Culisele omorului la comandă eșuat de la „Curtea Moşului”

450-valeriu-crudu1223Valeriu Crudu, omul de afaceri împușcat marți dimineața,  a avut o afacere cu carne, pe care o administra prin intermediul firmei Albertina SRL. În acest moment, pe rolul Curţii de Apel Bender se află un dosar civil în care figurează firma sa şi o alta, SRL Camelot, aflată în proces de insolvabilitate. SRL-ul lui Crudu solicită de la Camelot încasarea unei datorii de 68 mii de lei.  Administratoarea procesului de insolvabilitate a firmei SRL Camelot ne-a explicat că cele două au colaborat anterior, făcând „şmecherii cu bani cash”. „A luat bani și nu i-a restituit. Cineva, probabil, din cauza asta l-a împuşcat. Era tare șmecher”, spune aceasta, despre Valeriu Crudu. Surse poliţieneşti, însă, susţin contrariul. Acestea afirmă că mai multe persoane i-ar fi datorat bani lui Crudu şi, pentru a scăpa de datorii, ar fi decis să-l lichideze. Oamenii legii susţin că a fost, cu siguranţă, o tentativă de omor la comandă.

În dimineaţa zilei de 3 decembrie, la serviciul 902, a parvenit o informaţie despre efectuarea unor împuşcături în sectorul Buiucani. Deplasându-se la locul infracțiunii, grupul operativ al Inspectoratului de poliție Buiucani a stabilit că, în jurul orei 08.00, proprietarul unui garaj, în vârstă de 64 de ani, deschizând uşa a depistat o persoană necunoscută în interior. Încercând să o reţină, persoana necunoscută, a efectuat două împuşcături, dintr-o armă de model neindentificat în direcţia proprietarului şi a părăsit locul faptei. Victima a fost transportată la spital pentru acordarea ajutorului medical. În acest caz a fost inițiată o cauză penală în temeiul art. 27, 145 Cod Penal „tentativă de omor”, se anunța într-un comunicat de presă al Inspectoratului General de Poliţie (IGP).

Poliţia verifică trei versiuni de bază

Ulterior, s-a aflat că bărbatul împuşcat este Valeriu Crudu, în vârstă de 64 de ani, proprietarul pensiunii „Curtea Moşului”, din sectorul Ciocana. Acesta a fost operat marţi, iar acum, starea sa este stabilă, ne-au anunţat medici de la Spitalul de Urgență, acolo unde bărbatul este internat. „E la terapie intensivă. Starea sa se ameliorează, sistemul cardiovascular s-a restabilit, pulsul este stabil şi sistemul nervos s-a îmbunătățit…, reacţionează. Înseamnă că îşi revine. Glontele a străpuns coșul pieptului, a lezat artera branhială şi a traversat țesuturile moi ale brațului drept”, ne-a anunțat Petru Craveț, șeful serviciului de presă al Spitalului de Urgență. Celălalt glonte a fost îndreptat spre capul victimei, însă nu și-a atins ținta decât parțial, anunță surse din cadrul IGP. Totuși, deși reprezentanții instituției medicale spun că bărbatul încă este inconştient, oamenii legii anunţă că au şi vorbit cu el.

„Avem câteva versiuni pe care le-am înaintat noi şi pe care le admite şi victima. Dar, în faza de verificare, se fac acţiuni de urmărire penală şi nu le putem face publice. La general, poliţia verifică trei versiuni de bază”, ne-a anunțat Sergiu Cociorvă, şeful Direcţiei de poliţie Chişinău, din cadrul IGP. „Suspectăm câteva persoane, însă, deocamdată nu a fost reţinut nimeni. Imediat cum vom reţine pe cineva, vom distribui un comunicat”, a menționat Cociorvă, care susține că atentantul la viața lui Valeriu Crudu nu ar avea legătură cu activitatea sa de afaceri. „Din discuţii cu victima, am aflat că el nu avea probleme cu activitatea lui şi nu erau motive să se întâmple ceva din această parte. Urmează noi audieri. La moment, am avut doar o discuţie cu el”, a mai spus Cociorvă.

valeriu-crudu2Concubina, martora atentatului

Vecinii lui Valeriu Crudu din str. Florile Dalbe spun că nu au auzit împuşcături în dimineaţa de marți. Aceștia afirmă că bărbatul locuia în casa din această stradă de vreo doi ani, împreună cu o tânără, despre care ei spun că ar fi concubina acestuia. Surse din cadrul Poliției ne-au comunicat că tânăra era împreună cu el în momentul atentatului, dar că aceasta nu a avut de suferit. Ea a fost și cea care ar fi anunțat poliția. Oamenii care l-au cunoscut pe Valeriu Crudu au doar cuvinte de laudă la adresa sa.

„Valeriu este un om cumsecade, un gospodar cu nume mare. La lucru nu avea probleme. El este un om sincer şi corect”, ne-a spus o persoană la unul din numerele de telefon ale pensiunii. „Nu discuta cu nimeni despre viața personală, pentru că el credea că aceste lucruri nu puteau fi împărtăşite cu fiecare angajat”, ne-a spus o altă angajată a pensiunii. De la angajații săi am aflat că bărbatul avea trei feciori şi o fiică, toţi din căsătoriile anterioare. Acesta, împreună cu fiica sa, administra pensiunea „Curtea Moșului”.

Teren de un ha şi afacerea cu carne

Pensiunea se întinde pe o suprafață de un ha. Potrivit bazei de date „CADASTRU”, în anul 2004, Valeriu Crudu a intrat în posesia terenului şi a două construcţii, din comuna Stăuceni, chiar la marginea Chișinăului, procurându-le de la familia Burlacu. Ulterior, pe terenul respectiv, Valeriu Crudu a mai ridicat, în 2009, o altă construcţie.

Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că Valeriu Crudu este fondator unic al firmei Albertina SRL, înregistrată în 1998. Administratoarea SRL-ului este fiica sa, Corina Cojocaru. Conform CÎS, această firmă produce, prelucrează şi conservează carne şi produse din carne, este specializată în comerţul cu ridicata a mărfurilor nealimentare de larg consum, intermedieri pentru vânzarea unui asortiment larg de mărfuri, cantine şi desfacerea alimentelor preparate.

Aceasta are sediul pe str. Dimo din Chișinău. La numărul de telefon însă nu a răspuns nimeni. Numele lui Valeriu Crudu nu figurează în calitate de fondator la alte firme decât „Albertina SRL”, doar fiica sa fiind una dintre fondatoarele firmei Pro Lingua Nova SRL, specializată în activități de secretariat și traducere și în vânzarea cărților și ziarelor.

Victima solicita în instanță 68 mii lei

Firma SRL Albertina se află în proces de judecată cu firma SRL Camelot, aflată din 2008 în proces de insolvență. Dosarul a fost înregistrat aprilie 2012, la Curtea de Apel Bender. Ședințele, de la finele lui 2012 și până pe 5 noiembrie 2013 au fost toate amânate.

Emilia Vedernic, administratoarea procesului de insolvabilitate al firmei SRL Camelot ne-a explicat că SRL Albertina și SRL Camelot au colaborat anterior. „Albertina SRL a lucrat cu firma Camelot, cu bani cash. A făcut șmecherii împreună cu firma Camelot, iar acum ei vor nu știu ce. Da, este un dosar la Curtea de Apel Bender. Cei de la Albertina făceau mezeluri, în calități mari și foloseau bani cash în afacerile cu SRL Camelot. Eu i-am prins și am stopat asta… Făceau mari șmecherii. Acum, firma Albertina solicită de la Camelot, în urma procesului de insolvabilitate aproximativ 68 mii de lei, plus penalități”, ne-a spus Emilia Vedernic.

Aceasta afirmă că „șmecheriile au fost făcute de tatăl Corinei, Valeriu (Crudu-n.r.). „Știți, cazul ăsta e ca atunci când hoțul strigă hoțul”. După ce i-am spus că Valeriu Crudu a fost împușcat marți, Emilia Vedernic ne-a zis că, din câte a auzit, acesta, pe parcursul vieții „s-a jucat cu oamenii, cu banii… Nu a dat banii și cineva l-a împușcat. A luat bani și nu i-a dat înapoi. Cineva probabil din cauza asta l-a împușcat. Era tare șmecher. Asta este părerea mea”, a punctat Vederin.

Totuşi, potrivit unor surse poliţieneşti, mai multe persoane i-ar fi datorat bani lui Valeriu Crudu şi, pentru a scăpa de datorii, ar fi decis să-l lichideze. Oamenii legii susţin că a fost, cu siguranţă, o tentativă de omor la comandă. O altă ipoteză a poliției se referă la viața personală a bărbatului, divorțat de mai multe ori și cu o iubită cu peste 30 de ani mai tânără.

valeriu-crudu3„Curtea Moşului”, apreciată de vedete

Mica afacere pe care Valeriu Crudu a pus-o pe roate, la marginea Chișinăului, în preajma unui mall, este foarte apreciată. Mai multe vedete autohtone și-au filmat videoclipurile anume la pensiunea „Curtea Moșului”, iar zeci de tineri și-au jucat nunta anume în acest local, cunoscut nu doar datorită peisajului rustic pe care ți-l propune, dar și pentru prețurile destul de pipărate pentru servicii. Valeriu Crudu spunea de fiecare dată însă că și-a amenajat Curtea Moșului mai mult pentru el și pentru prieteni.

Într-un interviu pentru unica.md, unde se menționa că, pe Valeriu Crudu, muzica populară și amintirea copilăriei l-au îndemnat să schimbe apartamentul pe o casă din suburbia Chișinăului și să o transforme într-un adevărat lăcaș de reînviere a tradiției de la țară, acesta menționa că „acum este ceea cu ce trăiesc. Cutreier toată țara în căutarea obiectelor vechi. Vreau ca nepoții și strănepoții mei, care nu au avut bunei la țară și nu au știut ce este un fus sau o laiță sau n-au văzut cum arată „casa mare”, să trăiască acele clipe nevinovate și fără de griji pe care le-am avut eu când eram copil. Uneori îmi vine greu să cred că pot să înțeleagă tot ce încerc să le transmit prin fiecare colțișor, fiecare prosop tradițional sau ulcior de sute de ani”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. eh

  f interesant cum a ajuns in garaj acel necunoscut, doar nu e duhul sfant, avea cheie sau…a fost ajutat sa intre in garaj si sa stea in asteptare, straniu, nu?

 2. Eugen

  Propun ca Victor Mosneag si Iurie Sanduta sa fie declarati ca cei mai buni jurnalisti a anului caci fac singuri lucrul pentru SIS,CNA,CNI,MAI.

 3. amazoana

  Domnilor jurnalisti, nu vreau sa cred ca va folositi de niste surse de informatie neverificate. Dar i-mi pare foarte ciudat faptul ca o persoana ca doamna Vedernic sa fi utilizat in dosar de insolvabilitate cuvinte ca smecher sau smecherii. Asa lucruri nu se spun in cadrul unui interviu de catre o persoana responsabila si cu nici de o persoana care are idee de cultura sau bunul simt. D-nul Crudu , dupa parerea mea,este o persoana onesta si sincera, este un om muncitor si cinstit… dar nu smecher ori cel care se joaca cu banii

 4. Deportatul

  Eugen – mai puţină euforie!
  Conform DEX -“INVESTIGÁȚIE… Cercetare, studiere minuțioasă, efectuată sistematic, cu scopul de a descoperi ceva.investigaţia?”
  Este diferenţă de descrierea evenimentelor şi investigaţie.
  În afară de acesta este mare întrebare de imparţialitatea cu interes politic a unor jurnalişti.

 5. Stela

  imi pare foarte rau de cele intimplate il cunosc personal pe d-nul.Valeriu,intradevar este un bun gospodar,muncitor,un om foarte bun cu suflet mare!!! Dumnezeu sa va ajute sa va faceti bine cit mai degraba!!! ,

 6. maria

  in toata lumea se stie,ca ‘lichidatorii’sunt de obicei acei ce datoreaza si nu cei ce au de recuperat!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *