Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Comerţ stradal cu carne la…

Comerţ stradal cu carne la 35° C

237-comertComercializarea produselor alimentare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius poate fi depistată pe orice stradă din Chişinău. Mai exact, acest fenomen este combătut cu greu din moment ce vânzătorii de carne încearcă să-i mituiască pe oamenii legii, pentru a-i lăsa să-şi vândă nestingheriţi marfa. Mai mult, unul dintre comercianţi se declară autoritate criminală, în scopul intimidării jurnaliştilor.

Potrivit unei baze de date auto, în garajul lui Mihail Malear, unul dintre comercianţii care vând carne în stradă, sunt parcate patru automobile. Cu toate acestea, pensionarul susţine că duce un trai decent. Vânzătorul de carne, împreună cu soţia sa, comercializează carne de pui pe str. 31 August, vizavi de Centrul Consultativ Diagnostic. Aceştia au clienţii lor, care vin de mai multe ori pe săptămână la locul stabilit. „Azi am vândut toată carnea. O cantitate mai mare o aduc doar la comandă. Dar mâine am să am mai multă”, ne-a spus vânzătorul.

Business stradal

Cu un automobil de marcă Volkswagen Transporter, Mihail Malear aduce carnea de la Fabrica de Păsări din satul Brânzenii Noi, raionul Teleneşti. În maşină, acesta are un cântar, însă îl foloseşte doar cu clienţii noi. „Eu nu amăgesc pe nimeni. Oamenii deja mă ştiu”, a precizat Malear. De la fabrica de păsări, vânzătorul cumpără produsele din carne la preţul de 23 de lei kilogramul, ca mai apoi să le vândă la 35 de lei kilogramul.

Nicolae Covaş este patron la Fabrica de Păsări din satul Brânzenii Noi, Teleneşti. El a declarat că, la fabrică, frigiderele sunt tot timpul încărcate cu carne şi poate să cumpere oricine. „Unii cumpără 50 de cutii cu carne, alţii chiar şi o sută”. Covaş a menţionat că produsele pot fi cumpărate nu doar de agenţii economici, ci şi de persoanele fizice. „Datoria noastră este ca, la solicitarea clienţilor, să le eliberăm factură de expediţie”.

De altfel, Nina Gavril, directoarea Firmei Capilate „Nina&ASN” cu sediul la Chişinău, susţine că puii de la Fabrica de Păsări din satul Brânzenii Noi sunt duşi la abatorul de la Băneşti şi mai apoi transportaţi la Chişinău. Gavril ne-a mai spus că fabrica de la Brânzenii Noi nu ar trebui să comercializeze produse din carne de pui. „Cred că Nicolae Covaş nu s-a exprimat corect atunci când a spus că vinde carne. El ne vinde doar nouă. Mai apoi, produsele sunt comercializate la instituţiile mari, printre care şi spitalele municipale”, a conchis directoarea.

Două pachete cu carne pentru jurnalişti

„Avem jumătăţi de pui, ficat, inimă, aripă, tacâm, cap şi oase de pui”. Astfel Malear îşi atrage cumpărătorii. Din spusele cumpărătorilor, ei sunt conştienţi de riscurile la care sunt supuşi, însă trec peste acest lucru, deoarece nu prea au bani. „În stradă şi la piaţă produsele sunt mai ieftine. Cu pensia mică, nu-mi permit să merg la un magazin de firmă”, ne-a spus Natalia Ursu, una dintre cumpărătoare.

Reporterii ZdG l-au contactat telefonic pe Mihail Malear, solicitând, la comandă, un pachet cu carne. Acesta, în mai puţin de o oră, s-a deplasat la locul stabilit pe str. Puşkin, lângă Casa Presei.

Din momentul în care reporterii i-au explicat că intenţionează să realizeze un articol, Malear a început să ne convingă să nu publicăm nimic. „Eu am lucrat la MAI. Acum vând carne pentru că sunt pensionar şi e greu de trăit”. Pe parcurs, comerciantul s-a declarat şi autoritate criminală. „Nenea Mişa este „românul”, unul dintre oamenii mari cum este „Micu”. De aceea nu trebuie să scrieţi despre mine”. Mihail Malear avea maşina parcată la intersecţia str. Puşkin cu 31 august 1989. Vânzătorul a precizat că deţine documente ce confirmă valabilitatea produselor, dar, la solicitarea jurnaliştilor, a refuzat să le prezinte.

După ce s-a asigurat că reporterii sunt de la ZdG, a încercat să-i mituiască. A scos din automobil două pachete cu carne, intenţionând să le dea jurnaliştilor. „Ia carnea şi când mai ai nevoie, mă suni”. Deoarece reporterii nu au fost receptivi la intenţiile vânzătorului, acesta a sunat de mai multe ori la redacţie, pentru a se asigura că, până la urmă, articolul nu va fi publicat.

Un fost deţinut al Penitenciarului nr. 13 din Chişinău, după ce a văzut mai multe fotografii cu Mihail Malear, l-a identificat. El ne-a spus că, acum câţiva ani, au stat împreună după gratii. „A fost autoritate criminală, dar acum nu mai reprezintă nimic. A trecut perioada în care autorităţile criminale dictau legile în stradă”, a precizat fostul deţinut.

Andrei Ciburciu, şeful subdiviziunii Igiena Alimentaţiei din cadrul Centrului Naţional Ştiinţifico – Practic de Medicină Preventivă, a declarat că consumatorii de produse riscă mult atunci când cumpără carne din stradă. „Riscurile sunt foarte mari pentru sănătatea omului. Mai ales că suntem în perioada caldă a anului, atunci când produsele de origine animală ar trebui păstrate la temperaturi de până la 4 grade”. Totodată, Ciburciu spune că produsele din carne ar trebui cumpărate doar de la unităţile comerciale autorizate.

Potrivit poliţiei, pentru comerţul stradal pot fi intentate cauze penale sau administrative, cu confiscarea mărfurilor. Ala Meleca, purtătorul de cuvânt al MAI, a subliniat că comerţul stradal trebuie combătut, deoarece sunt înregistrate numeroase cazuri de intoxicare cu produse de origine animală.

Iurie SANDUŢA