Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Aventura CNSM: Cazul Hotelului "Flora"

Aventura CNSM: Cazul Hotelului „Flora”

286-hotel-floraLa începutul acestui an, Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor (CNSM) a decis să înstrăineze cotele de asociat din mai multe SRL-uri care gestionau patrimoniul sindical. Printre acestea s-a numărat şi Pensionatul „Flora” SRL. Dar, la scurt timp, CNSM a decis să vândă „Flora”, ceea ce s-a şi întâmplat la 13 martie 2010. Deşi, în linii generale, tranzacţia pare a fi una corectă, sunt câteva detalii care lasă loc de bănuieli.

Ion Pârgaru, directorul Holdingului „Moldsindbalneotur”, tot el şi membru al Comitetului Confederal al CNSM, spune că decizia de a vinde „Flora” a fost luată din considerente financiare. „Trei ani la rând, pensionatul înregistrează pierderi, iar clădirea a început să se deterioreze şi, pentru a nu genera pierderi ulterioare, s-a luat decizia de a o comercializa”, ne-a declarat Pârgaru. Potrivit acestuia, iniţial, „noi am vrut să dăm pensionatul „Flora” Institutului Muncii (terenurile acestor două imobile sindicale sunt alăturate – n.r.), dar institutul are, pe parcursul anului, circa 45—60% acoperire din fondul de paturi”.

Şi Mihai Hâncu, vicedirector CNSM, ne-a declarat că, în ultimii ani, „Flora” a acumulat datorii de circa 1,5 mln de lei, menţionând că „doi ani, fiind în proces de judecată (disputându-se dreptul de proprietate – n.r.), noi nu am putut să influenţăm asupra activităţii acestei structuri”.

Cu toate acestea, modul în care a fost efectuată tranzacţia ridică cel puţin trei semne de întrebare.

Unu: Contractul

„Flora”, sau, mai corect spus, hotelul de pe teritoriul pensionatului („Flora”, în afară de un hotel cu cinci nivele, mai include şi un imobil cu un nivel, utilizat drept sală de festivităţi – n.r.), a fost vândut la 13 martie 2010, tranzacţiia fiind înregistrată la Î.S. „Cadastru”, două zile mai târziu. Dar…

În punctul 5 al contractului de vânzare-cumpărare, „vânzătorul” (CNSM – n.r.) declară că, în ziua semnării actului, pe imobilul vândut nu este aplicat sechestru, nu este gajat, nu este vândut şi nu este subiectul unor litigii. De facto, însă, patrimoniul CNSM integral, din care a făcut parte, implicit, şi Pensionatul „Flora” SRL, s-a aflat în litigiu până pe 28 aprilie 2010, când Colegiul civil şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a respins cererile de revizuire a mai multor structuri sindicale împotriva deciziei CSJ (9 decembrie 2009), care a menţinut hotărârea Curţii de Apel Chişinău din 13 aprilie 2009, în baza căreia CNSM a obţinut dreptul de a înregistra tot patrimoniul sindical pe numele său, în calitate de proprietar.

Cu toate acestea, după cum ne-au explicat mai mulţi jurişti, chiar dacă, indirect, „Flora” s-a aflat în litigiu, până pe 28 aprilie 2010, sentinţa Curţii de Apel din 13 aprilie 2009 era una executorie.

Doi: Imobilul

Potrivit aceluiaşi contract de vânzare-cumpărare, imobilul vândut are o suprafaţă de 2 064,1 m², este amplasat în Chişinău, sect. Râşcani, str. Zimbrului, nr. 10/A, şi are numărul cadastral 010042451701. Însă, conform hotărârii Curţii de Apel din 13 aprilie 2009, acelaşi imobil se află pe str. Zimbrului, nr. 10, şi are un alt număr cadastral – 010042426301. Aici se cere de menţionat că, în contract, e specificat faptul că subiectul tranzacţiei este doar imobilul, nu şi terenul de 1,391 ha pe care este amplasat acesta.

„S-a vândut tot ce este înregistrat la „Cadastru”, dacă există vreo divergență, cred că e vorba de o greșeală mecanică”, ne-a declarat Mihai Hâncu, vicepreşedintele CNSM, pe marginea acestor necoincidenţe.

Trei: Cumpărătorul

„Eu nu ştiu cine l-a cumpărat (hotelul din cadrul Pensionatului „Flora” – n.r.), dar când m-am uitat la preţ şi ştiu ce e acolo…”, spune Ion Pârgaru, directorul „Moldsindbalneotur”, mulţumit de tranzacţie. Potrivit acestuia, imobilul în cauză a fost vândut la un preţ de 17 mln lei.

„Conform legii, noi nu suntem obligaţi să facem licitaţie, dar, de fiecare dată când s-a vândut vreun obiect, au fost luate în consideraţie propunerile cele mai avantajoase”, ne explică Mihai Hâncu cum are loc selectarea cumpărătorilor.

Ar fi de menţionat, însă, că directorul şi fondatorul „Asigromex” SRL este Valeriu Romanov, în timp ce, potrivit unei investigaţii efectuate de „Jurnal de Chişinău” în 2008, acelaşi Romanov era directorul ÎCS „Delmos-Grup” SRL, întreprindere care, în 2007, a cumpărat hotelul „Cosmos”, tranzacţie considerată una dintre cele mai scandaloase în acel an.

„Noi nu avem astfel de informaţii. „Cosmos” a fost vândut unei structuri ucrainene („Delmos-Grup” este o întreprindere cu capital străin – n.r.)”, ne-a replicat Mihai Hâncu, atunci când l-am rugat să comenteze această coincidenţă.

Am încercat să aflăm şi poziţia „Asigromex” SRL, dar, timp de câteva săptămâni, la telefonul firmei, şi cel nou, şi cel vechi, nu ne-a mai răspuns nimeni.

Nicolae Cuşchevici