Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Crimă fără vinovat. Dosarul poliţistului…

Crimă fără vinovat. Dosarul poliţistului ucigaş- pe linie moartă

13Mai multe persoane din anturajul tânărului Alexei Vlasî, ucis de un om al legii luna trecută, susţin că se încearcă muşamalizarea cazului, pentru ca poliţistul Maxim Cernovschi, cel care a tras un glonte direct în capul tânărului, să scape nepedepsit. Fratele lui Alexei susţine însă că nu-l va ierta niciodată pe ucigaş şi că nu va accepta nicio sumă de bani, dacă aceasta îi va fi propusă de poliţist, în schimbul libertăţii acestuia. „Cu banii respectivi nu aş putea să-mi cumpăr un alt frate”, susţine cu tărie Sergiu.

Miercuri, 22 aprilie, pe strada M. Kogălniceanu din Chişinău, acolo unde locuia tânărul omorât împreună cu un frate şi o soră, cei apropiaţi se adunaseră la o masă de pomenire. Prietenii şi rudele lui Alexei comemorau 40 de zile de la moartea acestuia. Atmosfera era una destinsă. Nimic nu-l mai putea readuce pe tânărul omorât de poliţist. Toţi încercau să evite discuţia despre cele întâmplate. Sergiu, fratele victimei, acum elev la Colegiul de Construcţii, nu lucrează nicăieri. Abia a împlinit 18 ani. Sora sa, Victoria, la fel învaţă la colegiu. În tot acest timp, nu au fost contactaţi de nici o persoană din cadrul vreunei instituţii a statului, pentru a fi ajutaţi. «Prietenii şi colegii sunt singurii care ne ajută», spune Sergiu. „Nu-l voi ierta niciodată pe poliţistul care mi-a răpit fratele. Nu aş accepta niciodată bani de la acesta, dacă  mi s-ar propune, doar ca să-l iert. Ce aş putea să fac cu banii? Cu siguranţă, nu aş putea să-mi cumpăr un alt frate”, povesteşte Sergiu.

Poliţistul încă lucrează?

De remarcat că Alexei nu a fost frate drept cu Sergiu şi cu Victoria, aceştia având taţi diferiţi. Alexei figurează în acest proces sub două nume de familie, Vlasî şi Timuş. Cazul este examinat de Procuratura municipală, procuror fiind Valeriu Bodean, care a mai anchetat anterior „Cazul Domnişor” sau cel al presupusei răpiri a lui Vlad Cubreacov.

Prietena lui Alexei susţine că ancheta se desfăşoară greu, iar de o lună nu se mai aude nimic cu referire la omorul lui Alexei. Aceasta ne-a spus că a fost la Procuratură o singură dată, când a scris o cerere.  „Ne-am interesat, dar ni s-a spus că trebuie să aşteptăm rezultatele expertizei medico-legale, care durează mai mult timp”.

Aceasta ne-a mai spus că, prin intermediul unor persoane, poliţistul Maxim Cernovschi a încercat să ia legătura cu ei. „Am refuzat. Nu avem ce discuta cu el. Ne vom întâlni doar în instanţă», susţine tânăra. Mai multe surse, care au preferat anonimatul, ne-au spus că poliţistul a stat în spital doar o zi. Se pare că nici nu a fost dat afară de la lucru pe timpul anchetei. A fost văzut de mai multe persoane îmbrăcat în uniformă de poliţist”, susţin tinerii.

„Maxim Cernovschi a fost într-adevăr internat la spitalul MAI, dar a fost externat de mai mult timp. De ce vă interesează? Nu vă pot da informaţii mai multe, vorbiţi cu şeful spitalului”, ne-au declarat la secţia de internare a Spitalului MAI. Deşi am discutat cu mai multe persoane din diferite secţii ale spitalului, nu am reuşit să aflăm perioada exactă în care Cernovschi s-a aflat la spital. Potrivit medicilor, acesta a fost internat în secţia de chirurgie.

Procurorii nu vorbesc nici cu avocaţii

Pe de altă parte, Maia Ceaescaia, persoana la care se afla în vizită Alexei Vlasî în seara când s-a produs tragedia, ne-a declarat că, deja după o săptămână de la incident, s-a încercat muşamalizarea cazului. „Am fost chemată doar o singură dată la Procuratură, unde am declarat despre cele întâmplate. După aceea – tăcere. De multe ori, când telefonam pentru a vedea la ce etapă se află ancheta, nici nu ne răspundeau la telefon”. Aceasta şi-a completat spusele, afirmând că poliţistul nu s-a apropiat niciodată de ei pentru a discuta sau pentru a le propune ajutor. „A fost o tentativă de a se apropia, atunci când prieteni de-ai lui au încercat să ia legătura cu noi, dar acest lucru nu s-a produs până la urmă”.

„Procuratura susţine, de fiecare dată când reuşim  să vorbim cu ei, că se aşteaptă rezultatele expertizei medico-legale, care se realizează într-o lună jumătate. Mai răbdăm puţin, după care vom face pasul următor. Dacă nu se va lua o decizie în favoarea noastră, vom apela mai sus. Nu ne vom lăsa până când va triumfa dreptatea”.

Nici Iurie Oancea, unul dintre avocaţii care apără interesele lui Alexei Vlasî (Timuş), nu a putut să ne ofere prea multe detalii despre mersul anchetei. „La 30 martie am scris o cerere pe numele procurorului Valeriu Bodean, prin care am solicitat ca în mod obligatoriu să ne prezinte care este situaţia cu acest dosar, cine se află sub urmărire penală, în baza cărui articol…, dar până  la momentul actual nu am primit nici un răspuns. Apoi, la 3 aprilie, am depus o plângere pe numele procurorului general, prin care am solicitat ca acesta să oblige procurorul care conduce urmărirea penală să ne ofere informaţii despre caz… Aceeaşi situaţie, nu am primit nici un răspuns până acum (n.r. – 24 aprilie). Este pentru prima dată în activitatea mea când nu primesc răspunsul solicitat de la procuror”, susţine Oancea. „Noi dorim să înaintăm o acţiune civilă, iar pentru asta avem nevoie de orice informaţie elementară despre acest caz”.

Iurie Oancea ne-a mai spus că, conform informaţiilor pe care le deţine, la locul respectiv erau 3 poliţişti, nefiind exclusă posibilitatea ca toţi trei să fi participat la asasinare.

CEDO, venim…

„Am înţeles că este pornită urmărire penală pe numele unui singur poliţist, Maxim Cernovschi. De ce?” se întreabă avocatul, adăugând că, dacă nu li se va da dreptate în ţară, vor apela la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Iurie Oancea a încheiat spunând că în instanţa de judecată vor cere daune morale poliţistului care l-a împuşcat mortal pe Alexei Vlasî în seara de 13 martie 2009.

Juristul Vitalie Zamă ne-a adus la cunoştinţă că termenul maxim în care Procuratura ar trebui să dea răspuns este de 30 de zile, asta atunci când cazul este unul mai complicat. „Nu este normal ca procurorii să nu răspundă avocatului, pentru că, prin neglijenţa de care dau dovadă, se creează impresia că se ştie ce decizie se va lua în cazul respectiv. Puteau măcar să răspundă formal sau să-şi motiveze refuzul de a răspunde”, a mai spus juristul.

Contactat de ZdG, Valeriu Bodean, procurorul care se ocupă de caz, a susţinut că „nu poate să ne spună mai multe pentru că, la moment, se derulează urmărirea penală pe faptul excesului de putere comis de către colaboratorii de poliţie. Dacă avocaţii nu au primit până acum răspuns la cererea lor, sigur o vor primi”. Procurorul a lăsat să se înţeleagă că şi ceilalţi poliţişti implicaţi în incident sunt anchetaţi.

Ce face Maxim Cernovschi?

La Comisariatul de Poliţie Botanica, unde am încercat să aflăm ce face Maxim Cernovschi, am fost direcţionaţi la Centrul de Presă al MAI. Deşi am revenit în mai multe rânduri, nimeni nu a dorit să ne spună dacă poliţistul îşi exercită sau nu în continuare meseria.

Ala Meleca, şefa serviciului de presă al MAI, ne-a declarat că nu este în măsură să ne ofere informaţii despre situaţia poliţistului Maxim Cernovschi, pentru că de caz se ocupă Procuratura municipiului Chişinău. „Nu pot să vă spun nici dacă Maxim Cernovschi lucrează sau nu în cadrul MAI, pentru că s-ar considera că influenţăm mersul anchetei” .

Surse din cadrul Comisariatului de Poliţie Botanica ne-au spus însă că Maxim Cernovschi nu a fost văzut la serviciu în ultimul timp şi că asupra sa este intentat un dosar penal.

Victor MOŞNEAG