Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Bancherii anonimi ai R. Moldova

Bancherii anonimi ai R. Moldova

Din octombrie 2014, în urma unei solicitări a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), băncile care activează în R. Moldova sunt obligate să publice informaţii actualizate despre structura acţionariatului, inclusiv despre beneficiarii efectivi ai acţiunilor deţinute de firme înregistrate în zone off-shore. Până acum, toate instituţiile financiare s-au conformat noilor reguli, doar că, deseori, drept beneficiari ai acţiunilor sunt prezentaţi administratorii firmelor off-shore, lucru care nu clarifică datele problemei. Or, de cele mai multe ori, administratorii off-shore-urilor nu sunt şi beneficiarii finali ai acestora.

Totuşi, odată cu noile reglementări ale BNM, s-a făcut un prim pas spre claritate în domeniul acţionarilor băncilor din R. Moldova. Pe site-ul fiecărei instituţii financiare, la rubrica „Dezvăluirea informaţiei”, sunt plasate şi actualizate datele cu privire la persoanele fizice sau juridice care deţin pachete de acţiuni la acele bănci. În aceste condiţii, orice client poate vedea pe mâna cui îşi dă banii atunci când îşi alege un depozit sau îşi deschide un cont bancar.

Neclaritatea de la cea mai mare bancă

După lichidarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale şi a Unibank-ului, proces despre care ZdG a scris în ediţia trecută, în R. Moldova vor rămâne 11 bănci. Majoritatea dintre acestea sunt deţinute de persoane străine, unele cu acţionari clar specificaţi, iar altele, cu rădăcini în zone off-shore şi proprietari oficiali care se cunosc doar pe hârtie. Acesta este şi cazul Moldova-Agroindbank (MAIB), care are 65 de acţionari, însă niciunul cu un pachet mai mare de 5% din acţiuni. Cel mai mare acţionar este Natalia Vrabie, fosta preşedintă a instituţiei şi actuala membră a Consiliului de Administraţie, care are 4,99% din acţiuni. Împreună cu membrii familiei, aceasta deţine în total 7,5%.

Omul de afaceri Nicolae Ciornîi deţine, prin intermediul off-shore-ului din Marea Britanie Symbol Wood Limited, 4,41% din acţiuni. Apoi, vin necunoscuţii. Doi ucraineni necunoscuţi, cel mai probabil intermediari, Valentyn Kanavchenko şi Viktor Chornobai, deţin, prin intermediul altor două firme off-shore, pachete de peste 4% din acţiuni. Firma rusească Evrobalt, printr-un oarecare cetăţean rus Andrei Voronin, deţine un pachet de 4,5%, iar polonezul Andrzej Michalik, prin intermediul unui alt off-shore, un pachet de 4,48% din acţiuni. Şi un american, Alexander Heifitz, „beneficiarul” off-shore-ului Azyol Development din Cipru, are 4% din acţiunile MAIB. Omul de afaceri Victor Miculeţ, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, are şi el peste 2% din acţiuni. Restul sunt împărţite între persoane necunoscute, preponderent din R. Moldova, care însă deţin pachete a câte 1% sau mai mici. Conform informaţiilor oferite de BNM pentru primele şase luni ale anului 2015, MAIB rămâne cea mai mare bancă din ţară, având un capital social de 2 miliarde de lei, active de 18 miliarde şi un profit în prima parte a anului de 261 milioane de lei.

Ucrainenii de la Moldindconbank şi stomatologul misterios de la Victoriabank

Printre acţionarii Moldindconbank, a doua bancă ca mărime din ţară, se regăseşte controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Direct, acesta deţine 0,31% din acţiunile băncii. Tatăl său, Nicolae, are alte 0,05%. Prin intermediul firmei înregistrate în Ucraina, Jet Business Limited, Veaceslav Platon deţine alte 3,76% din acţiuni. Cel mai mare acţionar al Moldindconbank, din acte, este Valerian Mîrzac, cu 12,6%, pe care le deţine direct sau prin intermediul firmei SC „MVI” SRL. Mîrzac este preşedintele Consiliului de Administraţie al Moldindconbank. Iuri Nedoseichin, fost candidat şi sponsor al partidului lui Renato Usatîi în campania electorală din toamna trecută, deţine 3,22% din acţiuni, iar soţia sa, Irina Bauchina, alte 1,13%. Mai multe firme din Ucraina, afiliate în trecut de presă cu numele lui Platon, printre care Verloc Development sau Fera Management, deţin şi ele câte 4% din acţiunile băncii, împărţite practic între cetăţeni ai R. Moldova şi cei ai Ucrainei. Majoritatea acţionarilor Moldindconbank sunt persoane necunoscute opiniei publice şi care au activat în trecut în cadrul acestei instituţii. La 30 iunie 2015, banca avea un capital normativ de 1,53 miliarde de lei, active de 14,98 miliarde şi un profit înregistrat în primele şase luni ale anului de 207,9 milioane de lei.

Cel mai mare acţionar al Victoriabank, a treia bancă din ţară, este o firmă off-shore din Cipru, „Insidown” LTD, care deţine astăzi 39,2% din acţiuni. Proprietarul efectiv al acestor acţiuni, conform informaţiilor furnizate de bancă, ar fi un medic stomatolog neamţ, însă inclusiv BNM are dubii vis-a-vis de beneficiar, despre care se spune că ar fi, de fapt, unul dintre cei mai bogaţi moldoveni. BERD, care deţine acţiuni şi la Mobiasbancă, are la Victoriabank 15,06% şi planifică în viitor să-şi mărească cota. Alpha Bank din România deţine alte 12,5%, iar Victor Ţurcan, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, 10,45% din acţiuni. Prin intermediul apropiaţilor (soţie, cumnată), Ţurcan controlează, însă, aproape 25% din acţiunile Victoriabank. La 30 iunie 2015, conform datelor Băncii Naţionale, Victoriabank avea un capital social de 1,31 miliarde de lei, active în valoare de 12,6 miliarde şi înregistra un profit 143,6 milioane.

Bănci cu acţionari străini

Fondatorii Mobiasbancă sunt, în exclusivitate, în străinătate, doar că nu în zone off-shore, ci în Regatul Unit, Franţa şi România, acolo unde se află Societe Generale, care deţine 67,85% din acţiuni (Franţa), BRD Group Societe Generale – 20% (România) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) – 8,84% (Regatul Unit). În prima parte a anului, banca a înregistrat un profit de 129,2 milioane de lei, având un capital normativ de 923 de milioane şi active de 6,4 miliarde de lei.

Eximbank e o altă instituţie financiară cu proprietari străini. Toate cele 100% din acţiunile băncii aparţin fondatorului italian Veneto Banca. În primele şase luni din 2015, aceasta a înregistrat un profit de 26,1 milioane de lei, deţinea active în valoare de 4,32 miliarde şi un capital normativ de 915 milioane.

La ProCreditBank, 82,09% din acţiuni le deţin germanii de la ProCredit Holding AG & Co. KgaA., 14,1% cei de la Banca pentru Dezvoltare KfW, tot din Germania, şi 3,81% fundaţia DOEN din Olanda. La 30 iunie 2015, banca a raportat un profit de 32,7 milioane de lei, un capital de 459 milioane de lei şi active de 3,35 miliarde.

Banca Comercială Română (BCR) Chişinău este o altă instituţie financiară cu proprietari străini. BCR este deţinută, în proporţie de 100%, de către „Erste Group Bank”, o cunoscută bancă din Austria. La 30 iunie 2015, banca avea un capital normativ de 318,9 milioane de lei, active de 1,1 miliarde şi un profit de 12 milioane în prima jumătate a anului.

Energbank, acţionari din sistemul energetic

Cel mai mare acţionar al Energbank este „Gas Natural Fenosa”, cel mai mare distribuitor de energie electrică din ţară. Grupul spaniol deţine 9,98% din acţiunile băncii. 9,62% aparţin firmei „Hostex Establishment” din Liechtenstein, al cărei beneficiar ar fi un oarecare Kuno David Frick. Compania deţine în R. Moldova şi 4,5 % din acţiunile firmei „Nord-Energo” din Bălţi, cu activităţi în comerţ. Alte 9,6% din acţiunile Energbank-ului sunt deţinute de o firmă din Cipru, „Esperan Property Consultans Limited”, al cărei beneficiar, conform informaţiilor oferite de bancă, ar fi cipriotul Kinanis Panagiotis. Cel mai probabil, acesta este doar o persoană interpusă, pentru că de-a lungul timpului a fost director la mai multe off-shore-uri. Unul dintre ele este „Royalmed Management Limited”, despre care ulterior s-a stabilit că ar aparţine de fapt milionarului rus Dmitri Ananiev, care deţine în Rusia şi afaceri în sistemul bancar.

Firma „Dima-Holding” SRL din Chişinău are 8,62% din bancă. SRL-ul activează pe str. V. Alecsandri 78 G, însă este fondat de un off-shore din Cipru, (care, la fel ca şi în cazul firmei „Esperan Property Consultans Limited”, are un beneficiar cipriot necunoscut, Katia Andreou) şi de o firmă elveţiană, „Panfermag Energy”, cu sediul în Geneva, al cărei director este o altă persoană interpusă, avocatul Dimitri Iafaev. În R. Moldova, compania înregistrată în Elveţia deţine acţiuni la SA „Moldelectromontaj”, specializată în lucrări de comunicaţii inginereşti. În 2014, ea era reprezentată în ţara noastră, prin procură, de Victor Zaharov, fost administrator al SA „Moldelectromontaj”. La rândul său, şi firma elveţiană deţine, direct, 4,75% din acţiunile Energbank. Alte 8,09% aparţin SA „Enteh”, firmă care deţine şi comercializează produsele mărcii „Spicul de Aur” (băuturi alcoolice). 7, 33% aparţin SA „Evident Electro” cu activităţi în domeniul energetic, dar care, la rându-i, are un fondator din Cipru. De precizat că printre acţionarii Energbank se regăseşte şi omul de afaceri Nicolae Ciornîi, care deţine însă doar 0,08% din acţiuni, dar şi fiica sa, Natalia Cecetov, cu 0,08%. Conform indicatorilor din prima parte a anului 2015, Energbank are un capital normativ de 296,8 milioane de lei, active de 2,2 miliarde şi a înregistrat în primele 6 luni ale anului un profit de 34,8 milioane de lei.

SUA, familia Voronin şi prietenii, la FinComBank

La FinComBank, familia fostului preşedinte Vladimir Voronin deţine, direct sau prin intermediari, aproape 30% din acţiuni. Astfel, Oleg Voronin, fiul liderului PCRM, are 12,47%, Taisia Voronin, soţia acestuia, 4,02%, Valentina Rusu, fiica sa, alte 2,46%, Elena Voronin, soţia fiului, respectiv nora sa, 0,98%, Ecaterina Panahova, nepoata sa, 0,1%, şi Alexei Voronin, nepotul său, 0,07%. În total, 20,1%. Alte 6,82% familia Voronin le deţine prin intermediul firmei „Biotex-Com” SRL. Beneficiarul din acte al firmei este Margareta Malcoci. Anterior, însă, Vladimir Voronin a recunoscut că pădurile luate în arendă de această firmă aparţin familiei sale. Margareta Malcoci a activat la această firmă în calitate de contabilă, iar anul trecut, Curtea Supremă de Justiţie a achitat-o, după ce procurorii au acuzat-o că ar fi recurs la falsuri pentru a intra în posesia acţiunilor de la „Biotex-Com”, deţinute de Ghenadie Scripcaru, fostul bodyguard şi şofer al lui Oleg Voronin, omorât în circumstanţe suspecte în martie 2008.

Alţi acţionari ai FinComBank sunt familia lui Victor Hvoгostovschii, preşedintele băncii, cu aproape 6%, Ivan Antoci, unul dintre vicedirectorii Căilor Ferate din Moldova, tot el, fost partener de afaceri cu Oleg Voronin, cu 5,78%, Dumitru Tatar, cu 5,67%, fost acţionar la „Biotex-Com”, firma „Avicomagro” SRL, fondată de Valeriu Verdeş, specializată în creşterea păsărilor, care are 6,82%, dar şi fondul Western NIS Еntеrргisе Fund, fondat de Statele Unite ale Americii, care deţine 20,72%. La 30 iunie 2015, FinComBank avea un capital de 271 milioane de lei, active de 2,1 miliarde şi un profit de 34,6 milioane înregistrat în prima jumătate a anului.

Cele mai mici bănci, deţinute 100% de străini

Comerţbank este deţinută în totalitate de cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi Israelului. 80% din acţiunile băncii aparţin firmei „Corporate Finance Consulting”, din Austria. Firma are doi beneficiari, rusul Vitalii Razdobarin şi israeliana Miry Budagov. Rusul Razdobarin deţine, direct, alte 3,44% din acţiuni, la fel ca alţi cinci conaţionali de-ai săi, care le împart pe cele rămase. La finele primului semestru din 2015, banca a raportat un capital normativ de 240 milioane de lei, active de 880 milioane şi un profit de 8 milioane de lei.

Eurocreditbank e o altă instituţie bancară deţinută de străini. Cele mai multe acţiuni, 46,45%, aparţin Marianei Zisi din Grecia. Alte 41,22% sunt ale cetăţenilor Republicii Irak, Mohammed şi Shaqir Mahmood. Celelalte acţiuni rămase sunt deţinute de cinci cetăţeni greci. La 30 iunie 2015, banca avea un capital normativ de 208,7 milioane de lei, active de 439 milioane şi un profit de 4,4 milioane.