Biroul “Corupţie şi Birocraţie”

La o lună de la schimbarea conducerii Biroului Migraţie şi Azil, persoanele care ajung în contact cu acest birou, inclusiv investitori şi reprezentanţi ai acestora din R.Moldova, se plâng în continuare de birocraţia şi corupţia din sânul instituţiei. “S-a schimbat directorul, dar au rămas aproape aceleaşi persoane în celelalte funcţii”, afirmă ei într-o scrisoare remisă ZdG. De partea cealaltă, Olga Poalelungi, directoarea Biroului, admite că în cadrul instituţiei există probleme, însă cere timp şi cazuri concrete pentru a putea redresa situaţia.

În august 2011, premierul Vlad Filat vizita Biroul Migraţie şi Azil (BMA) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). “Am venit aici deoarece am avut mai multe semnale din partea investitorilor străini în ceea ce ţine de birocratizarea excesivă a acestui proces care vizează obţinerea dreptului la şedere sau a dreptului de muncă”, menţiona Filat, sugerându-le angajaţilor care nu fac faţă să-şi dea demisia.

Filat, nemulţumit. Problemele continuă

“E tergiversată eliberarea actelor pentru solicitanţi, fapt ce se răsfrânge negativ asupra oamenilor şi climatului investiţional din ţară.  Permisele de şedere şi cele de muncă trebuie eliberate astfel, încât să nu fie puse piedici investitorilor şi celor care doresc să investească în ţara noastră”, accentua prim-ministrul.

Se pare că doleanţele sale nu au fost respectate de fosta conducere a Biroului. Astfel, după ce fostul şef al BMA, Liviu Prodan, a fost eliberat, la începutul lunii septembrie 2012, ministrul de Interne, Dorin Recean, a numit-o în funcţia de director pe jurista Olga Poalelungi. Se pare însă că, cel puţin pentru moment, schimbarea şefilor nu a produs şi schimbarea situaţiei complicate.

Recent, pe adresa ZdG a venit o scrisoare din partea reprezentanţilor unor investitori, care reclamă cam aceleaşi lucruri imputate încă în anul 2011 de premier, birocraţia care generează corupţie. “S-a schimbat directorul, dar au rămas aproape aceleaşi persoane în celelalte funcţii”, se spune în scrisoare.

“Şantajul” investitorilor

“Cele două legi care reglementează şederea străinilor în R. Moldova stabilesc în mod exhaustiv lista actelor de care are nevoie un investitor străin pentru a putea depune dosarul pentru acordarea dreptului de muncă şi de şedere provizorie pe teritoriul R. Moldova. Cu toate acestea, reprezentanţii BMA obligă investitorii să mai prezinte şi alte documente, care nu sunt prevăzute în lista descrisă în lege. În acest caz, ei fac trimitere la informaţia publicată pe pagina web a instituţiei”, spun, nemulţumiţi, reprezentanţii investitorilor. Aceştia ne-au modelat şi o situaţie, des întâlnită în cadrul BMA, din care rezultă mai multe acte de corupţie.

“În mod normal, conform legii, unei persoane care a investit în R. Moldova, să spunem, 25 mii USD, trebuie să i se acorde dreptul de muncă şi de şedere provizorie pe o perioadă de până la doi ani. Dar nu-i chiar aşa. Astfel, pentru obţinerea acestor drepturi, investitorul depune pachetul necesar de acte la BMA. Aici, cade în “capcană”. După puţin timp, este apelat de către reprezentanţii BMA, de obicei din secţia investigări şi expulzări sau din secţia combatere a migraţiei ilegale, care îi comunică că are “probleme” şi că oamenii legii au careva informaţii operative despre el, pe care nu le pot divulga. Îi spun că, în baza acelor informaţii, i se poate refuza acordarea dreptului de şedere în R. Moldova. Aici începe şantajul”, scriu reprezentanţii investitorilor.

“Aceştia sunt puşi în faţa unei situaţii aproape fără ieşire. Sau achită o sumă de bani, iar angajaţii BMA închid ochii la informaţia operativă de care spun că dispun, sau îi refuză acordarea dreptului de şedere, iar investitorul este obligat să părăsească ţara. Investitorul nu are încotro, pentru că deja a investit bani în R. Moldova. Astfel, este practic nevoit să accepte condiţiile celor de la BMA”, spun reprezentanţii unui grup de investitori, care zic că, de obicei, inspectorii BMA întind astfel de curse investitorilor din Turcia, ţările din Orientul Apropiat, statele CSI şi chiar din România, dar nu prea riscă să facă acelaşi lucru cu cei din Occident.

Zilele de naştere pe contul migranţilor

În scrisoare se spune că pentru soluţionarea pozitivă a unei probleme, creată artificial, cei de la BMA pretind de la investitori sume cuprinse între 500 şi 5000 de euro. “Chiar achitând aceşti bani, investitorul nu scapă de inspectori. Ei sunt luaţi la “control”, şi se profită pe seama lor. Se întâmplă asta mai ales cu turcii şi arabii, care au restaurante sau baruri. Aici, inspectorii, gratis sau pe datorie, pe care nu o achită niciodată, sau cu reduceri considerabile, iau prânzul, serbează zile de naştere, sau alte evenimente. Investitorul nu o sa aibă nicio replică, deoarece ştie că, peste un an sau doi, va trebui să-şi prelungească dreptul de şedere”, se mai spune în scrisoare.

“Aceeaşi schemă este folosită şi în cazul prelungirii permisului de şedere. De data asta însă, suma pretinsă de la investitori depinde de cifra de afaceri a străinului, pentru că un document obligatoriu care se depune la acordarea şi prelungirea dreptului de şedere este copia raportului financiar pentru ultima perioadă de gestiune. Astfel, inspectorii evaluează “generozitatea investitorului”, spun reprezentanţii acestora.

Am luat legătură cu mai mulţi investitori străini, care, sub protecţia anonimatului, ne-au confirmat cele expuse în scrisoare. Ei însă nu doresc să-şi facă public numele, pentru că, în scurt timp, vor ajunge iar la uşa inspectorilor BMA. De precizat că, săptămâna trecută, despre problemele întâmpinate de investitori s-a discutat în cadrul unei şedinţe a BMA.

Străin — agresat de personalul BMA?

Despre abuzurile venite din partea angajaţilor BMA s-a tot vorbit în ultima perioadă. În luna martie 2012, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) protesta la Guvernul R. Moldova, faţă de acţiunile unor angajaţi ai BMA. Toate astea, după ce se depistase că un solicitant de azil reclama că a fost agresat fizic de către personalul BMA şi forţat să semneze un document prin care renunţa la procedura de azil.

“Ofiţerii SIS, care nu au nicio legătură cu procedura de azil, se consultă în mod regulat cu personalul Direcţiei Refugiaţi din cadrul BMA şi aparent influenţează în mod serios deciziile emise în baza examinării solicitărilor de azil, lucru care nu ar trebui să se întâmple”, mai remarcau cei de la UNHCR.

Contactaţi de ZdG, reprezentanţii UNHCR ne-au spus că MAI a efectuat o anchetă pe acest caz, existând mai multe întâlniri între cele două părţi, în încercarea de a soluţiona problema. Se pare însă că lucrurile nu au avut o finalitate, pentru că străinii vizaţi de acţiunile personalului BMA părăsiseră deja R. Moldova.

Angajat BMA, prins cu mită

La începutul lunii august, BMA era în centrul unui nou scandal legat de acte de corupţie, când era reţinut un căpitan de poliţie, angajat al BMA, ce a pretins 1000 de euro pentru a nu-i întocmi unei armence un proces contravenţional privind încălcarea regimului de şedere, pe motiv că în paşaportul ei lipseau ştampile de intrare şi ieşire din Ucraina, în pofida faptului că  dispunea de ştampile privind ieşirile şi intrările în R. Moldova.

Viorel Morari, şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, susţine că, în luna septembrie, dosarul pe numele angajatului BMA a fost trimis în judecată, acesta fiind acum în faza de examinare. Morari a precizat că este primul caz pe anul 2012 când este anchetat un angajat al BMA.

S-a revoltat, iar lucrurile s-au schimbat

Nemulţumirile vis-a-vis de cum merg lucrurile în cadrul BMA şi le-a exprimat în luna mai a acestui an într-un interviu postat pe Curaj.tv şi Cristina Comendant, angajată la Administraţia de Stat a Drumurilor, care merge adesea la Birou pentru a legaliza şederea unor muncitori străini în ţara noastră. Aceasta vorbea în acel interviu despre birocraţia excesivă din cadrul BMA, care duce la corupţie. După acea intervenţie, Cristina Comendant afirmă că, cel puţin în raport cu ea, lucrurile la BMA s-au schimbat.

“După declaraţiile mele, acolo am fost primită nu foarte prietenos. Chiar am fost apostrofată. De atunci însă, atitudinea faţă de mine s-a schimbat. Le-am spus că, dacă vor avea aceeaşi atitudine, voi spune mai multe lucruri, pe care nu le-am spus”, zice Cristina Comendant. “Eu lucrez mai mult cu muncitori portughezi,  finlandezi sau români. Am auzit că cei de la BMA au ceva cu arabii şi africanii, şi mai puţin cu cetăţenii UE. Erau însă probleme şi cu personalul străin implicat în proiecte internaţionale la nivel de Guvern, lucru care e inadmisibil”, conchide Comendant.

“Rog să fiu înştiinţată măcar anonim”

Olga Poalelungi, directoarea BMA, promite să schimbe situaţia. “În 2-3 săptămâni, nu se poate de schimbat absolut totul. Noi acum vrem să descentralizăm prezentarea documentelor şi primirea deciziilor pentru documentarea străinilor. Vrem să facem asta în oficiile teritoriale, în Bălţi şi Comrat. Lucrul ăsta va schimba puţin modalitatea de primire a documentelor şi a deciziilor. Astfel, se vor întrerupe acele lanţuri şi acele aspecte corupţionale despre care vorbiţi. Lucrăm şi la schimbarea blocului de documente care se prezintă, pentru a evita formularul pe hârtie, care, fiind semnat sau fiindu-i aplicată o ştampilă udă, face posibile anumite estorcări. Acum, noi simplificăm la maximum procedura, dar păstrăm formatul electronic de circuit al documentelor”, susţine Olga Poalelungi.

“Eu vă rog, dacă sunt cazuri de aşa natură, ştiu că există temeri, dar rog să fiu înştiinţată măcar anonim. Pentru că, a lua o decizie fără probe concrete tot nu pot. Noi ne-am întâlnit cu investitorii şi cu oamenii de afaceri din R. Moldova. Ştiu problemele lor. Eu pot face verificări pe interior, dar trebuie să ştiu măcar domeniul despre care se vorbeşte. De când am venit în această funcţie, s-au produs anumite schimbări. Anumite persoane au plecat, altele vor fi acceptate. Dar, pentru ca să demiţi pe cineva, e nevoie de probe concrete”, a conchis Poalelungi.

Acest articol a fost realizat în baza unui proiect susţinut de Ambasada SUA. Constatările şi opiniile autorului nu reflectă opinia Guvernului American.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

29 comentarii

 1. nicu

  nişte investigaţii de prost gust, dictate la comanda unui avocat (ne şcolit, cu anticidente penale în domeniul coruperii), care pe timpuri mai de mult încolo avînd o firmă “turistică”, a adus în ţară peste 300 de cetăţeni străini din africa, asia, orientul mijlociu cică la bisness, organizînd acestora adevărate programe de sex-tur, profitînd astfel, nişte sume fabuloase.

 2. Ioan Geto-Dacul

  Am citit in ziar acest articol. Pot sa va spun ca lucrurile stau cu totul diferit. Eu sunt jurist specializat in domeniul migratiei si refugiatilor si deseori beneficiez de serviciile biroului de migratiune. Cunosc multa lume acolo si chiar am discutat recent cu ei despre acest articol. Am inteles ca este un avocat A.V., la pusca caruia se scriu nu prima data asa gen de articole. Si tot din cauza ca lucratorii n-au acceptat acte depuse de el, in care erau ilegalitati evidente.

 3. JurasikPark

  mdaaaa, miine poimine o sa ne invadeze cu totul XXXX estea…de bine de rau acuma cred eu ca mai au oleaca de frica de organele de drept, dar daca o sa se simta protejati o sa fie torba cu noi… eu personal cunosc pe un anumit Doctor XXX (de origine israelitean) care tine crisa la toti israelitenii care vin in RM, shi pentru asta percepe anumite taxe, dupa care se imparte cu anumiti demnitari din politicul tarii noastre, acestia nemijlocit fac in asha fel, ca toate zbrodurile estea de XXX sa faca ce vor shi cum vor in mica noastra tara suverana, independenta shi democrata…

 4. valerian

  Bun articol, însă apar anumite întrebări: în acest articol nu a fost prezentate careva probe sau cazuri concrete aspectul articolului fiind unul general, iar în opinia mea este o comandă a unei persoane care are vre-un interes oarecare.
  însă mergînd pe străzile orașului am observat numeroase grupe de cetățeni străini arabi, turci, africani care au venit la noi în țară și se simt ca acasă: ne violează femeile, duc afaceri cu droguri, deschid firme și iau credite apoi plec de aici și contabila ca cetățean a RM trebue să le plătească, precum și multe alte lucruri murdare, pînă și solicit de la stat apartamente pe gratis.
  la noi ce s-a legalizat și gata.
  dar duceți-vă voi la ei în țară și ai se vedeți că la orice încălcare ei te pun la dubală și te deportează.
  TREBUE DE ÎNĂSPRIT LEGILE PT CA EI SĂ NE RESPECTE!!!

 5. muhammad

  eu sint strain si sint casatoritt cu moldovanca, avem copii si de la migratie am fost de citeva ori si nu am avut nicio data problem, nu au cirut bani, sau altceva. Mie nu imi place numai ca politia vine la casa nostra de rugaciune si controlaze passport, dar orcum sunt destul de amabili si fac asta o data in luna, si recunosc ca sunt multi straini smekeri, ca sint afaceristi dar se ocupa cu prostii murdare si urite, cum ar fi acestte “prieteni ai siriei” de pe strada bucuresti, iau bani mari pentru a prelunji passport, cazier sau fac recomandare la un avocat de acolo moldovan, fost securitate si rezolva intrebari pentru noi cu bani mult, mult. Si eu spun ca moldovanii sa nu se supere pe noi, nu toti sunt totuna.

 6. Jianfraco

  Aberaţii şi prostii eu personal sunt ivestitor străine dar dacă am depus la Biroul migraţiune actele necesare care au fos acumulate de juristul firmei nici o probleme nu am avut şi nimen nu a încercat să îmi ceară careva remunerări pentru legalizare, eu cred că dacă faci tot legal şi corect nimen nu poate pretinde la nimici. Cît priveşte de burocraţie aceasta este peste tot în această ţară în unile instanţă sau organe ale ţării se cer şi mai multe acte fără de careva sens, aşa că eu cred că acest articol este o eventuală comandă a cărorva avocaţi incompetenţi să reprezinte ineresele cărorva străini, ruşine de astfel de presă manipulativă şi unilaterală

 7. petrescu

  Hai mă fraţilor să fim serioşi, am citit şi eu acest articol dar văd că pe la voi în Basarabia se trişează în aşa mod cu ajutorul presei că pe la noi în România demult se practică astfel de metode, oricum este vizibil faptul că banul în această ţăcă poate face chiar şi presa să muncească la comandă, pot spune cu siguranţă că cineva are vreun interes la acestă instituţie şi nu-l poate obţine legal doar prin astfel de articole poate infuienţa deciziile funcţionarilor, dar sunt nişte metode murdare şi primitive

 8. anatolii

  Прочитав внимательно эту статью вместе с моей супругой, я понял, что в Молдавии можно опорочить кого угодно и как угодно, мне лично как иностранцу (живу примерно 8 лет в Молдавии) очень обидно за такую клевету, больше того, как всё красиво исполнено. Но буду более кратким, миграционный департамент знаю не понаслышке, так как я иностранный гражданин и начав процедуру о получении документов – вид на жительство, столкнулся с рядом «проблем», не зная законодательство, и ряд других вопросов я обеспокоился о своём пребывание, то есть не быть депортированным.
  В один прекрасный день, к нам домой, пришли полицейские с одного не буду называть какого отделения, и сказали, что я нарушил пребывания, и начали готовить бумаги, что бы депортировать из Молдавии, но случайно к ним пришли с проверкой двое других полицейских и я понял что они из миграционного департамента, и обратившись к одному из них рассказал о моей проблеме. Незамедлительно последовало реакция против сотрудников которые меня задержали и получив в замен скажем так консультацию моего случая, я имею полное право находится рядом с семьёй. Было чуть сложнее собирать документы, но в конце концов так прописано в законе. А теперь давайте рассудим, что бы было, если бы не пришли с проверкой эти офицеры.

 9. admin

  anatolii, petrescu, Jianfranco, muhammad, valerian, Jurasik, Ioan si Nicu – toate comentariile Dvs sunt scrise de la aceeas adresa de IP. Chiar daca sunteti 8 persoane diferite, faptul ca scrieti comentarii de la acelas calculator poate insemna ca vreti si influentati opinia publica cu privire la cele relatate in acest articol. din acest motiv ne-am simtit obligati sa informam cititorii despre faptul ca toate comentariile vin de la o singura adresa. oricum, va multumim pentru opinii si pentru ca sunteti interesati de aceasta tema abordata in ZdG.

 10. Astafiev Valeri

  Spre deosebire de aşa numiţii “anatolii, petrescu, Jianfranco, muhammad, valerian, Jurasik, Ioan si Nicu” nu îmi este frică să-mi afişez numele.Că am devenit avocat este şi meritul vostru, deoarece voi vă bateţi joc de cetăţenii din seama cărora primiţi salariu.Voi creaţi probleme artificiale la oameni, mă refer nu numai la cetăţeni străini, dar şi la cetăţenii Republicii Moldova, iar obligaţia mea de cetăţean şi de avocat este să-i apăr pe cei care se adresează după ajutor. Recunosc, că fac şi eu greşeli, dar recunosc şi sunt gata oricînd deschis să răspund la întrebările puse şi să-mi exprim opinia fără să-mi camuflez numele după pseudonime.Vreţi război cu mine încercaţi, însă o să pierdeţi fiindcă eu sunt corect.Chiar dacă o să vă uniţi cu cei din Procuratură,MAI şi SIS care în 2006-2009 au încercat să mă numicească, şi, care şi azi sunt în funcţie – vă asigur că nu o să reuşiţi. Voi(cei numiţi mai sus)sunteţi ca nişte şacali, vă hrăniţi numai cu murdării. Articolul respectuiv este inspirat de unul de alde voi, deoarece tot i-a fost frică să se semneze. Doresc la cei de la BMA să, că cunosc mulţi colaboratori cinstiţi şi oneşti, să acordaţi servicii de calitate cetăţenilor şi să scăpaţi de cei care vă fac imagine negativă în faţa societăţii. Aveţi un conducător nou destul de profesionist şi cred că veţi reuşi.Dumnezeu să vă ajute!!!

 11. Evghenii

  Cu toata recunostinta d-le Astafiev Valeri!
  Cumnatul meu este cetatean turc si a apelat la serviciile mariei voastre cu citiva ani in urma. Nu prea ati aratat ca sunteti tare cinstit. Pina nu a achitat dijma, nu l-ati ajutat in problema lui. Acum cumnatul meu este plecat in Turcia, la intoarcere cu siguranta nu va apela la serviciile D-voastra. Am pus numele D-voastra in google si am citit tare multe lucruri interesante…

 12. Evghenii

  Ioan Geto-Dacul (12 October 2012) :
  ——-un avocat A.V.———
  Aceasta persoana face referinta la un oarecare A.V.. Si mai jos apare comentariu onorabilului avocat Astafiev Valeriu. Domnule Astafiev Valeriu nu sunteti Dumneavoastra cumva acest A.V.? Stimata redactie se vede cu ochiul liber cine este sursa acestui articol. N-ui frumos. Daca aveti date veridice despre cei de la migratiune, dati-le numele sa-i vada toata lumea. Daca ma convingeti, eu sunt gata sa-mi cer scuze.

  • @Evghenii, sursa acestui articol nu este V. Astafiev, ci alte persoane care au intrat in contact cu angajatii Biroului Migratie si Azil si care s-au ciocnit cu astfel de probleme. Coruptia din cadrul institutiei este demonstrata si de flagrantul din luna august, cand un angajat al BMA a fost prins cu mita de 1000 de euro.

 13. olga

  Sunt și eu avocată dar cînd am un inters de serviu eu acâionez în limitele legii și în temeiul cometenței sale, dar dvs. așa zisul V.Astafiev chiar dacă și dacă apărati interese cuiva o faceți probabil cu ajutorul cunoscuților dvs. de la acest ziar prin intermediul astfel de articole dar aceasta dă dovadă de incompetență și lipsă de profesionalizm. Cît privește Admin, la fel se poate de observat că este un angajat al dvs. și vă susține poziția posibil nu gratis, ca avocat incopetent posibil știți a comanda articole într-un ziar unde aveți susținere de la cunoscuți, dar așa se înfăptuiește justiția în Moldova, numai cu manipulări și prin intermediul cumătrizmului.

 14. Evghenii

  Nicu, se mai spune ca e primul caz cind este prins un angajat al migratiunii. Nu e cazul sa-i compari pe toti lucratorii cu unul care s-a abatut de la calea cea dreapta. Si pina la urma urmei, judecata o sa vada daca a fost o comanda sau totusi e vinovat.

  • @Evghenii, E primul caz in acest an. In articol, chiar daca nu e specificat clar, nu se vorbeste despre toti angajatii BMA. Sunt sigur ca acolo sunt si foarte multi angajati cinstiti. Despre problemele de la BMA nu a vorbit doar ZdG. Totul a inceput inca anul trecut, cand premierul Filat a vizitat institutia, si a reclamat cam aceleasi lucruri care le-au reclamat si reprezentantii investitorilor in acest articol.

 15. Cristina T.

  nu sunt jurista shi nici nu cunosc ce e asta Biroul migratie si azil shi cu ce se ocupa… un lucru este cert… acest presupus avocat Valeriu A. cu siguranta nu e un om normal la cap…se vede liber ca este o comanda shi o incercare de a intimida anumiti lucratori ai politiei shi mai regretabil este faptul ca se atenteaza la o institutie a statului…

 16. Cristina T.

  daca aveti probe concrete de ce nu apelati la justitie? exista procuratura, mai nou CNA (care se ocupa nemijlocit cu coruptia)…oameni buni, nu va lasati manipulati de visele pe care le viseaza noaptea acest avocat de 2 bani (care a vrut sa lupte cu coruptia ajungind in fruntea CNA, el fiind cel mai corupt om din Moldova, fost angajat al SIS)

 17. Justice

  Tot ce este relatat in articol este adevarat. Personal am facut un sondaj cu strainii din RM, sa vedeti cit is de hapsini cei de la directia combatere a BMA. Verificati doar unde locuiesc si cu ce masini personale circula Focsa, Munteanu, Cretu… Chiar se merita o investigatie jurnalistica de amploare. Pot da mai multe detalii in privat celor de la ZdG.

 18. gigi

  Nicu, el nu e justice, ci mai mult probabil e fostul sef al departamentului de migratie, care dupa cum se spune acu 2 luni a fost demis.
  Daca sa fiu sincer, am toate temeiurile sa presupun ca si articolul a fost scris la comanda acestuia, pentru a se rabuna.
  Printre rinduri roarte clar se citeste ca e razbunare din partea fostului sef.
  Trebuie sa fii orb sa nu vezi…

 19. @gigi,
  Sursa articolului nu e nici acel avocat de care se vorbeste mai sus si nici fostul sef al departamentului de migratie, despre care spui tu, iar articolul nu e la comanda. Ziarul de Garda nu a scris niciodata un articol la comanda cuiva si nici nu o va face. Daca ai citi ziarul regulat, ai observa asta.

 20. Mediator

  Domnii de la ZDG au stîrnit spiritele în societate, cred că aşa a fost scopul, deoarece astfel se va cunoaşte realitatea.Îmi aduc aminte filmul “Bereghisi avtomobilea”, cînd după accident un martor strigă – Eu sunt martor… dar ce sa întîmplat? Astfel şi Cristina T., care idee nu are despre BMA(singur recunoaşte)îşi exprimă părerea sa despre …. un avocat. Bun,dar în articol sunt ridicate probleme legate de instituţie şi nici decum de persoane concrete.
  Cu regret, totuş constatăm, că ştim numai a comenta problemele, ne considerăm specialişti, dar cînd se ajunge la ceva concret, ne ascundem.Cea mai mare problemă, că societatea nu are încredere în organele de drept, are mai mult frică. Iată cînd toţi vom spune deschis despre neajunsuri, atunci şi ei vor fi altfel.Cred, că ZDG a atins scopul, însă nu se va opri şi va merge în continuare pe aceiaş cale.

 21. gigi

  Nicu, cind am scris la comanda, nu am avut in vedere cea ce ai inteles dumitale.
  Faptul ca ati sarit asa de rapid in apararea fostului sen de la migratie, este temei sa cred ca totusi de la el vin toate prostiile scrise.
  Si ultima, sa admitem ca totusi fostul sef de la migratie sta in spatele acestor aiureli, chir era sa recunosteti acest fapt? Sigur ca nu, pentru ca altfel nu este nici o problema sa descompira sursa de dezinformare.

  • @gigi
   Repet, sursa nu e fostul sef de la migratie, caruia nici nu-i cunosc macar numele. Poate el va fi sursa in viitoarele articole la acest subiect. Multumesc pentru sugestie.

 22. gigi

  Nicule, e prea evident ca persoana care ti-a insuflat subiectul are cunostinte vaste in din interior, deci a activat la Birou.
  Trebuie sa fii orb sa vezi ca e o banala razbunare, dar fara probe si fapte concrete.
  Fraza «S-a schimbat directorul, dar au rămas aproape aceleaşi persoane în celelalte funcţii», afirmă ei într-o scrisoare remisă ZdG – este agrumentul principal ca in spate totusi se afla fostul sef de la migratie.
  Referitor la scrierea articolelor la comanda, te rog las-o mai moale. Vezi istoricul vostru si spune cum de in tr-un articol Cobileanschi Vladimir este descris ca un escroc de proportii, ca dupa un timp sa apara ca o victima a abuzurilor politiei? Nu-ti miroase nimic?
  Poate ai viroza si nasul e plin cu argumente jurnalistice, dar asta nu schimba mirosul situatiei.
  Hai, mai scrie o data ca fostul sef de la migratie nu are nimic, hai…

 23. ion

  ba, eu sunt proba ca sunt nenorociti care-s bat joc de scutecul in care sa-u nascut si nu e mine, nimic nu spuneti cei cu centrul lor de detentie a refugaiatilor, ce se intimpla acolo stii tu domnule filozof ca-i aperii pe acestia de la Azil si Migr. n-am ce se dicut cu nenorocimea cae favorizeaza infractiunea.
  pavel Okolisan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *