[CAMERĂ ASCUNSĂ] Mafia pădurilor din R. Moldova

ANTITEZĂ: Şeful „Moldsilva” la Străşeni, decorat de preşedinte cu Ordinul „Gloria muncii”, s-a oferit „să ne vândă” 15 ha de pădure contra sumei de 50 mii de euro

428-mafia-padurilorEugeniu Nazaria, directorul Întreprinderii de Stat „Silvocinegetica” Străşeni („Moldsilva”), fiind decorat de preşedintele Nicolae Timofti cu Ordinul „Gloria muncii” şi de ÎPS Vladimir cu „Ordinul Recunoştinţei”, s-a oferit „să ne vândă” 15 ha de pădure contra sumei de 50 mii de euro. „4500 de lei e hectarul, oficial, plata pe arendă anuală. Restul se vorbeşte. Dar asta trebuie de hotărât repede, săptămâna viitoare. Îi mai bine să faci prin persoană juridică. Dacă ai vrut să vinzi terenul, l-ai vândut cu tot cu firmă”, ne-a spus Nazaria, într-o înregistrare audio ascunsă. ZdG a identificat mai multe persoane fizice şi juridice care au arendat suprafeţe mari de pădure la Străşeni şi Hânceşti, începând cu anul 2008. Astăzi, aceştia vând 1 ha cu 10 mii de euro. „Este imposibil. Legea nu permite să se vândă nimic…”, susţine viceministrul Mediului, Lazăr Chirică.

428-mafie-paduri-opinie-tarlevÎn anul 2008, Guvernul condus de Vasile Tarlev a emis o hotărâre guvernamentală prin care a aprobat Regulamentul privind arenda fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică şi de recreere. Într-un punct al Regulamentului este indicat că arendaşul are dreptul „să construiască, în modul stabilit şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu aprobarea arendatorului, obiecte de importanţă socială şi de gospodărire (chioşcuri, pavilioane, terenuri sportive şi pentru odihnă, reţele amenajate de drumuri şi poteci, forme mici arhitecturale), încăperi legate de folosirea terenului forestier, să instaleze garduri şi alte construcţii pentru limitarea accesului, precum şi pentru asigurarea securităţii vizitatorilor în terenurile arendate”.

Hânceşti: 10 mii de euro – 1,5 ha de pădure

În 2008-2012, Agenţia „Moldsilva”, făcând referire la acest Regulament, a semnat cu persoane fizice şi juridice 807 contracte de arendă a suprafeţelor de pădure din R. Moldova, pe un termen de până la 49 de ani. În ultima perioadă, pe site-uri specializate, au fost publicate mai multe mesaje de genul: „Vând 5 ha de pădure pentru construcţii”, „Vând 1,5 ha de pădure lângă traseul Chişinău– Hânceşti. Preţul – 10 mii euro”. ZdG a luat legătura cu aceşti intermediari care fac afaceri fabuloase cu pădurile.

428-mafia-padurilor-anunt-vanzare1Staev Mincev este un bărbat de origine bulgară şi lucrează taximetrist la Chişinău. În 1999, soţia sa, Svetlana Mincev, a fondat Întreprinderea Individuală (ÎI) „Mincev Svetlana”, care desfăşoară activităţi de vânzare a unui sortiment larg de mărfuri, construcţii complete şi parţiale, dar şi construcţii inginereşti. În 2008, ÎI „Mincev Svetlana” a semnat cu „Moldsilva” un contract de arendare a suprafeţei de 5 ha de teren în pădurea de la Scoreni, Străşeni, pe un termen de 49 de ani. Actualmente, familia Mincev a scos cele 5 ha de pădure la vânzare, plasând informaţia într-un ziar de anunţuri.

Străşeni: 40 mii de euro – 5 ha de pădure

Joi, 20 iunie 2013, ne-am întâlnit cu Staev Mincev la o terasă din Chişinău, invocând că intenţionăm să cumpăram cele 5 ha de teren. Bărbatul a venit la întâlnire ţinând în mână contractul de arendă. Din start, el ne-a anunţat ce sumă de bani trebuie să transferăm. „Este contractul. Terenul e înregistrat la cadastru. Se află la 20 km de Chişinău, spre Leuşeni. Soţia 428-mafia-padurilor-caz-1vrea 50 mii de euro. Dar îl vindem cu 40 de mii. Probleme ca la Sociteni nu vor fi. Aici satul e mai departe de pădure şi probleme legate de construcţii nu vor apărea. Hai să mergem să vă arăt locul”, ne spune intermediarul într-o română stâlcită.

Urcăm într-un automobil „Dacia”, pe care scrie „TAXI”, şi ne îndreptăm spre pădurea de la Scoreni. La ieşirea din sectorul Buiucani, bărbatul opreşte la o benzinărie. Îşi alimentează automobilul şi ne atenţionează să ne uităm la spidometru. „Arată 400 km. Până la pădure sunt vreo 17-20 km”. Pe drum, Staev ne spune că soţia sa e plecată în Rusia şi că ar vrea să vândă terenul până la sfârşit de iunie, ca să plece şi el la Moscova. „Dacă vă convine, soţia zboară la Chişinău şi înscrie firma pe numele tău. Automat, intri în posesia terenului sau, dacă vrei, putem face şi prin contract adiţional”, ne mai spune Staev.

„Am dat mită şi am luat…”

După 15 minute de mers cu automobilul, ajungem la pădurea de la Scoreni. Staev măsoară terenul pe care îl are în arendă. „Sunt copaci de stejar. Al meu e de la transformatorul electric până la indicatorul de pe marginea drumului”. Pe anumite suprafeţe se observă că, recent, au fost tăiaţi mai mulţi copaci. „S-a tăiat nu că am fi vrut să construim, dar pentru că erau uscaţi”. Când reveneam la Chişinău, arendaşul ne-a povestit cum a intrat în posesia celor 5 ha de pădure. „În 2008, nu era cu licitaţii. Am dat mită şi am luat (zâmbeşte). Cât am dat nu pot să spun. Soţia s-a ocupat”, susţine Staev Mincev. În drum de la Scoreni, ne-am oprit la casa lui Mincev de la Buiucani, pentru a lua datele de la cadastru. Ulterior, urma să ne întâlnim pentru semnarea contractului şi pentru transferul de bani.

Suprafaţa de pădure de la Scoreni se află în gestiunea ÎS „Silvocinegetica” Străşeni, din cadrul Agenţiei „Moldsilva”. Vineri, 21 iunie, l-am contactat pe directorul acestei instituţii, Eugeniu Nazaria, sub pretextul că reprezint o companie de construcţii din România care intenţionează să cumpere 15 ha de pădure la Scoreni, lângă reşedinţa prezidenţială de la Condriţa, pentru a construi o zonă de agrement cu pensiuni, hoteluri, restaurante şi parcări auto. „Eu sunt la Străşeni. Seara, pe la 5, ajung în Chişinău şi vorbim”, ne-a spus directorul la telefon.

15 ha lângă reşedinţa prezidenţială de la Condriţa. „Mulţumită” – 50 mii de euro

Vineri, la 18.10, Eugeniu Nazaria a venit la întâlnire la terasa de lângă Palatul Naţional. Era cu un automobil Suzuki, îmbrăcat într-o cămaşă fără mâneci, de culoare albastru-deschis. Purta pantaloni la dungă, de culoare maro. I-am explicat directorului ce intenţionăm să construim în pădure.

428-mafia-padurilor-caz-2Nazaria: — Ce construcţii vreţi să faceţi?
Reporter: — Pensiune, restaurant, hotel …

Nazaria: — Cu ce pot să vă ajut?
Reporter: — Vrem să ştim dacă ar fi o procedură mai simplă. Cum s-o rezolvăm.

Nazaria: — Trebuie să veniţi cu acest contract, vă dau un inginer să vadă locul. 15 ha pot fi în fund… Aici, în margine, practic totul e ocupat. În fund pot fi găsite. Din 2008, s-au dat multe terenuri.

Reporter: — Facem prin licitaţie?
Nazaria: — Acestea sunt altfel de proceduri… Facem noi licitaţia, principalul să selectăm şi să vedem terenul. Eu pot să vă ajut la licitaţie. Când te duci la licitaţie, scrii cât vrei şi unde vrei… Poate fi luat pe persoană fizică şi pe persoană juridică. Dar trebuie de făcut repejor.

Reporter: — Care-i preţul?
Nazaria: — 4500 de lei la hectar, oficial, plata pe arendă anuală (între timp, se apropie chelneriţa şi îl întreabă dacă doreşte să facă o comandă. „Nu! Arată bine. Plânge pădurea după dânsa”). Oficial, plăteşti în casă. Restul – vorbim. Dă să selectăm şi pe urmă…

Reporter: — Neoficial, dacă se poate la 50 mii de euro de rezolvat, o să fie bine?
Nazaria: — Ţi-am spus, trebuie să vedem asta… Dacă selectezi terenul şi spui că îţi place, noi mergem şi rezolvăm. Asta trebuie de hotărât repede, săptămâna viitoare. Într-o săptămână trebuie să ai tot, şi firmă, şi…

Reporter: — La noi totul e clar. Doar că nu ştiu dacă o firmă din afară poate semna contract cu „Moldsilva”.
Nazaria: — Nu ştiu.

Reporter: — Sau se poate de făcut pe persoană fizică?
Nazaria: — E mai rău prin persoană fizică. Mai bine prin persoană juridică. Dacă vrei să vinzi, ai vândut cu tot cu firmă. Sau dacă vrei să mai intre cineva, l-ai luat ca fondator. Sau un SRL se deschide într-o „sutcă” – două. Ai plătit aici 6 mii de lei, ţi-o face tot cu documentaţie şi ţi-o dă…

Reporter: — Venim săptămâna viitoare. La Străşeni vă găsim?
Nazaria: — Da. Săptămâna viitoare, până vineri. E în interesele tale. Îţi doresc succes. Te gândeşti şi vii cu propuneri concrete.

Funcţionarul public s-a ridicat de la masă, ne-a dat o carte de vizită pe care e scris Eugeniu Nazaria, director ÎSC „Străşeni”, Agenţia „MOLDSILVA”, datele de contact şi adresa instituţiei pe care o conduce de la Străşeni.

Decorat cu ordine… ne ajută să punem mâna pe 15 ha de pădure

În luna decembrie 2012, Eugeniu Nazaria a fost decorat de către preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, cu Ordinul „Gloria Muncii”. „Decret nr. 449 privind conferirea Ordinului „Gloria Muncii” lui Eugeniu Nazaria. Pentru merite în dezvoltarea durabilă a gospodăriei silvice, contribuţie la extinderea suprafeţelor de pădure şi activitate intensă de ocrotire a naturii, lui Eugeniu NAZARIA, director al Întreprinderii Silvocinegetice de Stat Străşeni, i se conferă Ordinul „Gloria Muncii””, se arată în decretul prezidenţial.

428-mafia-padurilor-Eugen-Nazaria-Si-IPSM-VladimirTot în decembrie 2012, Eugeniu Nazaria a fost invitat la Palatul Mitropolitan, fiind decorat de ÎPS Vladimir cu Ordinul Cuviosului Paisie Velicikovski, gr. II, distincţie conferită pentru merite deosebite în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor intereclesiale, pentru implicare dinamică în realizarea iniţiativelor bisericeşti şi promovarea bunului nume al Bisericii Ortodoxe din Moldova în ţară şi în străinătate.

Pornind de la afirmaţiile directorului de la ÎS „Silvocinegetica” Străşeni, Eugeniu Nazaria, precum că în mare parte suprafaţa de teren din pădurea de la Scoreni a fost dată în arendă, am încercat să aflăm cine sunt arendaşii.

„TFGL Construct” SRL a luat 153 ha, lângă reşedinţa prezidenţială

Potrivit datelor de la „CADASTRU”, ÎS „Silvocinegetica” Străşeni a dat în arendă 153 ha din pădurea de la Scoreni firmei „TFGL Construct” SRL, câte 5 ha de teren firmelor: „Popas Cechir” SRL şi ÎI „Mincev Svetlana”, 4 ha – „Ilvon-COM” SRL, câte 3 ha – „Business LAB” SRL, „Gardo Marchet” SRL şi „Gigamarchet” SRL, 2 ha – „Coroana Regală” SRL. În acte e indicat faptul că terenul a fost arendat pentru „gestiune economică”. Totodată, datele de la „CADASTRU” arată că, în pădurea de la Scoreni, situată lângă Condriţa, Direcţia Generală pentru Administraţia clădirilor Guvernului deţine 507,4 ha de teren, pe suprafaţa căruia sunt mai multe construcţii. Reprezentanţii Guvernului ne-au spus că pe acest teren se află şi reşedinţa prezidenţială de la Condriţa.

Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că firma „TFGL Construct” SRL, care deţine 153 ha de teren în pădurea de la Scoreni, e specializată în activităţi de proiectare, construcţii de clădiri, cumpărare şi vânzare de bunuri imobile, dar şi în alte tipuri de comerţ. Agentul economic a devenit cunoscut după proiectarea şi construcţia unui hotel din Chişinău, dar şi a unui complex rezidenţial care cuprinde 22 de vile. Fondatorii acestei firme sunt Serghei Legun, Vitalie Tregubenco şi Alexandr Guşac. Am încercat să discutăm cu fondatorii firmei, motivând că am dori să cumpărăm 5 ha de teren din cele 153 ha, deţinute în arendă de „TFGL Construct” SRL . „Un fondator e plecat la San Francisco, altul – la New York. E bine, dar trebuie să ne întâlnim. Asta după ce se întorc din SUA”, ne-a spus Alexandr Guşac, unul dintre cei trei fondatori ai „TFGL Construct” SRL.

Viceministrul Mediului: E imposibil!

Am încercat să discutăm cu viceministrul Mediului, Lazăr Chirică, despre acţiunile prin care unele persoane fizice şi juridice care arendează păduri le scot ulterior la vânzare. „E imposibil. Legea nu permite să se vândă nimic. Comuniştii au adoptat o Hotărâre de Guvern prin care se permitea darea în arendă a unor suprafeţe de păduri. Acum, la Guvern, se discută despre abrogarea acestei legi. Şi mie mi-ar fi interesant să ştiu cum se vinde. Acum nu am aşa informaţii”, a subliniat oficialul.

Deputata Violeta Ivanov, preşedinta Comisiei parlamentare pentru mediu şi schimbări climatice, susţine că „Moldsilva” şi-a asumat responsabilitatea să împădurească, până în 2015, 5% din terenurile despădurite. „La noi e invers. Vedeţi că astăzi se taie. Au rămas doar petice de păduri. Am fost pe traseul spre Leuşeni. De la trasă, în pădure se văd numai vile. În acest context ar fi util şi controlul parlamentar. Atunci, însă, când controlul parlamentar depinde de politică… cineva vrea să spună lucrurilor pe nume, dar când vede că acolo jumătate din vile sunt ale deputaţilor şi miniştrilor şi se interzice să vorbească, asta e”, afirmă deputata Ivanov.

Majoritatea persoanelor fizice şi juridice care solicită arendarea unei suprafeţe de pădure pe un termen de la 5 la 49 de ani intenţionează să amenajeze pe terenul arendat tot felul de zone de agrement. Directorul general adjunct al „Moldsilva”, Fiodor Botnari, ne-a spus că sunt stabilite nişte reglementări care indică expres ce cotă din suprafaţa arendată poate fi ocupată de construcţii. „La un hectar – 10% poate fi ocupat de construcţii. Aici e inclus şi pavajul, parcarea, gardul, construcţia de bază şi cele auxiliare”, ne-a spus Botnari.

Statisticile oficiale arată că Agenţia „Moldsilva”, în perioada 2008 – 2012, a transmis în arendă 11531 ha de terenuri din fondul forestier gestionat de Agenţie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

22 comentarii

 1. Decebal

  Langa chisinau se ea si 2000 0000 de lei mita ca sa dea in arenda… da plata oficiala e de nimic.

 2. lilica

  LEGILE CU PàDURILE LE AU FàCUT,PENTRU A INTRA IN PàDURI LEGAL……..DAR MAI DEPARTE CUM Dà DUMNEZEU,CARE CU CARUL ,CARE SI CU CE ARE

  lumea fàrà constiintà este moartà in existenta ei si desigur in suflet…sufletul il folosesc doar pentru a nota nivelul succesurilor…azi se laudà,mine plinge la medici

  lipsa de constiintà aduce lumea la un comportament mai negativ dekit negativul,corpul se oboseste,inima se istoveste

  a fi cinstit cu ambientul,cu existenta in general nu salveazà constiinta,dar ne duce spre spatiul ei………a fi onesti inseamnà a fi pozitivi,creativi

  cui trebue toate afacerile acestea de LAUDà???doar persoanelor care nu au decpre ce sà vorbeascà, care au nevoe de teme pentru a se pune in frunte pe o directie oarecare

  LUMEA NU STIE CINE ESTE SI DEPINTE NUMAI DE LA MINTEA MINCINOASà CARE O AVEM TOTI
  inima ne spune drpetatea,dar cu o inimà istovità in emotii negative nu o aude nimeni

 3. Judecatorul

  Pe traseul Leuseni la km 54 cum pergi spre Leuseni pe partea stinga al drumului este rezervatia naturala cantonu nr 5, sa vedeti ce vile sunt acolo , unii si lacuri cu peste au amenajat, mergeti si vedeti

 4. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  Precis ca i-a dat in arenda si lui popa Gapon, pardon, popa Vladimir, vre-o 5-10 ha ” pt necesitatile stringente ale bisericii “.
  Si popâc Cu ordinul Cuviosul Paisie Velickovskhi peste capul mafiotului padurar!
  Si tot cu aghiazma se ” sfintesc” castelele , masinele, vilele MAFIOTI OR si CORUPTILOR din Moldova.
  Oare când va avea aghiazma puterea magica si lecuitoare pt a paraliza, a mortifica si starpi mafia moldoveneasca?

 5. vera

  Pamintul statului –

  In maina dracului!

  x x x

  Se vinde ca ginsacul

  Pamintul tot si statul,

  Ramasa doar poporul,

  Sa-si plinga viitorul.

  x x x

  Atita lume educata!

  Dar la conducere,ce cata,

  Daca de goapa ne feresc’

  Apoi, in sant, ne pravalesc?

  x x x

  Ce putere mare,ordinul mai are,

  Tot ce-i sub picoare

  Se vinde intr-o doara,

  Lasind, intreaga tara,

  Sa plinga,ca o doare!

 6. vera

  A D E V A R

  Corupti avem pe tot pamintul

  Cat stele si nouri pe cer,

  Doar unul este – constientul,

  De care nu ne derangam…

 7. Arturum

  cine il cunoaste personal, stie: E UNU DIN CEI MAI CORUPTI OAMENI DIN MOLDOVA, si ca de obicei v-a scapa, mare rusine lui Timofti sa dai asa ordin la asa om.

 8. Arturum

  PADUREA, PROPRIETATEA POPORULUI !!!!

  Poate nu toti cunosc dar padurea este proprietatea poporului,
  a fiecarui cetatean in parte.

  CE SE INTIMPLA IN CODRII MOLDOVEI ? mai ales de cind o venit EUGENIU NAZARIA stapin

  si suveran pe unu din cele mai rodnice sectoare ale codrilor moldovei?

  prapad si urgie, ce credeti ca numai politicienii fura? Cit o furat omu ista,

  n-o furat toti sefii de la moldsilva impreuna luati!!!

  CODRUL NOSTRU DEVINE PROPRIETATE STRAINA! lucru foarte trist.

  ma tem ca nepotii nostri v-or culege roadele tacerii noastre!!!!!!

 9. SV

  La Stefan Voda s.Talmaza e aceeas poveste.
  Padurile se taiie si se vind in stinga si-n dreapta.

 10. vera

  In oras nu mai incap deja, se vira si prin paduri,sa acapareze loturi de pamint.

  Jos demonocratia!

  Da cine de la conducerea statului e responsabil de samovolnicia “eroilor” decorati cu ordine?
  Oare nu prin intermediul lor se fac toate ilegalitatile,de care are parte RM?

  DEMISIA,cand i-si dau,valetii?

 11. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  Vera, te intrebi cine e responsabil?
  Nimeni!
  VOROȘCA pt asi lua toate suprafetele de pădure dorite l-ai impus pe Tarlev sa emita regulile de joc in acest domeniu( vezi scris mai sus) , adică
  Regulamentul de trecere la plata pe arenda pt un Ha de pădure de la … de la 250 lei/ha tocmai la 2-4 mii lei/ha!
  Cine avea posibilitate sa ia inarenda? Ai săi , cei DEVOTATI lui VOROȘCA, TARLEV… ( lingaii de toate tipurile si din toate structurile statale)
  MAI VREI CEVA ORDINE?
  După VOROȘCA SI DERMOCRATII CU PELIȘTII AU FĂCUT CE- AU VRUT,
  AU STERPELIT TOT CE A FOST POSIBIL SI CHIAR IMPOSIBIL!
  DEACEIA:
  EU VREAU DREPTATE, CU EXECUȚIE IN PUBLIC A CELOR VINOVAȚI !
  PT CA SUNTEM AJUNSI LA ORIZONTUL RABDARII SI DIZORDINIIDINII, DIN CARE NU SE VEDE IESIRE !
  Nu sunt rasista sau altfel de contrista. Mă deranjeaja imoralitatea la care au ajuns demnitarii Republicii.

 12. Taranul de la Nistru

  Si de ce Timofti nu le retrage Ordinele CORUPTILOR ?

  Mai ales celor care sprijina taierile de paduri si vanzarile. Mai sunt multi de teapa lui Nazaria care vand padurile, vand Codrii, vand si chilotii de pe ei, doar ca sa faca averi de milioane de pe spatele statului.

  EXACT ASA CUM A FOST CU PRIVATIZAREA LACURILOR IN MOLDOVA ASA SE PROCEDEAZA SI CU PRIVATIZAREA PADURILOR.

  TARA CORUPTILOR ! tARA LASILOR !

  TARA INDIFERENTILOR !

  Luati domnilor atitudine !

 13. vera

  Da cum sa indrazneasca d.Timofti sa retraga ordinele coruptilor?
  Voi credeti,ca d-lui nu retraieste pentru functia care o detine?
  Ce cistiga d-lui din asta?
  Vreti sa-si faca mai multi dusmani decit ii are? Daca ar trai de doua ori..!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *