Ce face “teroristul” Angelei Merkel şi al lui Vlad Filat?

Iurie Vâlkov, tânărul care, în luna august, a încercat să arunce cu explozibil în cortegiul oficial din care făceau parte cancelarul Merkel şi premierul Filat, se află de mai bine de o lună la Spitalul Clinic de Psihiatrie. Cel puţin aşa susţine procurorul responsabil de caz, pentru că instituţia medicală nu oferă nicio informaţie despre existenţa unui asemenea pacient. Toate astea, în timp ce rudele lui Iurie spun că nu cunosc aproape nimic despre locul exact al aflării acestuia. Ele consideră, totodată, că tânărul a acţionat la comanda cuiva, pentru că “mintea lui nu e pentru aşa ceva”.

Iurie Vâlkov a fost văzut ultima dată în public pe 20 septembrie, când a fost adus în faţa magistraţilor de la Judecătoria Râşcani, care i-au prelungit mandatul de arest cu încă 30 de zile. Atunci, tânărul era păzit ca un adevărat terorist, cu mascaţi, care l-au bruscat şi care nu i-au permis să discute cu presa. Atunci, Oleg Oală, procurorul responsabil de caz, declara că Vâlkov va fi supus unei expertize psihiatrice în staţionar.

Vâlkov, “în rând” la Psihiatrie

L-am telefonat pe procurorul Oală la sfârşitul lunii octombrie, pentru a afla care au fost concluziile medicilor în privinţa lui Vâlkov. Acesta ne-a spus atunci că, în câteva zile, rezultatele expertizei vor fi gata. Am revenit zilele trecute. Oleg Oală ne-a spus însă că, “la acest moment, încă are loc efectuarea expertizei”. Procurorul ne-a informat că Iurie Vâlkov se află încă la Spitalul de Psihiatrie. “Nu ştiu când va fi gata expertiza. Toate astea ţin de competenţa medicilor de acolo. Eu am verificat ultima oară care este situaţia săptămâna trecută. Acolo este rând, că apelează practic toată republica. Încă vreo două-trei săptămâni va trebui să mai aşteptăm”, ne-a informat procurorul.
Cei de la Secţia de internare a Spitalului Clinic de Psihiatrie susţin însă că Iurie Vâlkov “sută la sută nu se află internat la noi în spital”.

Ion Catrinici, fostul vicedirector al Spitalului Clinic de Psihiatrie, ne-a spus că o asemenea informaţie nu vom putea obţine de la spital, pentru că legea nu le permite să divulge date ce ţin de internare, tratament şi diagnostic. Catrinici ne-a mai spus că doar anchetatorul şi procurorul responsabil de caz ar putea să ne ofere astfel de informaţii, după care ne-a închis, menţionând că nu deţine date despre “rândul” de la Psihiatrie, la care a făcut referire procurorul.

Mandat de arest prelungit. Bănuitul, fără avocat?

Din anticamera instituţiei am fost informaţi că secretarul de presă, abilitat să discute cu noi, este la perfecţionare şi că, pentru a afla răspunsuri la întrebările noastre, va trebui să revenim peste două săptămâni. Deşi am insistat, ni s-a spus că nu putem discuta nici cu directorul, nici cu cei trei vicedirectori ai Spitalului, care nu ar fi pe loc.

Mandatul de arest eliberat pe numele lui Iurie Vâlkov pe 20 septembrie urma să expire peste exact o lună. Igor Popa, procurorul sect. Râşcani, susţine însă că acesta i-a fost prelungit până pe data de 20 noiembrie. “După caz, vom cere prelungirea în continuare a mandatului. Aşteptăm expertiza psihiatrică”, ne-a spus Popa.

Totodată, procurorul Oleg Oală susţine că nu mai ştie dacă Iurie Vâlkov are sau nu avocat, pentru că s-a dezis de cel care îl apărase anterior. Informaţia a fost confirmată şi de Andrei Stănilă, cel care l-a apărat pe Vâlkov până în luna octombrie. “A renunţat la serviciile mele pentru că a crezut că nu voi putea fi obiectiv. El considera că dacă sunt avocat de stat, voi apăra interesele statului, nu pe ale sale. Nu e adevărat. Am înţeles că familia i-a găsit un alt avocat. Nu mai ştiu. El nu a vrut să-mi spună mie tot ce a fost. Mi-a spus însă că nu a vrut să omoare pe nimeni”, afirmă Stănilă.

“Lasă aista, care l-o pus la cale să facă treaba asta…”

În Valea Perjei din raionul Taraclia, localitea de baştină a lui Iurie Vâlkov, majoritatea rudelor băiatului spun că nu ştiu unde este acesta şi ce se întâmplă acum cu el. De la o mătuşă de-a tânărului am aflat că fratele său, Fiodor, ar fi cel cu care Iurie mai menţine legătura. “Noi nu ştim nimic. Nimeni nu ne-a informat”, ne-a spus Evdochia, mătuşa lui Iurie. Tot de la ea am aflat că acesta a rămas de câţiva ani fără părinţi, ambii fiind decedaţi. Iurie a frecventat şcoala doar până în clasa a opta, după care şi-a anunţat rudele că renunţă. Băiatul a fost de mai multe ori la muncă în străinătate. El închiria un apartament în Chişinău.

“Iniţial, la televizor au spus că i-au dat o lună. Apoi am înţeles că i-au prelungit cu încă o lună. Fratele său mi-a spus într-o zi că mătincă o să trebuiască bani. I-am spus, lasă aista, care l-o pus la cale să facă treaba asta. Acum, de ce nu îi dau bani?”, ne povesteşte femeia. Am întrebat-o cine anume l-a pus la cale pe Iurie să arunce cu explozibil în cortegiul oficial. “Cred că de acolo, din Chişinău, cineva”, ne-a răspuns femeia, fără a da nume. “El stătea acolo. Noi nici nu avem închipuire cine l-a pus să facă ce a făcut. El e tare departe de politică. Mintea lui nu e pentru aşa ceva… Cineva l-a pus să facă ceea ce a făcut. Poate pentru bani…, nu putem spune. Acum, toţi se ascund, nimeni nu spune nimic”, se revoltă mătuşa Evdochia. Pe fratele lui Iurie nu am reuşit să-l găsim. Din cauza problemelor financiare, i-a fost blocat numărul de telefon.

Procurorul Igor Popa afirmă că în cadrul anchetei nu s-a depistat până acum faptul că Iurie Vâlkov ar fi acţionat la comanda cuiva. “Dacă cineva are asemenea date, să vină la noi pentru a ni le comunica”, ne-a spus Popa.

Dat în căutare, cu cinci zile înainte de incident

Amintim că, în seara zilei de 22 august, cortegiul cancelarului german, Angela Merkel, şi al premierului R. Moldova, Vlad Filat, a fost atacat cu un cocktail Molotov. Incidentul a avut loc în jurul orei 21.00, lângă fabrica Bucuria, de pe str. Mihai Viteazul, când delegaţia se deplasa de la Cricova spre Aeroportul Internaţional Chişinău. Oamenii legii l-au reţinut imediat pe tânăr. Ulterior, Igor Popa, procurorul-şef al sect. Râşcani, a declarat că acesta a vrut să-şi dea foc, pentru a protesta faţă de forţele de ordine, şi nu să-i atace pe cei doi oficiali. Planurile i-au fost date peste cap de poliţistul care venea în direcţia lui. Speriat, Vâlcov a aruncat haina şi sticla cu amestec explozibil. Procurorii au anunţat atunci că tânărul de 23 de ani era sub influenţa drogurilor, după ce a consumat canabis.

De remarcat faptul că, doar cu cinci zile înainte de acest incident, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) se anunţa că tânărul este dat în căutare de către Comisariatul de Poliţie Taraclia, pe motiv că pe numele său ar fi fost iniţiat în martie 2011 un dosar penal pentru furt în proporţii deosebit de mari, pentru care risca între 7 şi 12 ani de închisoare.

Dumitru Şaptefraţi, comisarul de Taraclia, ne-a spus că tânărul era căutat de instituţia pe care o conduce pentru că ar fi săvârşit un furt “de câteva mii de euro” în Chişinău. Însă, odată reţinut, Vâlkov a prezentat o hotărâre a instanţei de judecată, prin care fusese îndreptăţit. Şaptefraţi a precizat că Iurie Vâlkov a plecat la Chişinău după ce a împlinit majoratul. “El face parte dintr-o familie vulnerabilă. Fratele tot are probleme. După cum am discutat cu dânsul, se pare că într-adevăr are careva dereglări psihice, pentru că avea un comportament inadecvat. Întotdeauna, toţi în jurul său erau vinovaţi, iar el – corect”, a conchis comisarul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. vera

  Daca-i dintr-o familie vulnerabila si n-are cine-l apara pe acest baiat deja il fac:terorist, bolnav, subliniind comportamentul lui neadecvat.
  Da acei care in stare de ebrietate, constient urca la volanul masinii si cu viteza marita mina ca nebunii, fac crime:oara oameni, animale sunt socotiti normali?
  De ce un baiat sarac, fara bani, care n-a comis omor, nici n-a avut intentia sa omoare, este supus unei expertize inumane,ascunsa, care o sa-i distruga si viata care i-a mai ramas s-o traiasca:din om medicii fac neom – persoane, care trebuie,dupa tratamentul lor, sa le intretina statul ,fiindca ii fac neapti de munca,experimentindu-se cu ei in calitate de pacient, fara voia lui – fiind constient de ceea ce a recunoscut sa faca?
  De ce pe Dodon nu l-au supus unei expertize psihiatrice, care a clonat constient cu altii ZDG si Monitorul Romaniei?
  De ce Rosca cu chilerul sau n-a fost supus expertizei psihiatrice?
  De ce Voronin nu este supus unei expertize psihiatrice, pentru ca la virsta d-lui ,in loc sa fie exemplu pentru altii, dimpotriva ii batjocoreste pe unii parlamentari cu cuvinte nedemne de pozitia pe care o ocupa in societate?
  Oare imunitatea e data pentru a le da voie sa omoare, sa discrimineze, sa fure?
  De ce-si bat joc de un bait sarac?
  De ce unii debili,din familii bogate,fac crime,platesc bani si se plimba la libertate, dar altii, care nu-s satisfacuti de fosta guvernare,si au dreptul sa se exprime liber,sa protesteze, fara a pricinui pagube cuiva, este lipsit de libertate si INCHIS la casa de oameni bolnavi mintal, folosind ca subiect:expertiza psihiatrica, cand de fapt i-si bat joc, poate de el,experimentind, medicamente aduse de prin alte tari, cu interesul de a vedea ce rezultat vor obtine?
  De ce fac cu un om ce doresc,impedicand si presa sa ne informeze de soarta lui?
  N-au dreptul sa divulge, dar dreptul sa subjuge,cand nu s-a comis nici o crima, il au?
  Imprejurarile i-l fac pe om neom, dar medicii il distrug in adaus si e plina Moldova de bolnavi-schizofrenici diagnosticati, numai pe medici nu are cine-i diagnostica. Medicina – platita cu bani,ce pregateste medici golani, care se transforma in pedofili,mituitori,ucigasi de vieti omenesti care fac avorturi la mame, nu sunt supusi unei asemenea expertize. DE CE? Putem sa consideram normale asa actiuni criminale – iesite din comun?
  Desigur:alt comportament nu putea sa aiba acest baiat,la acel moment.

 2. vera

  UNDE-I DREPTATEA ?

  Pentru favoruri sexuale,
  Pentru crime sociale,
  Pentru consum de alcool,
  Pentru coruptie pe scara,
  Pentru presa-discriminare,
  Pentru vai de capul lor
  Statul a golit saracul,
  Majorind, leafa la altul,
  Ca nu cumva,pe ei, de sus,
  Sa-i pedepseasca pentru furt,
  Pentru distrugere de oameni,-
  Gasiti pe drumuri:
  Morti de foame,
  S-au impetriti de ger si frig,
  Impleticiti ca un covrig.

  Pentru tineret, ce plinge,
  Plecand, in lume, pentru bani,
  Familia sa-si intretina;
  Ca in Moldova-s multi golani,
  Care pentru stat-saracit,
  Imunitate, au primit,
  Salarii mari, nemeritate,
  Lasind,tineri, dupa gratii,
  Invinuiti, de crime mari,
  Cand ei, la libertate stau,
  Comit CRIME, N-AU DOSAR,
  Nu-s dusi la psiho-dispensar!

  In cazul dat nu-s probe de omor,
  Doar de-un protest planificat,
  Ce-n “terorist” a transformat,
  Dupa parerea lor, un om
  Care s-a exprimat, in gol,
  Dorind,sa-si dea foc doar la corp,
  Sa stie lumea peste tot,
  C-aici dreptate nu-i de loc,
  C-acei de sus…la ei gandesc,
  Pe-acei de jos…”i-i potcovesc”,
  Sa traga carul si mai bine,
  Neavind, nici simt,nici o gandire;
  Unde ajungem,astfel…maine,
  Avind, o inima de caine,
  Pentru acei, ce n-au de-o paine,
  S-au – pedepsiti, la infinit,
  Pentru ce nu au savirsit…

  Rabdarea la multi s-a sfirsit:
  Pentru dreptare,viata-si dau,
  Stiind, ca nu-i rost de trait;
  C-o maina-ti dau,
  Cu doua-ti i-au,
  Punind, la ei,in buzunar
  Fara simt,fara habar,
  Necontrolati, ce au in cap…

 3. ion

  Ce ne trebu’ procurori, daca ei cersesc de la populatia asata infometata,sa le de-a muran-gura, ei sunt ptr. mita, in primul rind sunt salbi intelectial si na au stinte crimnalistice-patogene, daca le dai in mina proba, atunic stiu sa scire , altfel sunt blegi in stintele criminalitice.
  Baiatul asta, nu a actionat din propria-i intiativa, nu-i asa destept, ptr. atentat trebu.’inteligenta si motiv. PA!

 4. Ana

  pare foarte straniu acest caz,eu cred ca in spatele acestui baiat sta cineva,dar acest cineva mai are pe cineva in spatele lui,ceea ce reese ca se afla un om MARe in sensul indirect al cuvintului.Un baiat care vine din familie social vunerabila si normal ca a face totul ca sa cistige bani,sau de ce nu, baiatul fiind drogat fara sa stie a fost impus constient sa procedeze.Un lucru nu mi-a ramas clar ; unde se fratele au sau poate si el e amenitat(tot ce am expus mai sus este doar o pare de a mea)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *