Calcul poliţienesc: un sinucigaş – doi sinucigaşi

235-suicidiAu trecut două luni de la decesele tragice ale celor patru tineri, Valeriu Boboc, Eugen Ţapu, Ion Ţibuleac şi Maxim Canişev, despre care se presupune că au fost omorâţi în bătăi de către reprezentanţii forţelor de ordine, în urma protestelor din 7 aprilie. Familiile celor patru tineri nici până astăzi nu cunosc adevărul despre dispariţia copiilor lor, iar în cazul lui Maxim Canişev, decedat pe 8 aprilie, dar găsit în lacul Ghidighici abia la 18 aprilie, fiind înmormântat peste trei săptămâni, la 9 mai, actele expertizei medico-legale nu sunt gata nici până astăzi.

Marţi, 7 iulie, la Centrul de Medicină Legală din Chişinău am fost informaţi că, în cazul lui Maxim Canişev rezultatele expertizei nu sunt gata, deocamdată, urmând ca peste o săptămână concluziile medico-legale să fie formulate. «Durează mai mult, deoarece sunt proceduri pe care nu le putem omite», explică medicii legişti. Directorul centrului, Andrei Pădure, spune că nu este în drept să facă publice rezultatele intermediare, deoarece, «pe ultima sută de metri, pot să apară nuanţe noi».

Suicid prin înec?

Familia Canişev, din Ungheni, a confirmat că nu deţine încă un act despre expertiza medico-legală în cazul decesului lui Maxim, în circumstanţe suspecte, la doar 20 de ani.

«Am avut cel mai bun fecior din lume… Nu există alţii ca el. Maxim a fost singurul», spune Silvia Canişev, mama tânărului găsit mort în lacul Ghidighici.

Tatăl lui Maxim, Petru Canişev, refuză orice discuţie cu presa. El consideră că cineva intenţionează să folosească în scopuri politice tragedia familiei sale. «Cu mult mai devreme,  Maxim nu dăduse niciun semn. Nu ştiam cum să-l găsim. M-am dus la “Antena C” şi am rugat să plaseze vreun anunţ despre dispariţia fiului nostru. Au refuzat, spunând că nu e treaba lor», explică Petru Canişev.

Fratele lui Maxim, Veaceslav, spune, rezervat, că nu mai vrea să caute persoanele vinovate. «Ştim că nu va fi găsit niciodată adevărul», spune Veaceslav, confirmând că datele preliminare ale expertizei medico-legale au indicat despre faptul că Maxim ar fi decedat la 8 aprilie, când au avut loc cele mai multe arestări violente pe străzile Chişinăului, cu 11 zile mai devreme de a fi găsit în lacul Ghidighici. Aceleaşi date confirmau că tânărul avea coloana vertebrală traumatizată. «Cum putea să se arunce în lac, având coloana vertebrală ruptă?», se întreabă colegii lui Maxim. Aceştia au protestat, cerând investigarea cazului şi condamnarea ucigaşilor. La expirarea a două luni, ei cred că, intenţionat, ancheta a fost trecută pe o pistă greşită. Sub acoperirea anonimatului, S. C. (iniţialele au fost schimbate de ZdG), un coleg de-al lui Maxim, student la Universitatea Tehnică din Moldova, spune că ancheta a ales varianta suicidului, deoarece nu vrea să-i identifice pe ucigaşii lui Maxim.

Suicid prin aruncare de la înălţime?

În aceste zile, casa în care a crescut Ion Ţibuleac, din satul Bolohani, raionul Orhei, alt tânăr decedat în condiţii suspecte în dimineaţa zilei de 8 aprilie, este pustie. Tatăl lui Ion, Semion Ţibuleac, a plecat la muncă în Rusia. Mama lui Ion, Tatiana, s-a retras în satul său de baştină din raionul Râşcani. «Acasă nu e nimeni», spune vecina acestora, Valentina. Ea se implică, ajutându-ne să găsim numerele de telefon ale Tatianei. Mama lui Ion ne răspunde disperată. Ea recunoaşte că a fost căutată de câteva ori, de la Procuratura sectorului Râşcani, de Victor Olărescu. «Cred că vor să închidă dosarul. Cum să mă duc, dacă nu mai am suflet, puteri, dar nici bani ca să-i cheltui fără rost pe drumuri?», explică Tatiana. Ea îşi aminteşte cu suferinţă că, atunci când l-au adus acasă de la morgă, Ion avea lovituri grele pe faţă, iar un picior era distrus, încât părea că nu-l mai are. O întreb dacă a aflat despre rezultatele expertizei efectuate la Londra, în cazul lui Valeriu Boboc. Spune că îi este greu pe suflet şi îi este jale să tulbure mormântul lui Ion. «E minciună, oriunde te întorci. Ştiu că au găsit şi un fel de martori, care le-au vorbit procurorilor tot ce au dorit aceia. Am mai aflat că au născocit că Ion ar fi fost bolnav psihic şi că s-ar fi aruncat de pe un pilon electric. Cum a ajuns el sus pe pilon? Ce căuta acolo, dacă era pornit din Rusia, ca să ajungă acasă? Cine mi-ar face dreptate?», se întreabă mama băiatului.

Procurorul Victor Olărescu spune că nu poate finaliza dosarul, deoarece mama lui Ion Ţibuleac şi fratele acestuia, Alexandru, care l-a petrecut în ajun de la Tula spre Chişinău, nu au depus deocamdată mărturii. «Noi am constatat că Ion venise din Rusia, la Gara de Nord, pe 7 aprilie, pe la 19.30. A fost găsit pe 8 aprilie, la 7 dimineaţa. L-au văzut nişte paznici de la un SRL Auto, de pe Calea Moşilor, 1. Ei au şi anunţat poliţia. Era clar că s-a aruncat de pe pilonul din preajmă», explică Olărescu. El afirmă că Ion s-ar fi putut sinucide din cauza maladiei psihice de care ar fi suferit, «schizofrenie paranoidală». Potrivit lui Olărescu, în dosar ar exista şi probe care ar confirma acest diagnostic.
«Voi ajunge la Chişinău, numaidecât, ca să le prezint procurorilor toate certificatele medicale, documente proaspete, care confirmă că Ion era sănătos. A făcut mai multe investigaţii la Chişinău. Se pregătea să plece la muncă peste hotare. Am găsit certificatele după moartea lui. Bine că le-am păstrat», spune Tatiana Ţibuleac. Am întrebat-o dacă Ion era implicat în activităţi politice. «Nu, el muncea, împreună cu fratele său, în Rusia. Cred că, ajungând la Chişinău, a auzit de proteste şi a vrut să vadă cu ochii săi ce se întâmplă», spune femeia. Ea este indignată că poliţia nu a restituit familiei lucrurile personale ale lui Ion. «Avea cu el câte ceva, avea şi bani. Venea, cum vă spuneam, de la câştig», mai spune mama lui Ion.

Despre lucrurile lui Ion, procurorul Olărescu afirmă: «Tot ce avea la el, când fusese adus la morgă,  s-a restituit familiei».

Am întrebat medicii legişti cum au constatat că Ion s-ar fi aruncat de pe pilon. «Avea traume închise, era lezat plămânul drept, avea coastele, sternul şi oasele bazinului fracturate. Am admis că aceste leziuni au fost cauzate de lovirea de un corp contondent la cădere», explică aceştia.

Amintim că, iniţial, reprezentanţi ai forţelor de ordine anunţaseră că corpul neînsufleţit al lui Ion Ţibuleac fusese găsit în curtea Spitalului de Urgenţă, cu multiple traume la cap, coaste şi picioare. Surse din cadrul Spitalului de Urgenţă ne informaseră atunci că cadavrul unui necunoscut a fost adus în curtea spitalului noaptea, de un automobil Niva, de culoare albă. La doar câteva zile, a fost avansată altă versiune a morţii – electrocutarea. Ulterior s-a ajuns şi la suicid, produs prin aruncare de pe un pilon electric din preajma Gării de Nord. La biroul de informaţii am aflat că pe adresa Calea Moşilor, nr. 1, nu există niciun SRL Auto «Elia», paznicii căruia, potrivit procurorului Olărescu, ar fi anunţat poliţia despre suicidul lui Ion Ţibuleac.

Suicid prin strangulare?

La 16 aprilie, familia lui Eugen Ţapu, din or. Soroca, a fost informată că tânărul a fost găsit strangulat la o construcţie nefinisată. În scurt timp a apărut o altă versiune, potrivit căreia, Eugen ar fi fost găsit în etajul tehnic al unui bloc de locuit de pe str. Albişoara din Chişinău. Anchetatorii au mai precizat că Eugen ar fi decedat cu mai multe zile înainte de a fi găsit de un locatar al blocului respectiv. În ultimele săptămâni, ZdG a discutat cu mai mulţi locatari ai acelui bloc, care ne-au spus că nu cunosc, decât de la televizor, despre acest caz. Totodată, un tânăr din casa cu pricina a recunoscut că el ar fi descoperit cadavrul, dar a refuzat să-şi dea numele, să se întâlnească cu ZdG, dar şi să ofere alte detalii despre acest caz, făcând trimitere la taina anchetei.

Andrei Ţapu, tatăl tânărului, ne-a spus că, după înmormântare, care a avut loc cu sicriul închis ermetic, nimeni nu a mai discutat cu el despre moartea fiului său. Tatăl lui Eugen ne-a mai spus că prietenii tânărului au căutat locul în care acesta ar fi fost găsit mort, dar acolo «nimeni nu a auzit de aşa ceva». Andrei Ţapu ne-a mai spus că le-a cerut anchetatorilor să-i arate bara de care fusese legat şiretul adidaşilor şi fotografiile făcute de experţi acolo unde a fost descoperit cadavrul lui Eugen. «Ştiu că, după lege, ar trebui să existe asemenea probe», ne-a spus Andrei Ţapu, revoltat că nu are acces la dosar.

Tatiana Ţapu, sora lui Eugen, zice că nu-şi poate reveni din şoc. «Nu mai are rost nimic». Tatiana a recunoscut că, recent, a avut o discuţie cu anchetatorul, după care ne-a închis telefonul.

Mort prin intoxicare?
Şi în cazul lui Valeriu Boboc, prima victimă a protestelor din 7 aprilie, s-a încercat o versiune similară. Potrivit primelor informaţii MAI, acesta ar fi decedat în urma intoxicării cu o substanţă neidentificată şi a consumului de alcool. S-a întâmplat, însă, ca un martor să dezvăluie cum oamenii legii l-au ucis pe Boboc. De asemenea, la insistenţa părinţilor, a fost efectuată o expertiză independentă, de către experţi englezi. Profesorul Derrick John Pounder a prezentat raportul de expertiză pe 29 iunie. Documentul demonstrează că Valeriu Boboc a fost omorât în bătăi, inclusiv cu lovituri aplicate cu arma de foc. Deşi expertiza a demonstrat acest lucru, avocaţii familiei Boboc spun că procurorii nu încearcă să-i identifice pe ucigaşi, chiar dacă au fost făcute demersuri repetate în acest sens.

Versiunile de «suicid», «rentabile»

Am încercat să identificăm motivele din care ancheta preferă să avanseze versiuni ale unor acte de suicid în cazul celor patru tineri, decedaţi în urma protestelor din 7 aprilie.

Victor Constantin, avocat în cadrul organizaţiei «Jurişti pentru Drepturile Omului», susţine că, deşi e destul de dificil de demonstrat, acţiunile organelor de drept au favorizat survenirea deceselor. «Dacă admitem că acest lucru a fost posibil, cum pot dezvălui adevărul reprezentanţii acestor organe, care au comis fărădelegile?», se întreabă Constantin, precizând că, într-un stat de drept, doar în urma unor astfel de presupuneri ar fi urmat demisii în lanţ la Procuratură şi la Poliţie.

Ex-directorul SIS, Tudor Botnaru, susţine că, mai degrabă, versiunea «suicidelor» a fost  elaborată în cadrul Poliţiei Criminale, decât la SIS. «Trebuie să analizăm cui anume ar fi «rentabilă» o astfel de versiune. Pe de o parte, avansând-o, poliţia se eschivează de la o anchetă adevărată, iar pe de altă parte, aceiaşi poliţişti îşi păstrează obrazul curat, deoarece, dacă nu s-au sinucis, ucigaşii ar trebui căutaţi printre cei care au aplicat forţa în raport cu tinerii care au participat la protestele din 6-7 aprilie», explică Tudor Botnaru.

La solicitarea ZdG, Centrul de Medicină Legală a confirmat că, în perioada 7-12 aprilie 2009, în această instituţie au fost înregistrate 45 de cadavre.

Aneta Grosu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Stefanita

  Naicule,salutari din Lumea Libera tie si celor care te pun sa lupti impotriva democratiei si a propriului tau neam.Tu stiai ca bunicul dinspre mama al prezidentului iubit Voronin a fost anticomunist convins si ca a luptat cu arma in mana impotriva comunistilor ?Stiai ca a fost deportat in Siberia si ca pe urma s-a refugiat impreuna cu o matusa a lui Vorona in Romania unde a si murit prin 1980?
  Iata un link folositor pentru cei care vor sa vada ce face comunismul din oameni:

  http://www.youtube.com/watch?v=m-sAU_Wx1SI

  Urmariti pe http://www.youtube.com-Secretele familiei presedintelui Voronin ,cel care si-a schimbat numele romanesc{Bujenitza}cu unul rusesc incomparabil mai frumos pentru el-Voronin.Apropos,pe ruseste ce inseamna VOR,Naicule ,ca eu nu stiu limba asta prea bine ?

 2. Stefanita

  Sunt curios sa stiu daca cineva pe acest forum este de parere ca tanarul Valeriu Boboc nu a fost omorat in bataie de politisti si e de parere si acum ca s-a sinucis sau s-a “intoxicat”.Hai sa vedem si ce spune un simpatizant comunist …

 3. Stefanita

  Poliţia lui Papuc, sluga regimului Voronin sau de ce va fi judecat Papuc pentru instigare la omor.
  Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
  vineri, 10 iulie 2009

  Vă propunem mai jos un material senzaţional, în care un grup de experţi, buni cunoscători ai mecanismului poliţienesc din Republica Moldova, dezvăluie schemele elaborate şi utilizate de guvernarea comunistă, prin intermediul MAI, în scopul fraudării alegerilor, distrugerii Opoziţiei şi menţinerii puterii de către clanul uzurpatorului Voronin. Materialul este publicat cu mici redactări, păstrând stilul originalului, scrie Timpul, preluat de Romanian Global News.

  RM, din anul 2001 şi până în prezent, totul decide o singură persoană (bănuită că ar suferi de devieri psihice) care controlează economia, mass-media, justiţia, poliţia şi serviciile de securitate. Clanul (Familia) Voronin ignorează făţiş normele legale şi valorile constituţionale, reprimând orice încercare de nesupunere. În acest context, doar o analiză fugitivă a rezultatelor guvernării comuniste din ultimii ani, a procesului electoral, cât şi a consecinţelor legate de evenimentele de după 5 aprilie 2009, prin prisma respectării normelor constituţionale, indică vădit la multiplele încălcări grosolane, de către Putere, a prevederilor a circa 24 de articole ale Legii Supreme a Societăţii şi a Statului.

  Cunoaştem bine cu toţii cine este regizorul(ii) principal(i) al(i) tuturor scenariilor din politica moldovenească, actorii şi executanţii orbi ai acestor planuri şi ordine ilegale, în mod special, în sistemul Ministerului Afacerilor Interne.

  1. Însuşi faptul păstrării în componenţa Guvernului RM a ,,celebrului” ministru Gh. Papuc vorbeşte de la sine că pe parcursul alegerilor anticipate, ca şi în anii 2005 şi 2009, acesta va pune în mişcare toate forţele şi mijloacele disponibile ale MAI, cu aplicarea formelor şi metodelor deja aprobate pentru a frauda şi falsifica alegerile din 29 iulie curent. Este cunoscut faptul că sub conducerea lui Papuc efectivul MAI, contrar prevederilor Legii nr. 416-XII din 18.12.1990 ,, Cu privire la poliţie”, a fost implicat la maximum în alegerile parlamentare şi cele locale, iar în raioanele unde au avut de câştigat, în 2007, Opoziţia, comisarii de poliţie au fost eliberaţi din funcţie şi schimbaţi cu alţii, care au un… „comportament adecvat”.

  1.1. În perioada campaniei actuale, ministrul Papuc se deplasează personal şi convoacă şedinţe zonale (Anenii Noi, Cahul, Bălţi etc.) cu efectivul poliţienesc din toate raioanele vecine, unde face deschis agitaţie în favoarea PCRM, adresând critici dure în adresa partidelor de opoziţie. Respectiv, conform Planului elaborat şi graficului aprobat de Papuc, în iunie a. c., corpul de comandă al MAI, inclusiv şefii de Secţii şi Birouri, se deplasează şi organizează întruniri electorale cu conducerea şi corpul de comandă al comisariatelor de poliţie.

  1.2. Mai mult decât atât, în raioanele unde s-a constituit o majoritate democratică au fost desemnate în conducerea comisariatelor de poliţie persoane cu un trecut dubios şi devotate PCRM, multe dintre care au fost concediate din organele de drept, iar ulterior restabilite, cu scopul de a submina autoritatea conducătorilor democraţi. Un exemplu elocvent îl constituie numirea în fruntea CGP Chişinău a lui V. Botnari – eliberat de trei ori (MAI, Ministerul Transporturilor şi cel al Construcţiilor) pentru abuzuri de serviciu, mită, contrabandă şi alte multe ilegalităţi; sau comisarul de Orhei, V. Grădinaru, concediat şi arestat, apoi restabilit de comunişti; ori comisarul de Criuleni, Ig. Gorincoi, cel mai devotat PCRM. O situaţie similară e în UTA Gagauz-Yeri, Cantemir, Leova, Cimişlia, Cahul. Totodată, pentru meritele deosebite în fraudarea alegerilor din 5 aprilie, în aparatul MAI, la funcţii de şefi de direcţii au fost numiţi ,,vestiţii luptători cu crima organizată” – coloneii de poliţie Ion Ţurcan, Alexandru Mihai, V. Ciobanu, L. Tatian, care anterior au fost eliberaţi din funcţii pentru anumite „păcate”.

  2. În cadrul MAI, în perioada electorală (ca şi în Guvern şi în alte ministere, de altfel) este constituit, prin ordinul ministrului Papuc, Statul major operativ – ceea ce poate fi înţeles ca Staff-ul electoral al MAI -, în frunte cu prim-viceministrul V. Zubic şi comisarul CGP mun. Chişinău V. Botnari; adjuncţii – viceministrii A. Şumleanschii, Gh. Cosovan, S. Golovaci; membrii – şefii de direcţii P. Corduneanu, D. Rusu, V. Chetraru, S. Carp, S. Osman, T. Hâncu, A. Jizdan, V. Ciobanu, G. Cojocaru, Gh. Palii, N. Smoleac etc. Acest Stat major organizează şi dirijează strategic, tactic şi operativ subdiviziunile centrale şi teritoriale, conform unui program separat şi coordonat cu Aparatul Guvernului, în contextul monitorizării procesului electoral în favoarea PCRM.

  3. În scopul asigurării unui caracter conspirativ al acestor măsuri şi de legiferare a acţiunilor poliţieneşti, se emite dispoziţia MAI cu privire la desfăşurarea măsurilor preventiv-profilactice şi asigurarea ordinii publice în perioada preelectorală, însă, de facto, faţă de subdiviziunile centrale şi teritoriale, de către conducerea MAI sunt înaintate sarcini concrete de documentare, sistematizare şi analiză a întrunirilor concurenţilor electorali.

  3.1. Informaţia zilnică se acumulează din comisariatele de poliţie şi se selectează la Unitatea de gardă a MAI şi, paralel, la Direcţia generală poliţie ordine publică, iar Direcţia reacţionare operativă, de comun cu DGPOP, analizează minuţios rezultatele întrunirilor, numărul de participanţi şi al concurenţilor electorali, problemele abordate şi reacţia cetăţenilor în acest sens.

  3.2. Notele generalizate sunt prezentate conducerii MAI, care ulterior elaborează propuneri concrete pentru preşedintele ţării, conducerea Guvernului şi coordonează problemele curente sau de perspectivă cu Staff-ul electoral al PCRM, întru crearea obstacolelor şi intimidarea Opoziţiei.

  3.3. Serviciile operative (Departamentul serviciilor operative – A. Jizdan, Serviciul prevenire şi combatere a delictelor informatice şi transnaţionale – Iu. Stoian, îndeosebi, Direcţia misiuni speciale – V. Ciobanu, ,,străduitorii” subalterni – loc./col. Valeriu Ohlobciuc şi Sergiu Purcica, maiorii Andrei Todica şi Focşa etc.), de comun cu structurile teritoriale, contrar legislaţiei în vigoare, folosesc la maximum posibilităţile aparatului auxiliar şi ale mijloacelor de ascultare a convorbirilor telefonice, pentru a-i provoca, documenta şi discredita pe primarii, preşedinţii raioanelor şi liderii partidelor de opoziţie. În loc să cerceteze miile de infracţiuni grave comise şi sutele de cauze penale rămase nedescoperite, iată unde sunt îndreptate eforturile lucrătorilor operativi şi a mijloacelor MAI finanţaţi din banii publici, ai poporului.

  3.4. Comisariatele de poliţie, poliţia criminală, poliţia de ordine publică, inspectoratele pentru minori, zilnic, verifică şi completează listele persoanelor aflate la lucru după hotare, a celor care nu sunt încadraţi în câmpul de muncă, invalizilor, persoanelor cu dereglări psihice sau care fac abuz de alcool, narcomani în scopul de ai influenţa financiar şi constrânge să voteze „corect” Aceste date sunt repartizate şi coordonate cu instituţia lui Buciaţchii sau Molojen.

  4. Măsurile planificate şi executarea neapărată a acestora de către comisariatele de poliţie este verificată, săptămânal, de către corpul suprem din partea conducerii subdiviziunilor centrale ale MAI, desemnaţi prin ordinul ministrului după comisariatele de poliţie, iar pe zone viceminiştrii:

  – Mun. Chişinău (responsabil Gh. Papuc), Zona „Sud” (V. Zubic), „Centru” (A. Şumleanschii), „Nord” (A. Pogurschii), „Est” (S. Golovaci).

  – Planul elaborat de MAI, numit convenţional „Din casă în casă”, pentru alegerile electorale conţine absolut toate schemele de interacţiune şi control, atât pe orizontală, cât şi pe verticală: responsabilul Guvernului + candidatul în deputaţi ai PCRM + viceministrul MAI + şeful-tutor de Direcţie al MAI + şefii de secţii şi birouri ai MAI + comisarul de poliţie + şeful de Post + primarul + liderii organizaţiilor de partid ale PCRM + persoanele de încredere.

  5. Un rol deosebit în intimidarea reprezentanţilor partidelor de opoziţie îl joacă efectivul Poliţiei Rutiere, care creează impedimente la libera circulaţie şi stopează, la ordinul serviciilor operative, unităţile de transport, pe care le supun verificărilor neîntemeiate. De altfel, în perioada electorală au fost observate de multe ori, în timp de noapte, între orele 03-05.00, automobilele Poliţiei Rutiere ale CGP mun. Chişinău, care nimiceau afişele electorale ale partidelor democratice.

  5.1. Concomitent, efectivul Regimentului de patrulă şi santinelă „Scut” şi inspectorii de sector din mun. Chişinău raportau conducerii, iar aceştia – comisarului general V. Botnari – despre numărul de afişe electorale ale Opoziţiei NIMICITE sau DISTRUSE.

  6. Respectiv, sarcini majore sunt puse faţă de S. Carp, comandantul Academiei de poliţie „Ştefan cel Mare”, A. Şumleanschii, comandantul Trupelor de carabinieri, S. Osman, şeful Direcţiei pază de stat – pentru organizarea lucrului „explicativ” cu efectivul subordonat, studenţii şi carabinierii unităţilor militare şi obţinerea rezultatelor dorite la scrutinul din 29 iulie 2009.

  7. Trezesc nedumerire şi îngrijorare eforturile sporite şi urgente, depuse de ministrul Papuc, la ordinul lui Voronin, în sensul completării cu cadre suplimentare a Regimentului patrulă şi santinelă „Scut” – cu 600 de unităţi – şi a Brigăzii cu Destinaţie Specială ,,FULGER” – cu 1100 de unităţi suplimentar la cele 960 conform statelor (pe când în serviciul Inspectori de sector şi Poliţia criminală s-a interzis încadrarea ofiţerilor). Iar antrenamentele frecvente din ultimul timp au un scop clar – înăbuşirea protestelor în masă, cu elemente de intimidare şi de insuflare a fricii în rândul cetăţenilor.

  8. Restabilirea şi desemnarea ex-şefului DCCO, colonelul de poliţie Ion Ţurcan – vestit prin faptul că execută orbeşte şi necondiţionat toate ordinele ilegale şi criminale ale lui Voronin şi Papuc (amintiţi-vă de maltratările anterioare ale jurnaliştilor şi unor persoane oficiale, acţiunile de provocare de mită la PRO-TV, Ziarul de Gardă etc., care sunt doar câteva dintre faptele orchestrate de acest ,,ofiţer” prieten al lui Oleg Voronin şi devotat PCRM) – în fruntea conducerii Brigăzii cu Destinaţie Specială „Fulger”, precum şi maltratarea recentă a fiului avocatului şi politicianului V. Nagacevschii constituie un semn clar că actuala Putere, încurajată de Moscova, pregăteşte şi va folosi la maximum forţele de ordine la curmarea oricărei tentativă de protest sau mitinguri cu privire la libertatea exprimării în public, după practica regimului Lucaşenco sau a lui Putin.

  Este clar că V. Voronin, după cum a şi declarat de nenumărate ori în anii 2007-2008, inclusiv în cadrul emisiunii „Беседа с президентом”, „nu va ceda puterea nici sub o formă altor formaţiuni politice”. A şi demonstrat – până la 5 aprilie şi după 6-7 aprilie – că nu se va retrage din viaţa politică şi că teroarea va lua amploare în ţară… Schimbarea bruscă a vectorului politic, după reîntoarcerea sa de la Moscova, declaraţiile făcute într-un limbaj banditesc şi agresiv în adresa Opoziţiei la 24 iunie 2009 constituie o confirmare evidentă a utilizării organelor de forţă în fraudarea alegerilor şi atingerea, cu orice preţ, a scopurilor propuse. Toate acestea dovedesc că atât fraudarea alegerilor în 2005 şi apoi la 5 aprilie 2009, cât şi comportamentul agresiv şi violent al conducerii RM din ultima vreme, precum şi acţiunile organelor de forţă, inclusiv ale Procuraturii generale şi instanţelor judecătoreşti au o singură finalitate şi un singur ţel – menţinerea forţată a Puterii de către clanul Voronin-Roşca şi trucarea scrutinului electoral de la 29 iulie 2009.
  Papuc sluga clanului Voronin !

  În ultima lună, ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, a devenit agitatorul principal al PCRM. El umblă numai la întâlniri cu poliţiştii din comisariatele raionale de poliţie sau din alte structuri ale MAI şi promovează ideea că „ţara este în mare pericol” şi că, în cazul în care cele trei partide liberale vor ajunge la conducere, „o să vândă ţara României”, scrie Timpul, preluat de Romanian Global News.

  O astfel de întâlnire electorală Papuc a avut-o miercuri, la 11.00, cu actualii şi foştii angajaţi ai Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare”. Mai mulţi foşti angajaţi ai Academiei ne-au comunicat că, înainte de întâlnire, rectorul instituţiei a sugerat audienţei, în jur de 100 de persoane, să nu adreseze întrebări, dar numai să asculte. „Papuc a fost brutal şi încrezut, blatnoi chiar. Ne-a spus că, dacă cei trei indivizi ajung la conducere (cu referire la liderii PL, PLDM şi AMN), va fi prăpăd, vor vinde ţara României”, ne-au povestit sursele noastre, care au dorit să-şi păstreze anonimatul. După vreo oră de agitaţie, ministrul le-a spus ofiţerilor să aibă grijă cu cine votează. Mai mult, ei trebuie să vorbească cu toţi apropiaţii, cunoscuţii şi prietenii, ca acest pericol să fie evitat. „A mai spus că ştie că unii dintre cei prezenţi în sală au contacte sau că simpatizează Opoziţia şi că el va avea în vedere această chestiune”, ne-au mai comunicat sursele noastre. Mai mult, şeful MAI a tunat împotriva protestatarilor. „La 7 aprilie am făcut o prostie că n-am tras. Dacă se vor repeta astfel de proteste, noi suntem gata să intervenim foarte rapid şi foarte dur”, a avertizat Papuc.

  Acum toţi poliţiştii din RM şi alţi angajaţi MAI execută ordinul ministrului, agitând ideea PCRM – „ţara este în pericol”. Un poliţist de la Dubăsari spune oamenilor că cei trei lideri liberali (Ghimpu, Filat şi Urecheanu) trebuie puşi la perete şi împuşcaţi.

  Menţionăm că Gheorghe Papuc nu figurează în lista electorală PCRM şi, respectiv, nu este degrevat din funcţie. El a mai avut întâlniri similare la Anenii Noi şi în alte raioane (vezi TIMPUL din 17 iunie). De asemenea, şi alţi adjuncţi ai ministrului, printre care şi V. Zubic, umblă cu aceeaşi misiune prin republică (vezi TIMPUL din 1 iulie).

  Surse ale Romanian Global News din cadrul MAI, de la Chisinau, au declarat ca Oleg Voronin, fiul dictatorului comunist de la Chisinau a deschis un cont pe numele lui Gheorghe Papuc la o banca din Moscova. Contul respectiv a fost alimentat cu suma de 1,5 milioane de dolari US, urmand ca in functie de cum va apara averea familiei Voronin la 29 iulie, suma sa fie dublata. Contul este si o asigurare pe care Papuc a cerut-o in cazul in care Voronin cade sau in cazul in care subordonatii sai nu vor dori sa-si riste libertatea pentru averea lui Voronin, refuzand sa execute ordinele de represiune date de acesta, situatie in care Papuc va fugi impreuna cu Voronin la Moscova.

 4. Maresalul Antonescu

  Radu Gyr Iisus în celulă

  Azi noapte Iisus mi-a intrat în celula.
  O, ce trist si ce-nalt parea Crist !
  Luna venea dupa El, în celula
  si-L facea mai inalt si mai trist.

  Mainile Lui pareau crini pe morminte,
  ochii adanci ca niste paduri.
  Luna-L batea cu argint pe vestminte
  argintandu-I pe maini vechi sparturi.

  Uimit am sarit de sub patura sura :
  – De unde vii, Doamne, din ce veac ?
  Iisus a dus lin un deget la gura
  si mi-a făcut semn ca să tac.

  S-a asezat langa mine pe rogojina :
  – Pune-mi pe rani mana ta !
  Pe glezne-avea urme de cuie si rugina
  parca purtase lanturi candva.

  Oftand si-a intins truditele oase
  pe rogojina mea cu libarci.
  Luna lumina, dar zabrelele groase
  lungeau pe zapada Lui, vargi.

  Parea celula munte, parea căpătâna
  si misunau paduchi si guzgani.
  Am simtit cum îmi cade capul pe mana
  si-am adormit o mie de ani…

  Când m-am desteptat din afunda genuna,
  miroseau paiele a trandafiri.
  Eram în celula si era luna,
  numai Iisus nu era nicairi…

  Am intins bratele, nimeni, tacere.
  Am intrebat zidul : nici un raspuns !
  Doar razele reci, ascutite-n unghere,
  cu sulita lor m-au strapuns…

  – Unde esti, Doamne ? Am urlat la zabrele .
  Din luna venea fum de catui…
  M-am pipait… si pe mainile mele,
  am gasit urmele cuielor Lui.

 5. SPQR ptr naicu

  epertul britanic a scris si a prezentat raportul sau in limba engleza si nu in limba de stat moldoveneasca , ceea ce contravine legii.Noi in limbi straine nu citim, daca vor sa citim sa scrie moldoveneste. INDICATII PG:- Expertul londonez trebue :1 Sa ceara cetatenia R.Moldova.2 Dupa care sa invete limba de stat moldoveneasca.3sa faca facultate la universitatea de medicina din R.Moldova.4 Sa se faca expert medico legal.adica sa intruneasca toate cerintele legale…………..

 6. Stefanita

  Voronin ar putea fi judecat la Haga pentru crime împotriva umanităţii

  Curtea Penala Internaţională (numită uneori şi Tribunalul Penal Internaţional) este o curte de justiţie internaţională permanentă, cu sediul la Haga în Olanda, a cărei misiune este de a judeca persoane care au comis genociduri, crime de război şi contra umanităţii.
  Potrivit C.I.P., prin crime contra umanităţii se înţelege oricare dintre actele menţionate în continuare, atunci cînd sînt comise în cadrul unui atac generalizat sau lansat sistematic asupra populaţiei civile: ucidere, exterminare, sclavaj, deportare sau transfer forţat de populaţie, condamnarea la închisoare sau alte forme de privare gravă de libertate, tortură, viol, sclavie sexuală, prostituţie forţată, sarcină sau sterilizare forţată sau orice alta formă de violenţă sexuală de gravitate comparabilă (cum ar fi folosirea bastoanelor poliţieneşti pentru ruperea anusului , foarte la modă în Moldova, n. n.), persecutarea unui grup pentru motive de ordin politic, rasial, naţional, etnic, cultural, religios sau bazat pe sex, sau în functie de alte criterii universal recunoscute ca inadmisibile în dreptul internaţional, crimă de apartheid şi alte acte inumane cu un caracter similar, cauzatoare de suferinţe puternice şi care aduc atingere gravă integrităţii fizice sau mentale.

  Avînd în vedere Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, adoptat în 1998 şi în special articolele 7 şi 8 ale acestuia, în care violul şi orice formă de violenţă sexuală sînt definite drept crime împotriva umanităţii şi echivalate cu o formă de tortură şi o crimă gravă de război, fie că aceste acte sînt sau nu comise în mod sistematic în timpul conflictelor internaţionale sau interne, represiunile de la Chişinău, comise în mod sistematic şi organizat de guvernarea comunistă asupra populaţiei civile, în timpul cărora au fost constatate cazuri de omor, violuri, violenţe sexuale şi vătămare gravă corporală şi mentală, sînt catalogate drept crime de război şi împotriva umanităţii, şi trebuie pedepsite în conformitatea cu prevederile dreptului internaţional.

  Pînă acum nu a fost semnalat nici un caz de atingere gravă a integrităţii mentale din rîndul persoanelor maltratate şi violate de către colaboratorii Securităţii şi ai poliţiei moldoveneşti. Lucrul acesta se explică prin intimidarea medicilor psihiatri din Republică de către autorităţile statului. Personal am însoţit un astfel de tînăr la Spitalul Clinic de Psihiatrie Costiujeni, unde mi-am făcut propriile investigaţii. Astfel am aflat că un număr însemnat de tineri au ajuns la secţia de psihiatrie şi neurologie în urma bătăilor diabolice suferite în comisariatele de poliţie. Dosarele medicale ale acestor tineri sînt secretizate, dar, potrivit legii, pot fi cercetate în cazul unui eventual proces de judecată.

  Cu alte cuvinte, avem în fruntea statului persoane care în orice moment ar putea fi atrase în procese penale cu acuzaţia gravă de criminali împotriva umanităţii. Ar fi fost drept ca aceste procese să înceapă înainte de alegeri, pentru a nu defăima o dată în plus imaginea unui întreg popor din cauza unor criminali care şi-au luat cu forţa dreptul de a ne conduce şi reprezenta în lume.

  Avînd în vedere crimele guvernării comuniste de la Chişinău, precum şi faima criminală pe care partidul comunist şi-a făcut-o de-a lungul istoriei, gruparea criminală de tip mafiot, denumită “Partidul Comuniştilor din Republica Moldova” ar trebui exclusă din competiţia electorală, iar adepţii acestui partid să fie traşi la răspundere penală ca unii care promovează idei xenofobe, totalitare şi extremiste, şi care pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei Republicii Moldova.

  Sper ca într-o zi simpatizanţii comunismului să fie condamnaţi penal la fel ca simpatizanţii fascismului şi ai nazismului, pentru că sînt în aceeaşi măsură vinovaţi de cele mai mari crime săvîrşite vreodată împotriva umanităţii
  {Preluat de pe blogul parintelui ieromonah Savatie Bastovoi}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *