[FOTO, DOC] Casa de milioane înscrisă pe numele unui student de la Drept şi „păcatele” episcopului Marchel

487-episcop-marchel-1Preasfinţitul (PS) Marchel, Episcopul de Bălţi şi Făleşti, pe numele său de mirean Nicolae Mihăescu, locuieşte într-o casă de milioane, la Bălţi. Imobilul de lux, cu două niveluri, a fost trecut, în această vară, pe numele unui tânăr de doar 20 de ani, în urma semnării unui contract de întreţinere pe viaţă. Şi băiatul, student la drept, dar şi mama acestuia, au refuzat să ne spună care este relaţia dintre tânăr şi episcopul Marchel, cunoscut pentru implicarea sa în mai multe scandaluri cu iz politic, fapte pentru care este urmărit penal de către procurori.

Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) este formată din cinci eparhii, conduse de către cinci episcopi: Eparhia de Cahul şi Comrat, condusă de PS Anatol, Eparhia de Tiraspol şi Dubăsari, condusă de ÎPS Sava, Eparhia de Ungheni şi Nisporeni, condusă de PS Petru, Eparhia de Edineţ şi Briceni, condusă de PS Nicodim, şi Eparhia de Bălţi şi Făleşti, aflată pe mâinile episcopului Marchel.

487-episcop-marchel-cu-renatoMarchel îl laudă pe Usatîi

Acesta din urmă este şi cel mai vizibil publicului dintre cei cinci, fiind implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri politice, slujitorul Domnului fiind un adept declarat al PCRM, iar mai nou, un apropiat al controversatului Renato Usatîi, despre care presa a scris că ar avea legături cu mafia rusească. Recent, Usatîi a fost la Bălţi şi a dăruit două icoane unor biserici aflate în subordinea Eparhiei de Bălţi şi Făleşti. Marchel şi Usatîi s-au fotografiat alături de icoane, iar episcopul a ţinut să-i mulţumească acestuia, printr-un mesaj cu un pronunţat caracter politic: „Vreau să vă mai spun că atunci când cineva sodomizează ţara, când cineva islamizează ţara, mă refer la guvernanţii noştri de astăzi, cineva se gândeşte şi la moralitate, la suflet şi la credinţa noastră, fapt ce merită toată recunoştinţa şi lauda noastră”, declara Marchel, care i-a mulţumit lui Usatîi, în ajunul campaniei electorale, şi prin intermediul unei scrisori oficiale postate pe site-ul Eparhiei.

Episcopul Marchel a fost botezat la naştere cu numele de Nicolae Mihăescu. El s-a născut în s. Pârliţa, Făleşti, la 10 km de Bălţi, într-o familie cu 8 copii. În urmă cu ceva timp, din cauza ieşirilor sale politice, acesta a intrat într-un conflict cu ÎPS Vladimir, iar ulterior s-a vehiculat că Marchel, cu trecere la Moscova, ar aspira chiar la fotoliul actualului mitropolit.

487-episcop-marchel-casaCasa de lux a episcopului

PS Marchel, acum în vârstă de 55 de ani, duce o viaţă îndestulată material, trăind într-un imobil de milioane, cu două niveluri, aflat la marginea or. Bălţi. Casa acestuia se află pe str. Decebal, într-o zonă unde sunt ridicate mai multe castele, care aparţin, în mare parte, unor oameni de afaceri. Casa, vopsită în galben, este somptuoasă şi se aseamănă la aspect cu o biserică fără cupole. La etajul doi, pe fereastră, poate fi observată o cruce din lemn, iar în curte, printre altele, o mică statuie a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Gardul este din fier forjat, la fel ca şi poarta, pe care sunt inscripţionate iniţialele „M M”, cel mai probabil de la numele acestuia, Marchel Mihăescu. Curtea este plantată cu iarbă verde, iar la poartă a fost săpată o fântână.

Vecinii cunosc că în acest imobil de lux locuieşte PS Marchel. „Dimineaţa, pe la 6-7, a plecat, cu maşina sa, în hainele de lucru”, ne spune o doamnă. „Nu prea vorbim. Ne salutăm, cam atât. Nu ştiu cu cine mai trăieşte în această casă”, continuă femeia. Un tânăr, care muncea la gardul unui imobil din zonă, ne-a arătat şi el casa PS, precizând că îl vede pe acesta, la volanul unor maşini scumpe, practic în fiecare zi.

487-episcop-marchel-cu-roman1„Nu suntem rude. Suntem… cunoscuţi”

Conform informaţiilor de la Întreprinderea de Stat „Cadastru”, episcopul Marchel a primit terenul de 700 m.p. pentru construcţia casei în anul 2001. Conform aceloraşi informaţii, deja în decembrie 2004, episcopul Marchel, tot el Nicolai Mihăescu, şi-a ridicat acolo casa, care are nu mai puţin de 316 m.p., dar şi o construcţie accesorie. Acestea au figurat pe numele clericului până în această vară, când, în urma unui contract de înstrăinare din 4 iulie 2014, cu condiţia întreţinerii pe viaţă, imobilul a fost trecut pe numele unui tânăr, Roman Tîşchevici, în vârstă de 20 de ani. Întrebaţi de ZdG, vecinii nu au putut să ne spună cine este băiatul, sau care este relaţia dintre acesta şi episcopul Marchel.

Pe site-ul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi l-am găsit pe Roman ca fiind înmatriculat la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale. Am mers acolo pentru a discuta cu el. Roman este acum în anul doi, însă nu a dorit să ne ofere prea multe detalii despre relaţia sa cu episcopul Marchel, devenind vizibil emoţionat după ce am abordat subiectul. „Şi care e problema? Nu suntem rude. Suntem… cunoscuţi, pur şi simplu. Atât”, ne-a zis tânărul, care nu a dorit să discute mai mult la acest subiect.

487-episcop-marchel-cu-roman„Ne-am certat foarte tare şi…”

Pe un site de socializare, tânărul Roman, care a împlinit vârsta de 20 de ani în iulie, curent, la două săptămâni după ce casa episcopului Marchel era trecută pe numele său, postează mai multe imagini. În unele dintre ele acesta este la mare, împreună cu prietenii, sau la volanul unor maşini. Ultima sa achiziţie este un BMW 316, înscris în baza de date a Întreprinderii de Stat „Registru” chiar pe numele său.

Am încercat să găsim familia lui Roman, pentru a afla despre legătura acestuia cu PS Marchel. Acesta este originar din Şoldăneşti, localitate în care, în baza de date a Moldtelecom, este înregistrată o singură persoană cu numele de familie Tîşchevici, Tatiana. Contactând-o telefonic, aceasta a recunoscut că este mama lui Roman. Ea ne-a spus că tatăl acestuia (Iurie, în acte), este plecat în Ucraina de mai bine de 15 ani, după ce s-au despărţit. Ea a zis că nu cunoaşte nimic despre faptul că imobilul de lux al episcopului Marchel ar fi înscris acum pe numele fiului ei. „Dar ce s-a întâmplat? Nu ştiu, nu ştiu şi nici nu vreau să ştiu. Eu locuiesc în Şoldăneşti, el trăieşte, nu se ştie unde, scuzaţi-mă. Nu am legătură cu el. Ne-am certat foarte tare şi… Gata, mă scuzaţi, la revedere”, ne-a zis femeia, după care a închis, fără a mai răspunde ulterior la apeluri şi la întrebarea dacă îl cunoaşte sau nu pe episcopul Marchel.

Vocabularul episcopului: „Eşti viclean… Ticălosule”

După ce am fost la Universitatea „Alecu Russo”, ne-am deplasat la Eparhia de Bălţi şi Făleşti, în încercarea de a discuta şi cu episcopul despre averi şi afaceri. La faţa locului ni s-a spus însă că acesta nu a fost în acea zi (marţi, 16 septembrie 2014) la serviciu şi că, de obicei, acesta conduce, atunci când vine la Eparhie, o maşină de model Skoda, pe care şi-a procurat-o recent. Oamenii ne-au spus că, în lipsa episcopului, am putea discuta cu sora acestuia, Maria (Sochircă), care vinde lumânări, icoane, dar şi alte obiecte bisericeşti într-un magazin deschis chiar în interiorul Eparhiei. Femeia ne-a spus că episcopul nu a fost şi nici nu va fi în acea zi. Totodată, ea susţine că nu cunoaşte de ce episcopul şi-a trecut casa în care locuieşte pe numele unui tânăr, dar nici ce relaţie există între fratele său şi acest băiat.

A doua zi, miercuri, 17 septembrie, l-am contactat telefonic pe PS Marchel pentru a lua opinia sa despre averile pe care le deţine şi despre tranzacţiile imobiliare din vara curentă. PS Marchel a răspuns la telefon. După ce ne-am prezentat, a vorbit pe un ton ridicat şi vădit iritat. „Cum te numeşti?… Ai fost la Bălţi şi ai dat pe alături şi acum mă suni? Ce ai căutat ieri la casa mea şi la eparhie, fără ştirea mea? De ce nu m-ai contactat să-mi spui că vii şi eu te întâlneam. Eşti viclean. Mai viclean om în viaţa mea nu am văzut. Ce ai căutat la sora mea? Ce treabă are ea cu casa mea? Ticălosule…”, ne-a zis episcopul. „Eu, la telefon, nu vreau să vorbesc, că voi le întoarceţi…. Vino la Bălţi, pentru că chiar vreau să te văd la faţă…”, ne-a mai zis PS Marchel. Apoi, ne-a spus că cele două minute pe care le-am solicitat iniţial au expirat şi că nu mai doreşte să discute cu noi. Peste un minut, l-am reapelat, dorind să-i solicităm opinia sa în scris, sau prin e-mail, pentru a-i garanta că nu vom modifica ceea ce ne va declara. Episcopul, însă, nu a dorit să discute. „Pe lângă faptul că eşti naglîi (obraznic, rus, n.r.), mai eşti şi needucat. Când vii la Bălţi? Eu asta vreau să aud doar de la tine”, ne-a zis acesta, menţionând că ne aşteaptă la Eparhie miercuri, 17 septembrie, între orele 16 şi 16.15.

487-episcop-marchel111„Eşti anchetatoare sau jurnalistă?”

Ulterior, după discuţii în redacţie, ţinând cont de tonul discursului PS Marchel, de faptul că ZdG a fost în ajun la Bălţi, dar nu l-a găsit la Eparhie pe PS Marchel, am hotărât să-l telefonăm încă o dată pe episcop pentru a-l anunţa că nu vom putea ajunge la întâlnire, dar că vrem să obţinem un răspuns telefonic sau în scris. „Nu am ce vorbi la telefon. De ce nu m-aţi sunat ieri? La sora mea i-aţi ridicat tensiunea. De ce v-aţi dus să rezolvaţi întrebările casei mele cu sora mea? Când a auzit de ZdG, s-a gândit: ce mai vor oare şi ăştia​?. Atâta ticăloşenie… De ce nu m-aţi telefonat ieri, când aţi fost la Bălţi? Nu vreau să vorbesc cu voi prin telefon, vreau să-l văd pe băiatul acela care a vrut să-i provoace o nenorocire la sora mea. Vreau să mă uit în ochii lui. Ce o căutat el s-o întrebe? Dacă nu aveţi atâta înţelepciune ca să înţelegeţi că de casa mea puteţi vorbi doar cu mine sau cui eu i-am înmânat-o, cadonat-o, vândut-o…. Ce te interesează pe d-ta cine este acest băiat (Roman, n.r.)? Eşti anchetatoare sau jurnalistă?”, ne-a întrebat PS Marchel, apo a continuat.

„Sunteţi doi-trei oameni în cruce care trăiţi pentru senzaţii mincinoase. Aveţi şi voi trei cititori în patru rânduri. Lăsaţi-mă, vă rog. La telefon nu discut. Veniţi azi? Veniţi mâine, atunci. Voi sunteţi dependenţi nu ştiu de cine. Sunaţi, luaţi-vă încuviinţare şi veniţi. Nu ştiu cui slujiţi voi, numai nu Moldovei. Voi ştiţi. Dar de ce te interesează pe d-ta de unde am eu bani pentru casă şi cine este Roman pentru mine? Ce, eşti anchetatoare? La care întrebări am să găsesc de cuviinţă am să vă răspund. De ce d-stră trebuie să vă răspund? Nu-ţi pare că îţi bagi nasul unde nu îţi fierbe oala? Nu vă răspund. Eu nu dumitale trebuie să răspund ce şi cui îi sunt dator… Sigur, te-ai spălat repede pe mâini ca Pilat cum l-a răstignit pe Hristos. Chiar că e mare ticăloşenie. Nici nu vreau să vorbesc cu voi…”, ne-a zis acesta. Discuţia a fost înregistrată. Redacţia rămâne deschisă pentru punctul de vedere al PS Marchel la subiectul abordat de ZdG.

Discursurile politice ale lui Marchel

În ultimii ani, episcopul Marchel a fost un participant activ la protestele PCRM-ului. În noiembrie 2013, acesta îi îndemna pe toţi „cei care se gândesc la ziua de mâine şi la viitorul copiilor ” să participe la o acţiune de protest a PCRM-ului pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de tot ce se întâmplă în ţară, protest care urma să fie organizat pe 23 noiembrie, în Chişinău. „Îndemn creştinii să îşi exprime nemulţumirea faţă de situaţia actuală din ţară nu doar prin rugăciune, ci şi prin acţiuni concrete. Îi îndemn să nu fie indiferenţi şi să participe la acţiunile de salvare a valorilor noastre morale, creştineşti şi să ia parte la marş. În acest context, eu mă văd acolo, în Chişinău, pentru a apăra tot ceea ce se mai poate apăra”, declara episcopul de Bălţi şi Făleşti.

Ulterior, în vara anului trecut, Marchel spunea că „vom face apel să nu voteze creştinii pentru aceste trei partide satanice (din Coaliţia de guvernare, n.r.), pentru că acestea nu îndeplinesc doleanţele cetăţenilor” (citat pentru agenţia Omega). Nemulţumirile PS vin după ce actuala Coaliţie a votat legea cu privire la asigurarea egalităţii, sau legea antidiscriminare, aşa cum este cunoscută.

Episcopul cu dosar penal

Activitatea politică a PS Marchel este vizibilă şi astăzi, susţine Vlad Ghiţu, consilier municipal în Bălţi din partea PLDM. „Apropierea părintelui de PCRM este istorică. Înainte de alegerile din 2009, el îndemna oamenii, deschis, să voteze PCRM-ul. A fost tot timpul un părtaş deschis al PCRM-ului şi al puterii locale din Bălţi, care este una constant roşie”, spune consilierul. „Recent, a fost rectificat bugetul municipal, iar o linie de buget se referea la alocarea a 100 de mii de lei pentru biserica „Constantin şi Elena”, acolo unde slujeşte părintele Marchel, pentru reparaţii. Am întrebat ce e cu banii ăştia, din moment ce biserica e separată de stat, mai ales că oraşul Bălţi are multe alte probleme, legate de oameni nevoiaşi, copii ai străzii. Dar, fără răspuns. Cred că aceşti bani sunt un tribut adus de către puterea comunistă pentru susţinerea guvernării locale de către Marchel”, crede Ghiţu.

Numele lui Nicolae Mihăescu figurează şi în cadrul unui dosar penal deschis de către organele de drept după ce acesta a participat, pe 5 iunie 2014, la Bălţi, la o întrunire „de taină” cu mai mulţi ”statalişti”, inclusiv başcanul găgăuz, Mihail Formuzal, şi liderul Partidului Patrioţii Moldovei, Mihail Garbuz. În cadrul acelei întruniri s-ar fi discutat un plan de destabilizăre a situaţiei din R. Moldova cu scopul de a schimba vectorul extern. Viorel Morari, procurorul-şef al Secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Serviciului Vamal şi Ministerului Afacerilor Interne din cadrul Procuraturii Generale (PG), ne-a spus că la acel dosar, care a fost deschis pe fapt şi în care episcopul Marchel nu are încă un statut, „se lucrează”, fără a ne oferi şi alte detalii.

Trecutul pro-rus al PS Marchel

Mai multe surse publice arată că această faţă bisericească şi-a manifestat timp de decenii simpatiile faţă de liderii politici ai Rusiei, dar şi faţă de liderii separatişti de la Tiraspol. În anul 1992, arhimandritul Marchel Mihăescu i se adresa public lui Igor Smirnov cu formula de „Excelenţa Sa, Preşedintele Republicii Moldoveneşti Nistrene”, în telegramele şi scrisorile lui către liderul transnistrean din timpul războiului din 1992, publicate în revista „Râbniţki Metallurg”.

În şedinţa Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 12 iulie 2006, desfăşurată în incinta Mănăstirii „Cuvioasa Parascheva” (Mănăstirea Hâncu), arhiereii moldoveni au luat decizia de a înfiinţa Episcopia de Bălţi şi Făleşti. Singurul episcop care s-a opus a fost PS Dorimedont Cecan de Edineţ şi Briceni, care a încercat să atragă atenţia mitropolitului asupra unor fapte necreştineşti ale protopopului de Bălţi, dar episcopul de Ungheni şi Nisporeni, Petru Musteaţă, a intervenit şi a afirmat că „el s-a pocăit şi nu va mai repeta greşelile”. PS Dorimedont Cecan, care a decedat în decembrie 2006 în urma unui cumplit accident rutier, a fost singurul ierarh care a votat împotriva alegerii arhimandritului Petru Musteaţă ca episcop de Nisporeni în 2005 şi a arhimandritului Marchel Mihăescu ca episcop de Bălţi şi Făleşti în 2006. ZdG a contactat Eparhia de Ungheni şi Nisporeni pentru a afla la ce s-a referit PS Petru atunci când a vorbit, în 2006, despre „pocăinţa” PS Marchel. Reprezentanţii Eparhiei ne-au luat datele de contact şi, după ce au aflat întrebarea, au promis că vor reveni cu un apel telefonic, lucru care, până la această oră încă nu s-a întâmplat.

În timpul documentării acestui articol, ZdG a discutat cu mai multe persoane care au activat sau l-au cunoscut, în diferite perioade, pe episcopul Marchel. Unele dintre mărturii nu îl avantajează pe episcop. Aceste mărturii nu le-am făcut însă publice, deoarece nu deţinem probe concludente care să confirme veridicitatea lor.

Echipa ZDG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

23 comentarii

 1. Anton

  Acest Markel deja prin 1989 se arăta un vajnic luptător contra a tot ce este național. Țin minte cum a venit odată la Uniunea scriitorilor tunând contra intelectualității moldovenești care vroia să scape Moldova de mitropolitul Serapion. Atunci se vorbea că apărarea lui Serapion de către marchel are și niște chichițe sentimentale, ambii fiind, se zicea, homosexuali (poate acesta era păcatul de care se pomenește că „s-a pocăit” preasfințitul). Dacă e adevărat zvonul de atunci cu privire la înclinațiile homosexuale ale lui Markel, apoi e clar care este relația cu tânărul student „emoționat”.

 2. Cititor

  Stimati reporteri ai ZdG, faceti investigatie si cu ceilalti episcopi, Anatolie, se pling candidatii spre hirotonie in treapta de diacon, preot, ca le cere sume enorme pentru a-i repartiza la parohii, cu cit suma mai mare, cu atit o parhie cu mai multi enoriasi si venit. Nu e exclus ca mitropolitul la fel face acest lucru. Faceti investigatii cu Rosca de la Ciuflea, Cheibas, ca au magzine de aur, business-uri inscrise pe numele sotiilor etc.

 3. Getta

  Nu vreau sa fac presupuneri, dar se vede de la o posta ca Roman ii seamana leit lui Marchel. Numai ca n/are barba

 4. DAA

  Getta, aveti dreptate. Seamana foarte bine. Problema e ca el e nascut in 1994 si episcopul nu are dreptul ca aiba copii, fiind de prin anii 80 calugar…

 5. Natalia

  Cunosc pe preutul Marcel,care slujeste la sociteni,urmaritil cu ce se ocupa in afara slujbei.pestele de la cap se strica.rusine.

 6. Galina

  Vai seamana leit unul cu altul.Ar fi bine de facut fara acordul lor un test ADN.Pacatele lui Marchel preacurvia

 7. Iraida

  DAA… nu are dreptul…. 🙂 dar cine-i verifică minuțios activitatea.. vedeți ca este numit… cu toate cuvintele urâte… i-a ținut cineva lumânarea? 🙂 …. Mizerie totalăăăăăăăă!

 8. Valeriu

  Multstimate redactor! Nu ați publicat informația neprobată despre PS Marchel. Dar puteți oare, Vă rog, să mi-o comunicați în mod privat spre exemplu prin poșta electronică? Vă mulțumesc.

 9. iolana

  Noi însă știm mancurtul cui slujește – Rusiei, numai nu Moldovei. Iată de unde și banii pentru 2 etaje și BMW.

 10. gerrard

  ia uite cite detali depsre filat ca o furat 330 milioane de lei so scrin in 2 rinduri unimedia nu e presa libera e mai corupta de cit politiceni deci daca sa fim realisti si cu picioarele pe pamint e o comanda politica acest articol sa va fie rusine protv , unimedia in moldova numai jurnal tv presa libera

 11. Rima

  s-apoi se revolta popii de ce pleaca lumea prin “sobranii” si secte – pai din cauza lor! prin bisericile noastre numai se stie bine a se stringe bani la tot pasul,taxe,taxe,taxe! oamenii simpli saracesc,da popii isi schimba masinile aproape in tot anul si toti traiesc in casteluri si se lafaiesc in bunatati…vai de capul poporului imbuibat de opiul religiei inventate de preoti,care totul au razgandit numai ca sa tina in haturi si in frica oamenii

 12. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  ASASINATE SIS-TEMATICE KGB: Dorimedont Cecan – un mare patriot al Moldovei, (n. 4 martie 1961, satul Petrunea, raionul Glodeni — d. 31 decembrie 2006, Viena, Austria) a fost un cleric ortodox din Republica Moldova, care a îndeplinit rangul de episcop de Edineț și Briceni în perioada 1998-2006, murind ca urmare a unui grav accident rutier. —————————————————————————- La 5 decembrie, 2006, în jurul orei 18.00 pe traseul Donduşeni – Otaci (Republica Moldova) a avut loc un grav accident rutier în urma căruia a avut de suferit Prea Sfinţitul Dorimedont, Episcop de Edineţ şi Briceni (Biserica Ortodoxă din Moldova aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Ruse). PS Dorimedont este o mare personalitate a Bisericii din Moldova şi singurul ierarh care face ceva bun în Moldova. Toţi ceilalţi sunt compromişi prin diferite fapte arhicunoscute. Tocmai de aceea, Episcopul Dorimedont nu a convenit şi nici acum nu convine atât Mitropolitului Vladimir şi celorlalţi ierarhi, cât şi conducerii comuniste a ţării. PS Dorimedont de mai multe ori a fost „avertizat”, iar alteori obligat să tacă. În aprilie 2006, Mitropolitul Vladimir a încercat să-l exileze la modul cel mai direct, dar nici acest lucru nu a reuşit. Revenim la accident. Accidentul s-a produs în nişte condiţii foarte suspecte. PS Dorimedont, neavând la moment maşină personală, a împrumutat de la un preot pe care-l cunoştea (Pr. Serghei Cireş, parohia Sf. Parascheva – Chişinău) maşina acestuia – Renault Megane (produsă în 2006). Traseul pe care se circula, ca şi majoritatea drumurilor din Moldova, era foarte prost. La acestea se adaugă ceaţa foarte densă care se aşezase la acel moment. Maşina, la viteza de 70 km/oră a sărit de pe drum şi s-a întors de 2 ori în lungimea ei şi oprindu-se cu roţile în sus. Surprinzător, dar nici unul din cele 4 aerbag-uri nu s-a deschis!!! Şoferul – arhidiaconul Ioanichie, care avea pusă centura nu a păţit absolut nimic. În spate stătea PS Dorimedont în dreapta şi fratele acestuia, protodiaconul Onufrie în stânga. Protodiaconul Onufrie a suferit o gravă, dar „reparabilă” fractură la mâna dreaptă. Episcopul a avut de suferit cel mai mult. Era absolut conştient, dar se plângea de o durere la spate şi nu putea mişca mâinile şi picioarele. Părintele Ioahichie a ieşit rapid şi a anunţat Poliţia şi Salvarea. Aceştia au sosit foarte repede şi toţi au mers la Spitalul din Donduşeni. De acolo la Bălţi, apoi la Chişinău. În cel mai scurt timp au fost anunţaţi ministrul Sănătăţii, dl Ababii şi prim-ministrul Tarlev. Toţi au dat dispoziţii ca la momentul ajungerii la Chişinău, cei mai buni specialişti din Moldova să se ocupe de sănătatea Episcopului. A fost recomandat la Spitalul Institutului de Neurologie de pe strada Corelenco, unde şef este dl Rusu, cuscrul dlui Vladimir Voronin şi „cumătrul” Mitropolitului Vladimir. Acesta a fost internat la ora 4.10 – 6 decembrie, dar până după ora 9.00 nimeni nu s-a ocupat de el. Pacientul era absolut conştient. Abia la ora 10.00 i s-a făcut Rezonanţa Magnetico-Nucleară şi alte investigaţii care au durat până către orele 14.00. Medicii au anunţat că „situaţia este critică: este distrusă vertebra a 5 cervicală şi e rupt nervul şi măduva spinării. Ei nu pot promite nimic, dar încearcă totul!” De fapt nimeni din rudele Episcopului nu a consultat personal datele investigaţiilor, ci cu toată încrederea au semnat pentru operaţia care se anunţa lungă şi anevoioasă. Ea a durat de fapt în jur de 3 ore, ceea ce e foarte puţin pentru un asemenea caz. După operaţie medicul care a operat, dl Iftodi, a declarat că ei au implantat atât vertebra C5, cât şi măduvă şi nerv. Nu se punea problema dacă Episcopul de va mişca, ci doar dacă el va mai trăi. PS Sa a dormit până a doua zi dimineaţa (când Episcopul împlinea şi 20 de ani călugărie), când s-a trezit şi a vorbit cu mai mulţi oameni apropiaţi, iar la prânz a şi mâncat puţin. Printre iararhii care l-au vizitat a fost PS Petru de Ungheni şi Nisporeni – dimineaţa şi PS Anatolie de Cahul şi Comrat – seara pe la orele 17.00. Mitropolitul nu a binevoit, ci doar a sunat de câteva ori de pe un număr ascuns, ca nimeni nu nu-l găsească. După vizita PS Anatolie, pacientul a început să respire foarte greu. I s-a introdus tubul respiratoriu şi a fost sedat foarte puternic. Medicul de gardă, dl Anghel a declarat de mai multe ori că nu se ştie dacă va trăi până dimineaţa şi că rudele să se pregătească de înmormântare. Toate astea erau spuse pe un ton aproape batjocoritor. Medicul s-a şi culcat sănătos lăsând totul pe seama asistentelor. Rudelor le era interzis să stea în salon. Medicii probabil au scăpat din vederea faptul că pacientul este un episcop vrednic şi că pentru el se roagă clerici, mireni şi chiar copiii din toată lumea. Toţi sunau îngrijoraţi şi anunţau intenţia de a ajuta cu ce trebuie. Spre surprinderea tuturor, Episcopul nu a murit. Aproape de orele 6.00 PS a deschis ochii şi a scos limba afară la indicaţia medicului, pentru a verifica dacă este conştient. Era, dar nu pe deplin. I s-a făcut Sfântul Maslu, deşi medicii au acceptat cu greu asta. Mai mulţi oameni de bună credinţă au luat legătura cu medicii de la cea mai bună clinică în domeniu, cea din Viena, unde a fost operat şi dl Traian Băsescu. Medicii s-au arătat dispuşi să ajute. Şeful clinicii, dl Rusu, încerca cu disperare cu multe ţipete să convingă rudele că nu este nevoie să meargă la Viena şi că deplasarea poate grăbi moartea. Rudele au preferat riscul promiţător. Cu greu s-au întocmit actele necesare şi puţin după prânz, avionul cu Episcopul la bord a zburat spre Viena. Costul călătoriei dus-întors: 16.000 Euro. I-a plătit dl Victor Copiimulţi, un alt duşman al dlui Voronin (de fapt, al fiului său Oleg). Nici Mitropolia, nici Statul nu a dat nici un leu. În seara zilei de 7 spre 8 decembrie, situația sănătății episcopului s-a agravat considerabil, acesta fiind transportat de urgență la Clinica de Neurochirurgie „Lorenz Bohler Krankenhaus” din Viena (Austria) pe cheltuiala oamenilor de afaceri Victor Copiimulți și Anatol Stati, care au achitat cheltuielile pentru transportare (16 mii de euro) și pentru operația la Viena (50 mii de euro) . Ajuns la Viena, imediat a fost operat. Treaba a durat 10 ore. Constatările medicilor au fost uimitoare. Pacientul avuse-se o mare lovitură la cap de care nu a fost tratat în nici un fel. Coloana vertebrală fuse-se fracturată, dar nu şi nervul şi cu atât mai mult măduva spinării. Acestea au fost rupte chiar de medicii de la Chişinău, dar nu ştim din prostie sau la indicaţiile cuiva!? În loc de implant a fost pusă o vertebră de plastic care costă 2 euro! Acum nu se mai pune problema vieţii. Situaţia e stabilă, chiar dacă episcopul va mai sta câteva zile în Secţia de Reanimare. Medicii încearcă chiar reabilitarea mâinilor şi poate chiar şi a picioarelor. Deci asta este realitatea. Vă lăsăm să trageţi singuri concluziile. Vă asigur că toate informaţiile sunt 100% veridice, chiar dacă prefer ca această sursă să se numească „Anonymos” (şi cred că e clar de ce!). http www roportal ro ———————————————————————– PS Dorimedont era considerat un adversar al mitropolitului Vladimir Cantarean cu care intrase în mai multe conflicte cum ar fi cel legat de dorința mitropolitului de a ceda în anul 2001 Mănăstirea Nou Neamț din Chițcani către Episcopia de Tiraspol și Dubăsari. Episcopul, care fusese 8 ani stareț la acea mănăstire, s-ar fi opus categoric, reușind să obțină rămânerea ei în cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului. De asemenea, PS Dorimedont a fost singurul ierarh care a votat împotriva alegerii arhimandritului Petru Musteață ca episcop de Nisporeni în 2005 și a arhimandritului Marchel Mihăescu ca episcop de Bălți și Fălești în 2006. De altfel în 2009 episcopul Marchel de Bălți și Fălești a făcut campanie electorală pentru PCRM, la ordinul ÎPS Mitropolitului Vladimir al întregii Moldove, bun prieten cu Vladimir Voronin, iar în 2010 același MARKEL împreună cu întreaga mitropolie a Moldovei l-au susținut deschis la alegeri pe candidatul în parlamentul Moldovei, Vladimir Pasat.

 13. ion-ion

  Eu as fi ultima persoana care ar incerca sa aper biserica ca institutie duhovniceasca (nu pot sai spun spirituala, chiar ca nu merita).Eu tot timpul am sustinut ca intre biserica ca institurie si fostele institutii politice(comitete raionale, judetene,republicane ) ale PCUS nu exista nici o diferenta. Toata diferenta care ar fi,e ca unii furau, minteau si pacatuiau avand in spate portretul lui Lenin si ceilalti icoana Maicii Domnului.Pe mine ma mira insa atitudinea asa zisei prese de gargara, care se leaga de popi (desi nu pre au de ce fiindca la noi inconstitutie biserica este in afara politicii din simplu motiv ca RM e un stat laic). Si ma intreb da de ce domnilor ziaristi daca sunteti asa de mare luptatori pentru demnitatea si independenta acestui popor, nu va luati de marii mancurti si tradatori al acestui neam cum ar fi Snegur,Lucinskii, Gutu, Diakov si foarte foarte multi politicieni care se dau azi mari democrati, dar care au fost si au si ramas absolventi ai scholilor de partid si KGB din Moscova, Kiev,Odesaa si multi au solda platita de la Moscova pana si in ziua de azi. De ce nu luptati voi pentru o lege a lustratiei ca sa scapam odata si odata aceasta tara de aceste gunoe komsomolo-comuniste. Sau voi dati numai in cei slabi care nu se pot apara si nimic nu au a spune. Daca nu ne vom bate acu pentru libertatea noastra de acu inainte si pentru multi ani indiferent de epoca ce ce vor guverna RM v indiferent de prenume vor avea acelas nume Snegur,Lucinskii,Diakov,Voronin etc.

 14. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  ASASINATE:
  ———————
  68. –
  In cazul Părintelui-ieromonah Atanasie (Stan Petcu), cu aceeaşi apartenenţă bisericească, cu şcoală în România, cetăţean şi el al R. Moldova, originar de la Ciamaşir, Chilia, s-a mers mult mai departe.

  Acesta a fost găsit mort într-o dimineaţă de vară pe o bancă din parcul central din Ismail. Versiunea oficială, trecută în expertiza medico-legală: «strangulare», deşi nu avea nicio urmă pe gât, în schimb avea tâmpla năsădită.
  Nimeni, cu excepţia celor de la instituţiile speciale din Ucraina şi de la Ministerul de Externe al R. Moldova, nu au pus la îndoială faptul unui omor premeditat. ————————————————————-
  N.B.
  plus cei câţiva monahi tineri de la mănăstirile Căpriana, Ţipova, etc.
  omorâti de capii bisericii rusofile teroriste şi vasale Kremliniste pentru vederile lor pro-româneşti /suntem in căutarea numelor lor /.

 15. Anca

  Face oare sa- ți distrugi sănătatea in scolili din RM cu salariul de 2-3 mii lei / luna? Ehe, dapoi lui Marchel ii deajuns sa beleasca către cer ochii si sa ridile manile ca batranele blajine sa se ducă la slujba de duminica, sa se imbulzeasca , sa se impinga pt a pune cu manuta proprie un leuț ( rufos si spurcat, pt ca banii sunt ținut si prin chiloti, revin si din activitatea de pe la vicee,

 16. Anca

  … de pe la vicee…) pe pagina din Biblie, cartea care este Sfânta Sfântelor?
  Si toata pochimea tace, tace si Vladimir, si Marchel. Le convine .
  Stiu ei ca in alte biserici crestine NIMENI NU ATINGE MULTE LUCRURI BISERICESTI, DINTRE CARE SI BIBLIA, PT CA SUNT SFINTE SI SE PĂSTREAZĂ CU SFINTENIE?
  Huidea potae, nu spurcati bisericile!

 17. sofarica

  Bravo! ZdG !!!E timpul să scoateți aceste secrete la suprafăță! să se folosească de toate onorurile și privelegiile le place episcopilor, dar să respecte oamenii și acest pămînt nu! au dat jurămîntul de călugări să se las de averi și de cele lumești! pentru ce lor castele?
  e timpul să descoperiți și reversul medaliei PS Petru de Ungheni și Nisporeni sunt convinsă că va mirosi greu.
  Cum a luat catedrala din UNgheni, cum și-a impus autoritatea asupra Crucii Neamului din Nisporeni și încă multe mizerii…

 18. Irina

  E cel mai bine sa nu judecam pe nimeni,ce fac cu banii unde sunt tinuti etc.noi nu suntem mai marii judecatori,este D-zeu judecator,el va judeca,ca la sigur ca si noi avem niste greseli.Chiar vorbind si de trecere averii episcopului pe numele baiatului cela si ce daca,nu are dreptul?Nu ar trebui sa facem atita panica ca i-a dat averea ,cine-i e baiatu ce legaturi au etc.

 19. Liliana

  Da, cunosc si eu o doamna ,care prin anii 90 a fost amanta, pe atunci,arhimandritului Marchel.Corespondenta la televiziunea balteana,multi ani au tinut aceste relatii.Cunosc si numele ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *