Culisele unei crime între “bandiţi”: Stratulat, împuşcat pentru Elat? (II)

Aceeaşi armă, un pistol de model TT, acelaşi avocat, Petru Ursu, aceeaşi acuzaţie formulată de procurori, omor intenţionat, şi aceeaşi poziţie a inculpatului: legitimă apărare. În 2003, Ion Şoltoianu a scăpat după doar 8 luni de puşcărie, după ce a tras de 8 ori în omul de afaceri Djambat Pitula. Între timp, toate ipotezele crimei de săptămâna trecută se intersectează cu firma “Elat Rent-Service”, acolo unde victima, dar şi Şoltoianu, erau implicaţi, oficial sau neoficial.

Surse din cadrul procuraturii nu cred că asemănările izbitoare între crima din 2003 şi cea din 2011 îl vor salva de puşcărie pe Ion Şoltoianu. “Atunci nu l-a salvat avocatul, ci banii”, ne-a spus o persoană care a lucrat la acest caz în 2003.

Stratulat, din 2006 la “Elat”

Ion Stratulat deţinea 25% din cota “Elat Rent-Service”, proprietara Centrului Comercial “Elat” şi a hotelului cu acelaşi nume. Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CIS), Stratulat era al doilea acţionar la “Elat” după cota deţinută. Cele mai multe cote părţi la «Elat-Rent-Service» le deţine compania «Global-Investment» SRL, 49%. Leonid Volneanschi are 13%, iar Svetlana Procudin – 13%.

Stratulat a devenit acţionar la “Elat” în 2006, cota sa de 25% menţinându-se intactă până acum. În vara acestui an, pe 9 iunie 2011, conform datelor CIS, lista acţionarilor  “Elat Rent-Service” a suportat ultimele modificări. Atunci, Volneanschi a devenit administrator al firmei, înlocuindu-l pe Vadim Gherman, devenit director-executiv.

Atribuţiile lui Şoltoianu la “Elat”

Am încercat să vorbim cu Leonid Volneanschi, acesta însă are telefonul deconectat de câteva zile. După mai multe tentative, l-am găsit pe Vadim Gherman, directorul-executiv al “Elat Rent-Service”. “Nu pot confirma şi nici infirma faptul că omorul lui Stratulat a fost sau nu o reglare de conturi între cei de la “Elat”. Şoltoianu nu are nicio atribuţie cu “Elat”. Nu e fondator, nu e nimic. Faptul că are nişte atribuţii aşa…dar, nu vă pot spune mai multe. Vorbiţi cu Leonid Volneanschi dacă doriţi să aflaţi mai multe detalii. Sunt momente despre care doar el poate vorbi”, ne-a spus Gherman misterios. ZdG a scris în numărul trecut despre faptul că Ion Şoltoianu era cel care “ţinea crîşa” la “Elat”, fapt la care, probabil, s-a şi referit Vadim Gherman.

“Nu pot spune nicio vorbă rea despre Stratulat. E foarte corect şi cumsecade, la locul lui. Nu e de ăla care să ameninţe. E calm”, vorbeşte Gherman încă la timpul prezent despre Stratulat. “Ce fel de legitimă apărare? Trei împuşcături e legitimă apărare?” se întreabă retoric acesta.

Ruşii “fantomă” de la “Elat”

Firma “Global-Investment” SRL, cea care deţine practic “Elat Rent-Servcice”, are adresa juridică în or. Chişinău, pe str. V. Alecsandri, 47. La Informaţii nu există vreun număr de telefon la care să poată fi contactaţi reprezentanţii acesteia. Conform datelor CIS, întreprinderea cu capital străin moldo-rusă îl are în calitate de conducător pe Mihail Şapirovsky. Acesta deţine şi 5% din acţiuni. Celelalte 95% aparţin unui oarecare Roman Gudkov.

Am mers la adresa juridică a firmei “Global-Investment” pentru a discuta cu reprezentanţii ei. Nici acolo nu am găsit vreun semn vizibl că în apropiere s-ar afla o atare instituţie. Am întrebat oamenii care lucrau sau trăiau acolo. Ulterior, cineva ne-a condus într-un birou pe uşa căruia scria “Preşedinte SA Contabilitate”. “Sudii ne znaiut ăto”. Atât am reuşit să “prind” din discuţia care se încheia între doamnă şi interlocutorul ei, vorbitor de rusă.

Credite ruseşti pentru “Elat”?

Aceasta ne-a spus că este directoarea unei firme de audit care, din 2009, a fost angajată să se ocupe de evidenţa contabilă la “Global-Investment”. Firma nu are sediu sau angajaţi la Chişinău. “Nu ştiam că Ion Stratulat era acţionar la “Elat”. Ştiu şi eu ce s-a întâmplat doar din presă”, ne-a spus femeia. Ea zice că nu-l cunoaşte pe Roman Gudkov, care nu prea vine în R. Moldova. “Ultima dată a fost aici Şapirovsky, cu vreo lună în urmă. Ei locuiesc la Moscova, unde au afaceri. Acţiunile de la “Elat” le-au procurat în 2007, de la Leonid Volneanschi. Nu am auzit ca Şapirovsky sau Gudkov să fi avut afaceri cu Stratulat sau Şoltoianu. Tot ce ştiu e că proprietarii firmei “Global-Investment” au oferit nişte credite unora de la “Elat”. Interlocutoarea mea nu crede, însă, că cel care a beneficiat de ele ar fi fost Stratulat, pe care a reiterat că nu-l cunoaşte nici ea şi nici cei de la “Global-Investment”. Deşi am rugat să ni se ofere date de contact ale proprietarilor firmei din Rusia, ni s-a spus că ea nu are datele lor de contact.

“Şoltoianu va ajunge lângă Djambat”

“În 2003, Ion Şoltoianu, aflându-se într-un cazinou din Chişinău, l-a împuşcat de 8 ori pe omul de afaceri Djambat Pitula. Familia acestuia spune că ar fi la curent cu faptul că Şoltoianu a recidivat. “Ştim că a mai împuşcat pe cineva. Am urmărit ştirile. O să-l împuşte Dumnezeu şi pe dânsul cândva. Dar, nu vrem să apărem în ziar. Noi suntem ţigani şi ne facem dreptate singuri. Dumnezeu este sus, iar Şoltoianu va ajunge unde este acum Djambat”, ne-a spus o rudă de-a lui Djambat.

Şoltoianu a fost arestat atunci şi acuzat de procurori de omor intenţionat, exact ca şi acum. Atunci, el a stat închis aproape 8 luni, fiind eliberat mai apoi de către Judecătoria sectorului Râşcani, pe motiv că sportivul s-ar fi aflat în legitimă apărare.

Petru Ursu, avocatul lui Şoltoianu în ambele dosare, ne-a spus că şi atunci, ca şi acum, clientul său “îşi apăra viaţa sa”. “Erau cunoscuţi cu Stratulat, nu prieteni. Nu pot să vă spun dacă omorul are legătură cu “Elat”. Doar procurorii pot spune asta”, a precizat Ursu.

Luni, 26 septembrie, acesta a depus o cerere prin care solicită cercetarea lui Şoltoianu în stare de arest la domiciu. O decizie în acest sens urmează să fie luată de către judecători în următoarele zile.

Bratunov: Şoltoianu era angajat la “Elat”

Corneliu Bratunov, şeful secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale (PG), ne-a spus că în dosarul penal din 2011 se va face “numaidecât” referire şi la cel din 2003. “Se va anexa hotărârea” Bratunov ne-a spus că “până acum, inculpatul împreună cu avocatul său merg pe aceeaşi pistă ca şi în 2003”, încercând să arate că sunt două cazuri aproape identice şi că Şoltoianu şi Stratulat s-ar fi întâlnit întâmplător în ziua fatală.

Întrebat dacă crima are legătură cu “Elat”, Bratunov ne-a spus că se verifică şi această ipoteză, şi că la moment există mai multe. “Oricum, legătura cu “Elat” este. Şoltoianu era chiar angajat la Centrul Specializat de Cultură şi sport “Elat”.

Vom reveni…

UPDATE: [29.09.2011 – 13:25] — CONFIRMAT de avocat: Stratulat, împuşcat pentru ELAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

  1. AVRAAM

    D-lor magistraţi,procurori şi poliţişti!!! Lăsaţi-l pe Şoltoianu la libertate!!! Motivez de ce; In primul rînd criminalii au frică că in orice moment orce paţan poate primi maslina in frunte de la oameni cumsecade ca Vanea Şoltoianu.In al doilea- a îndeplinit Şoltoianu misiunea lui Roaiba de a neutraliza criminalii. 50% din colaboratorii MAI sunt «blatnîe»,cu lanţuri de aur,chistoale nelegitime,limuzine furate şi apartamente expropriate.Nimeni in societate nu ştie a face diferenţa intre poliţişti şi bandiţi,criminali,excroci şi ucigaşi -aceleaşi mutre,feis şi grai,aceleaşi interese!Dacă in anii ‘90 criminalii erau la putere,alde Zelionîi,Micu,Şket,Malhaz,Movsar,Boroda,Jeka,Patron,etc,acu in anii 2000-2011 criminalii au epoleţi!!! Ex-maiori sunt şefi e cazinouri!Ex-căpitani capii grupurilor de lichidare!Ex-locotenenţi cu acţiuni la cele mai mari firme,de unde????? Vin nişte puşlamale să se aranjeze in poliţie din raioane cîte 7 pe o JAWA şi cîte 4 be bicicletă cu ghetele pe dos şi pantalonii scurţi (vorba colonelului Nicolaie Budeci),apoi peste cîţ’va ani devin alde «macio»-căpitani,maiori,colonei,proprietari de vile şi castele la Chişinau,cu Mercedesuri,stăpîni a detectivilor particulari şi deţinători de acţiuni la Elat,Bomba,Jambo,Mambo,Tambo,Zumbo cu loc rezervat la cimitirul central-armenesc…Bine a făcut Şoltoianu! Cu un ex-ment blatnoi mai puţini in Chişinău! Da ce face Securitatea Internă a MAI?Au şi ei dividende de la aşa «biznes-menţi».Unde e reforma MAI? Bravo Şoltoianu!!! A reformat MAIul cu un ment mai puţin,pildă bună pentru ex-poliţişti cu aiere de oligarhi.Apropo,ce mai fac ex-poliţiştii Botnari,Gumeniţă,Perju??? Dacă cineva e cointeresat cum traiesc pensionarii din Securitatea interna a MAI,duceşi’va in sectorul Sculeni şi vedeţi ce castele nobile au poliţiştii «cinstiţi» lăngă complexul «Niagara».Voronin,Filat,Plahotniuc cu averile lor se odihnesc in raport cu castelele de după «Niagara»-lot rezervat pentru poliţişti-iaz,pădure,linişte,aier curat şi ciripit de pasări,gazoane verzi,faianţă in curte,piscine,şi paza particulara şeful careia e un fost ex-capitan care se plimba cu o limuzină prezidenţială Mercedes W 221 de 100.000 euro.Cine ştie,de unde???Mai trebuiesc haiduci ca Şoltoianu pentru Moldova!Mulţi…

  2. Ilarion

    Noi stim prea bine cine a transfosrmat pilitia intr-o mafie.Si ea a prins radacini asa de tare ,ca nu a putut-o reforma nici Catan si nu vo-r reforma nici Roibu ,nici altul care va veni in locul lui.In primul rind pestele de la cap se strica.Totul a inceput de la Voronin si clica lui.Papuc face parte din clica.El a dat exemplu la subalternii sai cum trebuie de furat,cum trebuie de folosit de post ,ca sa te imbogatesti.Pozitia lor tot poti sa o intelegi: statul nu da nimic la politisti ,in afara de pistol si legitimatie.Salariul nu ajunge nici sa arendezi un apartament ,nemaivorbind sa-ti procuri al tau.Cind politistii isi cereau dreptrile la apartament ,conform legii despre politie,sa primit ordin oral ca sa nu primeasca nisi cereri .Li sa spus in fata :ori lucrezi asa ori te duci in toate cele patru parti ale lumii.Acei care nu puteau calca peste demnitatea lor,ca sa se poata intretine au parasit organele de interne.Acei care sau acomodat la noile realiatti au ramas.Acesti politisti nu traesc pe alta planeta.Ei vad ce case isi incep a construi sefii lor,ce masini isi incep a procura si au facut deciziile de rigoare.Romanticii din societatea noastra au fost tinerii ,care au studiat la scoala de la profesori onesti despre demnitate ,democratie ,s.a.m.d.Ei sau rasculat la 7 aprilie ca sa puna sfirsit faradelegilor clicii lui Voronin.Dar ce sa ales cu aceasta noi stim prea bine.Buzunarul lui Voronin l-a tradat ,a pus mina pe Lupu si PD.O alta persoana corupta pina in maduva oaselor,Filat ,a pus mina pe electoratul lui Rosca ,tradat in 2005 si multi tineri ,care au crezut in lozincile lui proeuropene .La ce am ajuns astazi noi stim cu totii.Doi banditi ,care au venit la putere sub masca de democrati si liberali,si-au dat masca jos si si-au aratat adevarata lor fata.Persoanele ,care gindesc ,demult au votat cu picioarele .Au ramas aici cei care sau acomodat regimurilor si cei care nu pot pleca.Dar Basescu le-a dat o oportunitate si poporul nostru se foloseste de aceasta portita sa scape din mocirla ,in care se afla acum Tarisoara noastra.

  3. AVRAAM

    Ilarioane,adevărate lucruri ai relatat omule!Mi-a plăcut mult cu “electoratul lui Roşca”.Cică Fălitu pentru prima dată a inceput a face contrabandă cu ţigări la Romania cu o bicicletă şi o luntre din Lăpuşna la Huşi,azi are clădirea IPTEH in centrul capitalei şi loc rezervat la Armeană.Plohiş tot cu bicileta a venit in Chişinau,azi are toată procuratura la unghie şi loc rezervat la Armeană.Da Papuc tot a făcut aceiaş ca şi generalii MAI-Costaş,Antoci,Plămădeală,Ţurcan şi Drăgănel cu Catan- a furat,ca toţi!!!Mult şi gros!!! Cine crezi Tu Ilarioane că vinde posturile de comisari şi şefi de direcţii in MAI? Da gradele?Da permisele de port armă? Da cazierele judiciare? Da excorta oligarhilor cu auto MAI,exemplu MAI0333? Cine inghite benzina pentru maşinile de serviciu a poliţiei rutiere? Exemplu; Filat l-a pus pe Roaiba in funcţie de general-gubernator la MAI nu ca să descopere crimele de la Durleşti ori să protejeze cetăţenii,ci ca acest ex-şef de CCCEC,bun buhalter să străngă paralele din poliţia rutiera,poliţia economică,poliţia criminală,poliţia specială,poliţia judiciară,poliţia municipală şi restul!!!Da banii colectaţi îi dă in bugetul PLDM!Şi vama in bugetul PLDM!Şi granicerii in bugetul PLDM!Şi medicina cu asigurările obligatorii in bugetul PLDM!Şi fiscul cu ministerul finanţelor in bugetul PLDM!!! Procuratura,avocaţii,notarii,judecătorii acumulează şi ei bani,pentru PD.Aeroportul şi primăria pentru PL.Schema e preluată de la “hoţii in lege”-toţi lucrează pentru “obsceac”.Cîţi de’alde Vanea Şoltoianu trebuiesc pentru toţi bandiţii guvernamentali,parlamentari şi funcţionari publici criminali???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *