Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Cine vrea să fure 1,5…

Cine vrea să fure 1,5 mln$?

Dosarul în care firma „Red Nord” este acuzată că ar avea o datorie de 1,5 mln USD faţă de întreprinderea ucraineană „Energoalians” revine în actualitate. Asta după ce ex-directorul întreprinderii, Gheorghe Pelin, s-a adresat noului preşedinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu, cu rugămintea de a cere Procuraturii Generale iniţierea procedurii de revizuire a deciziei Colegiului Economic al Curţii Supreme de Justiţie din 10 aprilie 2008.

că această decizie, pronunţată în urma mai multor contestaţii aduse de părţile implicate în proces, prevedea că întreprinderea „Red Nord” va achita firmei ucrainene suma de 1,5 mln USD. Deşi a trecut mai bine de un an de la pronunţarea deciziei, întreprinderea din R. Moldova nu a achitat niciun cent din presupusa datorie. Reprezentanţi ai „Red Nord” afirmă că firma ucraineană acum nu mai există şi că cineva din R. Moldova doreşte să pună mâna pe cele aproape 20 mil. de lei.

Decizia de a achita această sumă firmei ucrainene de la care R. Moldova a procurat energie electrică în anii 2000 este o consecinţă a unor procese care durează de mai bine de 7 ani. Iniţial, decizia a fost luată de instanţele de judecată din Ucraina fără participarea la proces a reprezenţanţilor „Red Nord”, fapt ce contravine legislaţiei ucrainene. „De fapt, „Red Nord” nu are nicio datorie faţă de întreprinderea ucraineană, dat fiind faptul că chiar în timpul procesului au achitat-o”, susţine fostul director al „Red Nord”, Gheorghe Pelin.

Statul contra statului?

Ulterior, după mai multe procese, la 11 februarie 2005, Curtea de Apel Economică a respins cererea celor de la „Energoalians”, care prevedea executarea pe teritoriul R. Moldova a hotărârii instanţei ucrainene. După doi ani de tăcere, „Energoalians” s-a adresat din nou instanţelor de judecată din R. Moldova, iar Curtea Supremă de Justiţie, preşedinte fiind Ion Muruianu, a hotărât trimiterea dosarului în prima instanţă. Ulterior, la 4 decembrie 2007, Curtea de Apel Economică a R. Moldova a pronunţat încheierea prin care au fost din nou respinse cererile SRL „Energoalians” de a recunoaşte şi executa pe teritoriul R. Moldova hotărârile instanţelor ucraineşti. Făcând recurs, reprezentanţii „Energoalians” au iarăşi câştig de cauză la 10 aprilie 2008, în cadrul aceluiaşi Colegiu Economic din Cadrul Curţii Supreme de Justiţie, preşedinte fiind din nou Ion Muruianu. Astfel, s-a dispus „încuviinţarea executării silite pe teritoriului R. Moldova” a hotărârii instanţelor din Ucraina.

Singura modalitate de a schimba decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie este o intervenţie a Guvernului, care ar putea cere Procuraturii Generale (PG) revizuirea deciziei. În acest sens, Gheorghe Pelin, fostul director al „Red Nord”, s-a adresat cu mai multe cereri instituţiilor statului, de la Preşedinţie la PG. Singura instituţie care i-a răspuns oficial a fost Parlamentul R. Moldova, care a trimis cererea PG. Aceasta, la rândul său, l-a înştiinţat că, deşi este în drept să recurgă la această măsură, se abţine până la finalizarea dosarului penal cu implicarea lui Gheorghe Pelin. Ex-directorul susţine că astfel se face o mare nedreptate, întrucât dosarul penal al acestuia nu ar trebui să fie un impediment în apărarea intereselor statului, în acest răstimp cei peste 1,5 milioane de dolari ar putea părăsi ţara, iar întoarcerea lor ar fi imposibilă.

Firma „Energoalians” nu există

Gheorghe Pelin ne-a mai spus că la mijloc este o schemă frauduloasă, prin care se încearcă sustragerea a aproape 20 milioane de lei din bugetul statului. „Cu această schemă sunt la curent Preşedinţia, Procuratura şi Curtea Supremă de Justiţie”, afirmă el.

Ghenadie Primac, vicedirectorul „Red Nord”, ne-a declarat că acum întreprinderea „încearcă să se apere prin toate metodele legale. Cineva, prin anii 2000-2001 (aluzie la fostul director, Gheorghe Pelin), a făcut mai multe prostii, iar acum noi încercăm să le reparăm. Nu se deschid dosare penale din senin. Acum este o situaţie foarte dificilă”. Deşi a trecut mai bine de un an de la pronunţarea deciziei irevocabile a Curţii Supreme de Justiţie, „Red Nord”, prin vocea lui Primac, ne-a spus că întreprinderea nu a achitat nici un cent până în acest moment. „Acum încercăm să ne judecăm cu Oficiul de Executare! În plus, nu putem achita aceşti bani unei firme care acum nici nu există”. În încheiere, Ghenadie Primac ne-a reamintit că situaţia este una complicată şi a zis că „mai multe persoane din R. Moldova doresc să ia aceşti bani”, fără a specifica vreun nume.

Luptă acerbă pentru milioanele statului

La rândul său, Gheorghe Pelin ne-a spus că, având scopul de a asigura efectuarea plăţii către ucraineni, a fost pus sechestru pe unele conturi care aparţin filialelor „Red Nord” din toată ţara. Oficialul companiei „Red Nord”, Ghenadie Primac, a dezminţit această informaţie.

Solicitat de ZdG, Oficiul de Executare al mun. Bălţi ne-a adus la cunoştinţă că actualmente o parte din sumă este în contul Oficiului de Executare. La rândul său, CCCEC a aplicat sechestru pe acea sumă, care reprezintă însă doar o mică parte din presupusa datorie a celor de la „Red Nord”, adică 1, 8 mil. de lei. Informaţiile din interiorul Oficiului de Executare Bălţi au fost contradictorii. La un număr de telefon responsabili de la Oficiul de Executare ne-au mai comunicat că actualmente este aplicat sechestru pe mai multe conturi ale diferitor filiale ale „Red Nord” din toată ţara. Peste câteva clipe, şeful de sector din cadrul Oficiului de Executare, Oleg Romah, a negat acest lucru, menţionând că de câteva luni conturile nu mai sunt sechestrate. „Nici o persoană de la „Energoalians” nu s-a interesat în ultimele luni de situaţia banilor”, ne-a răspuns destul de confuz Oleg Romah.

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, dar şi purtătorul de cuvânt al acestuia se află în concediu, ni s-a spus din anticameră.

Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcute la linia fierbinte anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului «Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei», implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.

Victor MOŞNEAG