Comisarul Şendrea: “Am patronat din birou, împreună cu ofiţerii de securitate”

Potrivit unei scrisori, datate cu 13 noiembrie, având semnătura comisarului raionului Basarabeasca, locotenent-colonelul Andrei Şendrea, “la moment în raion, din viziunea mea, situaţia politică nu-i prea bună”. Comisarul se confesează şefului statului despre presupusele jocuri duplicitare ale preşedintelui raionului, Ilie Cernăuţan.

Scrisoarea comisarului, însoţită de o Notă a secretarului Consiliului Suprem de Securitate, Ion Morei, scrisă pe o foaie cu antet a acestui serviciu prezidenţial (nr. 05/1-OI), a fost readresată ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, “pentru concretizare şi soluţionare”. Totodată, Ion Morei îi indică lui Gheorghe Papuc că rezultatele ar trebui comunicate şefului statului. Scrisoarea secretarului Consiliului Suprem de Securitate a fost scrisă într-un termen rapid, pe 14 noiembrie, la doar o zi de la cea semnată de comisarul de Basarabeasca.

Andrei Şendrea, în explicaţia sa, îi spune preşedintelui că “din partea preşedintelui Consiliului raional dl Cernăuţan nu avem nici o susţinere, deoarece la moment eu personal nu-i susţin părerea politică şi comportările. La orice adunare dl Preşedinte Cernăuţan începe cu următoarea frază: “Eu nu sunt din Partidul Comuniştilor, însă asta e situaţia la moment”. Eu personal nu o dată i-am făcut însemnare că nu-i corect ca să comporte în aşa mod, însă tot timpul am fost reproşat. Referitor la întâlnirea cu Filat – spun ferm, dur că nu am participat şi nu îl susţin. Întâlnirea ce a avut loc cu Tarlev Vasile nu am fost participant, ci am patronat din birou împreună cu ofiţerii de securitate ce au fost deplasaţi din MAI. Eu ştiu şi am informaţii că preşedintele Cernăuţan duce o politică dublă cu Partidul lui Filat şi a lui Tarlev Vasile. Ştiu deja mulţi că preşedintele Cernăuţan a avut întâlnire la Chişinău şi cu liderii AMN dl Urechean.

Aici şi totul e la mijloc, Preşedintele Cernăuţan face diferite versiuni ca să scape de mine şi de oamenii ce nu sunt adepţii lui sau convenabili, informând cu date greşite MAI”.

Comisarul îşi încheie scrisoarea, asigurându-l pe preşedinte, exact conform regulilor diplomatice, de înalta sa consideraţiune: “sunt ferm pe alegerea mea şi nici odată nu îmi voi schimba părerea. Am susţinut Partidul Comunist şi îl voi susţine cât mă vor ţine puterile”.

Potrivit unor surse din Parlament, “scrisoarea explicativă a comisarului de Basarabeasca nu este singurul “raport” pe care reprezentanţii forţelor de ordine sunt solicitaţi să le facă periodic, în special odată cu declanşarea scrutinului parlamentar. “Odată cu apropierea alegerilor parlamentare din primăvara anului 2009, actuala guvernare îşi subordonează tot mai mult organele de drept: Curtea Constituţională, instanţele judecătoreşti, Procuratura, MAI, CCCEC, SIS”, a declarat pe 30 octombrie, de la tribuna Parlamentului, deputatul AMN, Gheorghe Susarenco.

Explicaţia comisarului de Basarabeasca ar putea fi doar un element minor al acţiunilor de “subordonare” a organelor de drept.

Am alocat 80 mii de lei pentru un automobil VAZ, model lux

Minor sau nu, dezvăluirea acestei corespondenţe a provocat dureri de cap atât autorului “explicaţiei”, cât şi preşedintelui raionului, vizat de comisar în scrisoarea sa către şeful statului.

“Sunt nedumerit de cele întâmplate. Cum poate spune comisarul că nu-l ajut? Am alocat 50 mii de lei pentru uniformele poliţiştilor. Recent, de 80 mii de lei, am procurat un automobil VAZ, model lux, pentru comisariat. Asta înseamnă că nu-l sprijin în activitatea sa?”, ne-a spus preşedintele raionului, Ilie Cernăuţan. Acesta recunoaşte că, decând a aflat despre denunţ, îl tot caută pe comisar, ca să-i explice ce o fi avut în vedere, scriindu-i preşedintelui, dar că Şendrea se declară bolnav, evitând întâlnirea.

La Comisariatul de Poliţie Basarabeasca, situat pe str. Şkolinaia, 38, aflăm că locotonent-colonelul Şendrea este internat la spital. Într-o discuţie telefonică, comisarul ne-a spus că este “derutat” de cele întâmplate. “Nu am scris nimic”, susţine acesta. Tot el afirmă că i-a telefonat preşedintelui raionului, explicându-i că nu l-a turnat preşedintelui Voronin. “Eu nu am nimic cu politica şi nici nu am dreptul să mă implic”, spune Şendrea.

Preşedintele raionului spune că va insista, totuşi, ca Şendrea să-i demonstreze, să-şi argumenteze scrisoarea. “Ce fel de jocuri duble? Eu lucrez în conformitate cu legea. Dacă vreun partid adresează o cerere, solicitând loc pentru vreo întrunire, nu am dreptul să nu o execut. Nu am avut nimic cu Urechean sau cu Filat. Pe de altă parte, educaţia nu-miu permite să scuip în fântâna din care beau apă. Nu sunt comunist, dar PCRM mi-a acordat sprijin politic”, spune Cernăuţan.

Am solicitat Ministerul Afacerilor Interne, să aflăm dacă există cumva o indicaţie oficială prin care comisarii ar fi obligaţi să raporteze despre evenimentele politice din localităţile lor, dat fiind faptul că în scrisoarea comisarului Şendrea se spune că “la întâlnirea cu Vasile Tarlev nu am participat, ci am patronat din birou, împreună cu ofiţerii de securitate, ce au fost deplasaţi din MAI”.

Şefa biroului de presă al MAI, Ala Meleca, spune că, în conformitate cu legea, comisarii nu au dreptul să participe la acţiuni politice sau să facă parte din vreun partid. “Ei sunt abilitaţi doar cu păstrarea ordinii publice şi a secutităţii”, spune Meleca.

Comisarul Şendrea nu a spus dacă va insista asupra unei expertize grafologice a semnăturii sale.

A.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. kopo

    politisti mirlani! si eu stiu un caz in cahul,unde obliga subalternii sa devina membrii al prtidului comunist.nu toti!

  2. bascalian

    politisti burduhosi si needucati,ce nu va place inkideti gura si nu suflati ca pute,musori,nu faceti abuzuri pe seama altora ,uitativa la voi ca nu incapeti in masini,vati facut ca niste porci,

  3. bascalian

    este unu grisa,viorel si drusi de a lor in politie din basarabeasca care umlau beti in timpul serviciului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *