Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Casele de milioane din Valea…

Casele de milioane din Valea Farmecelor

449case-valea-famecelorConstrucţia caselor de lux în Parcul Valea Farmecelor nu poate fi stopată de autorităţi. Unii oameni continuă să construiască case chiar dacă nu au niciun document pentru teren, iar alţii, care anterior au construit ilegal, acum vând loturi de teren cu mii de euro. „Uite aici are casă Jora Adam, poliţist. Nu-i lege, nimic, acum, unde să mă jelui? Mai încolo este „gaişnicul” (agent al Poliţiei de Patrulare, n.r.) Anton, nu-i ştiu familia, aici e un şofer de-al unui ministru, alături un puşcăriaş”, spune o femeie din zonă.

În anii 2008—2009, subiectul construcţiilor ilegale din Parcul Valea Farmecelor devenise un punct important în agenda autorităţilor locale. Atunci, Primăria, prin Direcţia funciară, împreună cu reprezentanţii Preturii Botanica, ai Procuraturii, Poliţiei şi Inspecţiei de Stat în Construcţii, au mers în parc, unde aproape zilnic constatau că „persoane neidentificate ocupau abuziv loturi de teren, fără ca persoanele să aibă avizele necesare”, că „au fost săpate fundaţii pentru case de locuit”, că „terenurile în cauză sunt împrejmuite neautorizat cu garduri capitale din elemente de beton armat” şi că „au fost deterioraţi mai mulţi arbori şi arbuşti care creşteau în preajmă”.

2009: Două construcţii demolate

În total, în urma controalelor, se stabilise că au fost edificate în jur de 100 de case sau construcţii neautorizate, care, conform legii, urmau a fi demolate, iar proprietarii lor, pedepsiţi, inclusiv penal. La sfârşit de 2009, printr-un comunicat de presă, Primăria anunţa că „două construcţii neautorizate, edificate pe terenuri ocupate abuziv în Parcul Valea Farmecelor, au fost demolate, iar patru gropi de fundaţie au fost lichidate”. Doar că, se mai spunea în comunicat, o mare parte dintre proprietarii acelor construcţii încă nu erau identificaţi.

În 2009, în cadrul unei şedinţe a Primăriei Chişinău, referindu-se la subiectul respectiv, primarul general, Dorin Chirtoacă, s-a pronunţat pentru trecerea în proprietate publică municipală a construcţiilor abuzive, ai căror proprietari nu au fost stabiliţi, iar Primăria anunţa că în parcul Valea Farmecelor toate construcţiile neautorizate urmează a fi demolate, iar terenurile vor fi readuse la starea iniţială.

449-casa-farmece233Procuror: Eu nu ştiu şi nu am timp să ridic materialele

Atunci, Primăria, în numele viceprimarului Nistor Grozavu, a adresat mai multe demersuri către Procuratura Generală şi cea municipală, cu solicitarea de a pedepsi persoanele care au ocupat abuziv terenul public. Într-un răspuns primit de la Procuratura Botanica, Primăria este anunţată că, în urma unui control, iniţial, au fost pornite două cauze penale pe marginea ilegalităţilor din Valea Farmecelor, doar că, în ambele dosare, preluate ulterior de Procuratura Anticorupţie, urmărirea penală a fost suspendată.

Serviciul de presă al PG ne-a spus că, în 2013, există un dosar iniţiat în 2010 pe marginea faptelor din Valea Farmecelor şi că acest dosar ar fi gestionat de către Nichita Alexandru, şeful secţiei investigaţii financiar–economice. Contactat de ZdG, acesta a refuzat să abordeze acest subiect. „E posibil, nu-mi aduc aminte. Adresaţi-vă la servciul nostru de presă. Eu nu ştiu şi nu am timp să ridic materialele din 2010. Adresaţi-vă oficial”, ne-a îndemnat procurorul.

Temei de demolare era în toate cazurile

Marcel Cimbir, şeful Procuraturii Botanica, şi-a amintit şi el cu greu de neregulile din Valea Farmecelor, precizând că acum nu există vreun dosar penal care să le vizeze şi că un asemenea dosar nici nu a fost trimis vreodată în judecată. „Atunci, au fost făcute inclusiv şedinţe cu participarea celor de la Primărie. Din câte îmi amintesc, lucrurile nu au avut finalitate sau pentru că s-au găsit breşe în legislaţie, sau pentru că atunci s-a creat un precedent, după ce o persoană obţinuse în judecată dreptul de a-şi înregistra casa construită ilegal”, zice Cimbir.

„Temei de demolare era în toate cazurile. Atunci, însă, nu erau doar probleme cu identificarea proprietarilor construcţiilor, ci şi probleme tehnice. Îmi amintesc că Primăria avea doar un tractor, cu care încerca să demoleze zeci de case. Eu nu prea am înţeles atunci de ce noi am fost implicaţi, pentru că nu avem competenţe în problema respectivă, ci Inspecţia de Stat în Construcţii, Inspectoratul Ecologic, Primăria… Cu ajutorul poliţiei, au fost descoperite unele persoane care erau în spatele acelor construcţii. Ştiu că Gheorghe Adam, fost şef de sector în zonă, are casă acolo. Nu am auzit însă de judecători şi procurori”, conchide Cimbir.

Intermediar: 10 mii de euro – lotul fără documente

La trei ani de la izbucnirea scandalului, ZdG a fost în Parcul Valea Farmecelor împreună cu un reprezentant al Primăriei Chişinău şi cu unul de la Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi. Situaţia, însă, pare neschimbată, deşi, promisiuni au tot fost. Pe lângă faptul că la tot pasul poţi vedea fundamente ale unor case lăsate de izbelişte, printre copaci se pot zări case care de care mai frumoase. Unele dintre ele sunt gata, altele nu, şi par pustii, chiar dacă sunt înălţate. Am găsit însă şi multe case care abia acum se construiesc, iar viitorii proprietari au pregătit terenul pentru construcţie, distrugând copacii din preajmă.

Am mai descoperit că unii posesori de case, construite în parc, acum vând terenurile aflate în preajmă. Ei te asigură că cel mai bine ar fi să cumperi terenul, chiar dacă acesta nu are documente. „Aici aşa se face. Cumperi terenul, construieşti casa fără autorizaţie, fără nimic, iar după ce o construieşti, mergi în judecată şi o legalizezi. Eu îţi vând cu 10 mii de euro un lot de teren pe care îţi faci casă. Este şi cineva de la Primărie care te ajută, contra 6 mii de euro, să-l înregistrezi”, ne-a spus Andrei, un localnic, care a promis că oferă mai multe detalii doar după ce cumperi terenul din preajma casei sale, care, zice el, „e numai bun pentru a construi o casă”.

449-farmece2Sunteţi dintr-un partid, de la SIS aţi venit?

Unii construiesc abia acum, după ce au distrus copacii din jur. Nici prezenţa autorităţilor nu pare că-i sperie, pentru că, cel mai probabil, au aranjat lucrurile la alt nivel.

V.C.: Bună ziua! Primăria Chişinău. Vasile Coşuleţ, specialist principal în Direcţia arhitectură, urbanism şi relaţii funiciare. Cine construieşte aici? Aveţi acte? Unde-s?

Ion: Da, eu construiesc! Actele se pregătesc pentru judecată!

V.C.: Ce înseamnă se pregătesc pentru judecată? Mai întâi ar trebui să fie hotărârea de judecată şi după asta ar trebui de construit.

Ion: Vreau să fac casă, nu am unde trăi. Bunicii mei au avut teren aici. Ei au fost deportaţi.

V.C.: Această construcţie este amplasată pe o pantă predispusă alunecărilor de teren.

Ion: Buneii mei au avut grijă de acest pământ permanent. Toată viaţa şi-au dat-o pentru acest pământ.

V.C.: Voi aţi defrişat copacii. Vă bateţi joc de acest pământ. Aici e chestiune de dosar penal. Aţi ocupat terenul ilegal. 

Ion: Eu sunt băştinaş, de aici. Documentele sunt la judecată. Filmaţi documentele acestea. Aici e răspunsul de la Ministrul de Interne, unde am solicitat să-mi dea un certificat că la străbuneii mei le-au fost luate pământurile. Şi când a fost decretul din 1946, atunci au fost luate pământurile lor de stat. Şi eu vreau să-mi fac o casă pentru mine. Dvs. din ce partid faceţi parte?

V.C.: Nu fac parte din niciun partid.

Ion: Dvs. sunteţi pentru Europa sau pentru Rusia?

V.C.: Nu are treabă aici Europa cu ocupările ilegale. Hârtiile tale nu demonstrează nimic.

Ion: Eu le pregăesc şi am să merg în judecată.

V.C.: Tu încă nu ştii care va fi hotărârea de judecată, dar te-ai apucat de defrişat şi de construit casă. 

Ion: Dvs. sunteţi dintr-un partid, de la SIS aţi venit?

V.C.: Nu sunt eu de la niciun partid. Sunt de la Primăria Chişinău, Direcţia funciară. Tu ai încălcat tot ce se poate de încălcat. 

Ion: Eu v-am arătat documentele.

V.C: Document este Decizia Consiliului Municipal Chişinău prin care îţi este atribuit teren pentru construcţii. 

Ion: Asta nu este o crimă ce am făcut eu…

V.C.: Ba este. E fapt de dosar penal.

449-case-valea-famecelor3Nici amenzile nu-i sperie

Discuţiile nu s-au încheiat cu vreun rezultat. Ion, aşa s-a prezentat tânărul, şi-a oferit datele de contact reprezentantului de la Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi, care urmează să revină la subiect. Cel mai probabil, acesta va fi amendat. Ne-a spus însă că abia aşteaptă, pentru că amenda nu va constitui pentru el o piedică în calea constucţiei. „Spaţiile verzi nu pot să-mi facă mie nimic. Nu ştiu ce şi cum au făcut ceilalţi vecini, care au construit”, ne-a spus acesta.

Nimeni nu ştie, cert este însă că în ultimii ani, Curtea Supremă de Justiţie s-a pronunţat pe marginea mai multor cazuri care vizează legalizarea caselor şi pământului afarent lor. La scurt timp după ce autorităţile locale au încercat să stopeze lucrările de construcţie din Parcul Valea Farmecelor, mai multe persoane au mers în instanţa de judecată pentru a-şi câştiga dreptul de proprietate, ulterior să înregistreze imobilele la „CADASTRU”. Astfel, aceştia au înregistart terenurile şi casele de locuit în baza unor hotărâri din prima instanţă, fără ca deciziile de judecată să fie atacate într-o instanţă superioară.

„Gaişnicul”, şoferul ministrului şi puşcăriaşii

„Eu am acte pe casă, am tot, dar au venit recent aici nişte oameni, ilegal au tăiat copaci, fac garduri. Aici e parc, dar ei nu înţeleg. Uite aici are casă Jora Adam, poliţist. Nu-i lege, nimic, acum, unde să mă jelui? Mai încolo este „gaişnicul” (agent al Poliţiei de Patrulare – n.r.) Anton, nu-i ştiu familia, aici e un şofer de-al unui ministru, alături un puşcăriaş. Ei taie copaci şi vor să facă drumul. Unde au ei dreptul să taie copaci şi să facă drum? Cui să mă jelui?”, se întreabă Ana, o femeie din zonă, nemulţumită că nu poate lupta cu cei care distrug parcul.

„Ei strâng acum 50 de mii de lei ca să-şi tragă lumină. Mai înainte, când eu mi-am tras lumina, era nevoie de acte pe casă, nu ca acum. Ei vor să tragă lumina ilegal. Am chemat poliţistul de sector şi nu a venit. Când l-a chemat poliţistul, a venit. I-a dat la mână şi a venit… Mai demult, de la Primărie au venit câţiva şi au răsturnat vreo două case, dar acum tot se construieşte. Aici e parc, lumea ar trebui să se odihnească. Cine poate îngrădi, dacă aici este parc? Au sărit la mine la bătaie după ce le-am spus că aici este parc şi nu ar trebui să taie copacii. Unde să te jelui, că în Parlament ei se bat între ei?”, ne-a povestit indignată femeia, care locuieşte în vecinătate de peste 50 de ani, însă nu în zona de parc.

Şi-a construit casa în parc când era şef de poliţie

Aceasta a făcut referire la Gheorghe Adam, până nu demult şeful sectorului de poliţie nr. 6 din Chişinău, care are în gestiune şi parcul din Valea Farmecelor. Casa acestuia din parc, cu două niveluri, este una dintre puţinele din zonă care, spun vecinii, ar avea actele în regulă. La numărul de telefon indicat pe site-ul Preturii Botanica ca fiind al lui Adam nu l-am găsit. Ni s-a spus că, din martie 2013, acesta nu mai activează în Poliţie.

De precizat că numele lui Gheorghe Adam figurează într-un dosar în care acesta a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne. Mai exact, Adam a acţionat instituţia la care activa în judecată pentru că, în 2008, a fost sancţionat cu retrogradare în gradul special cu o treaptă – de la locotenent-colonel la maior, şi asta pentru lipsa controlului asupra subalternilor, care a favorizat comiterea de către subalterni a unor fapte grave, fiind considerabil prejudiciate interesele publice şi fiind discreditat în faţa societăţii prestigiul organelor Afacerilor Interne. Anterior, pe 23 iunie, în presă apăreau imagini video cu câţiva colaboratori ai sectorului de poliţie condus de Adam care, în incinta sectorului de poliţie nr.6, la 25 ianuarie 2008, i-au lezat cinstea şi demnitatea, prin comportamentul lor batjocoritor, lui Mihai Corobciuc, un cioban din s. Rezeni, Ialoveni, caz despre care ZdG relata în acea perioadă. Până la urmă, însă, Adam şi-a recâştigat gradul prin judecată.

449-case-valea-famecelor2„Ceva-ceva se întreprinde”

Gheorghe Adam nu este singurul care şi-a tras casă în parc. Potrivit autorităţilor, în Valea Farmecelor ar deţine case de lux mai mulţi oameni de afaceri, poliţişti, judecători şi procurori, care, însă, şi le-au înscris pe numele unor persoane străine, pentru a evita ulterioarele probleme cu justiţia.

„Consider că un pic s-au stopat. Dacă nu erau tentativele noastre, de comun acord cu cei de la Direcţia Funciară, şi dacă nu erau sesizările scrise, construcţiile erau de zece ori mai mari. Acum e evident că cei care au acaparat terenurile abuziv încearcă să le legalizeze. Noi continuăm acţiunile. Ceva-ceva se întreprinde, la nivelul nostru”, afirmă Galina Leahu, şef-adjunct al Asociaţiei de Gospodărire a Spaţiilor Verzi. „Eu nu pot spune că cineva acolo e implicat. Atunci când ştii că nu vei fi pedepsit până la capăt şi ai pe cineva care poate să te protejeze, evident că mergi mai departe. Intuim că dacă oamenii aleg mai departe să se comporte aşa, să construiască, au protecţie”, spune Leahu.

„Chiar astăzi am primit un răspuns de la Inspecţia de Stat în Construcţii la ultima noastră sesizare. Am trimis materiale spre poliţie. Este vorba despre o persoană care a făcut o construcţie ilegală. S-a pornit un dosar penal. A fost emisă o ordonanţă de începere a urmăririi penale pe art. 193, acaparare de bunuri imobile. Am organizat multe ieşiri la faţa locului, cu poliţia, cu procuratura. Am sesizat toate instanţele care există în R. Moldova, inclusiv centrul Anticorupţie. Până la umă, în mare parte, au fost identificate persoanele. Sunt construcţii neatorizate. Au fost procese-verbale şi remise la jud. Râşcani. Am făcut o inventariere în anul 2008-2009, aproximativ 100 de case construite neautorizat. Nu cunosc cine sunt persoanele acolo, indiferent că e poliţist sau judecător, noi am făcut toate demersurile”, afirmă şi Igor Vrabie, şeful Secţiei arhitectură, construcţii şi renovare din sect. Botanica.