Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Atac moral pentru Moldova: CETĂŢENI…

Atac moral pentru Moldova: CETĂŢENI STRĂINI JEFUIŢI

Din ianuarie până în aprilie 2011, la Chişinău au fost înregistrate circa 25 de cazuri de jefuire sau maltratare a unor cetăţeni străini. În loc să-şi petreacă util timpul şi să afle informaţii importante despre R. Moldova, aceştia se aleg cu probleme, stres sau chiar îşi riscă sănătatea şi viaţa.

La Comisariatul General de Poliţie (CGP) aflăm despre mai multe cazuri în urma cărora au avut de suferit, fizic şi material, persoane din străinătate, venite în vizite private sau în turism în R. Moldova. Unul dintre păgubaşi este un cetăţean al Turciei de 38 de ani, căruia, în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 2011, i-a fost sustras retrovizorul, în valoare de 20 000 de lei, din automobilul său „BMW X6”. Infracţiunea a fost comisă în Chişinău, pe bulevardul Dacia, de către o persoană rămasă încă necunoscută. Deşi pe marginea acestui caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 186, al. 2, aceasta nu a fost încă finalizată.

Noaptea, timpul infracţiunilor

De obicei, răufăcătorii îşi realizează planurile meschine odată cu lăsarea întunericului. Acest fapt este remarcat şi de un cetăţean al Sudanului, în vârstă de 36 de ani, care a fost maltratat de persoane necunoscute în plină stradă. În urma agresiunii la care a fost supus, sudanezul s-a ales cu leziuni corporale de gravitate medie. Conflictul a avut loc pe 7 ianuarie 2011, la ora 23.00, pe str. O. Ghibu. Poliţia a identificat un bănuit, în vârstă de 24 de ani, locuitor al or. Chişinău.

Un caz şi mai grav s-a produs la 5 februarie 2011, noaptea, când un cetăţean al Suediei, în vârstă de 37 de ani, a fost atacat chiar în locuinţa pe care o închiria la Chişinău. Persoane necunoscute, intrând în locuinţă, i-au sustras un laptop MP, în valoare de 800 de euro, un laptop MP, de 500 de euro, un videoproiector Sony, de 700 de euro, o staţie radio de recepţie pentru copii de model Prima Nova, de 100 de euro, un telefon mobil de 1300 de lei, un portmoneu în care se aflau 3000 de lei, câteva carduri bancare şi actele personale. Suma pagubei este de 2100 de euro şi 4350 de lei. Potrivit CGP, până în prezent, infractorii nu au fost reţinuţi.

În cazul maltratării unui cetăţean al Siriei, în vârstă de 24 de ani, poliţia a identificat un suspect. Este vorba despre un tânăr de 31 de ani, din s. Brăviceni, r. Soroca. Aflat în stare de ebrietate, acesta l-a agresat pe străin într-un local public, în noaptea de 30 decembrie 2010. Incidentul s-a produs într-un bar de pe Calea Ieşilor, 49.

Un italian, un electroşoc şi doi concubini

În propria locuință a avut de suferit şi un cetăţean israelian, de 19 ani, domiciliat în Chişinău. În noaptea de 8 martie, prin potrivirea cheilor, persoane necunoscute au pătruns în apartamentul acestuia şi au sustras 2 laptopuri şi circa 1100 de euro. Valoarea totală a pagubei constituie circa 52 000 de lei. Oamenii legii sunt încă în căutare de probe, motiv din care procedura penală nu a fost încă finalizată.

Cu o deosebită agresivitate a fost tratat un cetăţean al Italiei, de 46 de ani, atacat de indivizi necunoscuţi care au aplicat în calitate de armă electroşocul, periculos pentru viața şi sănătatea persoanei, deposedându-l astfel de geantă şi de alte bunuri personale care se aflau la el. Infracţiunea a fost comisă tot după miezul nopţii, la 8 aprilie 2011, în timp ce italianul se deplasa pe str. 31 August, intersecţie cu str. Armenească. În urma atacului, de la acesta au fost sustrase mijloace băneşti în sumă de 200 de euro, un telefon de model „I Phone 4”, de 500 de euro. Paguba materială cauzată victimei constituie 700 de euro. În acest caz, spre deosebire de altele, bănuiţii au fost reţinuţi operativ, în urma intervenţiei unei patrule de poliţie, aflată în apropiere. Aceştia sunt doi concubini, în vârstă de 25 şi, respectiv, 27 de ani, domiciliaţi în mun. Bălţi. Hoții „ghinionişti” sunt cercetați în stare de arest.

În Moldova toţi sunt egali

Relativ la cazurile de jefuire şi maltratare a cetățenilor străini, Olga Baciu, reprezentanta Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne, spune că R. Moldova nu a devenit o zonă de pericol pentru cetăţenii străini, deoarece, odată ajunşi la noi, aceştia au drepturi egale cu cetăţenii R. Moldova. Ea afirmă că şi cetăţenii R. Moldova, aflați în alte țări, sunt deseori jefuiţi sau expuşi unor acte de violență.

Deşi sunt înregistrate numeroase cazuri de jefuire şi maltratare a cetățenilor străini, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) declară că nu întâmpină dificultăți în investigarea acestor cazuri.

Fenomen care ar putea ştirbi din imaginea ţării

Impresia creată în urma vizitei întreprinse într-o țară străină contribuie la formarea unei imagini concludente, care adaugă un plus de atractivitate pentru prestigiul țării-gazdă. Oxana Iuteş, consultant la Direcţia mass-media şi relaţii cu publicul la MAEIE, menţionează: „Până la momentul de față nu au fost cazuri care ar influenţa negativ asupra relaţiilor diplomatice ale R. Moldova cu alte ţări, deoarece toate problemele sunt aplanate prin intermediul ambasadei. În acelaşi timp, astfel de situaţii atacă moral R. Moldova şi pe viitor ar fi de dorit să fie înlăturate”.

Gheorghe Stratan, reprezentant al Agenţiei Guvernamentale de Turism, susţine că acest fenomen ar putea ştirbi din imaginea R. Moldova. Totuşi, R. Moldova este vizitată ca şi anterior, căci situația creată nu constituie un impediment pentru persoanele dornice de a ne vizita. Funcţionarul este de părere că jefuirea şi maltratarea cetăţenilor străini nu are legătură cu fluxul mic de turişti care ajung la noi. Probabil, R. Moldova nu prezintă un interes atât de mare precum marile metropole, care oferă un spectru mai extins de atracții turistice şi posibilități de recreare.

Potrivit lui Adrian Jovmir, responsabil pentru Relaţiile cu Publicul la CGP, pe parcursul anului curent 25 de cetăţeni străini au devenit victime ale jafurilor pe teritoriul mun. Chişinău.

Irina Picireanu