Baghirov: «Дежурный по апрелю»

Detalii din culisele dosarului bloggerului rus Eduard Baghirov scot la iveală o posibilă implicare a Rusiei, a PCRM-ului şi a unor membri ai organizaţiilor care susţin că promovează unirea Basarabiei cu România în desfăşurarea evenimentelor din aprilie 2009. Andrian Matcovschi, unul dintre avocaţii învinuitului, ne-a spus însă că Baghirov nu are nicio legătură cu acele evenimente, şi că toate declaraţiile sale vis-a-vis de 7 aprilie au fost luate din presă sau din imaginaţia scenaristului, şi au avut scopul de a promova cartea sa “Дежурный по апрелю” (“De gardă pe aprilie” – n.r.), pe care preconiza să o lanseze în curând, şi cu care spera să dea lovitura.

Pe 12 octombrie, procurorii, împreună cu ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), au finalizat urmărirea penală în cazul rusului Eduard Baghirov. Acestuia i-a fost adusă şi învinuirea: “participarea în cadrul unui grup criminal organizat la dezordinile în masă din aprilie 2009 din centrul capitalei”; conform art. 285 Cod Penal, articol care prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 8 ani.

Baghirov riscă 8 ani de puşcărie

Procurorii au ajuns la concluzia că evenimentele din aprilie 2009 au fost planificate cu mult timp înainte şi că Eduard Baghirov, membru al agenţiei pseudo-literare www.litprom.ru – platformă virtuală de formare a opiniei publice în Federaţia Rusă şi spaţiul CSI, „infiltrându-se activ în mediul social în calitate de “blogger”, “scriitor” şi utilizând tehnologii de manipulare a maselor, a participat activ la elaborarea şi realizarea măsurilor de factură provocatoare, orientate la subminarea procesului pre- şi post-electoral pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Potrivit planului subversiv, aceste distorsionări urmau să poarte caracterul unei “revoluţii Twitter”, iar responsabilităţile pentru consecinţele grave ale violenţelor – puse pe seama forţelor de opoziţie”, se spune într-un comunicat al PG.

Procurorii susţin că evenimentele din aprilie 2009 au fost o operaţiune de compromitere a opoziţiei de atunci, şi în special a liderilor ei, Vlad Filat, Mihai Ghimpu şi Serafim Urechean. Operaţiunea ar fi fost organizată de persoane din cadrul PCRM, iar Baghirov ar fi fost unul din “creierii ei”. “Opoziţia era puternică. Ea trebuia anihilată, indiferent de rezultatele scrutinului, după alegeri, avea să urmeze ceva”, cred procurorii.

“Faptul că, imediat după acele evenimente, Natalia Morari, Gabriel Stati sau fraţii Stepuleac au fost reţinuţi şi acuzaţi de organizarea acelor evenimente, iar România şi Occidentul acuzate de implicare, arată clar că comuniştii au avut şi acest scenariu şi aceste persoane în vizor cu mult înainte de 7 aprilie. Morari, Stati şi fraţii Stepuleac, fiind aproape de partidele de opoziţie, erau uşor de învinuit”, spun surse din Procuratură.

Baghirov, omul comuniştilor?

Site-ul litprom.ru, deţinut de Eduard Baghirov, se spune că ar fi protejat inclusiv de FSB-ul rus. Din această organizaţie fac parte în jur de 40 de persoane. Organizaţia lui Baghirov are filiale la Odesa şi Tiraspol, membrii cărora s-au întâlnit de mai multe ori.

“Când a fost reţinut Baghirov, nimeni nu ştia despre asta. A ieşit atunci Tkaciuk şi a declarat că el şi PCRM vor fi persecutaţi. De ce să iasă el şi să spună asta? Nimeni nu-l acuzase. Ştia că a fost implicat şi a ieşit. Însuşi Baghirov a spus atunci, cu referire la reacţia lui Tkaciuk: “На воре и шапка горит” (“Hoţul simte că-i arde căciula”-n.r.)”, ne-au spus surse din cadrul PG.

Ipoteza procurorilor este că Baghirov a acţionat la cererea comuniştilor şi că a fost plătit pentru serviciile sale. “Baghirov este prima piesă dintr-un puzzle mai mare şi mai complicat”. El este cunoscut în Rusia şi în calitate de autor al mai multor scenarii de telenovele. Or, evenimentele din aprilie 2009, de la Chişinău, au fost regizate după un scenariu bine pregătit, scris din timp. “Baghirov se plia foarte bine pe ceea ce doreau comuniştii să facă”, spun procurorii.

Agent al FSB-ului?

Aceştia nu exclud faptul că Baghirov ar fi utilizat-o pe jurnalista Natalia Morari pentru a obţine de la ea informaţii care i-ar permite să-şi ducă planul la final: să discrediteze opoziţia. “Natalia Morari a fost o sursă de informare pentru Baghirov, find utilizată conştient de către acesta pentru a afla cât mai multe detalii din interiorul partidelor de opoziţie”, spun procurorii care intenţionează să o solicite să depună depoziţii în timpul procesului lui Baghirov.

Stranie pentru procurori a fost şi reacţia Rusiei în cazul Baghirov, care, deşi are cetăţeni reţinuţi şi în alte state, nu sare în apărarea lor. “Mai sunt cetăţeni ruşi reţinuţi în Moldova, au mai fost şi vor mai fi. Rusia nu a sărit în apărarea lor. De ce doar în cazul Baghirov a reacţionat?”, se întreabă procurorii, făcând aluzie la faptul că Baghirov ar fi protejat de serviciile secrete ruse. Aceştia nu exclud nici faptul că Baghirov este agent FSB.

Baghirov a declarat în mai multe rânduri că, pe 7 aprilie 2009, era la Moscova, în faţa calculatorului, şi urmărea acele evenimente. Procurorii susţin că nici nu era nevoie ca el să participe la proteste, scenariul acestora fiind pregătit din timp. Se pare că, pentru a-l pune în aplicare, împreună cu alte persoane implicate, s-au folosit şi de membri ai organizaţiilor pro-româneşti din Chişinău, în care sunt infiltrate persoane care, de fapt, au alte scopuri decât cele pe care şi le declară.

6 aprilie 2009: “Ce înseamnă “jos””?

În confirmarea celor spuse mai sus, procurorii fac referire la un moment înregistrat în seara zilei de 6 aprilie. “Pe 6 aprilie,  seara, au fost mai multe grupuri în piaţă. Un grup striga “jos comuniştii”, altul,  întreba: “ce înseamnă “jos”?”. Nu înţelegea ce se strigă. Cum au ajuns ei în piaţă? Ce căutau acolo? Ei erau doar pentru a provoca. În caz de necesitate, ei trebuiau să fie primii care ar fi declarat că au văzut cine a aruncat primul o piatră sau cine a scandat primul “jos comuniştii””, afirmă procurorii.

Potrivit acestora, scenariul realizat, inclusiv de Baghirov, prevedea îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu, în intervalul 6-7 aprilie 2009, de către unele persoane cu funcţii de răspundere din cadrul MAI şi SIS. “Procuratura nu are acum imagini cu provocatorii. MAI şi SIS trebuiau să le facă? Noi nu am avut acces la materialele documentate pe 6-7 aprilie. Ei trebuiau să fotografieze şi să filmeze provocatorii. Aceste operaţiuni nu au fost efectuate la nivel corespunzător”, spun procurorii. “Nu au fost organizate grupe operative de identificare a provocatorilor şi a extragerii lor din mulţime, aşa cum de fapt se face. Totodată, angajaţii SIS filmau şi fotografiau persoanele care nu erau prea importante în acele proteste, încercând astfel să ducă ancheta pe o pistă greşită, dar dorită de comunişti şi de adepţii lor”, spun surse din PG.

Baghirov, Tkaciuk şi PCRM – în 2008

Despre relaţiile lui Eduard Baghirov cu PCRM şi în special cu Mark Tkaciuk se vorbea încă în 2008. Într-un articol din presa rusă din R. Moldova, din decembrie 2008, cu 4 luni înainte de evenimentele din aprilie 2009, se menţiona faptul că Baghirov sosise la Chişinău, unde a fost cazat la hotelul Leogrand, la invitaţia conducerii de atunci a R. Moldova, adică a PCRM-ului, şi că “plăcerile” sale erau achitate din bugetul de stat. În articol se mai menţiona faptul că Baghirov avea o relaţie cu jurnalista Natalia Morari şi că sosise încoace pentru a pune la punct, împreună cu ideologul PCRM, Mark Tkaciuk, elementele viitoarei campanii electorale a comuniştilor, iar pentru asta, ar fi încasat între 20 şi 30 mii USD.

Baghirov a reacţionat chiar a doua zi la cele apărute în presă despre vizita sa în R. Moldova. “Спасибо, ребята. Молдову я от этого меньше любить не стану, но вот приезжать теперь буду исключительно инкогнито. Идите-ка вы в жопу”.(Mulţumesc, băieţi. De la asta, eu nu am să iubesc mai puţin Moldova, dar voi veni exclusiv incognito. Duceţi-vă într-un loc — n.r.). Acesta nega faptul că ar avea vreo legătură cu PCRM sau cu Mark Tkaciuk şi ironiza pe seama afirmaţiei că ar fi fost plătit de aceştia.

Scenarist cu prea multă imaginaţie?

Andrian Matcovschi, unul dintre avocaţii lui Baghirov, ne-a spus că acesta, până a dispărea, locuia la unchiul fostei sale soţii, care era originară din R. Moldova. “Nu avea acces la internet, nu trebuia să comunice cu persoane străine, nu trebuia să părăsească domiciliul sau să efectueze convorbiri telefonice cu persoane străine”, a precizat avocatul.

“Baghirov nu a participat la evenimentele din aprilie 2009”, spune Matcovschi, care ne-a explicat de ce rusul era interesat de evenimentele din aprilie 2009. Baghirov, după ce a văzut că, la 2 ani de la acele evenimente, adevărul încă nu iese la suprafaţă, s-a gândit să scrie o carte, “Дежурный по апрелю” (“De gardă pe aprilie” – n.r.). Folosindu-se de materialele apărute în presă, dar şi de fantezia sa, el a început să scrie. Toate declaraţiile sale legate de evenimentele din aprilie aveau ca scop promovarea acelei cărţi. Procurorii, când l-au reţinut, au găsit cartea la el, în manuscris, şi au luat de bune cele scrise. De fapt, el doar a scris ce a văzut în presă şi a adăugat nişte lucruri, pentru ca acea carte să fie mai interesantă. Toate declaraţiile sale anterioare au avut doar rolul de a promova viitoarea sa carte… Procuratura s-a inspirat din cartea lui Baghirov atunci când i-a formulat acuzaţia”, a punctat avocatul Matcovschi.

El susţine că, în dosar, procurorii nu au martori care ar confirma în vreun fel implicarea clientului său în organizarea evenimentelor din aprilie 2009. “Cartea sa, o declaraţie la un post de radio şi articolele de pe blogul său, acestea sunt pretinsele probe invocate de procurori”, mai spune Matcovschi.

P.S. Eduard Baghirov, care se afla în arest la domiciliu, a fugit din R. Moldova. Miercuri, 19 octombrie, acesta a fost dat în căutare generală de către oamenii legii. Se presupune că Baghirov se află deja la Moscova şi că nu va fi extrădat de autorităţile ruse. Plecarea lui Baghirov a survenit la o zi după întâlnirea lui Vlad Filat cu Vladimir Putin.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. vovan

  Euam mai spus ca asta detine multe informatii si cred ca si Natalia Morari ar putea povestilucruri interesante despre evenimentele din aprilie 2009, din pacate sunt oameni care deetineau sau mai detin functii importante si nu vor ca adevarul sa iasa la suprafata. Pacat ca din nou rusii au organizat un macel intre moldoveni, pacat ca avem asa ofiteri in MAI, SIS care au mers pe mana rusilor si au batut in tinerii nostri ca niste imbecili. Pacat ca nu avem sange in vana sa iesim in strada ca sa aflam adevarul despre 7 aprilie. Pacat ca au murit tineri in urma acestor jocuri murdare iar politicienii nostri s-au folosit de inocenta si speranta tinerilor pentru a acumula voturi. Avem nevoie de lideri patrioti (si aici nu am in vedere patrioti gen dodon cu solutiile lor rasuflate)

 2. MONTREAL

  eu tot timpul am stiut ca NATALIA MORARI este un agent secret a FSB-lui – inca in 2009 pe Unimedia eu am scris si chiar am adus dovezi indirecte ca Morari a fost deportata SPECIAL DIN RUSIA spre MD de catre Serviciile Secrete ruse, cita lumea sarea la mine in cap SPUNINDU-MI CA SCRIU ABERATII, CA BLAMEZ PE NEDREPT O PERSOANA ONESTA, O PROFESIONALA SI O ADEVARATA PATRIOATA A MD … aici am sa rid DIN NOU in hohote gigantice – NATALIA MORARI – PATRIOATA P-U MD – HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA – cred ca intelegeti p-u cine ea este PATRIOATA, a LUCRAT- PROFESIONAL RUSSIAN SECRET SERVICE

 3. vlad

  NATALIA MORARI CA TURNATOARE AR MAI MERGE,INSA PENTRU ” agent secret al FSB” ESTE NEVOIE DE STIINTA DE CARTE,DE CARE NATALIA MORARI,din pacate,NU PREA SE BUCURA. CUM DESCHIDE GURA–auzi numai”perle”,de parca “Publica” n-ar avea stilizator…

 4. MONTREAL

  ADUCETI-VA AMINTE CUM NATALIA MORARI cu un grup de tineri a iesit prima in fata monumentului lui Stefan cel Mare la 6 aprilie 2009 – si a aprins LUMINARI – scandind “ADIO MOLDOVA” ——————————————————————————————– O PROVOCARE TOTALA SI MAJORA BINE PLANIFICATA stiind ca o lumanare aprinsa este un —–SIMBOL DE MOARTE—-, cind raposatul se petrece in ultimul drum – EI , SERVICIILE SECRETE RUSE, AU UTILIZAT LIMBAJUL LPN (nu tin minte cum se numeste exact, limbaj ascuns de manipulare a maselor)

 5. Ion

  Vlad ai dreptate(probabil e turnatoare cu “polite” neplatite la fsb), nu prea vad intelegenta la Morari, desi poate s-o faca special pe proasta! Acum procuratura ar pute-o s-o intrebe despre legaturile ei cu Baghirov!

 6. Ilarion

  Dupa ce am studiat mai multe din biografia lui Baghirov,am inteles ca el are o imaginatie foarte bogata ,ca orice liuterator si isi asuma prea multe ,pentru a atrage atentia asupra persoanei sale umile.Cu ajutorul justitiei RM acest lucru sa si intimplat.Rusii ,care il detestau,il socot acum ca erou national,care pentru cauza mareata ,a devenit arestant politic .Acum cartea lui noua se va vinde de sute de ori mai bine,toata blogosfera rusa si moldoveneasca il discuta numai pe el,toate televiziunile ii cer interviuri,ceia ce el nici nu visase pina in aceasta vara.Dupa aceste evenimente ,Baghirov ar trebui sa imparta cu procurorii moldoveni veniturile de la vinzarile noii carti.

 7. mos Ion

  In sfirsit a aparut un comentariu de om sanatos-al lui Ilarion.Intradevar,acest Baghirov e un nimeni,dar acum cu ajutorul desteptzilor moldoveni a devenit vedeta.In privintza agentzilor- in FSB nu stau prosti,ca unii moldoveni,ca aiba nevoie de uniii ca Baghirov,iar in privintza N.Morari-lasatzi-o in pace.Fata isi face cinstit meseria si n-o scurmatzi in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *