreze şi să-şi îndeplinească datoria. Eu nu doresc să mă implic în activitatea lor, ca să nu le fac careva probleme sau să-i influenţez în ceva. Toate aceste declaraţii ale mele sunt foarte simplu de demonstrat”, precizează fostul procuror general.

Valeriu Gurbulea spune că îi vine greu să vorbească despre ancheta Procuraturii vizavi de evenimentele din 7 aprilie. “Nu am acces la materiale, la dosare… Ştiu doar că cele 106 cereri pentru tortură care au fost primite de procurori în perioada în care eu conduceam PG aşa au şi rămas. Toate dosarele pe cazurile de tortură care au fost pornite au fost pornite, majoritatea, de noi, în lunile aprilie-mai”, precizează Gurbulea. Acesta este de părere că actele de tortură sunt greu de demonstrat şi, din această cauză, anchetele se desfăşoară foarte lent. “Este persoana care zice că a fost torturată şi este cealaltă parte, poliţistul, care, desigur, nu va recunoaşte acest lucru. Este o practică stabilită de ani de zile, că persoanele care-şi recunosc vinovăţia sunt foarte rare. Deci, avem declaraţiile lor că nu au torturat şi declaraţiile persoanelor că au fost torturate. Depinde mult de ce probe mai pot fi adunate în cazurile respective pentru verificarea declaraţiilor părţilor”, menţionează Gurbulea.

“Gurbulea: ‘Toţi vrem să se afle adevărul'”

Fostul procuror general a ţinut să precizeze că acum se confirmă declaraţiile sale anterioare că va fi foarte dificil de identificat persoanele care au comis acte de tortură şi de a aduna probe împotriva lor. “Încă o dată se demonstrează că noi nu am avut un interes de a tăinui sau de a proteja colaboratorii de poliţie implicaţi în acte de tortură. Adevărul este că e greu de probat toate acuzaţiile şi faptele”, a remarcat fostul procuror-şef al ţării. “Cât priveşte elucidarea evenimentelor din 7 aprilie, cine au fost instigatorii, organizatorii, care a fost scopul lor, cred că acum Procuratura are toate posibilităţile pentru a clarifica situaţia şi a stabili adevărul”, a mai precizat Gurbulea.

Deşi, probabil, mulţi s-ar fi aşteptat ca fostul procuror să atace actuala conducere a Procuraturii, Gurbulea a evitat să facă acest lucru. El crede că nu există un oarecare interes din partea conducerii actuale a PG de a se eschiva de la aflarea adevărului. „E greu de probat. Asta e problema. Toţi vrem să se afle adevărul, iar dacă el nu se stabileşte, înseamnă că sunt greutăţi în mecanismul probării. Eu nu cred că cineva nu ar dori stabilirea unui adevăr. Sunt doar probleme de probaţiune”, este de părere Valeriu Gurbulea.

Gurbulea: “Nu discut cu Voronin”

Deşi presa a speculat că ar fi un apropiat al familiei Voronin, Gurbulea susţine ferm că nu mai discută cu fostul şef al statului. Totodată, acesta recunoaşte că nu s-a gândit să revină în Procuratură, pentru că cei câţiva ani în care a fost conducător al instituţiei i-au luat mult din forţe. “A fost o muncă extrem de grea, şi nu doar prin prisma faptului că Procuraturii i-au revenit de rezolvat multiple fapte complicate, ci şi pentru că PG urma să fie dotată la un alt nivel. „Toţi ştiu că procurorul urmează să stabilească un adevăr, dar nu toţi cunosc că Procuratura nu dispune de mecanisme.” Referitor la planurile de viitor, Valeriu Gurbulea declară: „Sunt jurist… am planuri în domeniul profesional. În acest domeniu mă voi afirma pe viitor”, a conchis fostul Procuror General.

267-resetnicovReşetnicov: “În ţară e circ, sunt clouni, artişti şi …фокуссниkи”

Artur Reşetnicov a fost şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în perioada 2007—2009. Născut pe data de 11 noiembrie 1975 în oraşul Ocniţa din raionul cu acelaşi nume, a absolvit cursurile Facultăţii de Drept ale Universităţii de Stat din Moldova. Mai apoi a fost încadrat în învăţământul universitar ca lector la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova (1997—2001), activând în paralel şi ca avocat (din 1998). Începând din anul 2001 este cooptat în Aparatul Preşedintelului Republicii Moldova, îndeplinind funcţiile de şef al Direcţiei generale, consilier pe probleme juridice, şef al Direcţiei drept şi relaţii publice. Presa de la Chişinău a scris că Reşetnicov ar fi chiar unul dintre nepoţii de gradul doi ai lui Vladimir Voronin. De asemenea, mass-media a mai scris că acesta ar avea relaţii strânse cu Moscova, motiv pentru care a fost propulsat în funcţia de şef al SIS la vârsta de numai 32 de ani.

Întrebat de ZdG cu ce se ocupă la acest moment, fostul şef al SIS, Artur Reşetnicov, s-a rezumat să ne spună că nu are activităţi publice. După ce Vladimir Voronin, în una dintre ieşirile sale cu referire la intenţia actualei puteri de a forma o comisie pentru condamnarea crimelor regimului comunist totalitar de până la 1991, menţiona că “Noua guvernare nu este capabilă de altceva şi iată că s-au gândit la această ABRACADÁBRA” (cuvânt cabalistic căruia obscurantiştii îi atribuiau puterea magică de a realiza un lucru supranatural – n.r.), Artur Reşetnicov a hotărât să-l urmeze în declaraţii de acest gen.

“În ţară este circ, unde sunt şi clouni, şi artişti, şi de ăştia care scot din mâneci cărţi, cum se spune corect… “фокуссниkи” (prestidigitatori – n.r.). Cine-s unii şi cine-s alţii – deja fiecare înţelege cum vrea”, ne-a declarat fostul şef al SIS, Artur Reşetnicov.

Despre Voronin: “Eu nu vă întreb cu cine vă întâlniţi seara”

Fostul şef al Securităţii a evitat să se exprime vizavi de ancheta iniţiată de PG asupra evenimentelor din aprilie. „Nu pot să comentez pentru că ţine de competenţa Procuraturii şi a Comisiei Parlamentare. Ei trebuie să comenteze. Eu nu pot să comentez de ce la aproape un an de la acele evenimente nimeni nu a fost tras la răspundere. Întrebaţi-i pe cei care se ocupă cu investigarea şi aprecierea acelor evenimente”, ne-a îndemnat Artur Reşetnicov. Acesta consideră totuşi că până la urmă “oricum, pedeapsă va fi pentru ceea ce au comis, indiferent când… azi, mâine sau poimâine”. “… Noi suntem creştini, şi eu cred că dacă nu va fi o pedeapsă normală, juridică, va fi una creştinească”, a mai precizat fostul director al SIS.

Întrebat dacă actuala putere va avea curajul să scoată la suprafaţă adevărul, Reşetnicov a spus: “Asta nu-i putere, asta-i circ…”. După ce l-am întrebat dacă mai păstrează legătura cu “moşul” său, Vladimir Voronin, Reşetnicov a zâmbit: “…Eu nu vă întreb cu cine vă întâlniţi seara… Şi pe mine mă interesează multe lucruri, dar eu sunt modest, şi nu mă interesez de viaţa personală a uneia sau altei persoane… Mă limitez doar la ceea ce ştiu…”, ne-a răspuns Reşetnicov.

267-gumenitaChirtoacă l-a “scos la pensie” pe Gumeniţă

Iacob Gumeniţă, fostul şef al poliţiei municipale, demis din această funcţie la 28 septembrie prin ordinul ministrului Afacerilor Interne, Victor Catan, s-a remarcat pe timpul mandatului său prin nenumărate scandaluri şi certuri cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Gumeniţă a fost artizanul “arestatării” Pomului de Crăciun al Primăriei mun. Chişinău, al declaraţiei scandaloase conform căreia: “Primăria riscă să se trezească pe malul Bâcului, dacă pe viitor nu-şi va coordona acţiunile cu Poliţia Municipală” sau al împotrivirii organizării unei acţiuni de protest a PL, prin care se solicita retragerea armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova.

L-am sunat pe Iacob Gumeniţă la telefonul mobil al acestuia. Am încercat să aflăm cu ce se ocupă la momentul dat şi dacă nu “suspină” după funcţia deţinută, după replicile şi dialogurile savuroase pe care le avea cu edilul capitalei. După ce i-am explicat cine suntem şi de ce îl căutăm, Iacob Gumeniţă s-a limitat să ne spună doar atât: “Îmi cer scuze, nu sunt disponibil” şi a închis. Deşi am insistat, fostul şef al Poliţiei Municipale nu a mai răspuns la telefon. De la responsabili din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) am aflat că Iacob Gumeniţă s-a pensionat şi că nu mai are nici o legătură cu activitatea poliţiei.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. Mihai Românul

  Gumeniţă dacă s-a pensionat la termen, să-i fie de bine, dacă a făcut-o anticipat vă mănâncă şi banii, după ce v-a mâncat ficaţii!

 2. europa

  Acesti trei crai vor intra in istorie ca calai, care au slugit murdar regimului comunist. Numai prostii fac experimente in cautarea unui nou sistem (comunist) politic si economic in cel mai sarac stat. Statele dezvoltate nu pot sa-si permita acest lux. Pionii comunisti vor raspunde pentru totul.

 3. nic

  Cel mai interesant,catană la numit şeful poliţiei rutiere în mun. Chişinău, pe un tot poliţist politic , care făcea circ la primărie cu dl Chirtoacă, este ion vozian. Şi îl ăntreb pe dl Chirtoacă, cum vă place gestul lui catană, filat……Şi cum se simte catană înconjurat de foştii slugoi al lui voroşca, cau banii nau miros..

 4. alex

  resetnicov s-a imbogatit bine cand face decrete de numire a judecatorilor, cam toti au dat, dar tac ca melcul, ca isi recupereaza banii luand mita.
  Resetnicov sia fact sotia notar si cu rezervele care le are ii ajunge…
  De evenimentele din aprilie Resetnicov e unul din principalii responsabil , mai ales ca s-a filmat in film si a recunoscut ca stiau bine ce se planuia de 7 aprilie,,,

 5. europa

  Voronin este un bou daca crede ca cineva a ridicat 30000 de persoane contra celui mai bun politicean. Acesti trei tirani cu cit mai repede vor fi inchisi cu atit mai repede vor iesi din puscarie. Sarmanii vor muri in puscarie daca prea tirziu vor intra.

 6. europa

  Daca acesti membri ai extremei stingi nu vor fi sanctionati dupa merite, poporul va fonda Extrema Dreapta care foarte hotarit va opri extremismul comunist .

 7. vladimir

  Acesti trei in timpul lor, si-au facut capital intratit de mare,inchit nu-si bat capul pentru viitor…(pacat de tarisoara aceasta-merita mai mult)

 8. Black Troll

  pensia este egala cu salariul pe care il ridica ofiterul asa ca nu sta rau !

  Gurbulea nu a initiat nici un dosar pe tortura politieneasca insa afirma ca este greu dei depistat ! pai si mai greu este cind nu se initiaza dosarul 🙂

 9. europa

  Trebuie initiat dosarul contra retinerilor, torturarii si omorurilor in banda organizata. Primulvinovat este Voronin, apoi Papuc, Resetnicov si apoi ceilati executori. Hitler si Voronin ordonau, unul s-a sinuncis iar al doilea ce asteapta? Gorbulea trebuie sa se autosesiseze, si sa descopere toate crimele regimului comunist din aprilie 2009. Toti bastinasii din Occident erau la curent cu faradelegile clanului Voronin. Gorbulea din cauza banilor s-a orbit, numai bani, bani si iaras bani vedea, altceva nimic.

 10. ciobanu

  tare bine se mai vede dintro parte!!!!!! toti comentatorii sunteti destepti dar ma interesiaza un lucru – ati fi fost voi mai eroi ocupind acele posturi……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *