Cine sunt stăpânii Ambasadei R. Moldova în Federaţia Rusă?

247-amabasadamd-in-rusiaOmul de afaceri Ilan Shor, împreună cu soţia sa, cântăreaţa Jasmin, care circulă prin Moscova cu numere diplomatice, pun stăpânire şi pe proprietăţile Ambasadei R. Moldova din Rusia. Conform unor surse, restaurantul „Moldova”, aflat în incinta hotelului care aparţine Ambasadei, ar fi fost dat în chirie unei firme care aparţine familiei Shor. Fostele angajate ale restaurantului, originare din R. Moldova, au fost disponibilizate, iar administratoare a devenit o prietenă de-a cântăreţei Jasmin, soţia lui Shor. „Dacă anterior acolo se vorbea româneşte, acum ţi se răspunde doar în limba rusă”, ne-a spus o basarabeancă stabilită la Moscova. Totodată, conform aceloraşi surse, mai multe etaje ale hotelului Ambasadei, care aparţine tot R. Moldova, au fost date în chirie, din câte se pare, tot unor firme care aparţin aceluiaşi om de afaceri. Ilan Şor nu a răspuns la apelurile ZdG, pentru a fi întrebat despre implicaţiile familiei sale în gestionarea patrimoniului misiunii diplomatice a R. Moldova în Federaţia Rusă.

Ambasada R. Moldova în Federaţia Rusă se află chiar în centrul istoric al oraşului Moscova, la vreo 10 minute de Piaţa Roşie, o zonă extrem de scumpă a capitalei Rusiei. În curtea Ambasadei, încă prin anii ‘80 a fost construit un hotel cu trei etaje, numit pe atunci „Gostevoi Dom” (Casa de oaspeţi – n.r.), un hotel pentru cetăţenii R. Moldova care veneau la Moscova.

Putin a luat cina în restaurantul “Moldova”

Vladimir Ţurcan, fost ambasador al R. Moldova în perioada 2002-2005, îşi aminteşte că atunci când el era şef la Ambasadă, toate etajele hotelului erau folosite pentru cazare, iar restaurantul, care se află în subsolul hotelului, pe care l-au numit „Moldova”, era singurul din capitala Rusiei cu specific naţional. „Restaurantul l-am dat unei doamne din R. Moldova, care a activat la Chişinău vreo 20 de ani la o cafenea. Ea a angajat chelneri şi bucătari din Moldova, pentru a păstra stilul naţional. Acolo, printre altele, a luat cina şi dl Putin. A fost ceva extraordinar”, îşi aminteşte Ţurcan.

„Acum, când am fost ultima dată la Moscova, am aflat că acea echipă care activa în perioada mea, şi după mine, deja nu mai activează. Am înţeles că a fost reziliat contractul şi acum un alt agent economic a luat acel restaurant în chirie. Nu ştiu ce firmă”, ne-a spus Ţurcan. „Acum, din câte ştiu, şi primul etaj al hotelului este în totalitate dat în chirie. E utilizat ca oficii de firma care închiriază”, ne-a mai zis fostul ambasador.

„Mai înainte, vorbeam în limba maternă”

Declaraţiile lui Ţurcan sunt confirmate de mai multe persoane din capitala Rusiei. Acestea au declarat pentru ZdG că restaurantul a fost dat unei firme care aparţine lui Ilan Shor, iar o prietenă de-a soţiei acestuia este administratoarea localului. Schimbările au survenit, ne-au spus sursele noastre, cu mai bine de jumătate de an în urmă, cel mai probabil, încă înainte ca noul Ambasador, Andrei Galbur, să fie acreditat. Atunci, noii „proprietari” au schimbat faţa restaurantului şi au dat afară personalul originar din R. Moldova, fiind angajaţi în loc doar vorbitori de rusă. Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cel puţin un etaj al hotelului Ambasadei, care este folosit acum ca oficii.

Valentina Pleş, conducătoarea Centrului Educaţional Cultural Moldovenesc de pe lângă şcoala nr. 164 din Moscova, care nu mai activează în prezent, spune că a sesizat schimbările la restaurant. „Am fost de multe ori la restaurant. Mai înainte, când mergeam acolo, vorbeam în limba maternă. Toată echipa era îmbrăcată în haine naţionale. Când m-am mai dus o dată, după o reparaţie, cu vreo 4 luni în urmă, m-am adresat în limba mea de acasă, dar ei mi-au răspuns în limba rusă. Am zis: doamne, unde am nimerit?”, îşi aminteşte aceasta.

„Nu mă mai simt ca acasă. Acolo nu-i Moldova”

„Ei mi-au zis: „A mî ne znaem pa maldavski” (noi nu vorbim moldoveneşte – n.r.). I-am întrebat unde este Ludmila, fosta directoare. Mi s-a spus că acum este o altă echipă şi că ei nu ştiu „moldoveneşte” şi nici nu vor să ştie. Cred că de vreun an s-au schimbat proprietarii. Aşa am înţeles de la ei”, ne-a spus Valentina Pleş.

Karamalak, cu numere diplomatice?

Ambasada R. Moldova în Federaţia Rusă a ajuns în centrul atenţiei opiniei publice cu câteva săptămâni în urmă, după ce portalul de ştiri www.deschide.md a publicat un şir de articole despre zeci de maşini de lux, care circulă pe străzile din Moscova cu numere diplomatice ruseşti, eliberate misiunii diplomatice a R. Moldova din Federaţia Rusă. Sursa menţiona că asemenea numere de înmatriculare ar deţine toată familia Shor, inclusiv fiul cântăreţei Jasmin. ZdG a discutat cu mai multe persoane, inclusiv din Moscova, care au tangenţe cu activitatea Ambasadei R. Moldova în Federaţia Rusă, pentru a afla şi alte detalii la subiect.

Sursele noastre ne-au spus că asemenea numere diplomatice deţin mai multe persoane, inclusiv oameni de afaceri originari din R. Moldova, cu afaceri în capitala Rusiei, dar şi cetăţeni străini. Un număr diplomatic rusesc ar deţine şi Grigore Karamalak,supranumit „hoţ în lege”, stabilit de mai mult timp în Moscova. Sursele noastre ne-au spus că un alt număr diplomatic ar aparţine, încă din anul 2010, firmei Migdal–P, specializată în producerea şi exportul vinurilor şi a altor băuturi alcoolice, inclusiv în Rusia. Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, această firmă este condusă de Grigore Panuş.

30 mii USD pentru un număr diplomatic?

Încercările noastre de a discuta la subiect cu reprezentanţii acestei companii au eşuat. Deşi am telefonat mai multe zile la rând, ni s-a spus că şefii sunt ocupaţi. Persoana din anticamera directorului general de la Migdal-P ne-a spus că compania nu deţine la Moscova numere diplomatice. După ce i-am spus că informaţia este din surse sigure, aceasta ne-a zis că „mai înainte era ceva, acum nu ştiu, nu cred. Trimiteţi-ne oferta comercială şi vă vom răspunde. Săptămâna asta nu va fi niciun şef”, ne-a mai spus persoana din anticameră.

Scrisorile către autorităţile ruse, prin care au fost atribuite numere diplomatice unor maşini de lux, care, evident, nu aparţin misiunii diplomatice, ar fi fost semnate de către Vitali Urechean, ministru-consilier în cadrul Ambasadei, al doilea om în Ambasadă după Andrei Galbur, devenit ambasador la începutul acestui an. Urechean este fiul preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean, şi se află la Moscova de aproximativ 3 ani de zile. Sursele noastre ne-au mai spus că unele numere diplomatice au fost atribuite unor businessmani în schimbul a 30 mii USD. Altele – nu pentru bani, ci în schimbul altor favoruri. Sursele noastre ne-au mai explicat că „dezmăţul” de la Ambasadă a început încă pe timpul când Andrei Neguţă deţinea funcţia de Ambasador.

Linişte la Ambasadă

Vitali Urechean nu a răspuns nici la apelurile ZdG şi nici la mesajul trimis pe adresa sa electronică, indicată pe site-ul Ambasadei. Ambasadorul Andrei Galbur ne-a răspuns la telefon. După ce i-am explicat cine suntem, însă, acesta a zis că este într-o şedinţă, urmând să revenim, pentru a discuta cu el. Ulterior, însă, deşi am revenit în repetate rânduri, ambasadorul nu a mai răspuns la telefon. Pe 18 iunie, am repetat apelul către şeful misiunii diplomatice. Andrei Galbur ne-a asigurat că se află într-o şedinţă. Întrebat dacă automobile ce nu au nimic în comun cu Ambasada mai circulă prin Moscova cu numere diplomatice, Excelenţa Sa a spus că nu se poate pronunţa la acest subiect. Nici Andrei Neguţă, care în prezent se află la Moscova, fiind consilier în cadrul Departamentului relaţii externe, angajat al Mitropoliei Moldovei, nu a răspuns la apelurile ZdG.

Valeriu Manea, responsabil de relaţiile cu presa în cadrul Ambasadei, ne-a spus că nu cunoaşte subiectul privind darea în arendă a spaţiilor Ambasadei şi că cel mai bine ar fi să discutăm cu serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).

„De mai bine de 20 de ani, în cadrul hotelului “Casa de oaspeţi” de pe lângă ambasada R. Moldova la Moscova, funcţionează o cantină-restaurant. Activitea cantinei este gestionată de firma “Constanţa”. Cantina oferă reduceri în deservirea atât a angajaţilor misiunii, cât şi a membrilor delegaţiilor R. Moldova care efectuează vizite de lucru în F.Rusă. Totodată, existenţa acestei cantine reprezintă un ajutor considerabil pentru desfăşurarea evenimentelor protocolare şi aduce o contribuţie la întreţinerea misiunii”, ne-a comunicat Ana Taban, şefa serviciului de presă al MAEIE, fără însă a preciza şi alte detalii pe care le-am solicitat.

CNA investighează activitatea Ambasadei

Luni, 20 mai, Mihai Căpăţână, Secretarul General al MAEIE, a susţinut un brifieng de presă, în care a anunţat că instituţia pe care o reprezintă ştia despre probleme cu autoturismele de lux şi numerele diplomatice încă din 2012 şi că, de atunci, s-au întreprins toate măsurile pentru a rezolva situaţia, fiind trimise informaţii în acest sens inclusiv către Procuratura Generală (PG).

Solicitat de ZdG cu privire la scandalul numerelor diplomatice acordate, la Moscova, unor persoane care nu au nimic în comun cu diplomaţia, premierul Iurie Leancă, ex-ministru de Extrene, a spus că acest caz „se află în atenţia organelor competente. Colegii de la MAEIE sunt în contact permanent cu oamenii legii şi sunt primii interesaţi în elucidarea tuturor circumstanţelor şi să fie făcută lumină în acest caz, iar cei vinovaţi să fie traşi la răspundere”.

La începutul lunii iunie, doi ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au fost la sediul Ambasadei R. Moldova la Moscova, pentru a investiga cazul maşinilor de lux cu numere diplomatice eliberate misiunii diplomatice a R. Moldova, după ce, anterior, ofiţerii CNA au ridicat acte şi de la MAEIE. Am încercat să-l întrebăm pe Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul CNA, dacă acei ofiţeri investighează şi modul în care au fost date în arendă încăperile Ambasadei către firmele familiei Shor. Acesta, însă, ne-a cerut să adresăm orice întrebare prin intermediul serviciului de presă al instituţiei. Angela Starinschi, şefa serviciului de presă al CNA, nu a răspuns, însă, la apelurile ZdG, deşi i-am telefonat în decursul mai multor săptămâni. Ulterior, un alt reprezentant al CNA ne-a comunicat că ancheta pe acest caz continuă şi că, marţi, 18 iunie, încă nimeni nu avea statut de bănuit sau învinuit.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

16 comentarii

 1. Anna

  E adevarat chelnerii care activeaza la restaurant vorbesc rusa (dar sunt moldoveni), caci nu li se permite sa vorbeasca in limba materna, si sunt imbracati in camasa nationala moldoveneasca.

 2. Ion

  Daca toate acestea sint adevarate este dezmat. Si sa nu se spuna ca numai Urecheanu e vinovat. Asa lucruri nu se intimpla fara aprobarea superiorilor. Intrebati la externe. Cred ca contractele trec aprobarea prealabila.UJAS.

 3. victor

  sa fie datai me mina justitiei si pusi la dubala, toti unul ca altul, si cei ce au laut bani si s-au folosit de functie si cei ce au intis rubla si s-au ales cu prioritati si bunuri materiale.

 4. Samurai

  Victor, care justiție? Bîclan Șor are bani și pentru justiția noastră, stai liniștit.. în țara asta degrabă o să-și facă singuri dreptate oamenii, și bine or face.

 5. Natali

  Noi suntem niste prosti!Toate ambasadele stau pe spatele “bouporului” sarac si nu mai pot de bine. Faceti investigatii si in ce conditii de lux locuiesc si cate avantaje au pentru a freca menta pe spinarea noastra. S-o gasi vreo unul care sa renunte putin la lux si privilegii? Nu, va asigur!

 6. Nina Robu

  Daca toate acestea sint adevarate, atunci “halal” atunci de asa treabă!. Cum se poate asa ceva, domnilor Conducători actuali ai Ţarii noastre independente , suverane unde toşi au jurat sa se lupte cu corupţia la toate nivelurile?Chiar şi noul Ambasador, şi feciorul lui Urecchianu- toşi ştiu , cred că ştiu deja si Autorităţile de la Chişinău-cum asa se poate să nu se ia măsuri urgente în acest caz? Ce ruşine? Cine-i acest Şor p/t Moldova, şi restul careşi permit să plimbe cu numere diplomatice(Hoţul Caramalac, Falimentatul si hoţul de Panuş şi a.,) ale Moldovei? Au dat afară moldovenii din lucru, au luat rusoi de ai lor- unde vă este mîndria voastră- trădătorilor de Ţară şi neam?Ce, ZdG trebuie să fie mai responsabil pentru dezmăţul acesta de la Ambasada Rusă? Da chiar şi d–l Leancă, ce a fost orb, surd nu a ştiut ce se petrece acolo? RUŞINE sa va fie!Urechianul-tatăl , dacă controlează toate ambasadele , cum de a permis fecioraşului să procedeze asa, doar nu pute sa nu ştie? Toţi tac, de ce trebuie control de la centru de corupţie , dar nu de eliberat pe toţi din funcţie şi de restabilit inegritatea naţională a Moldovei la Ambasadă din Moscova? Ruşii aici nici odată nu şi-ar fi permis să procedeze cu ai lor aici în Ambasada lor la Chişinău!
  Dar la noi ce se întimplă cu noi , oameni buni?
  Ce facem , unde ne ducem? Sa eşim cu furcile în stradă sau ce trebuie sa facem??????????

 7. victor

  intrebativa, cine e Lazar, din ce comapniae vine Lazar, dar mai intii intrebativa de cine a fost pus Galbur, acolo ? De Filat, cu propunerea din aprtea lui Leanca )) Totul e simplu si frumos, baietii is legati cu Shor tare ghini si cu Stati.

 8. dacian

  În 1993-1994 restaurantul din incinta Ambasadei din Moscova aparținea lui Kiril Lucinschi, iar angajații nu știau o boabă românește. Afacerea cu mașinile de lux era în floare și atunci, o groază de suspecți aveau numere diplomatice atribuite ambasadei, cu asta au făcut bani foștii ambasadori moldoveni la Moscova, dar și feii lor de la Chișinău. Deci, nu s-a schimbat nimic. Corupția este o tradiție la MAE încă de pe timpul URSS, când nu aveam ambasadă, ci reprezentanță. Diferența e că pe timpul URSS cetățenii moldoveni din Moscova puteau găsi acolo, dacă insistau, și oameni care să le înțeleagă limba. Acum… nici nu mai au acces la șefii mult prea ocupați cu „sforile”, nici nu mai sunt luați în seamă, decât atunci când vreun „lderaș” se trezește că are nevoie de voturile lor.

 9. Ileana

  oameni buni , sintem buni doar de comentat si indignari ,dar nu facem nimic , cred ca ar mai trebui un 7 aprilie ca-i mai mobilizeaza sau sa ne luam familiile si sa rupem rindurile . Totul se vinde si cumpara ,daca nu te-ai nascut intr-o familie de sus , nu ai sansa sa faci ceva in tara asta , o sa mucesti cu 2200 lei . Pacat de Restaurant , le mai amintea de casa co-nationalilor nostri . strigator la cer

 10. nic

  mă adresăz către urechianu, care a vîndut AMN, cu bani grei lui filea și a dus în eroare mii de oameni, ție nu ții rușine , cu toate că de unde rușine la un bleghi, nu crezi că Dumnezeu o să te pedepsiască, poate nu pe tine dar pe copii tăi, dar dacă nu Dumnezeu atunci POPORUL, prin blestemul care la anunțat: fii blestemat tu și tot niamul ai tăi, să nu crezi că cu minciuna o să devii tu și niamul tău celebri. eu te urăsc și îți doresc cum neai adus pe noi acei care am susținut AMN la sărăcie să ajungă tot niamul tău. AMIN.

 11. Ion

  Eu am mai scris un comentari dar din pacate na fost afisat. Si totus mai insist. Despre numerele diplomatice dupa informatia Secretarului General al ministerului se stia inca din 2012.Si????” a fost informata si PG?” Va imaginati ce “masuri drastnice” a intreprins Ministerul?? Oare imputernicirile Ministerului nu obligau d-l Ministru sa suspendeze din functii temporar pe toti implicatii pina se vor clarifica organele respective?? Oare o adresare la politia rutiera din Moscova de a retrage numerele diplomatice nu divulga implicatii??? Oare Curtea de Conturi in frunte cu d-l S. Urechianu nu era obligata sa arate “faptele eroice” a feciorasului sau?? Oare nu este clar ca, ca siin cazul celorlalte fapte rasunatoare numai se mimiaza careva actiuni??? Da, intradevar se aplica tot posibilul pentru a ascunde de ochii lumii tot ce nu convine demnitarilor.Nu mai am cuvinte… Pe cine noi alegem in conducere? Oameni buni cine sta la cirma tarii?? Unii sunt hoti de drumul mare, altii corupti din cap pina in picioare, altii judecati si nu fac puscaria.. Toti sunt interesati numai de afacerile si de bunastarea sa si a apropiatilor lor. Am ajuns la aceia ca Presedintele Tarii cere majorarea salariilor judecatorilor, dar judecatorii poseda case de milioane, iar cei suspendati se odihnesc cu familiile in locuri unde costul unei zile e mai mare de 1000 euro. Daca eu nu am dreptate numitimi familiile macar la 3 deputati pentru care interesul statului e mai sus decit interesul personal??Amintitiva de vinatoarea din padurea Domniasca. Cu ce se deosebeste aceasta vinatoare de vinatoarele care erau organizate pentru regi?Rusine, rusine si lipsa de orice morala….

 12. Vitalia

  Vlad! Intrebi “unde se uita organele”?Raspunsul mei este ca ei “se uita la organele lor”

 13. Vitalia

  Mai nou citesc in “unimedia” ca chipurile unii “comunisti” parasesc PCRM.Dar ce mi-a produs dispret si ironie sunt afirmatiile:”La Ungheni apreciem foarte înalt echipa PDM din, raion, căci are în frunte profesioniști, oameni de omenie și avem încredere în ei. Iar între partidele puternice de astăzi cel mai aproape de principiile comuniștilor este anume Partidul Democrat din Moldova”, se mai spune în comunicat.” Lasati-o naibii cu “propaganda” asa bolshevika si nu va faceti de risul risurilor,”profesionistilor”,ca din cauza la astfel de “profesionisti” oamenii parasaesc tara ca dupa un razboi devastator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *