Box cu nevăzătorii, fără dosar penal

În drum spre casă, un tânăr nevăzător spune că s-a împiedicat şi a căzut peste o maşină parcată pe trotuar. Deşi era împreună cu alţi trei colegi nevăzători, nu a reuşit să se apere de proprietarul maşinii. Toţi patru s-au ales cu diverse traumatisme, rezultate cu suturi chirurgicale pe faţă şi pe ochi, cu dinţi dezbătuţi şi fără un dosar penal iniţiat. Proprietarul maşinii de pe trotuar era, prin coincidenţă, boxer profesionist.

În seara zilei de 1 mai, patru tineri nevăzători din Chişinău se întorceau acasă de la pădure. Vlad, un tânăr de 31 de ani, cu deficienţe de vedere, era condus de Ghenadie, prietenul lui, care s-a oferit să-l ajute. “Îl duceam pe Vlad de mână, dar pentru un moment m-am oprit să-mi aprind o ţigară. Atunci el s-a împiedicat cumva şi a căzut peste o maşină de alături. Nu putea să lase vreo urmă pe automobil, deoarece nu avea niciun obiect în mână. S-a pornit alarma şi, la un moment dat, cineva din spate ne-a lovit puternic. Noi am căzut jos. Mai mult nu ţin minte nimic”, spune Ghenadie, un tânăr de 26 de ani din Chişinău.

“Nu vedeam nimic, cum să mă apăr?”

Vlad recunoaşte că în acea zi consumase alcool, dar, fiind nevăzător, nu are cum să îşi pună scopul să atace proprietatea cuiva sau să comită alte delicte. În urma acestui incident a rămas fără ochelari, care-l ajutau să vadă măcar puţin. “Ochelarii mei au fost aduşi din Germania la comandă şi pentru mine valorau mult. Nu-mi mai pot permite să cheltuiesc 130 de euro pentru a-mi procura alţii”, spune Vlad, adăugând că atunci nici nu s-a putut apăra de lovituri, deoarece nu vedea nimic.

Şi Alexandru, un coleg al său, tot nevăzător, spune că aceasta a fost o bătaie cruntă. “Noi nu ştiam cum să ne apărăm. Loviturile veneau din diferite părţi şi asta mă face  să cred că erau mai multe persoane care loveau în noi. Eu am căzut după prima lovitură. Marian, băiatul care ne-a agresat, este boxer şi noi nu puteam să ne opunem puterii lui”. După ce a fost dus cu ambulanţa la spital, Alexandru s-a ales cu două suturi pe faţă.

Sergiu, un alt tânăr din acelaşi grup, cu vârsta de 25 de ani, spune că nu-şi aminteşte nimic, deoarece şi-a pierdut cunoştinţa în urma primei lovituri. El şi-a revenit la sectorul de poliţie, iar apoi a ajuns şi el la spitalul de urgenţă cu traumatisme faciale, unde i-au fost aplicate suturi la ochi.

În seara zilei de întâi mai, Ion rămase puţin în urmă de colegii săi, deoarece vede mai bine, şi asta i-a permis să se deplaseze singur. A auzit gălăgia şi s-a grăbit să-şi ajute prietenii, dar n-a reuşit, deoarece a fost şi el lovit şi a căzut. El spune că simţea lovituri de picioare şi de aceea şi-a acoperit capul pentru a se proteja. Totuşi, loviturile au fost atât de severe, încât a rămas fără doi dinţi.

“Mult sânge pe trotuar”

Unii locuitori din curtea prin care treceau tinerii spre căminul nevăzătorilor, situat pe şoseaua Hânceşti, 70/4, confirmă că maşina peste care căzuse Vlad era parcată pe trotuar lângă balustradă, de aceea, dacă pentru văzători nu ar fi fost o problemă să treacă pe lângă acest automobil, nevăzătorilor le-ar fi fost greu să presupună că pe locul de trecere pentru pietoni ar putea fi parcată o maşină.

Alexei Romanenco, director al Societăţii Orbilor din Moldova, în acel moment se întorcea acasă împreună cu mama sa. El spune că în acel incident au fost implicate şi două persoane din curte, iar Marian, tânărul acuzat de aceste lovituri, ar fi locuit cândva aici şi venise la cineva în ospeţie, aflându-se atunci afară, la o măsuţă cu prietenii. Eugenia Romanenco de asemenea trecea prin curtea cu pricina la acel moment şi a fost şocată de tot ce a văzut. “Lucrurile lor erau împrăştiate, ochelarii erau rupţi, iar băieţii bătuţi şi stăteau pe jos. Pe trotuar era foarte mult sânge.” Maria, femeia care face ordine în sectorul dat, ne mărturiseşte că nu a fost la faţa locului când s-au întâmplat toate, dar în  dimineaţa următoare, spune ea, a trebuit să spele din greu sângele uscat de pe trotuar.

Tinerii traumatizaţi în urma acestui incident spun că  loviturile le-au afectat şi capacitatea de muncă. Deşi, în situaţia lor, angajarea la muncă este foarte dificilă şi muncile îndeplinite sunt puţin plătite, traumele i-au ţinut acasă mai mult timp, ratând şi câştigurile elementare.

Grigore Fotescu, directorul întreprinderii “Lumintehnica“, instituţia unde sunt angajaţi aceşti tineri, a confirmat faptul că timp de patru zile băieţii nu au fost apţi de muncă. “Acum le-am dat ceva de muncă mai uşurel, deoarece încă nu se simt bine, dar ei trebuie să mănânce ceva”, spune directorul.

Ochii cusuţi şi medicii legişti

Ofiţerul operativ Sergiu Popa-Condrea, care era de serviciu în sectorul nr. 6, situat pe teritoriul Autogării de sud-vest Chişinău, spune că informaţia pe acest caz a fost transmisă la Comisariatul de Poliţie al sectorului Centru al mun. Chişinău şi nu poate oferi alte detalii.

Deşi toţi aceşti tineri nevăzători au traumatisme rezultate cu suturi pe faţă, pe ochi, cu dinţi dezbătuţi totalmente, expertiza medicală eliberată de medicii legişti arată că tinerii ar avea leziuni uşoare şi neînsemnate. Anchetatorul Ion Rudcov susţine că acest document al medicilor legişti face imposibilă anchetarea acestui caz de violenţă. “Aceasta nu ne permite să deschidem dosar. Acum toată informaţia adunată pe acest caz are statut de material, iar în cazul în care va fi stabilită o infracţiune, se va deschide dosar penal sau administrativ, respectiv poate li se va aplica sancţiunea cuvenită”, adaugă anchetatorul. Rudcov confirmă că a evaluat vizual maşina, pentru a stabili ce deteriorări sunt şi pentru a putea continua cercetarea materialului, care ar trebui să fie finalizată săptămâna curentă.

Dosarul penal cere 4 dinţi

“Am rămas fără doi dinţi, şi acum, în loc să investesc banii în copil, trebuie să-mi fac dantura. Dar de unde să iau aceşti bani? Mi s-a spus că pentru a se deschide dosar penal, trebuia să-mi dezbată patru dinţi şi nu doi ”, spune Ion, de 26 de ani. El are venituri foarte mici, o familie de întreţinut, iar acum la cheltuielile obişnuite s-au adăugat îngrijirile medicale necesare. Anchetatorul Ion Rudcov explică faptul că, în acest caz, persoana dată ar putea apela în instanţa de judecată şi astfel şi-ar putea obţine banii pentru paguba cauzată.

Martorii spun că Marian, tânărul acuzat pentru aceste lovituri, este student la ASEM şi boxer profesionist, având mai multe victorii în campionatele de box universitar. Contactat telefonic, el a confirmat că se afla la locul faptei în acea seară şi, auzind că suntem reporteri, a rugat să revenim, după care a refuzat să dea detalii.  “Avocatul meu mi-a spus să nu dau niciun interviu până la finalizarea anchetei”, a motivat Marian şi a închis telefonul.

Veaceslav Mârzac, secretat general al Federaţiei Sportului Universiitar din Republica Moldova, susţine că un sportiv adevărat niciodată nu-şi va permite să agreseze oamenii pe stradă, cu atât mai mult nişte persoane cu dizabilităţi. “Acest sportiv poate fi descalificat, dar această decizie poate aparţine numai colegiului disciplinar şi în funcţie de caz. Sportivul are dreptul să aplice forţa numai în situaţie de autoapărare şi nu altfel”, spune el.

Acum, cei patru tineri nevăzători se gândesc că au văzut aievea cum arată violenţa, dar nu vor vedea cum arată justiţia.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

22 comentarii

 1. Elena

  Eu sint femeie, DAR DACA L-AS INTILNI PE ACEST
  IDIOT MARIAN, PUR SI SIMPLU I-AS SCOATE OCHII, NEAPARAT ESTE NECESAR SA FIE EXMATRICULAT DIN ASEM, IAR ASTEA DE LA FEDERATIA BANDITILOR DESFIINTATI LA MAMA DRACULUI, UNDE NU TE INTORCI CELE MAI GRAVE CRIME SINT FACUTE FIE DE BOXERI FIE DE CEI DE LA LUPTE… LA NAIBA CU ASA BANDITI, ASTEA NU SINT SPORTIVI ASTEA SUNT UCIGASI!!

 2. Elena Spinachi

  Bravo Aida,
  Un lucru nu-mi este clar, marturiile oamenilor din zona respectiva nu reprezinta dovada pentru politie? Si unde este reglementat ca trebuie sa ai 4 dinti distrusi pentru ati solicita revendicarile sau sa intentezi in judecata?

 3. alexei

  Daca politia nu va ancheta acest caz asa cum se cuvine, iar acesta vita nesimtita nu va fi exmatriculata de peste tot, atunci va trebui de declansat o actiune socila, civila in sustinerea victimelor atacului acestui imbecil si tragerea la raspundere a politistilor corupti.

 4. Adrian

  Stimate autor al articolului va rugam sa dati numele concret a studentului ‘boxer”, va rugam sa dati numele legistului, care evident a fost ‘convins’ sa faca o asa expertiza, VA RUGAM SA CONTACTATI ASEM-ul, CE CRED EI DESPRE ASA UN “DISCIPOL” SI VA RUGAM SA NE INFORMATI DE MASURILE LUATE DE CATRE MINISTERUL EDUCATIEI SI SPORTULUI DIN R.MOLDOVA SI NEAPARAT DE FEDERATIA SPORTULUI UNIVERSITAR CU REFERINTA LA COMPORTAMENTUL VIOLENT A BOXERULUI, LA CARE COMISARIAT DE POLITIE ACTIVEAZA ANCHETATORUL ION RUDCOV, CARE NU GASESTE SUFICIENTE PROBE PENTRU DESCHIDERE DOSAR PENAL? Tot aici, daca acest articol este o investigatie INSISTAM SA O DUCETI LA FINAL SI SA NE COMUNICATI, CUM DECURGE INVESTIGATIA? Este imposibil sa fie batuti cu atata cruzime niste cetateni, IN CAZUL DAT INCA SI CU DEFICIENTE si sa nu fie suficienti dinti, pentru dosar!!!

 5. Stefan

  Daca tinerii au fost dusi la spital, unde au primit ajutor, tratament si li sau aplicat cusaturi, anchetatorul nu-si poate ridica fundul si sa ia cunostinta de inscrisurile din cartela medicla,care fara nici un dubiu dovedeste violenta agresorului, sau batausul boxer a dovedit sai cumpere si pe cei de la spital? declaratiile anchetatorului miroase a “pufusor pe botisor”, sau ori nu are cunostinte cum sa-si faca meseria, ori…

 6. oleg

  „GOLGOTA BASARABIEI” este un film documentar despre dosarele comunismului,VIDEO “Dacii – Adevăruri tulburătoare 2012”: un film documentar, vizionat de sute de mii de români, răstoarnă toată istoria noastră,rnVedeeti ambele filme aici::http://www.romaniidindiaspora.com/

 7. AVRAAM

  Oameni buni!Pai ministrul MAI Roaiba lui Filat e chior si el!!!Oare nu se vede cu ochiul inarmat ca e fara vedere si auz omul din capul MAI???Au fost omorati copiii din Durlesti-Roibu chior! Au fost implicati politistii din Orhei in omor-Roibu mut!!!Crimele au dat buzna in casele oamenilor-Roibu surd!!!Oare sa fie si liderul PLDM ai cui ministru MAI este sa fie si Filat asa de handicapat sa nu fada situatia criminogena din Mercedesul sau insotit de bodiguarzi???Da-te jos Filate din limuzina si mergi oleaca prin oameni,poate te alegi si tu cu’un pumn in nas ca si fiul lui Usatai…

 8. simiom

  EU CRED CA ACEST MARIAN NU ARE VIITOR MACAR CA INVATA SI MACAR CA E SPORTIV DAR DUPA FAPTA CE A FACUTO EU CRED CA EL E UN PINCI SI VA FI MAI DEPARTE EU CRED CA DACA O SA CITEASCA ACEST COMENTARIU EL STIE CE INSEAMNA ASTA.

 9. dumitru

  trist, dar adevarat. acest Marian are mare viitor, pentru ca el este util, se pot face bani pe el, iar amaratii cu dizabilitati sug de la buget, nu aduc nimic. Cam asa se judeca la noi, asa ca… Alina si Aida, asteptam continuarea anchetei. Voi puteti strica viitorul acestui imbecil si trebuie s-o faceti, altfel se va inmulti si sigur nu va naste cetateni de treaba.

 10. Amanda

  Не понятно почему такой человек ещё не сидит в местах не столь отдалённых. У нас в Приднестровье, хоть мы ещё и не признаны, такого преступления ещё не было.

 11. Megre

  Vai de capul parintilor lui Marian. Imi pare ca baiatul acesta este crescut dupa gardul innalt de parintii care au chioscuri in pietele Chisinaului si nu stie care sint problemele vietii persoanelor cu handicap. Datorita lui Filat si Buliga, aceste persoane au numai 500-600 lei pe luna si sa pui dintii dupa agresarea unui boxer imbecil este necesar cel putin 10 000 lei. Citi ani va face acedt nevazator acesti dinti?

 12. Arcasul

  pt. Amanda ne-recunoscatoarea = Tanda si Manda:
  ———————————
  oare au fost prinsi “la voi” – ucigasii invatatoarei Maria Isaicu din s. Cocieri care a fost omorâta si apoi aruncata intr-o fântâna de “cineva” de la voi in 1992, doar pentru faptul ca a mers cu tricolorul la scoala ?
  Si câti alti zeci de moldoveni dispar pur si simplu din viata la “voi” ?

 13. Stefan

  Mi se face impresia, ca daca organele nu vor reactiona la rugamintile cetatenilor cat dec cat respectabili, nu va trece mult timp si in Moldova cetatenii isi vor face singuri dreptate…indifirent prin ce modalitati, ori asa nu se mai poate – badarani soferi, badarani doctori, badarani ministri, badarani profesori, badarai parinti, badarani copiii… atunci chiar va fi jale..

 14. indignatu'

  Ce mizerie de las cu muca la nas,dar cu masina de papà,pt ca zdrente de tipul “boxerului” nu sunt in stare sa-si asude painea,ci numai sa se razboiasca cu oricine mai slab ca ele,iar mai slab aici intra si o batranica de 80 ani,pe care ar trasni-o fara sa clipeasca.
  Ati notat ca masina era parcata pe trotuar,deci pe “teritoriul” pietonilor,adica boxerul,care are mintea-n pumni,in loc sa-i ceara scuze nevazatorului,s-a dat de Vandam,fiind sigur ca bietul pieton nu e in stare sa se apere.
  Balega si putoare,mizerie si escremente,greata si stupoare de la niste animale cu 2 picioare.
  Acum spaga in functie,pt ca si sistemul e jegos,si 100% ca vina e a nevazatorului,pt ca trebuia sa mearga prin mijlocul strazii,nu pe trotuar,pt ca trotuarul e de fapt parcare pt plozii de bani gata.
  Solidaritate victimelor.
  @Stefan.
  Zici bine,dar ai uitat de o categorie:ziaristii.

 15. Radu

  Ziarul de garda, de ce nu informati, care este atitudinea Ministerului culturii si sportului, ASEM, federatia sportului stiudentesc, ce zice politia, daca tot ati plasat articolul la “INVESTIGATII” ar fi bine sa ne info ce se intimpla, altfel, pentru viitor plasati asa gen de articole la categoriea “distractii si life style”

 16. vasile

  ca ar fi facut acest pseudoboxer daca cei trei erau si ei boxeri cu ochi buni? ce ar fi facut daca era seara in scara blokului si erau trei si aveu si niste bite cu ei? s-ar fi descurcat la fel de bine ? nu cred,deoarece este un las, un boxer care lupta la categoria MARLAN…versiunea,EU SUNT CEL MAI TARE CAND BOXEZ CU ORBII.
  eu sper ca baietii aia necajiti au si ei un frate, un tata , un var ,pe cineva care sa aiba ochii buni pentru ai da o lectie curajosului boxer.sau macar, sa il lege cineva la ochi si sa il puna sa se bata cu trei baieti in aceliasi conditii…..
  imi aduca aminte de un coleg de la facultate,un reprezentant clasic,tipic de “ZOLOTAYA MOLODEJI” sfarsitul anilor 90,sportiv de performanta,multi ani de kickboxing,1,89m,100kg de muschi,frica si groaza facultatii.avea o problema cu fetele,le umilea,le jignea ,radea de orice defect fizic,ca era fata un pic ma plinuta ,un pic mai micuta ,ma rog, motiv de batjocura si umilinta din partea marelui sportiv. pana intr-o zi a jignit pe cine nu trebuia.ca rezultat, au venit doi frati ai unei fete umilite,l-au scos de la lectii in fata facultatii( facultate aflata pe str. ST.cel MARE din Chisinau),l-au pus in genunchi ,si l-au obligat sa isi ceara scuze de la sora lor.au facut asta fara nici o lovitura ,nici macar o palma.marele sportiv,in genunchi ,si plin de lacrimi ,si-a cerut scuze de la fata aia. a fost o imagine trista si plina de scarba.
  morala,poti face box de performanta,dar, daca nu ai coaie in pantaloni,respect pentru tine si cei din jur , vei ramane tota viata un frustrat,un marlan complexat.
  la orice actiune exista si contractiune….
  rusinos,trist,dezgustator….

 17. Ala

  Opinia mea este: Boxerul trebuie dat in judicata . Ia statul sa ne aperi drepturile.
  Zearul trebuie sa informeze cazul acesta in parlament. Lasa parlamentul sa deschida ochii si sa mai vada ce se intimla.
  Dece nu este aparat dreptul omului…?

 18. Octavian

  la noi se apara numai drepturile homo si lesbi… pumnului si muschilor, banilor si coruptiei…de ce ne-ar pasa de niste bieti nevazatori, daca soarta a fost cruda cu acesti oameni, de ce sa nu mai adaugam si noi ..ceva dinti dezbatuti?!

 19. Irina

  Şi eu sunt curioasă să aflu care-ar fi rezultatele anchetei.
  Şi totuşi, cum poţi fi atît de nesimţit să dai în nişte oameni cu dizabilităţi…
  Şi totuşi, unde se uită autorităţile, căci la noi maşinile se parchează oriunde este loc liber, astfel creând obstacole pentru cei cu deficienţe de vedere.
  O persoană cu dizabilitate în RM suferă enorm, aceasta este discriminată şi maltratată din toate părţile, din păcate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *