Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Când cei maturi ucid copiii

Când cei maturi ucid copiii

Legislaţia R. Moldova interzice comercializarea alcoolului şi ţigărilor către minori. Doar că în prea puţine cazuri legea este respectată, astfel încât ţigările, votca şi berea ajung lejer în mâinile copiilor, cu marele concurs al celor maturi, care le vând asemenea otravă fără nicio remuşcare. Banii sunt mai importanţi.

Andrei are 15 ani. A început să bea şi să fumeze regulat de la 14 ani. Nu are nicio problemă în a-şi procura ţigări sau votcă din chioşcurile sau magazinele din Chişinău. Pentru a ne convinge, am efectuat un mic experiment. Am mers iniţial la un chioşc din centrul capitalei, din apropierea Grădinii Publice Ştefan Cel Mare şi Sâfnt.

Eu nu am vândut ţigări, am schimbat 50 de lei

— Un „LM” sur!

— De care?

— Sur!

— De 9 lei?

— Da!

Imediat ce  Andrei a cumpărat ţigările, ne-am apropiat de vânzătoare pentru a o întreba dacă ştie că este ilegal să vinzi ţigări persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

— Bună ziua! Ştiţi că este ilegal să vindeţi ţigări minorilor?

— Dar eu nu am vândut ţigări!

— Atunci ce aţi făcut?

— Eu nu am vândut ţigări!

— Dar noi v-am filmat că aţi vândut ţigări!

— Eu vă spun că nu am vândut ţigări. Am schimbat 50 de lei.

— Dar mai vindeţi ţigări minorilor?

— Eu nu vând! Dacă vine cineva, îl întreb câţi ani are…

Am mers cu minorul şi la un magazin aflat pe strada Puşkin. De această dată, tânărul a avut misiunea să cumpere o sticlă cu tărie. Şi în acest magazin, elevul nu a avut probleme să procure marfa interzisă. Vânzătoarea, deşi iniţial a încercat să ne împiedice să filmăm, şi-a motivat comercializarea de votcă unui copil prin faptul că „i s-a părut că acesta este matur”.

„Nu se dă voie, dar…”

Nici de la un supermarket din Chişinău, un alt minor care a participat la experimentul nostru nu a avut probleme în a cumpăra o sticlă cu tărie, deşi legea interzice expres acest lucru. Vânzătoarea din supermarket, deşi l-a întrebat câţi ani are şi dacă poate prezenta vreun act care să demonstreze acest lucru, în cele din urmă i-a vândut sticla fără a primi prea multe explicaţii.

— Ai 18?

— Da!

— Ai paşaport?

— Am paşaport, dar nu e cu mine, doar buletin am!

— Arată-l!

— Dar nu-i cu mine, e acasă, eu trăiesc în apropiere.

— La noi nu se dă voie… 31,25 lei! Poftim!

O singură vânzătoare nu a încălcat legea

Doar într-un singur punct unde se comercializează ţigări şi băuturi alcoolice dintre cele la care am desfăşurat experimentul, minorul nu a primit ţigări şi alcool. După aproape un minut de negocieri cu vânzătoarea, timp în care a încercat să-i explice că are 18 ani, copilul s-a lăsat păgubaş. Galina a refuzat să-i vândă acestuia un pachet de ţigări pe motiv că nu-l crede atunci când afirmă că este major.

„Aşa fac tot timpul! Nu le vând niciodată copiilor ţigări! Chiar dacă el spune că are 18 ani, dar mie mi se pare suspect, nu-i vând. Ceilalţi vând, probabil, pentru a-şi face salariul mai mare, pentru că acesta depinde de vânzări, ne-a expicat Galina, vânzătoarea care a refuzat să-i vândă ţigări unui minor.

Legislaţia R. Moldova interzice vânzarea de alcool şi tutun minorilor. Aici însă există mai multe lucruri care se bat cap în cap, o ţigară fiind considerată mai periculoasă decât o sticlă de votcă. De exemplu, un copil care a împlinit 16 ani poate cumpăra fără vreo restricţie orice fel de alcool. Doar ţigările sunt interzise spre comercializare persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani. Totodată, art. 91 din Codul contraventional sancţionează comercializarea către minori a produselor din tutun şi a băuturilor alcoolice.

„Problema abordată de d-stră reprezintă un interes sporit pentru organele MAI”, ne-a spus Marin Maxian, şeful Direcţiei Prevenţie MAI. Chiar şi aşa, pe parcursul anului 2011, au fost documentaţi şi sancţionaţi doar 109 agenţi economici care le vindeau minorilor alcool şi ţigări. În 2010, în baza aceloraşi articole au fost sancţionaţi doar 116 agenţi economici.

50% încep să fumeze până la 10 ani

Cu legi care nu se respectă, cu instituţii şi oameni care nu-şi fac meseria corespunzător, R. Moldova a ajuns într-o situaţie dramatică. Fiecare al doilea tânăr a început să fumeze până a împlini vârsta de 10 ani şi peste o treime dintre tinerii de 13—24 de ani fumează în prezent, arată Raportul „Situaţia Copiilor Lumii în 2011”, lansat la Chişinău de UNICEF la începutul acestui an. Potrivit studiului, unul dintre cei mai importanţi factori care favorizează accesul adolescenţilor la ţigări este preţul mic al acestora în raport cu alte state din Europa. Acelaşi studiu a scos în evidenţă faptul că 80% dintre tinerii moldoveni de 15—24 de ani consumă băuturi alcoolice, iar mai mult de jumătate dintre aceştia au lunar experienţe de consum excesiv de alcool.

„Astăzi, la noi, poate cumpăra alcool şi o persoană de 9—10 ani”, constată cu regret Mihai Oprea, directorul Dispensarului Republican de Narcologie. „Este o diferenţă foarte mare între un matur şi un copil care bea şi fumează. Maturul e deja format ca personalitate, mintal şi fizic, pe când copilul este în creştere, fapt ce poate stopa dezvoltarea sa mintală sau fizică”, a mai spus Oprea.

Alcoolul şi ţigările = viaţă matură

„Consumul de alcool şi chiar fumatul îi permite copilului să obţină un curaj, o importanţă în acţiunile pe care le face şi îi sporeşte gândurile criminale pentru a comite un delict sau altul”, crede Vladimir Popa, şeful Serviciului analitic şi programe internaţionale din cadrul Oficiului Central de Probaţiune.

„Din cele 320 de infraţiuni săvârşite de persoane în stare de ebrietate, 12 le revin minorilor. Este o problemă, chiar dacă erau doar una sau două infracţiuni, deoarece ne dăm bine seama: consumul de alcool la vârste fragede poate conduce la violenţă, la comiterea infracţiunilor, iar faptul dat e deja îngrijorător”, crede Marin Maxian.

„Foarte grav este că minorii încep să fumeze şi să folosească alcool pentru că au văzut că acest lucru este firesc, pentru că au acces la alcool, iar el îţi dă senzaţia de euforie. Mulţi consumă alcool şi fumează privind acest lucru ca pe o modalitate de a-şi arăta independenţa… pentru că aceste vicii sunt percepute ca un atribut al vieţii mature”, crede Antoniţa Fonari, secretarul general al Consiliului ONG-urilor din Republica Moldova.

Lege nouă din această vară?

Deputatul Valeriu Munteanu a propus recent completarea legislaţiei cu prevederi care obligă vânzătorul să verifice actele persoanei care cumpără ţigări sau băuturi alcoolice, pentru a constata cu certitudine că aceasta a implinit vârsta de 18 ani. Totodată legea, aprobată de Parlament şi care va intra cel mai probabil în vigoare în această vară, va interzice comercializarea alcoolului către persoanele care nu au împlinit 18 ani. Astfel, susţine deputatul, va fi posibilă aplicarea uniformă şi efectivă a prevederilor legislaţiei, prin care se interzice comercializarea alcoolului şi a tutunului către minori. De asemenea, va fi posibilă o monitorizare strictă din partea organelor abilitate cu atribuţii de control.
Şi MAI-ul a venit cu unele propuneri de modificări ale legislaţiei. Aceştia cer ca vânzarea alcoolului în locurile publice să fie restricţionată în intervalul 20.00-10.00 dimineaţa. Totodată, MAI-ul doreşte obţinerea interdicţiei de a vinde băuturi alcoolice şi ţigări lângă instituţiile de învăţământ din toată ţară. Până acum, este interzisă vânzarea acestora lângă şcoli doar în Chişinău. „În adiacentul a 776 dintre cele 1519 instituţii de învăţământ din R. Moldova sunt amplasaţi agenţi economici care vând alcool şi ţigări. La o distanţă de 50 de metri sunt 331 de unităţi comerciale, iar la 200 de metri – 445! Nu am reuşit să restricţionăm vânzarea de băuturi alcoolice lângă instituţiile de învăţământ pentru că niciun act legislativ nu prevedea această interdicţie”, ne-a spus Marin Maxian!

Cum e în alte ţări

În Suedia şi în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), vânzătorii le solicită cumpărătorilor să arate cartea de identitate pentru a demonstra că nu sunt minori. În caz contrar, amenzile aplicate comercianţilor sunt de câteva mii de euro. Japonia este prima ţară care a interzis, în 1900, vânzarea de tutun către persoanele sub 20 de ani. Pentru a reduce fumatul în rândul tinerilor, Japonia a introdus cardul „taspo” (tobacco card), eliberat fumătorilor care au peste 20 de ani şi  în lipsa căruia nu se pot cumpăra ţigări de la automate. În SUA, vânzătorii de alcool şi tutun au dreptul să ceară actele de identitate ale unui tânăr pentru a verifica dacă are 21 de ani (limita pentru alcool), respectiv 18 ani (pentru tutun). Dacă încalcă legislaţia, comercianţii suportă amenzi între 200 şi 6.000 de dolari, iar copiii pot fi pedepsiţi cu ore de muncă în folosul comunităţii şi cu amenzi.