Corupţie cu dinţi la “Moldatsa”

219-moldatsaPentru că a plătit tratamentul stomatologic a 55 de angajaţi, directorul Întreprinderii de stat pentru utilizarea spaţiului aerian şi deservirea traficului aerian “MoldATSA”, Valerian Vartic, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Subalternii acestuia consideră că Vartic este nevinovat, iar dosarul este unul fabricat de persoanele interesate în a pune mâna pe această întreprindere.

Totul a început în 2003, când directorul întreprinderii, Valerian Vartic, a încheiat 6 contracte, în sumă de 735 de mii de lei, cu o clinică stomatologică pentru a trata dantura a 55 de angajaţi, în special controlori de trafic aerian. Banii au fost achitaţi din contul profitului net al întreprinderii, în conformitate cu legislaţia în vigoare, fără a cauza prejudicii materiale statului sau instituţiei, se spune în comunicatul de presă remis de comitetul sindical al întreprinderii.

Două dosare fabricate şi 10 ani de închisoare

Cazul lui Vartic a fost investigat în cadrul Procuraturii Anticorupţie şi judecat la Judecătoria Botanica. Avocatul Igor Bâzgu a declarat că, în cadrul dosarului, procurorul argumenta că, la încheierea contractelor (unul de examinare şi cinci de tratare), conducătorul întreprinderii şi-a depăşit atribuţiile, acceptând efectuarea unor mari cheltuieli, în lipsa acordului Consiliului de Administrare. Totodată, potrivit procurorului, contractele au fost încheiate prin încălcarea contractului colectiv de muncă. “În opinia noastră, contractul colectiv de muncă nu a fost încălcat, pentru că forma acestuia a fost modificată ulterior de ambele părţi, cheltuielile respective fiind acceptate de Consiliul de Administrare. Mai mult, acestea au fost incluse şi în devizul anual de venituri şi cheltuieli pentru 2003”, afirmă avocatul. Cel mai important, crede Bâzgu, este “lipsa componentei infracţiunii, adică, lipsa acţiunilor care ar reflecta depăşirea atribuţiilor de serviciu şi a consecinţelor exprimate prin prejudicii în proporţii deosebit de mari. Or, serviciile stomatologice nu pot fi considerate prejudicii”.

Angajaţii “MoldATSA” presupun că decizia judecătorească a fost luată sub presiunea unor persoane influente, interesate de excluderea lui Vartc de la conducerea întreprinderii. “La pronunţarea sentinţei, instanţa de judecată s-a bazat pe probele invocate de acuzare. Nu au fost luate în considerare, fiind respinse, probele pe care le-am prezentat noi”, a declarat Igor Bâzgu. Astfel, Vartic a fost condamnat la 10 ani privaţiune de libertate pentru “abuz în serviciu cu cauzarea daunelor în proporţii considerabile intereselor publice, drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice soldate cu urmări grave”.

În comunicatul de presă difuzat de comitetul sindical al “MoldATSA” se spune că, în ultimii doi ani, lui Vartic i-au fost intentate două dosare penale: pentru evaziune fiscală şi pentru abuz în serviciu, dosare pe care angajaţii le cred fabricate. Când au ajuns în instanţă, dosarele au fost conexate în unul singur. “Pentru evaziune fiscală, termenul de prescripţie era deja depăşit, astfel, decizia finală a fost luată în temeiul unui singur capăt de acuzare”, a explicat avocatul Bâzgu.

Cine vrea “MoldATSA”

Membrii sindicatului întreprinderii “MoldATSA” susţin că, de mai mulţi ani, asistă la presiuni interminabile exercitate de diverse organe de control financiar şi de urmărire penală, având drept scop intimidarea administraţiei întreprinderii. Aceştia cred că este vorba despre anumite persoane influente care ar vrea să pună mâna pe întreprindere, pentru că aceasta e una profitabilă, care a progresat în fiecare an. Despre nume concrete, au refuzat să vorbească, din precauţie. “Presupunem că e cineva în spatele acestor acţiuni, pentru că e imposibil ca un om să fie pus la închisoare pentru 10 ani doar pentru faptul că a avut grijă de angajaţii săi. Dacă ştim nume concrete? Da, nu atât noi, cât Valerian Vartic, care vorbea în permanenţă despre aceasta şi despre presupunerile lui, care s-au adeverit în cele din urmă”, a spus Cornelia Vasiliţă-Barbăroş, membră a grupului de iniţiativă pentru susţinerea şi apărarea lui Vartic.

Proteste şi dinţi scoşi

“Pentru a apăra demnitatea directorului “MoldATSA”, angajaţii sunt dispuşi să iasă în stradă, să declare greva foamei sau chiar să-şi scoată dinţii trataţi prin intermediul acelui contract”, a menţionat Roman Toporov, preşedintele Comitetului sindical al întreprinderii, în cadrul unei conferinţe de presă. În ultimele două săptămâni, angajaţii “MoldATSA” au desfăşurat mai multe acţiuni de protest: aproximativ 50 de persoane au pichetat sediul Judecătoriei Botanica, 300 au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi vreo 20 au participat la un flash-mob în faţa penitenciarului în care este deţinut Vartic. “Dacă în faţa Judecătoriei ne-am adunat pentru a ne manifesta indignarea şi dezacordul cu sentinţa pronunţată de către judecător, în Piaţă am ieşit mai mult pentru a arăta oamenilor nedreptatea creată, iar la penitenciar am mers în semn de susţinere a lui Valerian Vartic”, a declarat Cornelia Vasiliţă-Barbăroş. “În colectiv persistă o încărcătură emotivă, o teamă. Lumea nu ştie la ce să se aştepte, este îngrijorată că lucrurile ar putea evolua în mai rău”, a mai adăugat reprezentanta “MoldATSA”.

Angajaţii întreprinderii au pregătit împreună cu avocatul o petiţie pe care au expediat-o Consiliului Suprem al Magistraturii, cerând ca judecătoarea Puică, care a pronunţat sentinţa, să fie pedepsită pentru abaterile pe care le-a făcut în cadrul procesului. Ei au mai solicitat Consiliului să ia la control acest dosar şi să urgenteze, dacă va fi posibil, examinarea acestuia la Curtea de Apel, ca să nu fie admisă o tărăgănare intenţionată de către cineva. Dacă va mai fi cazul, vor continua protestele, au spus membrii grupului de iniţiativă.

Avocatul Igor Bâzgu a declarat că pregăteşte cererea de apel, care urmează a fi depusă la Curtea de Apel.

Tatiana EŢCO

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. s.p.q.r.

  Onorata justitie OARBĂ din R.Moldova….Dar cum ramane cu teancurile de rapoarte ale Curtii de Conturi cu privire la incalcarile si abuzurile comise de Urechean , Filat si altii de rasa lor, care le-au comis fiind la conducerea tarii .
  Acolo aveti front de lucru.
  V-ati legat de Vartic oare pentru ca nu vau inclus in lista beneficiarilor de servicii stomatologice .
  Şi D-le judecător 10 ani de puşcărie pentru ce .De ce nu a primit 10 ani judecătorul care la eliberat pe Caramalac alias BULGARU de sub arest .
  ONORATĂ JUSTIŢIE NU AI ONOARE deci nu VALOREZI NIMIC .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *