Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Anul 2015: Judecătorii la cumpărături

Anul 2015: Judecătorii la cumpărături

În 2015, judecătorii din R. Moldova, în special cei care activează în instanţele din Chişinău, şi-au cumpărat case de milioane, apartamente şi maşini de lux. Unii dintre ei au beneficiat, concomitent, de donaţii generoase, în valoare de sute de mii de lei.

ZdG a scanat declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate pe anul 2015 ale magistraţilor, care au fost publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), şi vă prezintă „achiziţiile” deloc modeste ale acestora făcute în 2015.

566-dumitru-mardari-zdgDouă apartamente „din testament” pentru judecătorul Mardari

Începem de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). La început de 2016, Dumitru Mardari a intrat în posesia a două apartamente în sect. Ciocana, de 120 şi, respectiv, 87 m.p. Ambele au intrat în posesia sa prin „succesiune testamentară” de la tatăl său, Vasile. În ambele apartamente, tatăl judecătorului a investit în 2007-2008, pe când avea 71-72 de ani. Ambele apartamente se află într-un complex locativ din str. Mihail Sadoveanu, foarte aproape de Judecătoria Ciocana, acolo unde Mardari a lucrat până în 2013, până a fi promovat la CSJ. Dumitru Mardari, în perioada în care tatăl său investea în apartamente, era preşedintele Judecătoriei Ciocana. Tot anul trecut, judecătorul a devenit beneficiarul a patru hectare de teren agricol prin „succesiune legală”, dar şi proprietarul a nu mai puţin de 11 încăperi nelocative, obţinute, la fel, prin succesiune legală şi testamentară. În anii precedenţi, judecătorul a obţinut astfel şi alte proprietăţi, majoritatea în oraşul Cupcini, r. Edineţ.

Nicolae Gordilă, vicepreşedintele CSJ, a cumpărat, în 2015, două automobile, un BMW fabricat în 1993, cu aproximativ 50 mii de lei, şi un Volvo din 2012, cu 313 mii de lei. Şi Ion Guzun, care activează la CSJ din 2014, şi-a cumpărat anul trecut un Volvo XC70, fabricat în 2011, cu 255 mii de lei. Soţia sa este judecătoarea de la Curtea de Apel (CA) Chişinău, Maria Guzun. Cei doi îşi construiesc acum o casă în comuna Truşeni, mun. Chişinău. Judecătorul Iurie Bejenaru a investit 23 mii de euro, prima tranşă, într-o construcţie care urmează să fie terminată la finele anului 2016. Tot într-un apartament a investit, anul trecut, şi colega lui Bejenaru, Elena Covalenco. Aceasta însă nu indică suma pe care a scos-o din buzunar pentru această achiziţie. Ghenadie Nicolaev a primit cu titlu de donaţie 1/2 dintr-un apartament în or. Criuleni, dar şi o parte dintr-un teren din acelaşi oraş. Oleg Sternioală a declarat că în 2015, soţia sa a primit de la părinţi o donaţie în valoare de 10 mii de euro. Anul trecut, magistratul a obţinut în „folosinţă” şi un apartament de 89 m. p.. Nadejda Toma susţine că anul trecut şi-a cumpărat un Peugeot 307 cu doar 15 mii de lei, produs în 2004.

Toţi judecătorii de la CSJ au ridicat, în 2015, salarii de peste 250 mii de lei, majoritatea primind şi pensii de 10 mii de lei pe lună.

566-mihail-si-nina-ciugureanuCiugureanu şi Clim, judecătorii de la CA Chişinău, în case noi

2015 a fost prosper şi pentru unii judecători de la CA Chişinău. Mihail Ciugureanu s-a mutat anul trecut în casă nouă, de lux, cu o valoare cadastrală de 4,5 milioane de lei. El menţionează în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pe anul 2015 că a obţinut casa în schimbul unui teren estimat la 3,8 milioane de lei. Şi Eugeniu Clim a intrat, la început de 2016, în casă nouă. El declară că şi-a cumpărat casa şi terenul aferent, aflate în Chişinău, cu doar 850 mii de lei. Svetlana Balmuş a obţinut anul trecut un spaţiu locativ în r. Străşeni, cu doar 6 mii de lei. Colega sa, Angela Bostan, şi-a cumpărat o Honda CRV, fabricată în 2009, cu 175 mii de lei. Tot în 2015, ea a contractat un credit de 100 mii de lei. Nelea Budăi a obţinut drept moştenire o casă cu teren aferent la Edineţ. Judecătoarea şi soţul său au devenit, în acelaşi an, proprietarii unui apartament cu o valoare de 1 milion de lei, în condiţiile în care familia deţine deja o casă de lux.

Magistratul de la CA Chişinău, Iurie Melinteanu, a devenit proprietarul unui teren pentru construcţii de 520 m. p.. Anatolie Minciună şi-a cumpărat o Skoda Fabia, plătind 90 mii de lei. Ghenadie Morozan şi-a procurat un Ford Ranger, fabricat în 2004, iar Ana Panov a achiziţionat nu mai puţin de 20 ha de teren agricol la Căuşeni, în condiţiile în care avea deja alte câteva zeci de hectare. În 2015, judecătoarea a şi vândut 67 ha cu 1,1 milioane de lei, cumpărându-şi o Toyota RAV 4, fabricată în 2011 cu 345 mii de lei. Dina Rotarciuc şi-a cumpărat în 2015 un teren pentru construcţii cu 80 de mii de lei, iar magistrata Elena Cobzac a primit o donaţie de la fiica sa, aflată în Emiratele Arabe Unite, în valoare de 8 mii USD. În 2015, ea şi-a procurat o Mazda 2 din 2007 cu doar 15 mii de lei şi a investit 26,2 mii de euro în construcţia unui apartament cu două camere. Stelian Teleucă a primit de la mama sa, stabilită în străinătate, 4 mii de euro, familia sa cumpărându-şi un apartament de 51 m. p. anul trecut. În 2015, Teleucă a contractat un credit de 900 mii de lei. Mama judecătorului Iurie Iordan i-a transferat acestuia, din Italia, trei mii de euro anul trecut, an în care judecătorul şi-a cumpărat o Toyota RAV 4, fabricată în 2007. Oxana Robu a obţinut, prin contracte de donaţie, o căsuţă de 65 m. p. şi un teren pentru construcţii în mun. Chişinău.

Cumpărături modeste la Curţile de Apel din afara Chişinăului

Judecătoarea Ruslana Burdeniuc de la CA Bălţi a moştenit, în 2015, două apartamente şi două terenuri. Ea şi-a cumpărat cu 160 mii de lei şi o maşină, doar că a blurat modelul, asta deşi legea spune că această informaţie nu conţine date cu caracter personal. Şi colegii săi, Tatiana Duca, Ghenadie Liulca, Gheorghe Scutelnic, Aurelia Toderaş sau Svetlana Şliahtiţki, şi-au luat, în 2015, maşini, blurând însă denumirile lor.

Ion Dănăilă de la CA Cahul şi-a cumpărat anul trecut o Skoda Yeti nouă, din 2015, cu 473 mii de lei. Colega sa, Tatiana Timitriadi, a obţinut un teren, din donaţie, dar şi o casă de locuit, în urma unui contract de întreţinere pe viaţă. Grigore Colev de la CA Bender a cumpărat anul trecut un apartament de 52 m. p., iar colegul său, Ştefan Starciuc, un Opel Vectra din 1997 cu 20 mii de lei.

Judecătoarea Carpenco/Costiuc, casă de 1 milion la Stăuceni

Dorin Dulghieru, preşedintele Judecătoriei Buiucani, a încasat anul trecut 30 mii de euro, în urma unui „contract de donaţie condiţionată”. Colegul său, Ghenadie Pavliuc, a intrat anul trecut în posesia unui Volskwagen Tiguan Universal din 2010, cumpărându-l cu 130 mii de lei. Liuba Pruteanu a achiziţionat în 2015 două terenuri pentru construcţii, iar colega sa, Corina Ursachi, a obţinut un BMW 520 D, fabricat în 2013, gratuit, prin contract de comodat. Ciprian Valah, care este judecător din ianuarie 2015, şi-a cumpărat anul trecut o Skoda Roomster cu 120 mii de lei.

Alexandru Arhip de la Judecătoria sect. Centru a obţinut în 2015 450 mii de lei de la o „ceremonie civilă”, achiziţionând totodată un apartament de 103 m. p. prin contract de comodat. Colega sa, Elena Costiuc, fostă Carpenco, şi-a cumpărat o căsuţă în comuna Stăuceni cu aproape un milion de lei. Djeta Chistol a cumpărat, cu 10 mii de euro, un automobil, nespecificând însă marca acestuia. Irina Maxim împreună cu soţul său au achiziţionat două terenuri şi o casă de locuit în comuna Dănceni, r. Ialoveni, iar colegul acesteia, Dorin Munteanu, şi-a luat un automobil, o Honda Insight, cu 50 mii de lei. Sergiu Stratan a investit într-un apartament de 42 m. p., Inga Veştiman a obţinut un apartament de 52 m. p., iar Svetlana Vâşcu – mai multe terenuri agricole. Anul trecut, magistratul Sergiu Bularu a primit 18 mii de euro prin transfer bancar din Italia.

Donaţii impresionante la Judecătoria Râşcani

Ala Malîi, de la Judecătoria Ciocana, şi-a cumpărat anul trecut un Chevrolet Captivia, fabricat în 2013, cu doar 110 mii de lei, deşi un asemenea automobil, la preţul de piaţă, costă de aproape trei ori mai mult. Judecătoarea pare însă „specializată” în astfel de tranzacţii. Anul trecut, ea spune că a vândut un Hyundai Santa Fe cu doar 10 mii de lei, deşi o asemenea maşină ar costa cel puţin 10 mii de euro, la mâna a doua. Colega ei, Victoria Sârbu, şi-a procurat un Nissan X-Trail cu aproape 200 mii de lei. Ea a contractat anul trecut şi două credite în valoare de 80 mii de lei.

566-tatiana-vasilica-foto-anatol-matasaru
foto: Anatol Mătăsaru

La Judecătoria Râşcani, mun. Chişinău, în 2015, au fost la modă donaţiile. Astfel, Tatiana Vasilică, prin intermediul soţului său, Petru, a primit o donaţie de 60 mii de euro de la părinţi (!). Stella Bleşceaga a primit o donaţie de 14,5 mii de euro de la sora sa, Ina, din Franţa, Corneliu Guzun, prin intermediul soţiei, o donaţie de 10361 de euro, iar Veronica Jomiru-Niculiţă – două terenuri în r. Floreşti. Magistrata şi-a cumpărat anul trecut şi un apartament de 70 m. p. pe str. Igor Vieru din Chişinău. Anul trecut, nu mai puţin de 10 judecători de la Judecătoria sect. Râşcani au investit în construcţia de apartamente, în cadrul unui proiect iniţiat de Oleg Melniciuc, preşedintele Judecătoriei Râşcani. Blocurile sunt ridicate de compania Exfactor Grup, pe str. Hristo Botev din Chişinău.

Oleg Melniciuc a primit şi el, anul trecut, 150 mii de lei drept donaţie de la mama sa, pensionară, despre care ZdG scria anterior că este milionară, fiind proprietara în acte a mai multor construcţii nelocative din Chişinău, asta deşi femeia locuieşte în s. Mândâc, Drochia. În 2015, după dezvăluirile ZdG, inclusiv SIS a solicitat Comisiei Naţionale de Integritate să investigheze aceste aspecte, însă instituţia nu a găsit nicio încălcare. Anul trecut, preşedintele Judecătoriei Râşcani a devenit proprietarul unui spaţiu nelocativ de 81 m. p. în blocul construit în cadrul proiectului iniţiat de el.

Conform declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate pe 2015, judecătorii de la Judecătoria Botanica, nu au făcut achiziţii în 2015. Un alt aspect interesant pe care l-am reţinut se referă la judecătoarea Natalia Berbec, promovată în funcţie după mai multe scandaluri. Judecătoare la Hânceşti, aceasta susţine că anul trecut copilul ei minor a primit 800 mii de lei pentru „întreţinere” de la tatăl acestuia.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul Civil Rights Defenders şi National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.