CNI 07, în ograda lui Donciu

442-donciu111Maşina Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), achiziţionată de instituţie în acest an, a fost văzută week-endul trecut în ograda casei de milioane a preşedintelului CNI, Anatolie Donciu. Acest lucru nu pare a fi o excepţie, pentru că membrii CNI se plâng pe faptul că statul încă nu le-a alocat un garaj, acolo unde ar parca automobilul cumpărat cu aproximativ 15 mii de euro şi că ograda lui Anatolie Donciu ar fi, de fapt, singura soluţie.

În luna iunie, CNI, instituţie recent fondată, a făcut mai multe achiziţii, printre care şi un automobil de serviciu. Atunci, Lilian Chişcă, care era consultant principal în cadrul Direcţiei control de interese personale în cadrul CNI, declara pentru tribuna.md că automobilul ce urmează a fi achiziţionat este de marcă Skoda Rapid şi costă 255 960 lei (aproape 15 mii de euro). “Este un automobil nou şi va fi procurat de aici, din R. Moldova. Acesta va fi achiziţionat după ce se vor încheia toate procedurile, conform legislaţiei”, a spus atunci Lilian Chişcă.

Costul maşinii, de la 9900 de euro

Întrebat de jurnalişti cine va folosi acel automobil şi dacă va fi şi un şofer pentru el, acesta preciza că “automobilul este destinat activităţilor de serviciu ale colaboratorilor CNI. Cât despre un şofer, deocamdată nu s-a discutat subiectul, mai târziu se va decide”, spunea el. Între timp, maşina a ajuns la CNI. În urma unei licitaţii organizate de această instituţie, câştigătoare a devenit firma care aduce în R. Moldova automobilele de marcă Skoda şi care, întâmplător sau nu, a aprovizionat cu maşini majoritatea instituţiilor statului.

Deşi nu cunoaştem toate setările maşinii de marca Skoda, achiziţionate de CNI, precizăm că, în 2012, distribuitorul oficial al acestei maşini în R. Moldova anunţa pentru un asemenea model un preţ ce pornea de la 9900 de euro. Chiar şi acum, preţurile indicate pe site-ul distribuitorului oficial pentru o Skoda Rapid variază între 9900 şi 15900 de euro. De remarcat că, asemenea automobile, 90 la număr, au fost livrate şi Ministerului de Interne în primăvara acestui an.

Maşina statului, în garaj privat

Odată ajunsă în gestiunea CNI, la prima vedere, problema şoferului, dar mai ales a persoanei care o va folosi, au fost rezolvate. În urmă cu o lună, ZdG era atenţionată de către un cititor despre faptul că Anatolie Donciu o conduce şi că aceasta, contrar legii, ar avea geamurile din faţă fumurii. În urmă cu o săptămână, sau mai exact în seara zilei de sâmbătă, 12 octombrie, automobilul Skoda Rapid, cu numărul de înmatriculare personalizat, CNI 07, a fost descoperit chiar în ograda familiei Donciu, din str. Valentin Guţu. Maşina a rămas în acelaşi loc inclusiv pe parcursul dimineţii de duminică.

Automobilul era amplasat în apropierea garajului familiei Donciu, alături de alte două autovehicule, inclusiv Mercedesul care apare în declaraţiile de venituri şi proprietăţi ale lui Anatolie Donciu. După aceste constatări, apare fireasca întrebare: De ce maşina statului este parcată într-o curte privată?

442-donciu-33“Noi nu avem nici parcare, nici garaj, nimic”

Anatolie Donciu, preşedintele CNI, nu a răspuns la apelurile ZdG, deşi i-am telefonat de mai multe ori pe parcursul zilelor de marţi şi miercuri, inclusiv la telefonul mobil. Din anticamera CNI, după ce ne-am prezentat, ni s-a spus că Anatolie Donciu se află în şedinţă. Acest răspuns l-am primit repetat, după ce am telefonat mai multe ore în şir.

Am vorbit în schimb cu Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI. Acesta ne-a spus că “în mod normal, maşina ar trebui să stea într-un garaj al statului. Dar, pentru că Guvernul nu ne-a dat încă un garaj, maşina stă la dl Donciu în ogradă. Noi nu avem nici parcare, nici garaj, nimic, şi chiar nici funcţie de şofer în organigramă. Este o scrisoare către Guvern, pentru a ne da garaj. Încă aşteptăm răspuns. Donciu are casă pe pământ şi poate ţine maşina în ogradă. Eu, la bloc, nu pot să o ţin. El răspunde de bunurile instituţiei şi, implicit, de integritatea maşinii. Dacă ar lăsa-o în stradă, tot el ar purta răspundere. Faptul că maşina se află la el în ogradă, temporar, nu e o încălcare”, a zis Strătilă.

“Nu ştiu că stă la dl Donciu acasă”

“Se folosesc de maşină toţi, mai puţin membrii Comisiei, deoarece noi nu prea avem necesitate să ne deplasăm. Contabilul şi membrii aparatului, care se deplasează mai mult, pentru a colecta informaţii sau pentru a da dări de seamă, se folosesc de maşină”, afirmă Strătilă. “Nu pot să vă spun nimic despre geamurile fumurii, pentru că eu nu am văzut ca ele să fie aşa. Şi nu cred că-s fumurii. Poate aşa par. Maşina este nouă. Numărul este personalizat, ca să vadă lumea că e maşina CNI. Nu ne ascundem”, a mai precizat vicepreşedintele CNI.

Leonid Morari, un alt membru CNI, a zâmbit atunci când l-am întrebat unde stă maşina instituţiei. “La serviciu, clar lucru”, ne-a răspuns acesta. “Nu ştiu că stă la dl Donciu acasă. Prima dată aud acum despre asta. Nu pot să vă spun nici cine se foloseşte de maşină. Ea nu e demult primită, de vreo lună-două, şi nici nu ştiu cine merge cu ea. Dl Donciu este conducător, eu sunt membru. Nu cunosc multe detalii. Ştiu doar că era vorba că maşină este, dar şofer nu-i”, a punctat acesta.

Gardul a rămas neclintit

Precizăm că, în noiembrie 2012, ZdG a scris despre casa de milioane a şefului CNI, şi despre terenul municipal din apropiere, pe care este amplasat un punct de transformare al Companiei Red Union Fenosa, îngrădit de către Donciu. Deşi a trecut un an de atunci, lucrurile nu s-au mai schimbat, cel puţin la nivel de vizibilitate. Gardul construit de Donciu a rămas pe loc, la fel şi bariera din apropierea casei sale de milioane, despre care nu am mai reuşit să aflăm cine a instalat-o.

“Punctul de transformare este al Union Fenosa, care gestionează şi terenul pe care acesta este amplasat. Donciu doar l-a îngrădit. Atunci (anul trecut – n.r.) a fost la faţa locului inspecţia şi a constatat că între Donciu şi acel punct de transformare este un gard din plasă metalică. Donciu afirmă că el nu utilizează terenul respectiv şi că el a construit gardul doar ca să protejeze locul. Gardul care este, trebuie să fie acolo. Trebuie să fie un gard de protecţie. Vă închipuiţi? Cum să scoatem gardul, iar punctul de tranformatoare să rămână fără gard? Dacă se întâmplă acolo un accident? Conform normelor de sanitărie şi celor de urbanism în construcţii, orice punct care prezintă pericol pentru societate trebuie să fie izolat prin gard. Că e de beton sau de metal, e un alt aspect al problemei”, afirmă Nicolae Crăciun, şeful Direcţiei funciare din cadrul Primăriei mun. Chişinău.

442-donciu-22

Donciu vs Fenosa, la Curtea de Apel

“Toate punctele de transformatoare şi toate reţelele inginereşti care se află astăzi în proprietatea Union Fenosa se află pe terenuri municipale. Trebuie să fie un proces de transmitere a tuturor terenurilor. Legea e vagă în tot acest proces. Reţelele electrice sunt vândute, dar ele se află pe teren municipal. Pe de altă parte, terenurile se consideră ca fiind publice şi, conform altei legi, nu pot fi supuse privatizării. O parte din terenuri au fost legalizate, iar cele mai mici, încă nu. E clar însă că ele nu trebuie să rămână fără gard, pentru că riscul este foarte mare”, punctează Crăciun.

După articolul din ZdG, Anatolie Donciu a acţionat în judecată compania Red Union Fenosa, cerând despăgubiri morale şi materiale în valoare de aproximativ 5 mln. de lei şi punerea sub sechestru a bunurilor şi a conturilor bancare ale celui mai mare distribuitor de energie electrică din R. Moldova.

Gheorghe Gorun, magistratul Judecătoriei sect. Râşcani, care a examinat dosarul, ne-a spus că cererea lui Donciu a fost scoasă de pe rol. “Ulterior, ei au cerut ca aceasta să fie repusă, dar cererea lor a fost respinsă. Nu se prezentau în instanţă ba el, ba avocatul său. Acum, dosarul este la Curtea de Apel (CA) Chişinău”, ne-a explicat magistratul. Cererea a ajuns la Apel în luna septembrie şi a fost repartizată spre examinare judecătorului Victor Pruteanu. Acesta ne-a spus, la rându-i, că a primit dosarul în octombrie şi că prima şedinţă de judecată pe marginea cazului a fost programată pentru luna noiembrie.

zp8497586rq

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

26 comentarii

 1. cucuiopta

  Asta e realitatea, si cine acum il va verifica pe acest hot? CNI? Oameni buni cit se poate de rabdat toate aceste faradelegi? De-as putea i-as urca pe toti intr-un avion si i-as trimite in Sierra Leone sa incerce acolo sa fure ceva!!!

 2. sergiu

  Dupa cele scrise mai sus, iarasi revin la vechea concluzie: nu avem presa corecta, cu verticalitate. Avem in schimb acei ce scriu in functie de cine plateste. Intr-o societate unde se fura milioane din bani publici, ziarul de garda reuseste atit sa vada? O masina parcata intr-o curte? Foarte slab.

 3. anti-coruptie

  NIMIC DE MIRARE. VENITI LA HANCESTI SI VETI VEDEA REPREZENTANTUL GUVERNULUI CU MASINA IN DRUM LA POARTA. SI MOTIVUL ACELASI – NU AU GARAJ. MASINA IN FOL0SINTA PERSONALA SI A FAMILIEI- 7 DIN 7 ZILE. SI NU E UNICUL CAZ, CEI DE LA CONSILIU ACELASI LUCRU.

 4. Nicolae

  Presedintele aşa economiseşte. Nu plăteşte pentru pază şi parcare pe timp de noapte. O păzeşte singur. 🙂

 5. Adriana

  Și cum poate CNI să-i tragă la răspundere pe funcționarii cu averi de milioane nedeclarate și nejustificate, dacă însăși șeful CNI Anatol Donciu e unul din ei? Păi, de la dânsul trebuie de început. Dar cine să-l tragă la răspundere? Cerc vicios…

 6. Deportatul

  Sergiu, ai dreptate.
  E de înţeles, şi jurnaliştii vor să mănînce.
  Iată ce scrie, ce spune juralistul Vitalie Călugăreanu – http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=21234 – ”Celor naivi, care cred că situația presei nu e chiar atât de gravă, vreau să le spun că în mediul nostru profesional se învârt oferte la plic de 3000 de euro/lună și peste în schimbul acordului de a te transforma benevol în buldog mediatic sau purtător de țucal al unor oligarhi politici”
  Vezi aici la ZDG cîţi se revoltă că Donciu are casă de locuit şi ţine maşina de serviciu în ogradă!?
  Vezi căţi jurnalişti, comentatori poltici, forumişti “independenţi” (?) nu atacă oligarhii “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc cu averi de milioane de Euro din “prihvatizarea ” averii statului, a cetăţenilor; chiar îi apără, atăcîndul pe Ghimpu şi Chirtoacă !?
  Manipularea cetăţenilor RM se prelungeşte!
  Nu vă mai plîngeţi că trăim rău. Noi am votat slugile Moscovei timp de peste 20 ani.
  Noapte bună besarabenilor !

 7. Sergiu

  Foarte fain… ca ciocan nu declara bunuri in declaratia de avere ziarul de garda nu mediatizeaza. Iar masina in curte au pus-o pe prima pagina… asa e, noi nu trebuie sa avem incredere in CNI, caci ciocan e victima unei persoane ce tina masina de serviciu in curte.

 8. Mihai

  Pe mine chiar ca ma amuza acest “Deportatul”, care a furat de la Costica Tanase expresia “noapte buna, moldova”” si o repeta la fiecare colt. Guru Tanase este demult in barca lui Plahotniuc. Iar Deportatul treapada zile intregi pe forum si tot scanceste ca sunt “atacati” ghimpii.

 9. Deportatul

  1. Citind ZDG poţi face impresia că Donciu e cel mai corupt din RM, pentru că are casă de locuit (ca multe mii case din Chişinău) şi că ţine maşina de serviciu în ogradă. ZDG nu scrie despre casele ale “trei Vlazi” – Voronin, Filat Plahotniuc + … Pe lăngă casa IPTEH cu 9 etaje vizavi de UNICUM pe Ştefan cel Mare şi Sfînt (“casa din sticlă”) a lui Filat; Hotelurile lui Plahotniuc; Moşia de 40 ha din Chişinău cu casele familiei Voronin; casa de locuit a lui Donciu este o cocioabă pe lîngă acele imobile
  2. De la “bun” început (şi dupa) unii forumişti – http://www.zdg.md/investigatii/foto-casa-de-milioane-a-sefului-cni – spuneau că Donciu a devenit ţinta atacurilor pentru că la acest post, funcţie, Filat a dorit să fie Cristina Cojocaru, “omul lui F”, care ulterior a devenit fina Dnei Polihovici, Vice lui Filat la PLDM.
  3. Pînă ce cetăţenii RM nu vor conştientiza că sunt MANIPULAŢI cu atacurile altor persoane, şi nu a celor care ne-au condus şi ne conduc făcîndu-şi averi de sute de mii, milioane de Euro (repet pentru “Mihai”, “Sandu” şi alţi de alde Dlor) cum ar fi “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc; din PCRM, PLDM, PD; care au ÎNSĂRĂCIT cetăţenii RM, au întărit influienţa Rusiei pe teritoriul OCUPAT de Rusia
  – vom rămânea CEI MAI SĂRACI din Europa, dar ei îşi vor mări averea;
  – vom fi şi mai departe OCUPAŢI DE RUSIA, şi nu numai teritorial; fără a abea posibilitate d a fi cu “ţările CIVILIZATE” (adica vom preluhgi a fi cu “ţările NECIVILIZATE”, cu Rusia)
  – Nepoţilor, copiilor cetăţenilor RM li se va închide şcolile, grădiniţile pentru copii; însă copii, nepoţii oligarhilor vor umbla la şcoli în Elveţia, Londra, Paris, SUA
  4. Cît priveşte bîrfitorii, jurnalişti şi formişti “independenţi”, cu bîrfile lor de “că cineva (Ghimpu, C.Tanase şi alţii atăcaţi de Filat, Voronin) este în buzunarul lui Plahotniuc” ei speră că MANIPULÎND CU MINCIUNI cetăţenii pînă la urmă vor crede. Citiţi (- http://www.citate.ro/citate-minciuna )expresia lui Lenin “O minciună spusă destul de des devine adevăr” în minţile celor manipulaţi. Acolo sunt şi alte citate interesante despre MINCIUNĂ. Manipulaţii deacuma nu conştientizează că au fost furaţi, au devenit săraci de la guvernările slugilor Rusiei – Snegur, P.Lucinskii, Voronin, Filat, Diacov, Plahotniuc, … şi prelungesc să-i voteze masiv (88 deputaţi PCRM+PLDM+PD)şi mai departe pe aceştea, pentru că o ARMATĂ întreagă atacă PL, Ghimpu, Chirtoacă, jurnalistul C.Tanase că spun ADEVĂRUL, pentru că Rusia îi socot “duşmanii Rusiei”, că sunt împotriva OCUPAŢIEI RM de către Rusia
  5. “NOAPTE BUNĂ BESARABENILOR”. (Oare aşa frază se poate spune cine a inventat-o? Foarte multe persoane au folosit această frază, precis că nu eu am fost primul, şi nici jurnalistul C.Tanase)
  6. REGRETABIL că persoanele care se socot că ştiu multe nu conştientizează că slugesc “Imperiului răului” şi slugilor Imperiului rus. Aşa au făcut şi cei necărturari ce au ajutat la ddeportări în a. 1940-41 şi 1944-1951 – au fost cu propaganda Rusiei şi a slugilor lor. Dar acei necărturari sunt acuma batjocuriţi de consăteni. “TREZIŢI-VĂ MINŢILE MANIPULATORILOR”!!!

 10. Monte Christo.

  Pute Domnilor in tara neoliberalilor-neoproeuropeni-neoreformatori! Ne va trebui mult DDT pentru a stirpi aceasta fauna si flora neocomunisto-neocomsomolista-neoliberala-democratica-neoproeuropeana!
  Sa nu iubesti un Dumnezeu strein,sa-l gasesti si sa-l iubesti pe cel din Sine!

 11. Mihai

  Domnule Deportatul,
  Ati fost si D-stra poftit la aniversarea a 20 a PL, care a fost sarbatorita ieri? In timp ce tinerii patrioti romani erau la Bucuresti, la Marsul Unirii, liberalii D-stra iubiti scandau ieri alte lozinci: “Traiasca si-nfloreasca mancarea boiereasca”. Sincer, nu putem sa-i acuzam pe liberali, ei nu au pe agenda partidului unirea cu Tara. A spus-o chiar liderul acestui partid muribund. Asa ca ieri au sarbatorit coliva defunctului.

 12. Sandu

  @Mihai
  Mi-a placut si mie cum ii ia in deradere comentatorul de pe Unimedia pe hotomanii si mincinosii liberali. Liberali paranormali care au aruncat Cauza nationala la clozet. Pe deasupra acest curat ca lacrima Donciu este omul onestului Ghimpu. Cum s-ar zice, dupa sac si petec. Iar Departatul e un tap batran si-i atat de inrait ca nici nu vede cum Ghimpu s.a. se scarpina intre fese de grija celor fraieriti.

 13. lilica insistà cu cresterea mintalà si SPATIUL CONSTIINTEI

  UNDA(frecventa) PARANOICà a nationalistilor, comunistilor,…stilor,…stilor nu este usor s’o mentii din cauza opiniilor contrare

  corpul lor are nevoe de o descàrcare electricà negativà mult mai mare ca a unei persoane comune,care pur si simplu tràeste si multumeste

  energia furatà de la societate cu ideile bolnave si fixe le ajunge pe putin timp si in fiecare zi au nevoe de reacumulare,deaceea pentru a innaita cu un pumn in bot MAI PUTERNIC le trebue pauzà 🙂

 14. Mihai

  Iata ce scria Vasile Alecsandri prin anii 1861:
  “Cica-s patrioti, liberali, progresisti, nationali, demagogi… dracu-i mai stie!… ca deodata au rasarit in tara puzderie si tot unu si unu!… oameni mari, invatati de stiu si toaca-n cer, coltosi si cu barba in furculita… Ei pun tara la cale in ziua de astazi, ei sunt si numai ei adevarati romani cu iubire de patrie, caci au luat patriotismul in otcup!… si, daca nu vrei sa iei campii pe urma lor, te fac albie de cani pin foile lor… “

 15. Deportatul

  P/u Mihai & CO “MANIPULATORILOR”
  1. Ce mai mare noutate ai adus cu părerea lui Cheianu !? Pentru satisfacţia ta, de atac la PL, citeşte mai bine din Jurnal.md pe P.Bogatu (Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor) şi N.Negru; citeşte forumul de la Unimedia, lăudat de directorul Agenţiei Presei “Independente” (?) P.Macovei; şi alţi “independenţi” care au aceiaş poziţie de MANIPULARE împotriva lui Ghimpu, Chirtoacă, PL, ca şi presa rusă din RM şi cea din Rusia – Mihai ai să primeşti mai mare satisfacţie cum este atăcar M.Ghimpu, Chirtoacă, PL
  2. Ca să dormi liniştit. N-am fost la manifestarea de 20 ani a PL, nu sunt membru PL, n-am fost şi nu sunt membru a nici unui partid. N-a fost nici la Bucureşti. Am participat aproape la toate Marşurile din Chişinău pentru ReUnirea cu România.
  3. Mihai & CO, atăcînd PL, Ghimpu, Chirtoacă aşa cum face propaganda Rusiei şi comuniştii şi slugule Moscovei eşti la fel ca ACEI CE AU AJUTAT ÎN 1940/41 şi 1944/51 LA DEPORTĂRI ŞI FOAMETEA ORGANIZATĂ.
  4.De alde Voi a-ţi MANIPULAT cetăţenii RM şi s-a votat masiv timp de peste 20 ani tot pe SLUGILE MOSCOVEI – Snegur, P.Lucinskii, Voronin, Filat, Leancă, Diacov, Lupu, Plahotniuc, Corman, …; aceştea din partidele PCRM+PLDM+PD cu 88 deputaţi au fost împotriva Decretelor Preşedintelui Interimar Dl M.Ghimpi, PL, de condamnarea comunismului şi retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM, împotriva altor Decrete de DEMNITATE NAŢIONALĂ.
  5. Din cauza de alde tine MANIPULATORI suntem conduşi de SLUGOII RUSII cu averi personale de sute mii de Euro, conducînd RM au ÎNSĂRĂCIT CETĂŢENII RM
  6.Mihai & CO “MANIPULATORILOR” – GÎNDIŢI-VĂ !!!Copii, nepoţii voştri la fel vor fi luaţi în derădere (ei nefiind vinoveţi) că tata/bunelul lor, ca şi potlogarii ce au ajutat comuniştii şi Moscova să deporteze consătenii, au măturat podurile de grăunţe ca consătenii să moară de foamete; acuma şi Voi susţineţi politica Rusiei de OCUPAŢIE a RM şi a-ţi promovat la conducere SLUGILE MOSCOVEI care au însărăcit cetăţenii RM
  7 Repet toate aceste, poate Vă Va veni mintea la cap – acel care batjocureşte pe acelaş pe care a-l batjocureşte şi politicul Rusiei este SLUGOIUL RUSIEI
  7. Deşteaptă-te române din somnul cel de moarte!!!

 16. lilica insistà cu cresterea mintalà si SPATIUL CONSTIINTEI

  cà NATIONALISMUL ESTE O BOALà a spus Albert Einstein 🙂

  eu as spune sà NATIONALISMUL este o emotie si apartine emotiilor…nu se tràeste numai cu emotiile,pentru integritate mintale este nevoe de intelegere(logica) si compasiunea(spiritul)

  scriitorii sint cele mai emotionale persoane,dar emotiionale in suflet si deaceea sint incà si cei mai spirituali

  cine foloseste emotiile ca comoditate sau cu un scop e in directie negativà a emotivitàtii,deci o exteriorizeazà
  cine iubeste trebue sà iubeascà pentru sine,in suflet
  cine e patriot ,trebue sà fie patriot pentru sine,in suflet…numai asa va reusi sà ràspindeascà ,sà cultive pozitiv si creativ aceastà emotie

  ATI FOLOSIT ACEASTà EMOTIE PENTRU A CREA UN RàZBOI!!!

  Và INTELEG Cà Và SIMTITI VINOVATI PENTRU TOTI MORTII SI LUMEA CALIKà!!!

  dacà và veti opri a vorbi pe tema NATIONALISMULUI,sint sigurà cà multi din voi ar trebui sà ajungà pe la puscàrie,deaceea nu và convine:
  BATETI TOBELE SI TINETI DE FUND TEMA ACEASTA,ALTFEL II BIJA 🙂

  tii dragà viata???IAR ACEI CARE AU MURIT DIN CAUZA ACESTUI CONFLIKT NU LE ERA DRAGà VIATA???

 17. Mihai

  De aceea si stam 20 de ani intr-o groapa de potential infinita fiindca am votat profitori ca Roska, Shalaru, mosu’Misha, nepotu’ lui Mosu’ si alti mizerabili care au luat (cum spune Alecsandri) romanismul “in otcup”. Restul ce spuneti, Deportatul, este (vorba lui Sandu) cancan.

 18. Sandu

  @Mihai
  Omul asta, un Departat in toata splendoarea sa, stie ca n-are cum, dar se otigneste oricum. Ca si Voronin, Ghimpu (fost comunist si turnator activ, caci l-a turnat chiar pe frate-su), Dodon .s.a. Pai cine dracu a votat PL-ul asta? Cum am mai spus, noi,suta la suta romani basarabeni, nu muscalii, nu tatari, nu chinezii, nu japonezii. Adica, i-am votat cu oarba incredere, din ce cauza am ajuns in jenanta pierdere. Cata dreptate are marele Eminescu: “Au de patrie, virtute nu vorbeste liberalal”. La urma urmei, ce inseamna liberalism? Impaciutorism! Daca nu sunt in stare sa vina macar cu un proiect econimic, macar sa aiba inteligenta sa incerce sa lase orgoliile de “unici salvatori ai natiei”. Sau sa construiasca o gradinita pentru copii orfani, ca bani Ghimpu are da-Doamne. Da de unde,frate, daca nu s-au rupt de trecut? Dac triesc intr-o gramada a subdezvoltarii mentale. Ipocrizia si invidia lor se impleteste cu un cinism infiorator, un cinism pe care l-am vazut cu totii la aniversarea (falsa!) celor 20 de ani. Ce-a fost asta? Spectacol cu discursuri despre democratie! Fast! Laudorosenie crasa. Tiganie, nimic altceva! Si infumurare! Anume ea, infumurarea badaraneasca, nu le-a permis sa trimita la Bucuresti (ma refer la Marsul Unirii) macar trei toparlane pl-iste. Nu team de niste procente amarate care le-ar putea pierde ar trebui sa zguduie PL, ci dezgustul general generat de ei si cu ocazia “aniversarii” de tot rasul.

 19. Deportatul

  “De aceea si stam 20 de ani intr-o groapa de potential infinita fiindca am votat profitori” (Mihai, iată cine ne-au condus!) cum sunt slugile Moscovei, comuniştii şi colaboraţioniţtii: Snegur, P.Lucinskii, Voronin (PCRM), Fialt cu Leancă (PLDM), şi Diacov cu Lupu, Plahoniuc şi Corman (PD) ce şi-au făcut averi de sute mii, milioane de Euro ÎNSĂRĂCIND CETĂŢENII, sunt împotriva scoaterei Armatei Rusiei de OCUPAŢIE DE pe teritoriul RM.
  Şi aici Mihai a dovedit că spune MINCIUNI.
  Dar vedeţi că “Mihai”, “Sandu” & CO «MANIPULATORILOR» atacă pe “mosu’Misha, nepotu’ lui Mosu’”, la fel cum face PROPAGANDA RUSIEI ŞI A COMUNIŞTILOR CU A COLABORAŢIONIŞTILOR
  “Mihai”, “Sandu” & CO «MANIPULATORILOR» (care atacaţi pe “mosu’Misha, nepotu’ lui Mosu’ împreună cu propaganda Moscovei)”, voi SUNTEŢI LA FEL CA ACEI CE ÎN 1940/41, 1944/51 AU AJUTAT MOSCOVEI ŞI COMUNIŞTILOR LA DEPORTĂRI ŞI FOAMETE ORGANIZATĂ

 20. Deportatul

  “2013:REUNIFICAREA”
  Chiar n-ai înţeles scopul lui Mihai şi Sandu, MANIPULARE !? Scopul de a atăca pe Dnii Ghimpu şi Chirtoacă, la fel cum face propaganda Rusiei şi comuniştii cu colaboraţioniştii din RM care şi-au făcut averi foarte mari, Bănci comerciale; însărăcind cetăţenii RM !?
  Oare nu observi că este o Armată întreagă de Manipulatori a “slugoiulor Rusiei” !?
  Dar unii o fac pa Maica Tereza cu aceşti MANIPULATORI. Regretabil
  Aşa vom trăi în sărăcie încă mult timp , conduşi de “slugoii Rusiei”

 21. 2013:REUNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfăşurare !

  lilica insistà cu cresterea mintalà si SPATIUL CONSTIINTEI (23 October 2013) :

  ”tii dragà viata???IAR ACEI CARE AU MURIT DIN CAUZA ACESTUI CONFLIKT NU LE ERA DRAGà VIATA???”

  @lilicaKGB:

  ”Viața asta-i bun pierdut

  Când n-o trăiești cum ai fi vrut!

  Și-acum ar vrea un neam călău

  S-arunce jug în gâtul tău:

  E rău destul că ne-am născut,

  Mai vrem și-al doilea rău?

  Din zei de-am fi scoborâtori,

  C-o moarte tot suntem datori!

  Totuna e dac-ai murit

  Flăcău ori moș îngârbovit;

  DAR NU-I TOTUNA LEU SĂ MORI

  ORI CÂNE-NLĂNȚUIT.

  Cei ce se luptă murmurând,

  De s-ar lupta și-n primul rând,

  Ei tot atât de buni ne par

  Ca orișicare laș fugar!

  Murmurul, azi și orișicând,

  E plânset în zadar!

  Iar a tăcea și lașii știu!

  Toți morții tac! Dar cine-i viu

  Să râdă! Bunii râd și cad!

  Să râdem, dar, viteaz răsad,

  Să fie-un hohotit și-un chiu

  Din ceruri până-n iad!

  DE-AR CURGE SÂNGELE PÂRĂU,

  NEBIRUIT E BRAȚUL TĂU

  Când morții-n față nu tresari!

  Și însuți ție-un zeu îți pari

  CÂND RÂZI DE CE SE TEM MAI RĂU

  DUȘMANII TĂI CEI TARI.”

  George COȘBUC

  Pe ROMÂNEȘTE ”lilicaKGB” o face pe proasta.
  Dar de ce?
  Ea,ca și restul COLOANEI a-5-a RUSE de spălare a creierelor vrea ca NOI,ROMÂNII basarabeni SĂ UITĂM că suntem de 200 de ani SUB OCUPAȚIA Călăilor RUȘI!
  Stăpânii de la MOSCOVA ai lilicăiKGB știu că:

  ”NIMENI NU ESTE MAI ROB
  decât acela care SE CREDE LIBER,
  fără a fi cu adevărat liber !!!”

  Johann Wolfgang von Goethe

 22. Mihai

  Vad ca domnul Deportatul isi apara ca un caine credincios führerul liberal. Doar primeste de la partid 500 de lei(27 euro) pe an cadou. Pentru un pachet de chefir si o punga cu cartofi, acest nene, Deportatul, este gata sa-i numeasca pe toti forumistii agenti si inaimiti( sic, ca si procurorul stalinist Vishinski) si sa murdareasca pe orisicine care are alta parere decat patronii sai liberali, parasitul carora este. Ma intorc iarasi la Cheianu. Priviti, domnilor: http://www.jurnal.md/ro/news/ghetoul-guvernarii-oligarhice-mai-pe-scurt-1158566/ Eu nu am cuvinte, imi este rusine sa ma consider om dupa asemenea cadre triste.

 23. lilica insistà cu cresterea mintalà si SPATIUL CONSTIINTEI

  Nessuno è più schiavo di colui che si ritiene libero senza esserlo(Johann Wolfgang von Goethe)

  E CEL MAI SKLAV ACEL CARE CREDE Cà ESTE LIBER,FàRà ca sà FIE 🙂

  A CREDE IN CEVA SAU IN CINEVA E O CALITATE INFANTILà DE LA MINTE 🙂

  LIBERTATEA APARTINE CORPULUI ASTRAL SI NU A CELUI FIZIC 🙂

 24. Deportatul

  Dacă eu argumentez că RM, suntem conduşi de SLUGILE MOSCOVEI (care au devenit supebogaţi, însărăcind cetăţenii), atunci MANIPULATORII folosesc minciuna.
  Regretabil că o parte din formişti a ZDG aşa şi nu au conştientizat pînă la moment că sunt MANIPULAŢI, chiar le iau apărare MANIPULATORILOR
  Vedeţi ce scrie Mihai pe 23 octmbrie: – “De aceea si stam 20 de ani intr-o groapa de potential infinita fiindca am votat profitori ca Roska, Shalaru, mosu’Misha, nepotu’ lui Mosu’ si alti mizerabili care au luat (cum spune Alecsandri) romanismul «in otcup»”
  – Iată practica “MANIPULATORILOR” – de a spune minciuni! – Pe cine au votat masiv cetăţenii RM MANIPULAŢI? oare nu pe antiromânii!? Oare nu pe foştii membrii biroului partidului comunist rssm, avansaţi de Moscova la recomandarea KGB-ului – Snegur, P.Lucinskii, Voronin şi acuma ne conduc urmaşii lui P.Lucinskii Filat (PLDM), Diacov (PLDM),şi urmaşii lui Voronin lupu (PD), Plahotniuc (PD)
  Una din indicaţiile KGB-ului era de denigrare liderilor naţionali.
  Iată de ce peste 20 ani fiind guvernaţi de SLUGOII RUSIEI PCRM+PLDM+PD este atăcat Ghimpu, Chirtoacă, PL

  Deşteaptăte române din somnul cel de moarte!
  sau
  Noapte bună basarabenilor!

  Şi de ce forumiştii ZDG masiv se revoltă că cineva are casă de locuit şi nu se revoltă că SLUGOII RUSIEI, ce ne-au guvernat, au multe-multe mai mari case de locuit şi de bussines, au averi de sute mii, milioane de Euro; însărăcind cetăţenii şi din această cauză fiind foarte mulţi cetăţeni nevoiţi să plece peste hotare pentru a asigura familiile lor !???? De ce nu daţi repostă MANIPULATORILOR !??? Oare nu e de ajuns mass-media cumpărată de oligarhii “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc!? Oare deacuma şi ZDG la fel este “independent” slugind oligarhilor!?

  “Fiecare popor are aşa guvern dupa cum el merită”
  Fiind popor harnic şi cu pămînt bogat oare merităm să fim cei mai săraci din Europa şi să muncească cetăţenii RM pe alte meleaguri, departe de copii şi părinţi!?

 25. Mihai

  Deportatul
  Demagogie pura!!! KGB foloseste metoda de a substitui liderii nationali adevarati prin infiltrarea cozilor de topor, tradatorilor, profitorilor, slugoilor in miscarea nationala cu scopul de a prelua conducerea miscarii. Fac pe dracu’ in patru si aranjeaza un asemenea “lider”. Chiar acum privesc interviul lui Oleg Cernei. Intrebat daca este unionist a spus ca este integrationist. Intrebat daca este in PL a raspuns ca este in echipa PL, dar ca este ori nu este in PL nu vrea sa spuna. Intrebat daca PL este partid care vrea Unirea cu Romania a raspuns ca este un partid care vrea sa se integreze in Europa. Fuge de cuvantul UNIRE ca dracul de tamaie.
  Acum cititi ce aberatii scrie Deportatul despre unicul partid romanesc care vrea unirea. Comportament de sarpe. Comportament fara demnitate. Comportament de mincinosi.