Comisarul torţionar?

253-politiaNumele lui Serghei Cociorvă, proaspătul comisar general interimar al poliţiei mun. Chişinău, figurează în anchetele privind evenimentele din 7 aprilie. Cociorvă, care pe timpul guvernării comuniste a ocupat diferite funcţii importante în structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), este acuzat de Anatol Mătasaru că în acea perioadă “a torturat cu mâinile altora”. Noul comisar este şi rudă cu Gheorghe Vicol, presupusa victimă din dosarul jumărilor, intentat în această vară pe numele lui Mătăsaru.

Serghei Cociorvă a ocupat anterior diferite funcţii în organigrama MAI, inclusiv cea de şef-adjunct al Departamentului serviciilor operative MAI. După cum se vorbeşte, acesta a făcut campanie electorală Partidului Comuniştilor din R. Moldova la precedentele alegeri. Mai mult chiar, există o legătură de rudenie între Gheorghe Vicol (victima din dosarul lui Anatol Mătăsaru cu privire la furtul jumărilor) şi actualul şef al Comisariatul General de Poliţie al mun. Chişinău.

Cociorvă, porcul şi măgarul

Anatol Mătăsaru, cel care a fost închis şi maltratat, fiind acuzat că ar fi fost unul dintre organizatorii protestelor din 7 aprilie, a declarat recent că Serghei Cociorvă a fost cel care l-a interogat vreme de mai multe ore după arest. “Am fost surprins de vasta informaţie pe care o posedă referitor la familia mea, activitatea, cercul de prieteni, biografia mea de zeci de ani. El este acel care, fără să se prezinte, mă interoga de cu seara până noaptea, în prezenţa şefului poliţiei criminale a CGP, iar ultimul reacţiona la privirea şefului aplicându-mi lovituri, când nu răspundeam pe placul lui Cociorvă”, a afirmat Anatol Mătăsaru. După spusele sale, anume Cociorvă este persoana care i-a cerut să dea declaraţii false precum că liderii politici din opoziţia de atunci i-au finanţat protestele cu porcul şi măgarul.

Serghei Cociorvă este rudă cu Gheorghe Vicol care, în vara acestui an, a depus o plângere la poliţie, potrivit căreia Anatol Mătăsaru şi Ghenadie Brega l-ar fi tâlhărit pe 4 noiembrie 2007. Vicol le-a povestit poliţiştilor că cei doi i-au sustras un ceas de marcă, Franck Muller, în valoare de 5 mii de lei şi două pachete cu produse alimentare, în care erau şorici, jumări şi vin.

Cociorvă, jumările şi şoriciul

Cociorvă este originar din satul Cucuruzeni, în timp ce ruda acestuia, Gheorghe Vicol, este din satul vecin, Zorile. “Bănuiesc şi sunt aproape convins că stupidul dosar al jumărilor a fost gândit de acelaşi Cociorvă. Aceste bănuieli mi le confirmă faptul că pretinsa parte vătămată, Gheorghe Vicol, nu este altcineva decât nepotul lui Serghei Cociorvă”, a spus Mătăsaru. Informaţia precum că cei doi sunt rude a fost confirmată pentru ZdG de mai multe persoane din Cucuruzeni. Julieta Saviţchi, soţia lui Anatol Mătăsaru, este şi ea originară din Cucuruzeni şi cunoaşte bine legăturile de rudenie dintre cei doi.

Declaraţiile lui Mătăsaru cu privire la implicarea lui Cociorvă în maltratarea sa pot fi urmărite şi într-o imagine video din perioada în care Mătăsaru se afla închis în izolatorul de detenţie preventivă al CGP. Deşi a dorit ca actualul comisar să fie chemat în cadrul procesului său, procurorul militar care s-a ocupat de caz i-a spus lui Mătăsaru că nu are motive pentru care să îl cheme. “El a lucrat profesionist, nu a lăsat deloc urme. Practic, el a torturat cu mâinile altora. Totuşi, eu insist şi voi insista în continuare pentru ca Serghei Cociorvă să fie chestionat pe marginea acelor evenimente”, a conchis Mătăsaru.

Victor Panţâru, avocatul lui Mătăsaru, ne-a confirmat că numele actualului comisar apare în dosarul clientului său. “Mătăsaru a făcut referire la faptul că Serghei Cociorvă a asistat în mod pasiv la maltratările la care a fost supus. El personal nu l-a atins, dar a asistat şi a dat indicaţii subtile. Faptul că, la acel moment, Cociorvă deţinea o funcţie importantă şi a acceptat tacit maltratările la care a fost supus Mătăsaru, îl face şi pe el participant la aceste acţiuni”, a afirmat Panţâru. Fără a se ţine cont de aceste fapte, la 12 noiembrie, Serghei Cociorvă a fost numit, în locul lui Vladimir Botnari, în funcţia de comisar interimar al poliţiei mun. Chişinău.

Ion Bazatin, procurorul care se ocupă de cazul lui Anatol Mătăsaru, a declarat pentru ZdG că ” pentru acumularea efectivă a probelor nu vă pot spune pe cât de implicat în dosar este Serghei Cociorvă. Numele lui Cociorvă apare din declaraţiile lui Mătăsaru. La finalizarea urmăririi penale veţi afla”.

Cociorvă! A fi sau a nu fi

Dorin Chirtoacă a declarat pentru ZdG că Serghei Cociorvă a fost numit în calitate de comisar interimar. “Suntem în continuare în căutarea unei persoane care să îndeplinească această funcţie definitiv. Cociorvă nu va fi comisar definitiv. Numirea sa a fost o decizie a ministrului, pentru că fostul comisar a plecat. Acum suntem în căutarea unei persoane potrivite care să ocupe această funcţie. Am văzut ce a spus Mătăsaru, sunt şi eu interesat să aflu sută la sută dacă într-adevăr este aşa. Oricum, din punctul meu de vedere, trebuie de căutat o persoană nouă care ar ocupa această funcţie. Noi mergem pe criteriul “de 7 ori măsoară şi o dată taie”. Vom verifica în continuare, însă vă spun că Serghei Cociorvă este comisar interimar provizoriu”, a conchis primarul de Chişinău.

Dumitru Diacov a apreciat drept “stranie” numirea lui Cociorvă în funţia de comisar general interimar al Poliţiei mun. Chişinău, “în condiţiile în care declaraţiile lui Mătăsaru se dovedesc a fi veridice”. Nici din punct de vedere politic nu este o decizie bună. “Mulţi oameni, când vor auzi, vor da din mână a lehamite. Trebuie, însă, de văzut, pentru că nu sunt la curent cu această numire”, a mai spus Diacov.

Mihai Ghimpu ne-a spus că Serghei Cociorvă este comisar interimar, până va fi numit noul comisar. “Nu cred că va rămâne în continuare în funcţie”, a spus preşedintele interimar al R. Moldova. Amintim, totuşi, că Iurie Crijanovschi, şeful Secţiei ordine publică, a declarat recent pentru presă că denumirea de “interimar” face parte din procedura legală. “Comisarul general se numeşte preventiv interimar, după care, într-o perioadă de 3—6 luni, se decide dacă poate sau nu ocupa această funcţie”.

Victor Catan, ministru al Afacerilor Interne, cel care, potrivit primarului Chirtoacă, l-a numit pe Cociorvă în funcţia de comisar, este plecat într-o delegaţie. Iurie Cheptănari, viceministru de Interne, ne-a declarat că dacă Serghei Cociorvă va demonstra că este persoana care merită să deţină această funcţie, va rămâne, dacă nu, va pleca. “Dacă există ceva la adresa comisarului la procuratură, ei n-au decât să-l ancheteze, iar dacă va fi găsit vinovat, va fi tras la răspundere”. Referitor la zvonurile potrivit cărora actualul comisar ar fi făcut campanie pentru PCRM, Cheptănari ne-a spus că, în prezent, sunt promovaţi în funcţii profesioniştii, iar Cociorvă a avut o activitate fructuoasă în serviciile operative pe teritorilul mun. Chişinău. “Dacă se dovedeşte că a fost implicat în ilegalităţi, va fi dat afară”. Viceministrul nu cunoaşte dacă ministrul a ştiut sau nu despre acuzaţiile aduse la adresa lui Cociorvă. “Din informaţiile de care dispun, Cociorvă nu a fost citat niciodată la procuratură”, a încheiat Cheptănari.

Cociorvă refuză discuţiile cu presa

Luni şi marţi, i-am telefonat în repetate rânduri lui Serghei Cociorvă. În anticamera sa, la telefon, nu răspundea nimeni, iar serviciul de presă ne informa că şeful nu este la serviciu. Miercuri, 18 noiembrie, ne-am apropiat de CGP. După mai multe discuţii cu reprezentanţii Comisariatului şi după ce comisarul a fost anunţat că reporterul ZdG se află în această instituţie, am fost anunţaţi că noul comisar refuză să discute cu reporterul ZdG, “probabil, din lipsă de timp”.

Cristian FurtunăPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

13 comentarii

 1. ARTUR LEANCA

  MARS AFARA MIZERIA DATA. PUTINI BAETI IN POLITIE SUN, CARE MERITA . COCIORVA E CO CURVA, NU O COCIORVA.

 2. STEFANITA

  Ar fi interesant de aflat ce interes ar avea noile autoritati sa mentina sau sa avanseze un astfel de politist criminal.Omul e interimar,nu definitiv pe post.Daca a facut ce se spune ca a facut,rolul presei democratice si al cetatenilor care au avut de suferit este acela de a sesiza noua conducere care se doreste democrata .
  Daca totusi politistul e vinovat si e mentinut,atunci se schimba treaba,e loc de manifestatii si de plangeri la instantele internationale de justitie.Nu cred ca se poate juca in Moldova cineva cu astfel de lucruri…

 3. Getta

  apropo, unul din politistii cercetati penal in dosarul Matasaru a declarat anchetei ca a primit indicatii verbale de la Cociorva

 4. Inga

  Dl Cociorva este un mare profesionist si un politist devotat. Ati facut din Matasaru un erou national si cautati cine l-a persecutat. Politistii pentru abuzurile sale sunt cercetati penal, dar cei care au jefuit Parlamentul si Presedintia, magazinele adiacente PMAN, au maltratat crud politistii si carabinierii care erau la datorie sunt eroi nationali. O sa ajungem in curind ca o sa ne fie groaza sa iesim seara din casa, asa cum este in multe state unde se striga ca se respecta drepturile omului, si unde s-au retras tori criminalii nostri. Dati-le drepturi, ca deja vin cu turma acasa!

 5. gavrosh

  Pe tine Inga o sa te punem la hotar si o sa te platim din bani publici ca sa decizi tu cui sa dai voie sa revina acasa si cui sa nu ii dai voie, vezi si tu – daca nu o sa-ti placa culoarea ochilor sau zambetul, sa nu-i primesti sa protejezi pe tine si pe politistii din Moldova de moldovenii care vin acasa, bine?

 6. SPQR

  Inga nu iti doresc decat sa treci si tu prin ce a trecut MATASARU , ca poate tia veni mintea la cap , daca are ce veni.
  Si Parlamentul si Presedintia tot au fost vandalizate deoarece sefii MAI gen cociorva au pascut bobocii, cand trebuiau sa-si faca datoria.

 7. Getta

  intrebati politisti care au lucrat candva cu Cociorva in politia criminala la Ciocana cum tortura suspectatii, rastignindu-i pe lom

 8. matasaru2004

  Oboroteni de cociorva ,ramane sa astept timpul sa-ti-l bag in gat dosarul ,,Jumara,,.Sa fii convins ca o s-o fac.A mai ramas putin si tot de subalternii tai ve-i fi demascat cu toate ca stergi urmele
  I-mi vorbeai la interogatorii nocturne la 8-13 aprilie ca ai un copil si tre sa-i explici dupa protestele mele de ce magarul e imbracat in militian…Mai bine explica-i ce este onoarea pt tine,pt mutanti!

 9. Vasile

  Cociorva este un criminal. El a fost conducătorul grupului care i-a fabricat dosare penale lui N. Andronic, despre acest fapt politicianul cunoaşte foarte bine, dar până ce tace fiindcă dosarul lui e la Curtea Supremă de Justiţie. Cu regret Cociorva nu e unicul. La 7-8 aprilie colaboratorii DCCO, a CRS CENTRU, Buiucani şi a CGP vînau şi prindeau tineri nevinovaţi pe străzi, în parcuri, etc. Astăzi ei sunt bine-mersi în funcţii. MAI stă rece. Într-un cuvînt: Vin ai nostri, pleac-ai noştri, noi rămînem tot ca proştii.

 10. Panait

  Nu-mi vine sa cred ce spunea Cociorva lui Anatol, referitor la explicatia ceruta de copil. Asta este cel mai mare lucru realizat prin protestele lui Anatol, si tocmai acele proteste sunt nodul mare de durere oamenilor ca Cociorva, fiindca i-a lovit tare tocmai in mandria lor. Problema este ca acea mandrie nu este una PROFESIONALA, de POLITIST cum isi inchipuie ei, ci de un soi de mandrie de BOU ordinar, care isi inchipuie ca a fi politist sau a detine un post intr-un minister sau un “organ” de stat este echivalent cu a avea PUTERE asupra altor cetateni care nu au posturi similare sau mai mari. Eh iata ca nu este asa. In realitate, POLITISTUL IL _SERVESTE_ PE CETATEAN, si IL APARA de CRIMINALI, prin constitutia statului de drept. Tocmai de aceia s-au intors lucrurile pe dos, deoarece POLITIA a devenit o CLASA CRIMINALA cu epoleti, printr-o “lege nescrisa”, datorit regimului mutant post-sovietic a lui Vladimir Voronin. Un politist cu o atitudine normala mai de graba s-ar amuza sa asiste la astfel de protest (ne-violent mai ales!), deoarece s-ar pune deasupra simbolismului aparent denigrator, si ar respecta dreptul cetateanului sa faca protestul, acesta fiind liber sa protesteze prin CONSTITUTIE. Insultul mai mare este la adresa tarii, a cetateanului, si la mandria profesionala si institutionala a politiei in intregime cand politia sau organele statului ingradesc libertatea cetateanului sa-si desfasoare protestele in aceasta privinta. De aceia, raspunsul D-lui Cociorva la copilul sau ar fi “trebuie sa avem un simt de umor, saracul magar nu face rau nimanui”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *