Cum a cheltuit CCCEC banii străinilor?

R. Moldova, sau, mai exact, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), a cheltuit în ultimii ani nu mai puţin de 400 mln de lei pentru combaterea şi prevenirea acestui fenomen, doar prin organizarea de campanii de sensibilizare anticorupţională a opiniei publice, organizarea diferitor seminare, mese rotunde, elaborarea unor rapoarte şi strategii sau organizarea deplasărilor în străinătate. Cel puţin asta arată reprezentanţii CCCEC, care au răspuns unei solicitări a ZdG cu privire la finanţările externe de care a avut parte Centrul.

R. Moldova se situează pe locul cinci în topul celor mai corupte ţări din Europa, arată un studiu realizat de Transparency International pentru anul 2010. Potrivit studiului, R. Moldova este depăşită doar de Rusia, Ucraina, Belarus şi Kosovo. La nivel global, R. Moldova se situează pe locul 105, având un nivel de corupţie comparabil cu cel din Algeria, Argentina, Kazahstan şi Senegal. Cum R. Moldova este o ţară care tinde să se integreze în Uniunea Europeană (UE), fiind acum chiar la graniţa cu UE, structurile internaţionale acordă ţării noastre sume importante de bani, doar pentru a stârpi corupţia, element primordial în procesul de integrare europeană. Instituţia care are rolul de a preveni şi combate corupţia în R. Moldova este CCCEC, cea care a şi beneficiat în ultimii ani de mai multe finanţări din exterior.

13 linii de finanţare

Istoria finanţărilor străine a CCCEC a început în  2005, la trei ani de la înfiinţare, când Centrul a primit echipament tehnic în valoare de circa 6000 USD de la Ambasada SUA în cadrul Proiectului de Susţinere a Combaterii Corupţiei. Tot în 2005, CCCEC obţinea de la UE şi Consiliul Europei (CE), în cadrul proiectului PACO, 350 000 de euro pentru a susţine financiar procesul de realizare a celor zece acţiuni prioritare din Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pe anul 2005.

Un an mai târziu, CCCEC beneficia de 3, 5 mln de euro de pe urma proiectului MOLICO, proiect contra corupţiei, spălării banilor şi finanţării terorismului în R. Moldova. Acesta şi-a demarat activităţile în octombrie 2006 şi a durat până în iulie 2009. Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană, Agenţia Internaţională Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare (SIDA) şi CE.

În 2007-2008, CCCEC a beneficiat de cea mai impunătoare finanţare străină de până acum. Astfel, pentru implementarea Planului Preliminar de Ţară (PPŢ), în cadrul Programului “Provocările Mileniului”, elaborat cu susţinerea Corporaţiei “Provocările Mileniului” (MCC), s-au alocat 24,7 mln USD. Proiectul a urmărit scopul de a reduce corupţia în sectorul public prin aplicarea unui şir de reforme în sistemul judecătoresc, vamal, fiscal, al poliţiei, sănătăţii, inclusiv reformarea şi fortificarea CCCEC, consolidarea societăţii civile şi mass-media.

În iulie-august 2010, CCCEC a beneficiat de 20 mii de euro de la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), în cadrul căruia a fost evaluat sistemul legislativ şi instituţional privind contracararea corupţiei. În 2011, R. Moldova a fost inclusă în proiectul de Facilitare a Parteneriatului Estic pentru buna guvernare şi lupta împotriva corupţiei, proiect care îşi propune îmbunătăţirea metodelor de prevenire şi lupta cu corupţia, perfecţionarea legislaţiei, implementarea cadrului legal în lupta cu infracţiunile economice, aplicarea standardelor europene şi internaţionale în prevenirea şi combaterea corupţiei. Pentru asta, toate ţările implicate în proiect au primit 1,12 mln de euro.

7 finanţări fără bani?

În urma răspunsului remis de CCCEC, putem constata că, din 2005 şi până în 2013, Centrul a beneficiat de cel puţin 13 proiecte de finanţare externă. De menţionat faptul că reprezentanţii CCCEC au indicat sumele de bani primite în doar şase din cele 13 programe de finanţare străină din care au spus că Centrul a făcut parte.

CCCEC nu ne-a prezentat informaţii despre eventualele sume de bani gestionate în cadrul unor proiecte cum ar fi Programul Comisiei Europene “Suport pentru implementarea acordurilor dintre RM-UE”, Programul de asistenţă financiară a TAIEX, Proiectul “Misiunea UE de Consiliere la nivel  înalt” sau Programul de asistenţă financiară a Misiunii UE la frontieră în R. Moldova şi Ucraina (EUBAM).

Chiar şi aşa, conform unor calcule simple, reiese că din 2005 şi până în 2013, în R. Moldova, pentru combaterea corupţiei se cheltuiesc nu mai puţin de 400 mln de lei, adică 120 mii de lei, zilnic. Din răspunsul emis de CCCEC, am aflat că banii au fost cheltuiţi pentru reformarea CCCEC, pentru campanii de sensibilizare anticorupţională a opiniei publice, organizarea diferitor seminare, mese rotunde, elaborarea unor rapoarte şi strategii, organizarea deplasărilor în străinătate, unde au fost acumulate “cunoştinţe teoretice”.

“Aş înţelege că banii au fost cheltuiţi eficient dacă ar creşte numărul de dosare penale”

În 2009, imediat după ce în R. Moldova se finalizase Planul Preliminar de Ţară (PPŢ) în cadrul Programului “Provocările Mileniului”, elaborat cu susţinerea Corporaţiei “Provocările Mileniului” (MCC), pentru care ţara noastră primea 24,7 mln USD, “Transparency International (TI) efectua un studiu de evaluare a impactului de scurtă durată a PPŢ. “Efectele implementării PPŢ nu sunt încă resimţite esenţial de către populaţie”, arătau rezultatele studiului. “Rezultatele cercetării sunt modeste, ţinând cont de cele 24 mln USD investite în combaterea şi prevenirea corupţiei”, declara atunci Lilia Caraşciuc, director executiv al TI – Moldova.

Yanina Spinei, expert al TI Moldova, a amintit că în momentul de faţă se desfăşoară a noua reformă a CCCEC şi că s-a ajuns la situaţia în care este necesar de efectuat o analiză profundă a modului în care a activat această instituţie şi a modului în care au fost gestionaţi banii străini, inclusiv pentru reformarea Centrului. “E dificil însă de spus prin intermediul unor cifre dacă banii străini au fost sau nu utilizaţi eficient. Pentru mine, eficienţa înseamnă rezultate. Aş înţelege că banii au fost cheltuiţi eficient dacă ar creşte numărul de dosare penale intentate şi al celor traşi la răspundere. Eu, fiind un simplu observator al activităţii Centrului, cred că există foarte multe rezerve pentru a mări eficienţa CCCEC la acest capitol”, a precizat Spinei.

“Suntem o ţară a strategiilor”

Galina Bostan, director al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), a precizat că suma investită de structurile internaţionale în combaterea corupţiei din R. Moldova i se pare una “destul de importantă”. “Eu cred că aceşti bani se puteau cheltui şi altfel. Era nevoie de crearea unor mecanisme clare pentru prevenirea corupţiei. Nu vorbesc despre strategii, pentru că eu am impresia că suntem o ţară a strategiilor. Cred că era nevoie de făcut mai multe lucruri practice”, ne-a spus Bostan. “Pe de o parte,   CCCEC nu a avut niciun dosar răsunător în domeniul corupţiei. Pe de altă parte, CCCEC este cel mai deschis organ de drept din ţară. Dar, este clar, calitatea combaterii corupţiei în R. Moldova lasă mult de dorit. Nu avem dosare cu corupţie la nivel înalt, deşi ea există, iar asta e cu adevărat o problemă”, a precizat Bostan.

Din 2004 până în 2011, volumul asistenţei externe acordate R. Moldova, potrivit datelor oficiale, a crescut de 4 ori, adică de la 118 până la 450 milioane USD. Peste 40% din asistenţa externă acordată R. Moldova revine granturilor nerambursabile, potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor. Cele mai multe granturi au fost acordate pentru îmbunătăţirea sistemelor de Justiţie, al Afacerilor Interne şi al Dezvoltării Regionale.

Acest articol a fost realizat în baza unui proiect susţinut de Ambasada SUA. Constatările şi opiniile autorului nu reflectă opinia Guvernului American.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. Val

  Nu vreau sa fiu inţeles greşit, dar aş dori să citesc articole bine documentate. Mi se pare că articolul Dvs nu este unul profesionist. Din cîte cunosc PPŢ a vizat cîteva instituţii. CCCEC a fost una din ele şi nu a beneficiat de 24 mln. Grosul finanţării a revenit justiţiei, pentru care a fost creat un sistem informaţional, iar în sălile de judecată a fost instalat utilaj pentru înregistrarea audio. Din cîte am văzut din sistemul informaţional a rămas doar o fotografie pe situl MJ, iar sistemul audio nu se foloseşte în totalitate. Studiaţi procesele verbale a şedinţelor de judecată şi veţi vedea cum se scrie că nu sînt condiţii. Nu o doresc nici judecătorii, nici avocaţii nici procurorii. Întrebarea – de ce oare?

 2. ilie

  pentru ca cei care au investit acesti bani prin proiectele nominalizane au furat jumate din bani…Programul «Provocările Mileniului», elaborat cu susţinerea Corporaţiei «Provocările Mileniului» (MCC),reprezinta un mecanizm de spalare a banilor. Cu cat mai tare strigi cu atat mai corupt esti, aciasta acsioma este dovedita de viata. BANII ARUNCATI IN VINT SI NECONTROLATI SE FURA CA IN CODRU, IATA RASPUNSUL LA INTREBAREA TA VAL.
  IN RM TREBUE DE FACUT O INVENTARIERE, IDEIE PENTRU PRESEDINTELE NOU INVESTIT,REYULTATELE VOR FI SOCANTE….DIN PACATE NIMENI NU DORESTE ACEST LUCRU, PLINGE PUSCARIEA DUPA MULTI GUVERNANTI… IACA ASA DOMNILOR…

 3. AVRAAM

  daca ai o LEGITIMATIE DE CECCCEC?ori CCCEC or Centru pentru combatrea infractiunilor economice a RM,apoi esti cel mai CEMPION in RM! Poti merge cu limuzine furate,poti viola fete in discoteci,poti kalca pietoni pe trotuare in Chisinau,excorta autobuse cu contrabanda de la km7 Odesa si…nimic raspundre pentru asta!!! Chetraru si CCCEC-CEMPIONI la infractiuni,crime si faradelegi in RM!!!

 4. indignatu'

  Mut,m-am blocat.Ajungem la un miliard nu de lei si rezultatul care-i? Un amarat de invatator sau un analfabet de politai cu 100 lei mita.Astea-s toate realizarile celei mai corupte institutii CCCEC.
  Care-i aportul acestei bande la visteria statului? ZERO!Dupa o asa finantare? Aportul ii sunt vile peste vile,masini peste masini,afaceri peste afaceri,hotii peste hotii,bogatii peste bogatii.Dar sunt niste pungasi bugetari,de unde atata bogatie pe ei? S-a interesat cineva? Cine spala banii pe traseul acesta? Cum de in 6 ani curg milioanele de euri,dar fara nici un dosar pe rol de coruptie la nivel inalt? De ce au dat inapoi de la Oleg Voronin,de exemplu? De ce nu i-au confiscat miliardele furate? Pt ca bou la bou rage si hot la hot trage.
  Platiti din taxele noastre,ce fac borfasii acestia pt muritorii de rand? Care e raportul intre “venit” la stat adus de CCCEC si “cheltuit” de la stat pe CCCEC? Nu gaura,o borta cat universul e diferenta.S-atunci la ce si cui serveste gruparea asta de infractori? Cine o controleaza? Sau are iminitate si asta,de parca avem putine grupari infractionale la nivel de stat pecetluite de imunitate,adica unda verde la furat.

 5. blackt

  un lucru firesc trebue sa urmeze ! demisia conducerii CCCEC pentru inactivitate si tragerea la raspundere a conducerii precedente ! adica autosesizarea mai intii de toate si apoi combaterea altor agenti corupti ! CCCEC e putreda de corupta si nu poate un organ corupt sa combata maladia de care sufera insasi !

 6. radul

  D. Sergiu are perfecta dreptate! Situatia cu judecatorii e mult mai ingrozitoare! Cei inclusi in lista sint “corupti cu curaj”, ce nu se mai tem de nimic! Restul sint niste LASI si fac ce le spune Mafiotii si fara bani!
  Ramine ca trebuesc fugariti TOTI judecatorii. Blegii care vor ramine e un dezastru! Daca un dosar se deruleza in instanta mai mult de un an TRIUGIUL UNS “judecator procuror si avocat” sint destitu-iti fara dreptul de a profesa!
  Cit despre bietii de la CCCEC sint niste mulgatori de bani si fonduri externe.

 7. mos Ion

  Da eu socot ca trebue rasturnat la gunoi tot sistemul politic.Schimbati de 10 ori CCCEC,cei care vin tot pe vechi vor face.Pentru ca cei de la guvernare nu vor schimbari.Chiar si cel din cei mai patrioti Misa Ghimp,tot la curu lui trage.

 8. Valentina Cușnir

  dar cu expertiza anticorupție a proiectelor de legi și alte acte normative cît au cheltuit? Cui trebuia expertiza la nivel de proiect dacă ulterior în Parlament sau Guvern se putea vota absolut altceva? Am insistat să fie înainte de promulgarea legii de către Președintele Republicii ! Nu au dorit comuniștii cu lupu în capul Parlamentului. Au format o secție întreagă la CCCEC care nu reușea să examineze nici 5% din proiecte. Legea obliga ca orice proiect de lege să aibă avizul anticorupție înainte de a fi examinat în comisiile Parlamentului, nemaivorbind de Plen. Lupu îmi închidea microfonul cînd insistam să fie excluse din OZ proiectele fără avizul respectiv. La unele proiecte au fost avizele, care indicau la porți largi deschise corupției, dar nu erau luate în vedere. De multe ori apărea avizul anticorupție după publicarea legii în MO. Cîți bani s-au cheltuit aiurea?

 9. hhhhhhh

  pentru Avraam Daca esti cunoscut cu atitea faradelegi despre lucratorii CCCEC de ce nu dai nume sau date concrete. Poti apela si la telefonul de incredere. Eu am avut o problema cu acestia si telefonul de incredere ma ajutat

 10. stran

  Intrebarea ritorica-unde sau dus banii strainilor cazuti ca mana? Ban castigat degeaba, degeaba è si cheltuit.
  Sintem o periferie care a fost viciata cu fonduri de la Cremlin pe timpurile urss,cind veneau cu abundenta combustibil, energie, utilaje etc.
  Acum aceasta practica continua cu difirenta ca resursele vin din alta directie. Numai raioanele din stinga Nistrului au zis- voi cum vreti, noi raminem cu ,,cormuska” veche

  Important e sa zici ,,odobreams”, sau ..,,best regards” iar in rest pofta buna…

 11. AVRAAM

  AVRAAM n-a fost niciodata provocator! AVRAAM permanent are probe la cele spuse ,poftim: http://www.stirilocale.md/Leova/FEMEIA-DIN-LEOVA-CARE-A-MURIT-CALCATA-DE-O-MASINA-SUB-OCHII-FIICEI-A-FOST-UCISA-DE-UN-OFITER-CCCEC.html , http://hotnews.md/articles/view.hot?id=11684 , http://www.jurnal.md/ro/news/declara-ie-ofi-erul-cccec-s-a-impu-cat-accidental-cu-arma-din-dotare-203876 , oare astea nu-s probe? Astea nu-s crime? Cine tulbura apele? AVRAAM<s-au acest individ anonim cu *pufusor pe botisor*???

 12. curiosul

  pentru stran.
  ‘fondurile’ nu erau de la kremlin,dar era munca si sudoarea moldovenilor.lumea muncea pe rupte,toate 14,ca sa plateasca raketul de la kremlin.
  baga-ti in capsorul usurel ca kremlinul nici cojile de cartofi nu ti le da,le arunca la gunoi.noi cotizam si am cotizat la greu ca sa avem ceva.de moaca au numai tradatorii si veneticii care incurca lumea de buna credinta din moldova ca sa-si aleaga viitorul,nu sa-i fie impus de agresori ocupanti la o mana cu mizerii de maldaivani.tu din care categorie faci parte cu ‘ritorici’ de 2 ruble?

 13. de la vama

  Probele tale,bey AVRAAM-e,sunt numai plăcerea ta de a le colecționa și a te lăuda ca mare știutor de istorioare,dar nu fac o ceapă degerată dacă nu le depui pe masa procurorilor.Nu te mai da în figuri înaintea prezumției nevinovăției.
  Nu-ți fie frică de procurori,adresează-te și te vor ajuta… Așa o terminăm și cu oala de fasole care mereu dă în foc…

 14. matasaru2004

  asta-i buba nationala de cand au fost colhozurile si pana in prezent…ai nostri nu se gandesc cum sa lucreze cinstit,dar sa gandesc mereu cum sa-l fraiereasca stapanul chiar daca e remunerat bine.
  Asemenea jmekeri care speculeaza pe necazurile noastre sunt si unii ,,aparatori ai drepturilor omului,, din RM.Ar fi mai bine daca acesti ,,cersetori prin proiecte,, au estorca sume enorme d bani de la straini pe seama torturatilor cu conditia sa nu faca absolut nimic dar dansii in continuare mai rau ne fac.
  Inca o data RM da dovada ca, se descurca creativ si are hoti profesionali la cravata.
  (in fine : ei singuri au dat banii si nimeni nu ea luat fortat…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *