Contrabandistul de ţigări Nr. 1

În anul 2010, la posturile vamale de la frontiera moldo-română au fost înregistrate 273 cazuri de contrabandă cu ţigări, fiind iniţiate 11 cauze penale. Potrivit Direcţiei delicte transfrontaliere din cadrul Serviciului Vamal al R. Moldova (SV), în 2010, în instanţele de judecată au fost transmise 4 cauze penale. Şi doar într-un singur caz (!) instanţa de judecată a pronunţat o sentinţă, în urma căreia a fost amendat şoferul care se afla la volanul unui TIR ticsit cu ţigări în valoare de 310 mii USD, potrivit preţurilor europene. Responsabili din cadrul SV declaraseră că, în 2010, acest caz a reprezentat cea mai mare captură de ţigări de la vama moldo-română.

Un raport elementar demonstrează că, aproape în fiecare zi de muncă a anului 2010, la punctele vamale ale frontierei moldo-române a fost descoperit câte un caz de contrabandă cu ţigări. Cea mai mare captură este cea din 17 iunie 2010, de la postul vamal Giurgiuleşti-Galaţi. Atunci, în urma controlului unei unităţi de transport “Mercedes”, care tracta o autocisternă, au fost descoperite 63 520 pachete de ţigări de diferite mărci comerciale, tăinuite în locuri asamblate special. Produsele de tutungerie au fost estimate la 1 milion de lei şi urmau să fie scoase ilicit de pe teritoriul R. Moldova. Potrivit preţurilor europene, în Occident acestea ar fi costat 310 mii USD.

Ţigările au fost descoperite în urma scanării mijlocului de transport cu utilajul special “Rapiscan”, după ce şoferul declarase că nu are nimic tăinuit de controlul vamal şi că intenţionează să aducă motorină de la o rafinărie din România. Scanarea a descoperit 63 520 pachete de ţigări, ascunse într-un spaţiu special amenajat între pereţii dubli ai cisternei şi învelişul exterior. Ascunzişul reprezenta o construcţie inginerească din elemente metalice care formau o carcasă semirotundă, de forma cisternei.

Ţigările erau tăinuite într-un spaţiu de circa 30 cm dintre cisternă şi învelişul exterior. “Erau atât de multe, încât, pentru extragerea lor, a fost solicitat suportul şi asistenţa tehnică a efectivului pichetului de grăniceri din localitate”, anunţau responsabili din cadrul SV.

Pentru contrabandă de 1 milion de lei, statul percepe o amendă de 20 mii de lei

Produsele de tutungerie aveau aplicate timbre de acciz ale R. Moldova. La momentul reţinerii, şoferul a refuzat să dea detalii despre felul în care a fost reutilată cisterna, despre proprietarii lotului de ţigări şi despre destinaţia acestora.

Potrivit SV, cazul a fost documentat, ţigările – reţinute, unitatea de transport şi autocisterna – stopate în vamă până la elucidarea tuturor circumstanţelor, identificarea organizatorilor, stabilirea locului în care au fost procurate şi unde a fost modificată unitatea de transport cu ascunzişul special.

Atunci a fost iniţiată şi cauza penală nr.1-267/10. Investigaţiile şi procesul de judecată au continuat timp de 18 luni, exact 1,5 ani, după care, pe 12 noiembrie 2010, Judecătoria Cahul a pronunţat o sentinţă, prima în şirul celor 273 de cazuri de contrabandă cu ţigări depistate în anul 2010. Judecătorul Vitalie Movilă a decis recunoaşterea lui Serghei Brăiliţă în calitate de vinovat de acţiuni de contrabandă în proporţii deosebit de mari (art. 27, 248 alin.(5) lit.b),d) Cod Penal) şi stabilirea, cu aplicarea art.79, Cod Penal, a unei pedepse sub formă de amendă în mărime de 1000 unităţi convenţionale – echivalentul sumei de 20000 de lei.

De ce şoferul şi-a asumat vina?

Judecătorul Movilă a explicat că, potrivit art. 80, Cod Penal, în cazul în care persoana pusă sub învinuire încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei, iar instanţa de judecată acceptă acest acord, pedeapsa pentru infracţiunea imputată se reduce cu o treime din pedeapsa maximă prevăzută pentru o astfel de infracţiune.

Deci, pentru tentativă de contrabandă în valoare de 1 mil. de lei, statul percepe o amendă de 20 mii de lei. Cel condamnat, Serghei Brăiliţă, are 41 de ani. Potrivit avocatului său,  Anatol Ceachir, o sentinţă atât de blândă a fost posibilă deoarece clientul său nu are antecedente penale şi are un copil minor la întreţinere, dar şi pentru că Brăiliţă, printr-o procedură specială, a semnat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

La momentul comiterii infracţiunii, în iunie 2010, Brăiliţă era angajat în funcţie de şofer la SRL “Setal”. El conducea un autocamion de model “Mercedes 1846”, având numărul de înmatriculare COO 256, şi o cisternă de model “CARDI”, C071RA.

Potrivit anchetei, în iunie 2010, pe teritoriul unei unităţi militare părăsite din sectorul Botanica, Chişinău, au fost tăiniute 63620 pachete de ţigări: 12200 pachete “Winston” (9 lei pachetul); 10400 – “Pall Mall” (8 lei pachetul); 10000 – “Pall Mall Slims” (8,5 lei pachetul); 12800 – “LM” (9 lei pachetul), 11960 –  “Viceroy” (6 lei pachetul) şi 6260 – “Kiss” (8 lei pachetul).

Cifre “contrabandistice”

Anul: 2010

Locul: frontiera moldo-română

Cazuri de contrabandă cu ţigări: 273

Ţigări confiscate (buc.): 30 787 920

Cauze administrative: 262

Cauze penale: 11

Cauze penale transmise în judecată: 4

Sentinţe pronunţate de judecată: 1

Subiectul sentinţei: şoferul maşinii

Forma de pedeapsă: amendă

Mărimea amenzii (MDL): 20 000

Valoarea contrabandei (MDL): 1 000 000

La 17 iunie 2010, pe la 12.30, Brăiliţă, conducând autocamionul cu remorca-cisternă care, în spaţiul liber creat prin modificări tehnice era încărcată cu ţigări, a intrat în zona de control vamal a R. Moldova, la postul vamal Giurgiuleşti-Galaţi şi, fără a declara ţigările, fără a achita taxe vamale de export, a încercat să traverseze frontiera cu România. În timpul controlului vamal, ţigările ascunse au fost depistate şi ridicate de colaboratorii vamali de la Giurgiuleşti, şoferul fiind reţinut.

În şedinţa de judecată, Brailiţă a declarat că “a comis această greşeală deoarece s-a lăcomit la bani şi a dorit ca în familia sa să fie totul bine”. El susţine că, la indicaţia unei persoane, Laurenţiu, pe care îl cunoscuse cândva la Ploieşti, s-a deplasat cu camionul şi cisterna într-un loc părăsit, la vreo mie de metri de la traseul care duce spre Aeroport. Acolo, potrivit lui Brăiliţă, au şi fost încărcate ţigările. Laurenţiu avea un automobil cu numere  transnistrene, iar cu el erau alte persoane, necunoscute lui Brăiliţă, care au încărcat pachetele cu ţigări. Potrivit versiunii lui Brăiliţă, ţigările se aflau în nişte arbuşti, iar procedura de asamblare a cisternei şi de încărcare a ţigărilor ar fi durat vreo 20 de zile. “Din exterior cisterna era neschimbată”, a spus Brăiliţă în instanţa de judecată, precizând că el a fost cel care îl informase la telefon pe Viorel Bulmac, proprietarul autocamionului, care, chipurile, nu cunoştea nimic despre ţigări, că la maşină s-ar fi defectat calculatorul de bord. Atunci când Bulmac a vrut să vadă ce se întâmplă cu unitatea sa de transport, Laurenţiu ar fi improvizat că aceasta nu se porneşte şi a spus că se repară în 10-20 de zile. Potrivit lui Brăiliţă, Laurenţiu telefona doar cu numere ascunse, astfel încât el nu a putut ajuta anchetatorii la identificarea acestuia.

Adrese false în acte de stat?

În calitate de probă în acest dosar a fost anexat contractul în baza căruia Brăiliţă era angajat la muncă la SRL “Setal” care, potrivit Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), are sediu pe str. Mesager, 1A, din Chişinău. Cota de capital social este deţinută în proporţie de 50% la 50% de către Serghei Magdaliuc şi Tatiana Magdaliuc. Potrivit statutului acestui agent economic, genul de activitate al său ar fi “comerţul cu ridicata pe bază de tarife sau contracte”. Anume “Setal” închiriase de la Bulmac autocamionul.

Pe adresa indicată de CÎS, SRL “Setal” nu figurează, aşa cum şi Serghei Brăiliţă nu a putut fi găsit pe adresa indicată de el în timpul anchetei şi a procesului de judecată: s. Copanca, raionul Căuşeni, str. Alexandru cel Bun, 329. “În sat nu există o astfel de adresă şi un astfel de locuitor”, ne-au spus la biroul de Informaţii al Moldtelecom.

L-am solicitat pe avocatul Anatol Ceachir să ne spună ce crede el despre faptul că un dosar de rezonanţă atât de mare s-a încheiat cu condamnarea, cu amendă, a unei singure persoane – şoferul autocamionului. Avocatul a spus că toate argumentele sale sunt expuse în sentinţa instanţei de judecată.

Viorel Morari, şeful Secţiei conducerea urmăririi penale în MAI şi SV, din cadrul Procuraturii Generale, ne-a spus că, într-adevăr, deocamdată, în acest caz de rezonanţă, legat de contrabanda cu ţigări, este un singur condamnat. “Dosarul a fost disjungat. Ancheta continuă”, a spus Morari, fără a da detalii despre alţi suspecţi sau despre alte probe care ar mai putea fi descoperite după 1,5 ani de la comiterea infracţiunii. Întrebat unde se află acum lotul de ţigări, Morari a spus că “toate corpurile delicte sunt păstrate la vamă. Dacă au timbru de acciz, se transmit în folosul statului, dacă nu – se distrug”.

După pronunţarea sentinţei, nici procurorii, nici condamnatul nu au atacat-o la Curtea de Apel, lăsând astfel să se înţeleagă că sunt de acord cu cele calificate de Judecătoria Cahul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. AVRAAM

  Cand’va,pe timpul lui Voronin (PKRM),Papuc (MAI),Zubic (UVD MAI),Gurbulea (PG).SIS {Resetnicov),Mejinschii (CCCEC),Cheptanari (DSO), Malik (Ancheta Penala) si Colenov (DG),cea mai strasnica crima era CONTRABANDA cu marfuri de la km 7 ODESA spre RM!!!!Papuci,parfum,piele,vesela,imbracaminte,covoare,chimie casnica in TIRuri prin Transnistria,prin Palanca,Tudora,zi si noapte-CONTRABANDA!!!!!Prin asta si sa ridicat chipurile Plahotniuc!!!!Acu cui ii apartine acest BIZNES????Cui ii vin MILIARDELE IN BUZUNAR??????????LUI PLDM?PD?CUI?Cine face bani de electorala?Filat?Plahotnuic?Balitchii?Barbaneagra?Godea?Tanase?Bodiu?Cine numara MILIOANELE????

 2. Sergiu Cazacu

  conform art 126 Cod Penal care se numeste Confiscarea Speciale bunurile cu ajutorul carora sa favorizat savirsirea infractiunii trebuie confiscate. Insa la noi in practica se amendeaza doar soferii iar tirurile si autocamioanele sunt date inapoi proprietarilor , asta numai in MD poti sa vezi asa ceva
  http://www.sergiucazacu.com

 3. un om

  Daca la punctele de trecere a frontierii ,Leuseni-Albita,Giurgiuleti( ambele parti)partea moldoveneasca nu va actiona ,de partea cealalta se asteapta furtuni napraznice.( deja Siretul -Ucraina au cazut circa 12o politisti,vamesi si contrabandiisti)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *