Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Anticorupţii anului — versiunea ZdG

Anticorupţii anului — versiunea ZdG

Joi, 22 decembrie, proiectul ZdG Reporter de Gardă a împlinit un an. Cu această ocazie a fost lansat site-ul www.reporterdegarda.md, unde puteţi viziona toate emisiunile realizate de reporterii ZdG. În cadrul evenimentului a avut loc şi deja tradiţionalul „Top Anticorupţie” – echipa ZdG a premiat cei mai aprigi luptători cu corupţia din anul 2011, după care au fost desemnaţi Oamenii de gardă ai anului care se încheie.

La eveniment au fost prezenţi Vitalie Marinuţă, ministrul Apărării, Viorel Chetraru, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Victor Parlicov şi Nicolae Răilean, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Darie, consilierul premierului Vlad Filat, Loretta Handrabura, viceministra Educaţiei, Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice (ASEM), Angela Sârbu, directoarea televiziunii publice Moldova 1, dar şi alte personalităţi ale vieţii publice de la noi.

Directorul CCCEC: Citesc ZdG cu creionul în mână

Seara a început cu o prezentare a proiectului ZdG Reporter de Gardă, emisiune difuzată în fiecare joi la postul public de televiziune, Moldova 1. Emisiunea, care în decembrie a împlinut un an de la lansare, are acum un nou site, www.reporterdegarda.md, unde doritorii pot viziona toate emisiunile realizate până acum. Angela Sârbu, directoarea televiziunii publice, s-a declarat foarte mulţumită de colaborarea dintre ZdG şi Moldova 1 şi a urat emisiunii Reporter de Gardă o viaţă cât mai lungă, alături de Moldova 1.

„Voi sunteţi mai straşnici în ziare decât în realitate”, a spus echipei ZdG Viorel Chetraru, directorul CCCEC.  “Pentru mine, ZdG a fost un sprijin şi un material pe care l-am citit cu creionul în mână. Ziarul d-stră nu este citit doar de mine. La şedinţe de Guvern sau la alte şedinţe văd prin genţile miniştrilor însemnele ZdG, lucru care demonstrează că sunteţi respectaţi. De obicei, sunt respectaţi cei care sunt puternici, cei care-ţi insuflă frică”, a precizat Viorel Chetraru, care a urat echipei ZdG articole cât mai multe şi cât mai bune în 2012. “Mi-aş dori să ajung în ziua în care ZdG să-şi schimbe profilul, ziua în care să nu mai existe corupţie în R. Moldova”, a spus şi Grigore Belostecinic, rectorul ASEM. “Vă respectăm foarte, foarte mult”, a precizat Lilia Caraşciuc, director executiv al Transparency Moldova.

5 anticorupţi ai anului

În cadrul evenimentului, ZdG a premiat cinci personalităţi, desemnate de cititori, telespectatori, de echipa Reporter de Gardă şi de ZdG ca fiind cei mai aprigi luptători cu corupţia în 2011. Cei cinci au fost eroii articolelor din ZdG şi ai emisiunilor Reporter de Gardă: familia Cazac, Maria Lupaşcu, Adela Postolachi, Mihai Dârul şi Ion Ştefăniţă.
Totodată, ZdG a premiat şi patru Oameni de gardă ai anului care se încheie: Ioana Terente, Tamara Nesterov, Ludmila Popovici şi Margareta Cemârtan-Spânu au fost alesele echipei ZdG.

Mihai DÂRUL,
activist pentru drepturile omului din Transnistria şi un aprig luptător împotriva banditismului smirnovist, aşa cum îi place să spună, a mulţumit echipei ZdG pentru premiul acordat şi a ţinut să amintească în faţa oficialilor prezenţi la eveniment că oamenii din Transnistria nu trebuie priviţi ca nişte străini, aşa cum adesea fac autorităţile de la Chişinău. „Nu e cel mai greu să lupţi cu corupţia din Transnistria. Cel mai greu este atunci când vii la Chişinău, iar la Guvern nu eşti stimat, ascultat sau ajutat”, a ţinut să spună Dârul.

Ilie CAZAC,
care încă nu a trecut peste perioada detenţiei ilegale, şi-a luat premiul cu întârziere. La ora evenimentului, acesta avea întâlniri cu diverşi funcţionari de la Chişinău. În urma întâlnirilor, Ilie Cazac speră ca acele promisiuni lansate odată cu eliberarea sa din puşcărie să devină realitate.

Maria LUPAŞCU
a fost premiată în Topul Anticorupţie pentru că nu a renunţat nici în 2011 la lupta începută în 1992 de către regretatul ei soţ, Filip Lupaşcu, şi a luptat pe tot parcursul anului 2011 cu corupţia şi birocraţia din sistemul nostru. „Îmi pare rău că autorităţile noastre au uitat de veterani, de copii, de invalizi. Mă bucur însă că voi, ZdG, sunteţi alături de noi”, a precizat Maria Lupaşcu.

Adela POSTOLACHI,
o doctoriţă care a impresionat întreaga echipă a ZdG, dar şi consătenii săi prin felul cum reuşeşte să-şi facă meseria, deşi viaţa a încercat-o foarte dur, ea mişcându-se doar cu ajutorul cârjelor şi a feciorului său, care a însoţit-o tocmai de la Edineţ. „Sunteţi o echipă foarte activă. Ridicaţi multe întrebări, care, pe parcurs, cu implicarea altor oameni, se vor rezolva. Vă doresc multă sănătate, în primul rând. Sunteţi o echipă imparţială”, ne-a spus Adela Postolachi.

Ion ŞTEFĂNIŢĂ,
director general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, a fost premiat în Topul Anticorupţie pentru lupta, de multe ori inegală, pe care o duce de câţiva ani cu „criminalii” monumentelor istorice şi cu corupţia din sistem.

RdG