Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Arestarea şi eliberarea unui american

Arestarea şi eliberarea unui american

290-americanÎn urmă cu trei ani, autorităţile de la Chişinău l-au anunţat în căutare pentru escrocherie şi însuşire de bunuri prin fals în proporţii deosebit de mari pe Friedrich Maier, un cetăţean german, născut şi emigrat din Kazahstan. La sfârşitul lunii iulie 2010, poliţia îl reţine în aeroportul din Chişinău, în timp ce intra în Moldova, pe Friedrich Maier, cetăţean american, care susţinea că venea la iubita sa originară din R. Moldova.

Procuratura este aproape în totalitate convinsă că aceste două persoane sunt una şi aceeaşi, pe când străinul susţine că sunt persoane diferite. Instanţa de judecată este undeva pe la mijloc, ea a decis că probele existente nu demonstrează că cel reţinut e şi cel dat în căutare. Starea de incertitudine poate dura de la săptămâni până la zeci de luni, susţine Procuratura, până atunci când vor primi răspunsuri oficiale de la autorităţile americane şi germane în legătură cu persoana sau persoanele care au acest nume.

Friedrich Mayer, persoana reţinută, s-a născut la 1 martie 1978, în Karaganda, Kazahstan, într-o familie de ruşi de origine germană. În 2004, a emigrat împreună cu familia în Germania, unde a locuit patru ani. În 2004, a plecat în SUA. Peste un an, s-a căsătorit cu o cetăţeancă americană. Maier administrează o firmă de transport de mărfuri, având printre angajaţi mai mulţi moldoveni. În iulie 2010, a obţinut cetăţenia SUA, dar nu cunoaşte dacă mai este şi cetăţean german, după ce nu şi-a înnoit paşaportul, expirat în prima jumătate a anului 2005.

Două persoane cu acelaşi nume şi zile de naştere

După câteva minute de la intrarea în R. Moldova, în seara zilei de 30 iulie, Friedrich Maier, cetăţeanul american, a fost reţinut de poliţişti, fiind escortat la izolatorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Deşi acesta afirma că el nu este persoana căutată şi a adus ulterior şi probe că nu a părăsit teritoriul American în decursul ultimilor cinci ani, a stat în arest nouă zile, până când instanţa de judecată a pronunţat că acesta trebuie să fie eliberat imediat. Chiar şi acum, după mai bine de 15 zile de la eliberare, organele de urmărire penală, susţin că „decizia instanţei de judecată a fost prematură din motiv că datele persoanei nu au fost identificate total. A existat o confuzie la reţinerea lui Maier, dar aceasta nu a fost încă înlăturată”, explică procurorul Dorin Compan.

Compan este sigur că au reţinut anume persoana dată în căutare, pe când Maier este sigur că autorităţile de la Chişinău „ar fi fost în stare să aresteze orice persoană care are acest nume, indiferent de probele pe care le-ar aduce şi de contradicţiile care apar”. În Registrul de Stat al Populaţiei R. Moldova, sunt înregistrate datele a trei persoane cu numele Friedrich Maier, doi născuţi în aceeaşi zi şi în acelaşi an, cu persoana reţinută, iar altul mai în vârstă, toţi având numere de identitate diferite. Asta înseamnă că doi Maieri, cu date similare cu ale lui Maier din SUA, s-au aflat anterior în R. Moldova, şi asta în condiţiile în care cel retinut spune că, în iulie 2010, venea pentru prima dată încoace.

Maier americanul susţine că numele şi prenumele său sunt destul de frecvente. Doar pe internet el a găsit vreo zece persoane cu date similare, iar când şi-a perfectat actele pentru emigrarea din Kazahstan, a aflat că şi alte două pesoane cu acelaşi nume, prenume, născute în aceeaşi zi şi în acelaşi an, au părăsit anterior ţara, toţi trei plecând în Germania.

American sau german?

În mandatul de arest al lui Maier, cetăţean german complice la săvârşirea mai multor infracţiuni, este indicată înălţimea acestuia, de 1,75 m, pe când cel reţinut are cu 20 de centimetri mai puţin. Ana Ursachi, avocata cetăţeanului american, spune că acest detaliu important a fost neglijat atunci când a fost dispusă reţinerea. Procurorul spune că această informaţie, cu înălţimea, nu este una verificată, deoarece a fost înregistrată din declaraţiile unui medic, nefiind documentată.

Un alt detaliu care ar confirma că aceşti doi Maieri sunt diferiţi e faptul că cel reţinut, de la 1 ianuarie 2005, a avut statut de emigrant. Pentru a obţine cetăţenia SUA, acesta, timp de cinci ani, nu trebuia să părăsească ţara şi să anunţe orice plecare de la domiciliu care depăşea 24 de ore. Maier susţine că în perioada în care i s-a incriminat că a comis infracţiuni pe teritoriul R. Moldova, el nu avea un paşaport străin, nu a ieşit din SUA, decât de două ori, în Canada, în scop de afaceri, paşaportul german fiind expirat.

Recunoaştere nerecunoscută

Cât s-a aflat în arest, Maier a fost identificat de către două persoane. Acesta susţine că doar în R. Moldova sunt posibile asemenea acţiuni: să nu te cunoşti cu oamenii, dar ei să te recunoască.

Cei care l-au recunoscut pe american ca fiind neamţul sunt un avocat şi un fost inspector de la CCCEC. Ei l-au recunoscut pe cel aflat în arest drept persoana pe care ar fi văzut-o în 2005, în anturajul unui om de afaceri din Bălţi, al cărui partener se presupune că era Maier germanul.

Avocata Ursachi, deşi recunoaşte că au fost respectate regulile de recunoaştere, spune că cei doi martori puteau şti din timp care anume persoană din cele cinci „trebuie” recunoscută. „Ei aveau emoţii, plus că au descris destul de confuz contextul în care l-ar fi cunoscut pe Maier. Pentru că, pe tot parcursul arestului, Friendrich a fost îmbrăcat în aceleaşi haine, o cămasă de un albastru aprins, oricine putea să le spună celor doi indiciul respectiv”, susţine Ursachi.

Toate discuţiile duc spre Bălţi

În această situaţie, nu doar numele, zilele şi locul naşterii, cetăţenia germană sunt detaliile comune celor doi. Oricât de straniu ar părea, americanul a recunoscut că se cunoaşte cu un membru al familiei bărbatului, om de afaceri în Bălţi, despre care autorităţile de la noi susţin că ar fi fost partener cu germanul, inclusiv la comiterea infracţiunilor.
Maier americanul locuieşte într-un oraş din Washington, unde există o comunitate mare de emigranţi originari din Bălţi. Chiar şi unii dintre angajaţii acestuia sunt bălţeni, iar americanul, când a fost reţinut, tot la Bălţi venea, la iubita sa din acest oraş, stabilită de mai mulţi ani în SUA.

Maier susţine că, acum doi ani, unul dintre angajaţii săi din Moldova i-a prezentat un prieten de-al său. Acesta spunea că şi tatăl său are o afacere în Moldova. S-au văzut o singură dată, susţine Friedrich. Acest tânăr, care se cunoaste şi cu iubita americanului, este unul dintre feciorii omului de afaceri de la Bălţi, suspectat de săvârşirea infracţiunilor împreună cu Maier germanul.

Procurorul Compan are o altă versiune. El crede că tocmai aceste detalii aduc un plus de credibilitate afirmaţiei că cei doi sunt acceaşi persoană şi susţine că feciorii omului de afaceri bălţean ar fi fost zăriţi cu americanul, inclusiv după eliberarea acestuia.

2 judecători pro şi 1 contra

În ciuda tuturor semnelor de întrebare, Colegiul Penal al Curţii de Apel a concluzionat că „organul de urmărire penală nu a prezentat probe pertinente şi concludente care ar demonstra că persoana reţinută, Maier Friedrich, cetăţean SUA, este persoana pusă sub învinuire şi anunţată în căutare în cauza penală vizată. Aşadar, nu au fost combătute argumentele părţii apărării precum că Maier, în perioada în care i se incriminează că a comis infracţiunea în R.Moldova, s-a aflat în SUA, în regim de dobândire a cetăţeniei americane, fără drept de a ieşi din ţară”.

Decizia instanţei nu a fost uniformă. Un judecător din cei trei, a avut opinie separată. Acesta a susţinut în proporţie de 80 % opinia procurorului, în special faptul că nu au fost luate în consideraţie opiniile martorilor şi că nu erau încă prezentate răspunsurile ambasadelor, spune procurorul.

Procurorul şi ofiţerul care lucrează la acest dosar pun la îndoială şi legalitatea paşaportului american al lui Maier. Acesta a fost eliberat în iulie 2010, iar Compan susţine că i-a părut suspect şi faptul că în paşaport este doar ştampila de intrare în Moldova, nu şi cea de ieşire din SUA.

În ziua în care judecata l-a eliberat pe Maier, viceconsulul american, Anton Cooper, a prezentat în instanţă informaţia că „Ambasada SUA în R.Moldova a verificat toate bazele de date accesibile local ofiţerilor consulari. Aceste baze de date nu menţionează niciun caz în care Friedrich Maier să fi părăsit frontierele SUA prin mijloace avia în perioada de asteptare a dobândirii cetăţeniei SUA. Deoarece aceste baze de date nu conţin informaţii privind trecerea frontierelor terestre, ambasada a contactat Departamentul Securităţii Naţionale pentru informaţii suplimentare. Aceasta s-a făcut atât pentru a răspunde la solicitările CCCEC, cât şi la cererea dlui Maier de a fi elucidată această situaţie. Deşi cererea a fost transmisă, Ambasada nu poate estima termenele în care va primi răspunsul”.

De asemenea, Procuratura a interpelat şi Ambasada Germaniei. „Am înţeles, că deoarece ambele state sunt republici federative, trebuie să dea răspuns fiecare stat. Din acest motiv procesul e de durată”, spune procurorul, care presupune că această procedură ar putea dura şi mai mult de un an.

Poate fi „un risc mic”

„În cazul în care acesta este persoana căutată, fiind eliberat, riscurile sunt foarte mari. Ar fi foarte greu să-l reţii altă dată, deoarece are cetăţenie străină, acum are şi o decizie irevocabilă a instanţei de judecată. El poate pleca din R. Moldova în orice moment. Urmărirea penală se efectuează în continuare, dar persoana respectivă nu poate fi urmărită, până nu se va demonstra că anume ea a comis infracţiunea”, spune procurorul.

El acceptă că poate exista „un risc mic” ca Maier, reţinutul, să nu fie cel dat în căutare, dar în cazul în care se demonstrează acest lucru, „organul de urmărire penală va înainta scuze oficiale pentru că a fost reţinut. Atât”, dă asigurări Compan.

Tatiana EŢCO