Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Crima din Corbu

Crima din Corbu

445-omor1Ruslan Tătari, fratele vitreg al unui şef de poliţie din Donduşeni, a fost condamnat la 12 ani de închisoare, în 2006, pentru mai multe crime. Judecătorii l-au eliberat cu 3 ani şi 4 luni înainte de termen. Ajuns la libertate, Ruslan a îngrozit un sat întreg după ce l-a omorât cu un cuţit pe un bătrân din satul Corbu. Deşi el şi-a recunoscut vina în instanţă, judecătorul de instrucţie a decis că acesta nu ar prezenta vreun pericol social şi l-a eliberat din arest. Până şi avocatul inculpatului a rămas şocat de decizia judecătorului. “El este un bandit care a fost şi anterior judecat. Mai are încă trei ani, condiţionat, pe tâlhărie, furt, droguri… Satul este indignat. Cu o crimă aşa de mare l-au lăsat la libertate. Dar şi eu nu pot ieşi împotriva clientului meu”, ne-a spus avocatul lui Tătari.

În noaptea de 21 spre 22 octombrie, în jurul orei trei, angajaţii Inspectoratului de poliţie Donduşeni au fost sesizaţi despre faptul că, în satul Corbu, în curtea familiei Pânzari, se află cadavrul unui bărbat cu semne de moarte violentă. Forţele de ordine au stabilit că victima este un bărbat de 78 de ani. Potrivit cercetărilor preliminare ale experţilor, bărbatul ar fi decedat din cauza loviturilor cu un obiect ascuţit, aplicate pe tot corpul, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General de Poliţie.

Pentru a identifica autorul crimei, poliţiştii au organizat un plan special de acţiuni, soldat cu reţinerea suspectului. Acesta s-a dovedit a fi Ruslan Tătari, un locuitor al satului Corbu, de 34 de ani, anterior judecat pentru furt, tâlhărie şi infracţiuni cu droguri.

445-decizie-judcata„I-a tras o „trubă” peste faţă, apoi i-a băgat cuţitul în cap”

Audiat de forţele de ordine, individul şi-a recunoscut vina, declarând că, de multe ori, se întâlneau la un pahar de vorbă. Astfel, poliţia a stabilit că, în jurul orei unu noaptea, ambii bărbaţi, fiind în stare de ebrietate, s-au luat la ceartă, iar suspectul l-ar fi lovit pe bătrân cu un cuţit. Pentru a induce în eroare poliţia şi pentru a ascunde urmele crimei, suspectul a incendiat casa din interior.

Alexei Pânzari, fratele victimei, ne-a spus că Ion Pânzari nu consuma alcool. “Fratele nu a băut. Nu avea cum să stea la un pahar de vorbă cu criminalul. Problema este că “oaspetele” a vrut să-l jefuiască. I-a tras o “trubă” peste faţă, după care i-a băgat cuţitul în cap. E mare nenorocirea…. Ruslan i-a mai scris cu cuţitul pe spate unui om din sat. El nu-i la prima crimă. Dar judecătorii l-au eliberat. Nu ştiu cine poate să mai facă dreptate aici. A scăpat de fiecare dată. Poate pentru că ar fi protejat şi de fratele său, care-i maior de poliţie la Donduşeni”, crede Alexei Pânzari.

Adus în faţa judecătorului de instrucţie, Ruslan Tătari şi-a recunoscut vina şi a spus că regretă cele întâmplate, după care a fost eliberat din arest. În acest sens, procurorul Sergiu Vizniuc spune că încheierea judecătorului de instrucţie ar fi ilegală şi că nici el nu a înţeles din ce motive Tătari a fost pus în libertate. “Întrebaţi-l pe judecător de ce i-a dat drumul. Nici eu nu am înţeles din ce motive l-au eliberat. Cel mai probabil, judecătorul s-a bazat pe mărturia lui că nu s-ar eschiva de la urmărirea penală. Alte motive nu au fost. El nu este suspect. Are statut de învinuit. În şedinţa de judecată şi-a recunoscut vina şi s-a căit de cele întâmplate. Dar asta nu ar trebui să-l scutească de arest. Cel puţin putea să-i fie aplicat arest la domiciliu, mai ales că are antecedente penale. Este o încheiere ilegală. Am contestat Hotărârea la Curtea de Apel Bălţi”.

Până şi avocatul inculpatului a fost şocat de decizia judecătorului

Şi procurorul oraşului Donduşeni, Roman Vremea, s-a arătrat uimit de decizia judecătorului de instrucţie. “Nu se poate aşa, oameni buni. Eu mă gândeam să apelez undeva, pentru că ce s-a întâmplat este ieşit din comun. Recent, s-a mai întâmplat un caz asemănător. Într-un sat din raion a fost comis un omor. Judecătorul din aceeaşi instanţă l-a eliberat pe infractor, iar el acum stă acasă şi bea rachiu”. Gheorghe Grigoriu, avocatul din oficiu al lui Ruslan Tătari, ne-a spus care ar fi fost motivele pentru care clientul său a săvârşit crima. Totodată, acesta a fost surprins de decizia magistratului de la Judecătoria Donduşeni.

„În şedinţa de judecată el şi-a recunoscut vina. A recunoscut că l-a omorât pe bătrân. Mai întâi l-a lovit cu o rangă metalică în faţă. A luat un cuţit de pe masă şi l-a înjunghiat. Apoi a răscolit prin casă, pentru că partea vătămată, în urmă cu două zile, îşi vândse maşina şi o vacă. Avea bani. Din acest motiv s-a ajuns aici. Cred că el, dacă şi-a recunoscut vina, nu mai poate influenţa ancheta. Dar el este un bandit care a fost judecat. El mai are încă trei ani condiţionat, pe tâlhărie, furt, droguri… Satul este indignat. Cu o astfel de crimă să-l laşi la libertate? Dar nici eu nu pot să ies împotriva clientului meu”, ne-a spus avocatul lui Tătari.

445-SMELIOV-VEACESLAVJudecătorul: S-a întâmplat ce s-a întâmplat

În timp ce ne documentam la acest subiect, mai multe dintre sursele noastre ne-au spus că Ruslan Tătari scapă de închisoare pentru că ar fi ajutat de fratele său vitreg, Veaceslav Şmeliov, şeful Sectorului de Poliţie Nr. 1 din Donduşeni. Contactat de ZdG, Şmeliov ne-a declarat că el nu s-a implicat niciodată să-l apare pe Ruslan. “Pot să vă spun un lucru. Pe aşa chestiuni eu nu am putut să-l apăr niciodată. Absolut niciodată. Lumea poate să vorbească multe şi mărunte. Faptul că el este fratele meu vitreg nu are nicio treabă…”.

Judecătorul de instrucţie, Iurie Ţâmbalari, a venit cu mai multe explicaţii la acuzaţiile aduse de procurori. “Foarte mult depinde de cum întocmeşte procurorul demersul şi cum îl motivează. Da, eu pot să spun că, într-adevăr, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Şi eu am fost foarte revoltat în momentul când, în ultima oră, înainte de a expira termenul de reţinere a persoanei care este învinuită, şi sunt nişte suspiciuni că el ar fi comis acea crimă, am primit demersul. Reiese că acel demers al procurorului nu a fost întocmit cum prevede legislaţia în vigoare, recent modificată. Procurorii au avut timp să studieze cum ar trebui să fie un demers, bine argumentat, aranjat ca să convingă o instanţă despre necesitatea acestei arestări. Am rămas şi eu indignat. A comis nu o crimă, dar mai multe crime…”.

Curtea de Apel Bălţi a anulat încheierea lui Ţâmbalari

Potrivit judecătorului Ţâmbalari, problema este de aşa ordin că atribuţiile judecătorului de instrucţie nu intră în aprecierea probelor care dovedesc sau nu vinovăţia inculpatului. El ne-a spus că este deschis pentru colaborare cu organele de urmărire penală, doar că, după cum spune o vorbă populară, capra face, oaia trage.

„Cam tot timpul se aruncă pietre doar în grădina instanţei de judecată. Că judecătorul este rău, că el eliberează criminali… Dar să ştiţi că este prezumţia de nevinovăţie, iar noi o respectăm. De aceea, recent, au fost făcute şi modificări în legislaţie, or, deseori, R. Moldova e condamnată la CtEDO anume pentru încălcări de acest fel. Nu înţeleg de ce doar instanţa rămâne ţap ispăşitor? Procurorul trebuie să înţeleagă pentru ce au fost modificate legile şi pentru ce cauze R. Moldova e condamnată la CtEDO”, susţine judecătorul Ţâmbalari.

Ieri, 30 octombrie, magistraţii de la Curtea de Apel Bălţi au anulat încheierea judecătorului de instrucţie şi i-au aplicat lui Ruslan Tătari mandat de arest pe 30 de zile. Acesta a fost arestat din sala de judecată. În acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 145, al. 2, Cod Penal – “Omor intenţionat”. Dacă va fi găsit vinovat, Ruslan Tătari riscă privaţiune de libertate de până la 20 de ani sau detenţie pe viaţă.