Bandiţii care terorizau nordul, pe banca acuzaţilor

La începutul anului 2010, doi foşti puşcăriaşi au organizat o grupare criminală, racolând mai mulţi membri, selectaţi în mod special, aceştia urmând să participe la atacuri banditeşti şi la acte de tâlhărie. După distribuirea rolurilor, membrii grupării colectau informaţii despre viitoarele victime, prin intermediul urmăririlor vizuale de la distanţă, cu ajutorul unor dispozitive special adaptate. Ei planificau deplasarea, dar şi evadarea membrilor bandei de la locul infracţiunii, asigurau înzestrarea cu arme de foc cu amortizor şi muniţii, cagule, mănuşi, precum şi alte obiecte necesare pentru neutralizarea potenţialelor victime. Astfel, în decembrie 2010–iunie 2011, membrii grupării au pătruns în 5 locuinţe din Donduşeni, Drochia, Soroca, precum şi într-un apartament de pe str. Ciocârliei din Chişinău. Ei au torturat şi au neutralizat 9 victime, după care le-au sustras bani şi bunuri în valoare de circa 1,5 mln lei.

Bunurile sustrase de la victime erau comercializate, iar venitul obţinut era repartizat în funcţie de contribuţia fiecărui membru al bandei. Membrii grupării au fost reţinuţi pe 3 iunie curent, în timp ce pregăteau cel de-al şaselea atac banditesc asupra unei locuinţe din Ialoveni, de unde intenţionau să sustragă bani. La 24 august, dosarul bandiţilor a fost expediat spre examinare Curţii de Apel Chişinău (CAC), ca primă instanţă în cazul infracţiunilor deosebit de grave. Pe banca acuzaţilor au ajuns şapte membri ai grupării criminale, inclusiv liderii acesteia, cercetaţi în stare de arest. Totodată, inculpaţii impreună cu alţi membri ai aceleiaşi grupări criminale sunt bănuiţi de procurori de comiterea a încă şase atacuri banditeşti în raioanele Donduşeni, Drochia, Soroca, Basarabeasca şi Vulcăneşti.

Singurul dosar de banditism de pe rol

Potrivit legii, dosarele de banditism se examinează în primă instanţă de Curtea de Apel. La  CAC dosarul în cauză e singurul de acest fel. Totuşi, nici această “unicitate” şi nici faptul că procesul este condus de preşedintele curţii, Ion Pleşca, se pare că nu influenţează ritmul examinării dosarului.

Astfel, din 24 august, de când dosarul se află în instanţă, până în prezent, din cele nouă victime implicate în proces doar patru au depus depoziţii. La ultima şedinţă, care a avut loc la 10 octombrie, s-a prezentat doar o parte vătămată, au lipsit toţi martorii, precum şi unul dintre inculpaţi, împreună cu avocatul său. Din acest motiv, procesul a fost amânat până la 28 noiembrie. Au fost programate încă 4 şedinţe, iar pe 19 decembrie, potrivit preşedintelui CAC, Ion Pleşca, urmează să fie emisă sentinţa.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de comiterea infracţiunilor de banditism şi furt, inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare.

Se teme că bandiţii vor veni iarăşi la ea

Silvia Perju, una dintre victime, domiciliată la Drochia, ne-a spus că se pregătea cu soţul său de Paşte, când au fost atacaţi de persoane necunoscute, îmbrăcate în negru, cu măşti pe faţă. “Uşile erau deschise. Eram cu soţul în casă. Într-un moment, au intrat doi cu cagule pe cap. Ne-au făcut semn cu degetul şi ne-au spus: «Молчать»”.

Femeia spune că iniţial i s-a părut că ar fi un joc, o farsă, dar a înţeles repede că e un mare pericol. “Când ne-au pus la pământ şi au început să ne bată, am înţeles că nu-i glumă. Ne-au legat picioarele, mâinile şi gura, ca să nu vorbim şi să nu ne mişcăm. Mai erau doi sau trei. Nu vedeam ce se întâmplă, dar le-am auzit paşii. Au cotrobăit prin toate camerele. Au lăsat un dezastru. Cum afară ploua, au încărcat totul de glod. Ne-au stricat telefonul fix şi telefoanele mobile, mi-au scos cerceii din ureche, ne-au otrăvit câinele”.

Silvia Perju şi soţul său au stat imobilizaţi timp de 45 de minute. “Într-un moment, îmi pierdusem cunoştinţa. Cum stătea căldarea cu zoi de la spălatul podelelor, au turnat-o peste mine, ca să-mi revin”.

Atacatorii au luat în total 15 mii de euro – toţi banii pe care îi aveau în casă. Femeia se întreabă disperată de ce hoţii i-au ales anume pe ei, întrucât nu au făcut rău nimănui, nici peste hotare n-au fost, nici n-au vândut nimic. “Aştept să fie pedepsiţi. Sunt sigură că banii n-o să mi-i mai întoarcă. Ştiu că majoritatea au fost închişi, fiind eliberaţi înainte de termen. Mă tem să nu vină iarăşi la mine. Dacă anterior ieşeam şi la ora 1, şi la ora 2 de noapte în ogradă, acum intru în casă şi încui uşa”.

Inculpaţi cu “carieră” criminală

Valeriu Bodean, procurorul care a instrumentat cazul, spune că toţi inculpaţii, cu excepţia unei persoane, au antecedente penale, fiind condamnaţi inclusiv pentru tâlhărie şi furt.

Vladislav Barcari, unul dintre inculpaţi, a fost judecat anterior pentru tâlhărie şi jaf, find  condamnat, în 1996, la 15 ani privaţiune de libertate, ispăşind doar 12, pe motiv că, în 2006, fuseseră operate unele modificări la Codul Penal şi faptele comise de el au fost recalificate cu pedepse mai blânde. Astfel, Barcari a fost eliberat în iunie 2008, iar peste 2 ani şi-a reluat “meseria”.

În mai – iunie 1995, Barcari, care avea pe atunci 18 ani, împreună cu alte trei persoane, a comis 5 acte de tâlhărie şi jaf în cartierul Ciocana din Chişinău. Victimele erau atacate seara târziu, direct în curtea blocurilor de locuit, cu aplicarea violenţei fizice. Atacatorii au sustras sume mici de bani, între 100 şi 2500 de lei, în total circa 6700 lei.

Igor Dolghii, un alt inculpat, născut ca şi Vladislav Barcari în 1977, a fost judecat anterior pentru omor comis cu deosebită cruzime şi pentru tâlhărie, fiind condamnat, în 2000, la 25 de ani de închisoare. Ulterior, în urma unor modificări la Codul Penal, efectuate în 2008, pedeapsa acestuia s-a redus până la 20 de ani. Astfel, Dolghii ar fi trebuit să fie eliberat din detenţie abia în 2020, totuşi, în perioada decembrie 2010 – iunie 2011, acesta s-a aflat în stare de libertate. Solicitat de ZdG, procurorul Vladislav Bobrov ne-a spus că inculpatul n-a evadat din închisoare, dar a fost eliberat. “Nu ştiu în ce mod a fost eliberat. Acolo, în închisoare, o zi de muncă poate fi calificată ca o zi jumate. În astfel de cazuri, nu se ispăşeşte toată pedeapsa”, a răspuns sec Bobrov, precizând că, pentru mai multe detalii, ar trebuiu să solicităm permisiunea şefilor săi.

În august 1996, Dolghii, care avea 19 ani pe atunci, împreună cu alte două persoane, prin înşelăciune, au adus victima într-o pădure din satul Voloave, Soroca. Acolo au atacat-o, aplicându-i multiple lovituri cu mâinile, picioarele şi cu un cuţit în diferite părţi ale corpului. Persoana a decedat pe loc. După moartea victimei, criminalii au sustras de la ea bunuri în valoare de circa 75 de mii de lei.

O altă crimă, acelaşi interes

O altă bandă, în noaptea de 2 spre 3 aprilie 2011, a bătut şi a omorât un locuitor din Larga, Briceni. Potrivit reprezentanților Comisariatului raional de Poliție, atacatorii i-au aplicat bărbatului, cu un corp metalic, câteva lovituri în cap, concomitent astupându-i cu mâinile gura şi nasul. Alexei Gheorghiţă a decedat pe loc, sub ochii soției sale, care fusese imobilizată. După aceasta, atacatorii au sustras din casă circa 135 de mii de lei. Victima, în vârstă de 60 de ani, avea în proprietate mai multe hectare de pământ, iar cu o zi mai devreme îşi vânduse marfa şi avea în casă o sumă mai mare de bani, fapt de care au profitat tâlharii.

Făptaşii, Ion Voloşin şi Dinu Şchirca, de 26 şi, respectiv, 37 de ani, cu antecedente penale, au fost reţinuţi peste 10 zile, în prezent fiind în arest. Al treilea complice, Tudor Motruc, este anunţat de procurori în căutare. În cadrul percheziţiei la domiciliul inculpaţilor au fost găsite cantităţi de marijuană pentru consum personal. De asemenea, potrivit procurorilor, aceştia ar mai fi dobândit ilegal un pistol mitralieră de model Kalaşnikov şi 15 cartuşe de luptă, pe care intenţionau să le utilizeze la comiterea crimelor. Anterior, inculpaţii au fost condamnaţi pentru organizarea migraţiei ilegale.

La 2 septembrie, curent, cauza penală a fost expediată la Judecătoria Briceni. Alexandru Caraman, procurorul care istrumentează cazul, ne-a spus că, în prezent, instanţa examinează probele acuzării. Ultima şedinţă a avut loc pe 6 octombrie, iar următoarele sunt preconizate pentru 7, 8 şi 9 noiembrie. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la 25 de ani de puşcărie sau închisoare pe viaţă.

Atacurile banditeşti în vizorul Preşedinţiei

La 6 octombrie, curent, preşedintele interimar Marian Lupu i-a convocat într-o şedinţă specială pe şeful MAI, Alexei Roibu, pe procurorul general, Valeriu Zubco, şi pe secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Iurie Richicinschi, “cerându-le socoteală” despre rezultatele invetigării cazurilor de atac armat şi maltratare a mai multor cetăţeni din raioanele de nord.

Potrivit lui Lupu, astfel de cazuri au fost anunţate de la începutul anului, Preşedinţia începând să primească mai multe plângeri şi petiţii din partea cetăţenilor, care au reclamat acte banditeşti în mai multe raioane ale ţării. Lupu le-a dat indicaţii ministrului de Interne şi Procurorului General să acorde o atenţie sporită profilaxiei crimelor, specificând că asemenea şedinţe vor avea loc şi în continuare.

Contactaţi de ZdG, Zubco şi Roibu au refuzat să ofere comentarii, iar ulterior şi-au închis telefoanele.

Denis ZAVOROTNÎI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. AVRAAM

  …peste hotare n’au fost,de vândut nu au vândut nimic,dar in casă aveau 15000 euro…Ar putea fi invidiaţi chiar de Filat şi plahotniuc.Işti doi muncesc şi muncesc din gros pentru o “kapică”…

 2. AVRAAM

  Cine din voi ţine minte anii ’90 a sec.XX? Este formată secţia 6 a MAI pentru combatera “crimei organizate”,apoi este format departamentul lui Alexei DCCOC,sunt stopate unele crime ca îngroparea de vii prin pădurile RM a oamenilor de afaceri,sunt arestaţi şi închişi infractorii.Sunt prinşi şi judecaţi “hoţii în lege”,unii din ei fug peste hotare,alţii ucişi…Suntem în 2011.Ne aşteaptă şi în 2012 un val de crime straşnice şi înfiorătoare,de ce?Pentru că “ostaşii” grupurilor criminale care au nimerit în puşcarii prin 1995,1996,1997,1998,1999,care şi-au ispăşit sentinţele grele de 16,15,14,13 ani grei de detenţie vor ieşi la libertate.Şi au multe treburi de făcut şi rezolvat.Unii doar cu acest gând şi nădejde au ieşit la libertate-să se razbune!E nebun acel care crede că puşcăria “educă”.Puşcăria e facultatea supremă pentru infractori.Dar la libertate aceşti “foşti” bandiţi,killeri,raketiri,ucigaşi nu sunt aşteptaţi,societatea nu poate sa le ofere locuri de muncă,un trai decent.În schimb satele moldave sunt pline de tineret şomer,tineret fără studii,tineret părăsit de părinţi şi uitaţi de stat.Şi e firesc că acest tineret e înrăit pe semenii lor care sunt dezmierdaţi de părinţii “activişti” a unui partid oligarhic etc.Acest tineret e material flexibil ăn mainile criminalilor.Şi acest material uman e mult! Fiecare tănăr vrea bluji,adidaşi,ifon şi Mercedes azi,cu muncă mai puţină şi efort mai mic,şi cad pradă in plasele criminalilor.ce vă miraţi? Cine are grijă de copiii vagabonzi şi de criminalii ieşiţi la libertate?O altă categorie de material de elită pentru criminali sunt studenţii din instituţiile statului la Chişinău.Unde nu te întorci-BANI!Pentru studii achită!Pentru gazdă achită!Restanţele achită!Etc.dar sa ieşi cu o domnişoară la o cafea?da pe cont la mobil?Da net’ul? Cererea naşte oferta-nu e din bisnes,ci regula N1 a infarctilor.Toţi infractorii sunt copii cui’va!Toţi criminalii au mame şi taţi.Aşa au fst educaţi!…Apropo,ce face şi unde este acu copilul D-stră?Sunteţi ăncrezuţi că el nu săvârşeşte o infracţiune acu???

 3. AVRAAM

  Stop maşina!!!!Măi moldoveni,hai să vorbim: E plină puşcăria Moldovei de mojici,adică de ţărani simpli,de proletariat! Da curvenanţii? Chiril Lucinschii azi de deputat,dar in 1996 int’un cazinou din Moscova a “băut” timp de două ore cîteva sute de mii de dolari,şi ce? Fiica lui Snegur,Nataşa a fost prinsă in 1996 la aeroportul moscovit Domodedovo cu câteva sute mii dolari contrabandă!Şi ce?In 1996,fiica spicehrului Parlamentului-Nataşa Diacov e prinsă de generalul ALEXEI cu tir’uri de contrabandă şi un JEEP furat la volanul căreia se afla,şi ce?????C Au făcut puşcăria? Bombonel Tarlev a “kidănit” Bucuria de 2 000 000 milioane de lei,şi ce??? Filat a “kidănit” lumea de bonuri cu clădirea IPTEH,şi ce? Voronin a prvatizat pădurea Ţiganca,şi ce?Plahotniuc toate hotelurile Chişinăului!Şi ce????Uuăăăăiii,cum zice baiatul cela din stradă,mai prost,mai tâmpit şi mai dobitoc ca moldovanul să răbde atătea este încă vre-o naţie????Ai furat o căldare de cartofi-la puşcărie!!!Ai furat o găină-la puşcărie!!!Ai furat cu vagoanele-ăn Parlament!Ai furat o bancă de ecomonii-în Guvern!!!!Unde e dreptatea? Din 101 deputaţi,este unu cinstit???Da din tot Guvernul??? Da din Primărie????

 4. bogdan

  sintem o tara si o natie de doi bani,avem conducatori de doi bani pentru ca noi ai alegem,unul duce tigari,altul ataca bancile…,

 5. BRAT

  De ar fi asa, ca cei care vor iesi din puscarie in timpul apropiat sa intre direct in casele celor de la conducere,si sa le arate cum se traieste ar fi bine, dar cu parere de rau ei intra in casele oamenilor simpli care muncesc din greu si cinstit.
  Asa fapte le calific ca si cum ar trage un barbat intr-o femeie….Scuturatii pe cei care v-au adus la asa viata de puscarias…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *