Asasinul Mirelei: un recidivist “îndrăgostit”

În ziua în care procuratura a finalizat dosarul de vătămare corporală a Mirelei Bobuţac de către fostul ei iubit, acesta nu a mai aşteptat să apară în faţa instanţei de judecată şi a omorât-o, cu câteva lovituri de cuţit. După mai bine de două săptămâni, poliţia încă nu l-a prins pe tânărul de 25 de ani care a înspăimântat satul Gordineşti, dar şi întreaga R. Moldova. Deşi fusese anterior judecat, părinţii Mirelei nu-şi pot explica cum a fost posibil ca poliţia să-l lase în libertate.

La 13 iunie, în satul Gordineşti, raionul Edineţ, o adolescentă de 18 ani a fost înjunghiată mortal de către un tânăr care, se presupune, ar fi fostul ei prieten. Mirela nu a mai avut nicio şansă la viaţă, decedând pe loc. Sătenii au declarat atunci că l-au văzut pe Alexandru Cojocari prin împrejurimi, dar şi până astăzi poliţiştii nu au reuşit să dea de urmele presupusului agresor. Încă din martie 2011, Mirela, împreună cu tatăl său, au apelat la poliţie, denunţând faptele de agresiune fizică comise de tânăr, dar  dosarul a ajuns pe masa judecătorilor abia a doua zi după moartea tinerei.

Agresorul cu studii medii şi armată

Mirela l-a cunoscut pe Alexandru când avea doar 16 ani. Mama sa, Emilia Bobuţac, spune că, iniţial, nu aflase nimic despre relaţiile celor doi, dar că, în scurt timp, fiica sa şi-a dat seama despre calităţile lui Alexandru şi s-a despărţit de el. “Îl ştiam cu toţii, deoarece locuiesc aproape de casa noastră. Are nişte părinţi cumsecade. El era un băiat liniştit”, povesteşte mama Mirelei.

Potrivit Anei Guţu, directoarea Liceului din Gordineşti, Alexandru era cuminte la şcoală şi nu a făcut probleme. El a absolvit doar şcoala medie, apoi a plecat la armată. Alexandru Cojocari are doi fraţi mai mari, stabiliţi împreună cu familiile lor peste hotare.

Ultimul examen — nesusţinut

Mirela a rupt relaţia cu tânărul, însă acesta o căuta de multe ori şi insista să vorbească cu ea. În dimineaţa zilei de 13 iunie, fata şi-a văzut ultima dată mama. Pentru a ajunge la Centrul de Bacalaureat din Edineţ, Mirela trebuia să ia din staţie un microbuz. Potrivit profesorilor din Gordineşti, absolventa îşi alesese să susţină examen la istorie.

“Cred că el a urmărit-o şi a oprit-o exact pe porţiunea de drum unde sunt mai mulţi copaci şi o râpă”, povesteşte Emilia Bobuţac. Ea spune că, în ultimul timp, fata nu mai ieşea nicăieri şi nu avea cum să-l întâlnească pe Alexandru. În acea dimineaţă, el a fost văzut de mai mulţi vecini discutând aprins cu fata. Nimeni, însă, nu s-a gândit că ar putea face aşa ceva. Tânăra a decedat în urma multiplelor plăgi de cuţit din regiunea abdomenului, spatelui şi cutiei toracice, informează serviciul de presă al MAI.

De trei luni, un dosar tărăgănat

Deşi Ministerul de Interne a anunţat că la 6 iunie victima a depus o plângere, mama Mirelei susţine că acest dosar exista încă din luna martie. Pe 6 martie, ieşind din casa de cultură, fata a fost agresată de Alexandru. Ea şi-a sunat acasă părinţii să vină să o ia, dar să cheme şi poliţia. Vasile Chetrari, poliţistul satului Gordineşti, susţine că Mirela împreună cu tatăl său au depus plângere împotriva agresorului, însă nu-şi aminteşte exact cu cât timp în urmă. Alexandru a fost audiat şi n-a negat faptele comise, spune poliţistul.

“Am fost bătută de el”

În plângerea sa, Mirela Bobuţac scrie că Alexandru a bătut-o şi i-a provocat “dureri fizice în regiunea feţei”. Cererea datează din 7 martie 2011. Însă rechizitoriul procurorilor, în care Alexandru Cojocaru este învinuit oficial de comiterea infracţiunii de vătămare corporală, a fost finalizat la 13 iunie 2011, în ziua când fata fusese omorâtă.
Potrivit MAI, dacă victima ar fi depus cerere la 6 iunie, atunci reiese că poliţiştii şi procurorii ar fi lucrat o singură săptămână la dosarul lui Alexandru, pentru a-l prezenta instanţei. Însă părinţii susţin altceva: fata a scris plângere la începutul lunii martie, dar nu s-a întreprins nimic în privinţa tânărului agresor. Mama Mirelei susţine că este indignată de termenul de trei luni, timp în care s-a examinat dosarul. A fost chemată o singură dată la poliţistul din sat, ca apoi acesta să propună familiei Bobuţac să se împace cu cel care le bătuse fiica.

La 20 de ani – judecat pentru huliganism

Potrivit datelor din ultimul dosar al lui Alexandru Cojocari, examinat la judecătoria Edineţ, acest tânăr avea antecedente penale încă din 2006. În mai 2006 fusese judecat pentru comiterea infracţiunii de huliganism agravat (adică cu aplicarea armei sau altor obiecte pentru vătămarea sănătăţii) şi primise o pedeapsă de 240 de ore de muncă neremunerată. Deşi, potrivit Codului Penal, pentru săvârşirea acestei infracţiuni se prevedea o pedeapsă cu închisoarea de la trei la şapte ani.

În 2008, pentru aceeaşi infracţiune, este judecat încă o dată şi primeşte o pedeapsă sub formă de amendă: 5 000 de lei. Anul trecut, în 2010, Alexandru Cojocari apare în faţa instanţei de judecată, cu învinuirea pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală medie. “Pe data de 31.12.2009, fiind în stare de ebrietate alcoolică şi aflându-se lângă un magazin alimentar, a spart cu o sticlă de şampanie geamul la un automobil, după care l-a lovit pe proprietarul maşinii cu sticla în cap. Acesta s-a ales cu o comoţie cerebrală, hemoragia ochiului drept, pierderea vederii până la 0,4, echimoze şi excoriaţii ale feţei”, se arată în dosarul tânărului, plasat pe site-ul Judecătoriei Edineţ. Totuşi, pentru această faptă el nu este pedepsit, deoarece păgubitul l-a iertat şi au făcut cerere de împăcare.

Mirela era tristă

Plângerea din martie 2011 s-a finalizat cu intentarea unui dosar penal, al patrulea la număr pentru Alexandru. În cazul de înjunghiere a fetei a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 145, Cod Penal al RM, «Omor intenţionat». Potrivit legislaţiei, persoanele culpabile de comiterea unei asemenea fărădelegi riscă ani grei de închisoare sau detenţiune pe viaţă, anunţă centrul de presă al MAI.

“Toţi suntem îngroziţi şi îndureraţi, încă nu ne-am revenit”, mărturiseşte Ana Guţu, directoarea liceului din s.  Gordineşti. Colegii şi prietenii Mirelei, şocaţi de cele întâmplate, au scris sute de mesaje, în care se întreabă de ce viaţa a fost atât de crudă şi nedreaptă cu tânăra de 18 ani.  “Но почему меня судьба стороною обошла” (Oare de ce soarta m-a ocolit – trad. din. rusă – n.r.) — acesta a fost ultimul status al Mirelei, pe o reţea de socializare, scris cu câteva zile înainte de marea tragedie.

Natalia DABIJA

De unde atâta ură pentru aşa un înger?

Comentarii lăsate pe pagina Mirelei de pe o reţea de socializare

@ Cel ce a omorât-o e un imbecil şi un fricos. A omorât o fată cu chip de înger, o crăiasă din poveşti. Mi-aş dori să-l vad atunci când va vedea pozele de la înmormântarea celei pe care o săruta şi îi spunea că o iubeşte! Chipul ei mereu îi va apărea în faţă şi momentul cum a înjunghiat-o îi va fi în loc de privelistea lumii.

@ La ea, viaţa abia era la început de drum. Avea să aibă o carieră, urma să fie mamă şi multe altele. Dar din cauza unui om fără scrupule şi fără inimă. De unde atâta cruzime în inima acestui tânăr? Să poţi să  să bagi cuţitul în cineva fără ca să te mustre conştiinţa? … Condoleanţe părinţilor căci trec prin nişte clipe de groază şi Dumnezeu s-o odihnească în pace.

@ Nu am cunoscut-o personal, dar să auzi despre aşa o tragedie – ţi se rupe inima. Cum e posibil aşa o frumuseţe de domniţă nevinovată să fie omorâtă cu atâta sălbăticie? De unde atâta ură pentru aşa un înger?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

  1. ionut

    cred ca daca mama Mirelei ar lucra la Franzeluta, atunci judecatoria si politia l-ar prinde in 20 minute inca in martie, dar asa…. Ar fi bine ca sa fie plesnit si politaiu si porkuroru. Or pe seama lor e crima asta. De l-ar inchide(co-rm legii)inca de la inceput, fata era in viata, dar asa…, unde esti Franzeluto din toate raioanele si satele moldave?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *