Averea unui judecător din cartierul de elită de la Telecentru

Petru Ursache, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, deţine o casă cu două nivele şi mansardă în cartierul de elită situat pe str. Pietrarilor şi Ciocârliei. Tot aici magistratul deţine şi câteva terenuri estimate la peste 1 milion de lei. Nici fiul acestuia nu o duce mai rău, fiind proprietarul unui apartament, a două automobile şi fondator şi administrator a două SRL-uri.

Petru Ursache, originar din satul Mateuţi, Rezina, este judecător la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) din anul 2005. Anterior a mai activat în funcţia de judecător şi preşedinte al Judecătoriei Buiucani.

Numele magistratului figurează în dosarul “Ghimp şi alţii contra Moldovei”, pe care R. Moldova l-a pierdut în 2012 la CEDO. Astfel, statul urma să plătească familiei Ghimp suma de 115 mii de euro, echivalentul a 1.840.000 de lei. Numele judecătorului mai figurează şi într-un alt dosar pe care R. Moldova l-a pierdut la CEDO în 2008. Cu toate astea, în 2012, printr-un decret al preşedintelui Nicolae Timofti, Petru Ursache a fost decorat cu Ordinul de Onoare – pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniul jurisprudenţei, contribuţie substanţială la înfăptuirea justiţiei şi merite în promovarea reformei judiciare şi de drept.

Averea magistratului – peste 4 mil. lei

În declaraţiile sale de venit depuse în perioada 2008—2011 magistratul declara că, împreună cu soţia, deţine două case de locuit. Una la Rezina şi alta la Chişinău, cu o suprafaţă totală de 270,4 metri pătraţi, estimată, în 2008, de Oficiul Cadastral la peste un milion de lei. Acesta a mai declarat că deţine două terenuri: unul la Rezina şi altul la Chişinău, estimat la circa un milion de lei, şi un automobil de model Volkswagen Passat, înregistrat pe soţia sa, Eugenia Ursache.

Potrivit datelor Întreprinderii de Stat “Cadastru”, Petru Ursache este proprietarul unei case de locuit de pe str. Pietrarilor, din cartierul Telecentru. Tot pe adresa indicată, pe numele magistratului mai sunt înscrise trei terenuri, plus un teren pe str. Ciocârliei, cu numărul cadastral 0100216194. Potrivit sursei citate, judecătorul ar mai deţine o construcţie în or. Briceni, pe str. Independenţei.

Casa costă cât salariul unui judecător pe 35 de ani

Reporterul ZdG a mers în cartierul de elită din str. Pietrarilor, ca să vadă imobilul magistratului de la CSJ. Casa de culoare verde, acoperită cu ţiglă metalică, are două nivele, mansardă şi garaj. Imobilul este nou, iar un vecin de-al magistratului ne-a spus că acesta l-a finisat în 2010.

Potrivit experţilor imobiliari, preţul de piaţă al locuinţei variază între 3 şi 4 milioane de lei, datorită, în special, zonei în care este amplasată aceasta. Conform unor calcule sumare, salariul mediu lunar al magistratului Petru Ursache în perioada anilor 2008-2011 a constituit 8216 lei. Doar cu salariul respectiv de judecător, magistratul ar trebui să lucreze 35 de ani pentru a-şi putea permite procurarea unei asemenea case de locuit într-un cartier de elită.

Am încercat să discutăm cu familia Ursache pentru a face unele precizări. Pe soţia magistratului, Eugenia Ursache, am găsit-o acasă. Închidea poarta la garaj. “Sunteţi de la televiziune? De la ce ziar sunteţi? Dacă de la Ziarul de Gardă, era şi de aşteptat să veniţi. La noi nu sunt probleme. Noi respectăm totul şi Ursache nu încalcă legea. Soţul este zilnic la serviciu. Lucrează şi în zilele de sâmbătă şi duminică. Eu am grijă de casă”, ne-a mai spus soţia magistratului zâmbind.

“Am finisat-o pe exterior, că arăta prea urât”

Magistratul Petru Ursache susţine că a depus declaraţia de venit pe anul 2012, unde a indicat toate terenurile aflate în proprietatea sa. “Din acest an legea ne obligă să arătăm tot ce am procurat. Prima declaraţie pe care am depus-o în calitate de judecător a fost în anul 2002. Dacă nu aveam nimic procurat între timp, se putea de scris – fără modificări. În 2005 am cumpărat un ar de pământ pe str. Pietrarilor şi a trebuit să-l declar. Din acest an legea ne obligă pe toţi să completăm declaraţia de venit cu toate datele. În total, am 12 ari pe str. Pietrarilor. Toate terenurile procurate sunt în jurul casei. Prin 2002 am cumpărat terenurile. Acum e foarte scump. Nu e uşor de cumpărat”, afirmă judecătorul de la CSJ.

Petru Ursache ne-a explicat din ce bani şi-a construit casa de locuit cu două etaje şi mansardă în cartierul de elită de la Telecentru. “Am vândut casa soţiei în anul 1999. Apoi am vândut apartamentul, garajul şi tot aşa… În acest mod am construit casa. Pentru curioşi, pot să arăt şi interiorul. Eu mai mult am finisat-o pe exterior, că arăta prea urât. La mine sunt documentele cu procurarea materialelor şi din ce surse am construit, pentru că lumea poate să se trezească în orice minut şi să te întrebe. Eu nu am nimic de ascuns. Am construit-o după posibilităţile mele”.

Întrebat cum comentează estimările făcute de experţii imobiliari, care susţin că imobilul valorează între 3 şi 4 milioane de lei, acesta ne-a răspuns: “E obijduitor. Posibil că mai mult costă. Fiecare îşi face după posibilităţi. Oamenii care se uită nu ştiu cum la casă –-  să se gândească şi la faptul că eu din 1999 nu am fost peste graniţă la odihnă sau undeva. Eu tot timpul am muncit”, a conchis magistratul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. as

  Se vede ca casa e construita mai eftior..Fara ceramica, gard econom etc..
  Nui o problema intro viata sa faci asa casa..cel putin nui asa de grav ca la altii.

 2. ion

  Bravo.Golanii lupta pentru democratie,si impotriva comunistilor.Nu era el judecator era altul si tot asa casa avea

 3. Ilarion

  Noi trebuie sa luptam cu saracia si nu cu bogatia.Si asa o casa a unui judecator ,care activeaza de zeci de ani nu e mare nouate .Si nici mare crima.

 4. vasea

  Ilarion, dar intre saracie majoritatii populatiei (bogatia lor) si coruptie nu vezi legatura?

 5. vera

  SARACUL, SARAC RAMINE:

  ‘I dau in palma pentru paine,
  Iar bogatii cu castele,
  Masini-lux – linga garaj,
  Plang ca leafa nu le-ajunge,
  Ca se incalzesc cu gaz.

  ‘Cei de jos,pe drum, cand trec,
  Tot privesc si “Doamne..!”- zic,
  “Cum oare nu li-i rusine,
  Statul atita sa fure?!”,
  Aruncand, priviri spre cerul
  Ce-i de-asupra la pamant,
  Ingitand, cu multa truda,
  Nodul ce le sta in gat,
  Tot gandind, mereu la punga:
  “Cand si noi o sa traim?”.

  Iat-asa la noi se face
  Cu controlul stau cam prost;
  Bogatii ca in poveste
  Toti coruptii azi adun’,
  Punand, presei, pumnu-n gura:
  Sa divulge ce ei spun,
  Altfel cer despagubire
  De un milion de lei
  Si pe drumuri o s-o poarte
  Ca pe-un caine cu curmei!

 6. Turc

  @as -“Nui o problema intro viata sa faci asa casa..cel putin nui asa de grav ca la altii.”— Adica e grav ,dar nu e atat de grav, dar pana la urma totusi e grav. Ma uit eu ca satele moldovei sunt pline cu astfel de case , construite mai eftior de catre oamenii care au lucrat o viata. @Ion.–“.Nu era el judecator era altul si tot asa casa avea” — Te asigur ca daca nu era el judecator dar era acum puscarias,si era condamnat pentru coruptie ,apoi altul dupa el nu mai avea sa aiba asa casa. Si in sfarsit @Ilarion. Nu e mare crima ,dar nici mica. crima e crima. Sigur ca nu e noutate ca un judecator ,bugetar,sa aiba case de milioane.Si de acord ca trebuie sa ne luptam cu saracia si nu cu bogatia.Insa sarmanii judecatori si alte lepre nemancand nimic cate 35 de ani , au locuit in parcuri in corturi, au pascut iarba,ca pana la urma sa-si construiasca case de milioane ei si copii lor. Nu-i o problema ca cineva sa-si faca case de milioane din munca lui. Problema e ca aceste nimicuri o viata intreaga au facut nedreptati, au judecat stramb cu buna stiinta,si banii care trebuiau sa mearga in buget la pensii si salarii au mers la garduri ,la ceramica,la terenuri ,etc… Nimeni nu lupta cu bogatia, cineva totusi incearca sa lupte cu hotia. P.S. Atentie ca vine o noua generatie de justitiari pentru care nu-i asa de grav, nu-i o noutate,nu-i o mare crima,etc etc,multi alde Valerian Manzat degraba isi vor “lua” .”cumpara”,”obtine”,titlul de doctor in drept si atunci vom vedea noi justitie.

 7. Duca

  In Coreea de Nord acest soid e judec]tori demult erau impuscati. Nu judecati peun termen de nu stiu cati ani, dar impuscati ca sa fie de invatarura si pentru “alti judecatori@, procurori, ministri, sedi de servicii, primari, pretori etc…

 8. dacul

  Pentru ce mai este CNI si CNA , dar pentru ce a mai existat Centrul de combatere a coruptiei si crimei organizate , pentru ce au devenit generali , au ridicat salarii mari ,daca nu au indeplinit atributiile functionale .Astfel de judecatori corupti sunt sute . Era cazul ca sa fie creata o comisie mixta din diferite organe pentru a stabili averile nejustificate a tuturor judecatorilor ,dar nu numai a lor ci si acelorlalti functionari corupti cu averi de milioane .Nu e rusine ,ca doar numai se vorbeste despre coruptie ,sa scrie despre coruptie ,se aduc exemple concrete ,fotografii ,dar organele de stat ,care sunt obligate prin lege sa se autosesizeze si sa intreprinda masurile ce se impun nu intreprind nimic.Aceasta siuatie este anormala intrun stat de drept ,democratic ,precum se pretinde RM. DAR PARLAMENTUL ,GUVERNUL ,CNI , CNA ,PROCURATURA GENERALA SI ALTE MINISTERE TAC .Asta e o crima din partea lor .Presa trebuie sa trimbiteze permanent despre aceste inactivitati a organelor statului ,daca acesta mai este stat ,sau se pretinde a fi stat democrat si stat de drept ,apoi trebuie sa dovedeasca acest lucru societatii ,poporului RM.

 9. dumitru

  Degeaba ne zbatem. Santem putini cei cinstiti. De
  peste 200 ani basarabenii au invatat de la cei ce au venit peste noi ca daca nu furi esti sarac si prost. Toata tavatura aceasta se trage de sute de ani cund conducatorii rusiei, care inradacinau furturile printre administratori. Cat adevar numai contine decretul lui Petru 1 privind numirea judecatorilor si salarizarea lor, unde direct este scris ca singuri isi vor face salarii din activitatea prestata. La noi pana-n maduva oaselor este inradacinat sa-ti faci adausuri din activitatea pe care o intreprinzi, ca nimeni nu s-a gandi la tine si familia ta. Restul is vorbe goale. Toate se pot indrepta doar sa tai in carne vie, ca cum a procedat chinezul din Singapore, ori prin super remuneratii ar celor alesi si controlati fiecare secunda, altfel izbanda n-o sa avem.

 10. nicola

  Sa fii avut si gospodar a devenit periculos.Eu cunosc medici,comerciani,avocati,profesori care au case.Unii aleg sa se odinhniasa la mare si sa umble prin saloane,sa cumpere masini scumpe,sa se disteze sa manince prin cafenele ,altii baga tot in casa.E alegerea fiecaruia.Eu a-si spune ca-ti iese la fel ce apartament sa cumperi, ce casa sa ridici,in bani.Mai negociezi,mai cauti oferte la materiale.Pamint sa ai.Si plusul e ca o faci incetisor,ai bani faci,n-ai mai astepti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *