Când gripa te salvează de puşcărie

Un dosar penal în care inculpatul este acuzat că a împuşcat intenţionat este amânat în această săptămână deja pentru a şasea oară. Victima a apărut în faţa instanţei la câteva zile după o intervenţie chirurgicală, inculpatul însă a trimis o cerere prin care solicita amânarea examinării dosarului pe motiv că “are gripă”. Este pentru a cincea oară în ultimele luni când magistraţii Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) acceptă o asemenea cerere din partea inculpatului. Anterior, şedinţa a mai fost amânată o dată, pentru că avocatul inculpatului nu a putut participa la proces.

ZdG a scris anterior despre povestea tragică a lui Grigore Harea, un tânăr de 23 de ani, rămas invalid pe viaţă după ce consăteanul său, Ion Luchian, l-a împuşcat  cu o armă de vânătoare, în clubul din sat. Acesta a declarat judecătorilor că ar fi dorit să împuşte într-un  câine, dar a nimerit în Grigore. Victima însă nu crede această ipoteză. “Dacă dorea să împuşte câinele, mă nimerea în picior, nu în piept”. În consecinţă, şi până în prezent, 40 de alice mai sunt ascunse în corpul băiatului şi acolo vor rămâne pe viaţă. Iniţial, instanţa de judecată din Teleneşti l-a condamnat pe Ion Luchian la 6 ani de închisoare, deoarece a considerat că ar fi periculos pentru societate. După 6 luni de detenţie, Luchian a fost eliberat condiţionat, pedeapsa fiind “5 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de probă de 3 ani”. Toate astea se întâmplau încă în luna decembrie 2010.

“Rog să se amâne şedinţa pe motiv că am gripă”

Marţi, 29 noiembrie 2011, Grigore Harea s-a prezentat la CSJ împreună cu Vitalie Postolache, avocatul său. Cei doi sperau că, după 5 amânări anterioare, şedinţa de judecată în sfârşit va avea loc. Nici de această dată însă acuzatul, Ion Luchian, nu s-a prezentat. Atunci când magistraţii “făceau apelul”, în locul lui Luchian s-a ridicat în picioare o verişoară de-a sa. Aceasta a prezentat instanţei o cerere venită din partea lui Luchian, care cerea amânarea examinării dosarului său. Cererea a fost citită de către preşedintele şedinţei de judecată cu voce tare: “Rog să se amâne şedinţa de judecată pe motiv că am gripă şi pentru că vreau să mă împac cu victima”, se spune în cererea făcută publică de către judecător.

Grigore Harea nu a fost însă de acord cu cerinţa inculpatului: “Onorată instanţă, chiar ieri nişte prieteni mi-au spus că Ion se laudă prin sat că a fost la vânătoare şi după asta s-a îmbătat. El nu este bolnav, vrea doar să tergiverseze examinarea cazului”, le-a spus Harea judecătorilor. “Nu este adevărat. Tu l-ai văzut? Are gripă şi febră 40”, i-a replicat verişoara lui Luchian. Şi Vitalie Postolache, avocatul lui Grigore, a cerut examinarea dosarului în lipsa inculpatului, pentru că acesta lipseşte de prea multe ori.

Avocatul inculpatului, surprins de clientul său

Judecătorii au solicitat şi părerea lui Vasile Pruteanu, avocatul inculpatului, vis-a-vis de situaţia creată. “Onorată instanţă, eu aud pentru prima dată că se cere amânarea. Nu ştiu ce să zic. Las la discreţia d-stră decizia de a examina sau nu dosarul”, a precizat apărătorul, care însă a fost mustrat de către judecător. “Nu se acceptă un asemenea răspuns. Trebuie să ne enunţaţi clar poziţia d-stră.” După câteva clipe în care a mediat, Vasile Pruteanu a precizat că “dacă clientul meu a cerut amânarea, eu am obligaţia să susţin cererea acestuia”.

Astfel, magistraţii au amânat examinarea dosarului penal pentru data de 20 decembrie, şedinţă în care Ion Luchian va trebui să prezinte certificatele medicale care să demonstreze boala de care suferă în ultimele luni.  “Dacă nu va veni nici data viitoare, cer să se considere poziţia inculpatului drept o eschivare de la răspundere”, a atenţionat Postolache, care spune că va cere şi în următoarea şedinţă de judecată examinarea dosarului chiar şi fără prezenţa inculpatului.

Pruteanu: “Probabil mă voi dezice de el”

“Eu am auzit că Ion Luchian special nu vine, pentru că ar strânge 5 mii de euro pentru a rezolva problema altfel”, ne-a spus Grigore Harea.

Vasile Pruteanu, avocatul lui Ion Luchian, cel care în faţa judecătorilor părea şi el nemulţumit de tergiversarea examinării dosarului clientului său, ne-a spus că “îmi este neplăcut faptul că, din pricina lui (Ion Luchian – n.r.), oamenii ăştia umblă pe drumuri. Dar aţi văzut că a venit verişoara lui şi a adus cererea. Data trecută ştiu că era bolnav, pentru că eu am prezentat certificatul. De aceea şi m-am simţit oarecum… Eu am vorbit cu el săptămâna trecută. A spus că vine, dar iată că nu a venit. M-am cam săturat. Deocamdată mai sunt avocatul lui, dar probabil data viitoare va fi alt avocat. Probabil mă voi dezice de el, pentru că mă fac eu de ruşine”, ne-a spus Vasile Pruteanu.

La numărul de telefon al familiei Luchian ni s-a spus că acesta nu este acasă. “Este la Chişinău. E cam bolnăvior, nu ştiu de ce”, ne-a spus tatăl lui Ion Luchian.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Gogâie

  a vrut sa impuste un caine in club plin cu oameni…
  de cand infractorii comanda sa aiba loc sedinta sau nu? inseamna ca a mai “strans” 5000 euri ca prima transa,acum spagarii de judecacatori asteapta a doua transa si nemernicul ista nu-i are inca.oare ii va avea pe 20 decembrie? de fapt miile de euri ar trebui sa le plateasca pensie de invaliditate victimei.
  o sa ajungem in europa la s.vara cu soile acestea penale si imbecile.
  imi pare ca infractorul puscas umbla sa-si faca certificat de imbecil.n-a reusit,cred ca ii trebuia 5000 si acolo si de unde atata banarit la o javra infecta.victimei nu-i ramane decat sa-i “intoarca” favoarea,adica sa-l cuiruiasca sec.

 2. misa

  da, o intrega curte suprema de justitie, platiti de contribuabili la mana unui fraer din satul Hiriseni?!, va inchipuiti cum procedeaza justitia cand e vorba de un fecior de “imparat’, din vre-o casa cu 4 etage din chisinau/ straniu, ca pana acuma nu au facut vinovata victima, chiar straniu?

 3. regret

  Corect,pana la urma e vinovat “mortul”.
  Sireacul tanar nu e mort,dar nenorocit pe viata.Zic sireacul pentru ca mai mult l-a nenorocit golania si marlania din justitie,daca asta e justitie.De aceea vorba gogaii,totul se plateste in viata asta.Sa aiba parte si idiotul cronic de o ciuruiala cu bataie lunga.Asa se va dezmetici unde-s oameni si unde-s caini.

 4. 0_0

  Da foarte intersant,o adevarata poveste,cu minciuni,dar de ce in acest articol nu sa spus ca LuCHIAN a paltit o parte din tratamentul Victimei…Noi cu toti care cunoastem aceasta intimplare neplacuta stim ca Grigore are o imaginatie foarte bogata si toarna minciuni la ziaristi…el spune doar ce avantajos pentru dinsu ,dar nu declara tot adevarul ,,el stie citi bani are nevoie LUCHIAN(5000),DAR DE CE???nu spune citi ia cerut el in fiecare luna drept o pensie enorma…Si mai vreau sa mentionez ca Luchian nu la impuscat intentionat,a fost un accident a vrut sa impuste ciinela,el erauu foarte buni prieteni inainte de acest accident,Luchian nu ar fi avut motive c asal impuste,,,Tare as vrea sa am o discutie sa raspunda Grigore la aceste intrebari,,,ar ramine fara cuvinte….DaR IN Concluzie vreau sa spun CA Grigore ii place sa fii vedeta si compatimit ,dar lumea care citeste minciunile lui nu cunoaste intregul adevar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *