Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Comercianţii de microcăşti exploatează studenţii

Comercianţii de microcăşti exploatează studenţii

„E simplu, ai un colier în jurul gâtului şi o cască de 2 milimetri, ataşată pe timpan. Prin cască pot fi transmise chiar şi cele mai dificile răspunsuri la biletele de la examene. Nu contează dacă eşti înalt sau scund. Totul se face la comandă, în funcţie de dorinţă”. Este doar unul dintre mesajele unor grupuri de comercianţi care vând microcăşti la preţ de circa 180 euro. Aceştia spun că au numeroase comenzi şi că fac faţă cu greu solicitărilor. Printre comercianţii de microcăşti este şi managerul de program al unei reviste mondene de la Chişinău, Nicolae Pasecinic. Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susţine că nu au fost identificate asemenea cazuri, dar că urmează o anchetă în acest sens.

Comercianţii de microcăşti activează în grupuri. Câte doi, trei tineri. Aceştia afişează anunţuri, în special în preajma şcolilor şi a universităţilor. Apoi, ajung să fie suprasolicitaţi cu comenzi, ne-a spus comerciantul Saşa. „Dacă vrei setul de microcăşti, mă suni cu cel puţin două zile înainte”. Saşa susţine că „microcăştile, prin intermediul cărora poţi copia la examene, sunt o invenţie proprie”.

Marfă adusă din România şi Rusia

ZdG a identificat cine sunt principalii comercianţi de microcăşti şi de unde sunt importate acestea. Potrivit comercianţilor, căştile de mici dimensiuni sunt aduse din România şi din Rusia. Nicolae Pasecinic este managerul de proiect al unei reviste mondene de la Chişinău. Totodată, el se ocupă de comercializarea microcăştilor aduse din România. Iniţial, el a afişat mai multe mesaje pe diverse site-uri din Internet. Conţinutul acestora este: „Căşti special pentru studenţi, căştile sunt foarte mici. Nu se observă 100%”.

Ulterior, Pasecinic aşteaptă să fie contactat de clienţi. ZdG l-a sunat pe managerul de proiect sub pretextul că ar avea nevoie de un set de căşti. „700 de lei costă. Mă sunaţi peste trei zile”, ne-a spus Nicolae. Într-un moment, comerciantul a recunoscut că desfăşoară o afacere ilicită. „Singura ilegalitate este că eu vând ca persoană fizică, fără să plătesc TVA sau impozit la stat”. Sursa citată a mai precizat că nu acceptă metoda de copiere la examene.

Ala Meleca, şefa Serviciului de Presă al MAI, susţine că „comercializarea ilicită a mărfurilor de contrabandă şi fără acte de provenienţă cade sub incidenţa Codului de Contravenţii Administrative”. Potrivit MAI, cazuri de comercializare ilicită a microcăştilor nu au fost depistate, dar urmează o anchetă în acest sens.

Unul are, altul nu

Alexandru Lagutin, zis Saşa, este un alt comerciant. Acesta îşi gestionează „afacerea” în colaborare cu o tânără, Aliona. Ei au afişat numere de telefon atât pe Internet, cât şi pe pilonii din preajma instituţiilor de învăţământ. Astfel, atunci când decizi să le cumperi marfa, ei îţi propun să te întâlneşti în parcuri, evitând aglomeraţiile. Alteori, solicită să te deplasezi în sectorul Buiucani, acolo unde îşi au stabilite domiciliile. ZdG a încercat să-i contacteze pe aceşti comercianţi. Ei discută cu tine doar după ce îţi pun un set de întrebări de felul: unde înveţi, la ce facultate şi în ce an eşti? Întrebările îţi sunt adresate pentru a se asigura că chiar eşti interesat de marfa lor.

ZdG: — Cât costă setul cu microcăşti?
Saşa: — Microcăştile cu handsfree – 115 euro, dar prin bluetooth – 180 euro…
ZdG: — Se cumpără ?
Saşa: — Da, am mulţi clienţi şi nu reuşesc să le vând la toţi…

Alexandru Lagutin susţine că tehnologia modernă, prin intermediul căreia poţi copia la examene, a apărut ca o necesitate pentru acei studenţi care „învaţă, dar profesorii nu-i apreciază pe măsură, aşteptând mită de la ei”. Lagutin îşi face studiile la o instituţie de învăţământ din Chişinău. Sursa citată menţionează că, în perioada examenelor, „ştim unde, când şi cum trebuie de dat bani, iar sumele sunt destul de mari”. El a explicat că „unii studenţi au bani să plătească examenele, iar alţii nu”, în acest mod el a dezvoltat businessul respectiv.

Atunci când îi contactezi frecvent pe comercianţi, reuşeşti să discuţi la telefon şi cu părinţii vânzătorilor de microcăşti, deoarece aceştia şi-au afişat pe Internet şi numerele de telefon de la domiciliu. Violeta Lagutina este mama lui Alexandru, comerciantul. La telefon ne-a răspuns o voce destul de inteligentă. Mama susţine că ştie cu ce se ocupă feciorul ei, dar că „el este major şi nu există probleme. Nu înţeleg ce obiecţii aveţi dvs.?”, îşi exprimă nedumerirea femeia. Cu toate acestea, Violeta Lagutina s-a arătat uimită de faptul că numărul de telefon de la domiciliu era afişat pe Internet.

„Fraudă”

Întrebat dacă este de acord ca elevii şi studenţii să copieze la examene, Alexandru Lagutin a răspuns: „Nu e bine, dar atâta timp cât, în R. Moldova, nu va funcţiona un sistem de învăţământ adecvat, studenţii vor copia”. Comerciantul ne-a asigurat că microcăştile pe care le vinde nu sunt aduse din alte ţări, ci sunt confecţionate de el. „Colectez detalii şi apoi le fac”, a încheiat Şaşa. El, împreună cu Aliona, îşi desfăşoară „afacerea” mai bine de un an.

Potrivit regulamentului de organizare şi desfăşurare a examenelor de bacalaureat, „candidaţilor li se interzice să aibă asupra lor tabele, manuale, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, alte surse de recepţionare, transmitere a mesajelor”.

Mihai Leşanu, consultant în cadrul Agenţiei de Evaluare şi Examinare a Ministerului Educaţiei şi Tineretului, susţine că „preşedinţii şi secretarii centrelor de examinare au obligaţiunea de a se autosesiza la toate anunţurile, pentru a asigura buna organizare a sesiunilor de examinare”.

Studenţii care folosesc microcăştile în scopul copierii la examene riscă să fie daţi afară din sala de examinare. „Candidaţii care în timpul desfăşurării probelor de examen au introdus în sălile de examene materiale ajutătoare sau mijloace electronice, care sunt surprinşi copiind sau transmiţând soluţii cu privire la rezolvarea subiectului, sunt eliminaţi din sala de examene, iar lucrările acestora sunt anulate cu menţiunea – pentru Fraudă”, a conchis Mihai Leşanu.

Iurie SANDUŢA