Cojuşneanu protejează afacerea cu cavouri

276-cavouriFostul şofer al lui Vladimir Voronin, actualmente director la ÎM Combinatul Servicii Funerare, Vadim Cojuşneanu, protejează afacerile cu cavouri de la Cimitirul Sfântul Lazăr de pe str. Doina din Chişinău.

Pe un teren de la intrarea în Cimitirul Sfântul Lazăr, chiar lângă biserică, au fost construite peste 100 de cavouri. Valoarea unui cavou este estimată de specialişti între 100 şi 300 de mii de lei. Am încercat să aflăm în gestiunea cărei instituţii se află terenul respectiv şi cine stă în spatele acestor afaceri.

Acum două luni, ZdG a dezvăluit schema ilegală folosită de conducerea cimitirului, prin care angajaţii acestei instituţii au făcut în mod ilegal rost de o porţiune de teren de la intrarea în cimitir, construind cavouri, de pe urma cărora continuă să scoată bani frumoşi până în prezent. La acel moment, Vladimir Cojuşneanu, directorul ÎM Combinatul Servicii Funerare, declara pentru ZdG că nu se poate implica ca să verifice cum merg lucrurile la cimitir, deoarece la adresa sa nu parvenise nicio petiţie.

Tot el a mai precizat că un alt teren de lângă biserica de la acest cimitir, pe care s-au construit în jur de 100 de cavouri, ar aparţine Mitropoliei Moldovei. “Dl Veaceslav Iordan a atribuit acel teren, destinat înhumărilor, lucrătorilor Mitropoliei Moldovei. Acum ei construiesc cavouri cu propriile lor puteri. Asta e o problemă? A fost indicaţia lui Iordan ca să transmită acel cartier, pe când activa în calitate de primar interimar. Deja mai departe eu nu mă implic”, declara Cojuşneanu.

Firma de construcţii i-ar aparţine lui Cojuşneanu

Vadim Brânzaniuc, şeful Direcţiei Relaţii Publice a Primăriei Chişinău, ne-a explicat că nu ţinea de atribuţiile lui Iordan transmiterea unei porţiuni din terenul cimitirului către Mitropolia Moldovei şi că puţin probabil că acesta ar fi semnat o astfel de decizie. “Conform legislaţiei, terenurile din municipiul Chişinău sunt bunuri ale Consiliului Municipal. Totodată, terenurile din cadrul cimitirelor sunt gestionate de ÎM Combinatul Servicii Funerare. Cojuşneanu trebuie să vă ofere mai multe informaţii”, a precizat Brânzaniuc.

Părintele Vadim, secretarul Mitropoliei Moldovei, ne-a spus că nu ştie nimic despre terenul atribuit Mitropoliei. “Eu nu cunosc. Ar trebui de vorbit cu Mitropolitul. Însă el nu este pe loc”. Totodată, administratorul Mitropoliei a afirmat pentru ZdG că cele 100 de cavoruri au fost construite de o firmă de construcţii care i-ar aparţine lui Cojuşneanu. “Acolo a construit Cojuşneanu cu firmele lui”, a precizat administratorul.

Contactat telefonic, Cojuşneanu a refuzat să facă pentru ZdG declaraţii referitoare la acest subiect. “Voi deja aţi scris tot ce aţi avut de scris prin toată lumea şi prin toate ziarele. La revedere! Eu nu vreau să comunic cu ziarul dvs. Eu am citit legislaţia şi nu sunt obligat să vă ofer informaţii. La noi, la Combinat, este democraţie. Vorbiţi cu alţi angajaţi, dacă vor să vă ofere informaţii”, susţine Vadim Cojuşneanu, fost consilier municipal comunist. Iurie Luca, vicepreşedintele ÎM Combinatul Servicii Funerare, spune că nu face declaraţii despre cavourile construite la Cimitirul Sfântul Lazăr fără permisiunea lui Cojuşneanu.

Demolarea cavourilor

De altfel, Pavel Ene, directorul Cimitirului Sfântul Lazăr, ne-a spus că Cojuşneanu a încheiat un contract cu Mitropolia Moldovei şi că, la mijloc, ar fi şi o decizie a Primăriei. “Eu doar asta ştiu. Cojuşneanu s-a ocupat de acel teren”. Totodată, Ene ne-a spus că toate cavourile construite pe terenul respectiv sunt de calitate proastă şi că ar trebui demolate. “Eu nu eliberez autorizaţii pentru înhumări în acel cartier. Ei trebuie să le strice sau să le refacă, pentru că nu sunt calitative”, a mai declarat Ene.

ÎM Combinatul Servicii Funerare funcţionează în baza principiilor de autogestiune şi se află în subordinea Primăriei Chişinău. Directorul instituţiei, Vadim Cojuşneanu, este fost consilier în Consiliul Municipal Chişinău din partea fracţiunii PCRM şi membru al Comitetului Central al PCRM. Actualmente are calitatea de consilier independent.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Autor

    Dar de ce doar Cojuşneanu ar fi cu protecţia, dacă capul acestei mafii este vice-primarul Coteţ? De Coteţ ţin toate. Cojuşneanu e intermediarul dintre Coteţ şi Mitropolia Moldovei şi “prorabul” în afacerile cu cavouri.

  2. cercez

    Cojusneanu e legat de Mitropolia Moldovei foarte strins si e corect spus ca asta este un bussines bine pus la punct. Mitropolitul la decorat cu citeva ordine a Mitropoliei pe ctitorul Vadim Cojusneanu. TRAGETI CONCLUZIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *