Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Afganistanul încă ucide

Afganistanul încă ucide

Angajatul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care şi-a tras un glonţ în gură duminica trecută, pe 9 ianuarie, avea mari probleme cu alcoolul, spune soacra acestuia. Deşi versiunea oficială a poliţiei înclină spre o sinucidere din cauza neînţelegerilor cu soţia, plecată la muncă peste hotare, rudele bărbatului cred că de vină sunt sechelele războiului din Afganistan, la care acesta a participat, dar şi alcoolul, de care bărbatul nu putea scăpa.

Duminică, 9 ianuarie, un proaspăt angajat al Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale (SPCSE) şi-a pus capăt zilelor, împuşcându-se în gură cu un pistol de tip Baikal, pe care îl deţinea legal. Bărbatul, de 48 de ani, a fost anterior angajat în cadrul Direcţiei Generale Pază de Stat a MAI şi a lucrat în calitate de paznic la o bancă din Chişinău.

A fost alungat din Grecia acum 3 ani

Andronie Comorschi, sau Andrei, cum îl cunosc toţi, locuia împreună cu soacra şi cu fiul său de 20 de ani pe stradela Victor Crăsescu din sectorul Râşcani. A participat la războiul din Afganistan. Era căsătorit din 1991 cu Ala. Timp de 7 ani, cei doi soţi au fost plecaţi la muncă în Grecia. În 2008, Andrei a revenit acasă. „Avea mari probleme cu alcoolul. Fata îmi mă suna şi plângea la telefon. Făcea bazaconii acolo. Se ducea cu maşina beat pe dealuri, iar fata mea îl căuta. Stăpânii la care lucrau au aflat de comportamentul lui şi l-au trimis acasă”, ne-a povestit Ana Rudacevskaia, soacra angajatului MAI, cea la care locuia acesta. „Iniţial, nu mi-a spus că a fost alungat. Nu puteam să-l alung şi eu, că era deja copilul nostru. Intrase în familia noastră”, continuă bătrâna.

„Scandal după scandal”

Tot din spusele femeii aflăm că, după ce a venit din Grecia, Andrei nu a lucrat vreo jumătate de an, iar fiica ei era cea care întreţinea familia. „Apoi s-a angajat la poliţie. A lucrat paznic la o bancă. N-am văzut însă bani de la el. Îşi cumpăra haine, se îmbrăca bine, dar făcea şi bazaconii. O noapte lucra şi trei era acasă. Când era trei zile acasă, era vai de noi. Scandal după scandal. Bea pe ascuns, în camera sa, chiar dacă la lucru era model”, ne povesteşte bătrâna.

Sâmbătă, a doua zi după Crăciun, a revenit de la ţară puţin „cinstit”, ca după sărbători, îşi aminteşte femeia. „A venit, ne povestea cum a fost, râdea, dar nu-mi plăcea râsul lui. Avea un râs ciudat. Râdea tare, ca un om nesănătos. El povestea şi tot el râdea. Dimineaţă ne-am sculat, el şi-a făcut o cafea şi s-a apropiat de patul feciorului său, i-a dat să miroase cafeaua şi continua să râdă. Avea un râs neplăcut”, precizează aceasta.

Ultimele clipe

La amiază, Andrei nu a dorit să mănânce. „Umbla prin casă. Ieşea afară, intra înapoi. Ieşea pe o uşă, intra pe alta. La noi era în vizită o vecină. A vorbit puţin cu ea, apoi s-a dus în camera sa. Cum stăteam, am auzit deodată: „BUH”. Mi s-a părut că se aud din stradă petarde, ca la Anul Nou. Apoi am auzit că băiatul a început să strige: „Tăticu, tăticu!”. Am sărit repede. Am văzut că ginerele era culcat, cu mâna pe piept şi cu pistolul în mână. Băiatul s-a repezit spre el, dar eu l-am tras înapoi. Să vedeţi ce luptă era între noi. Băiatul se repezea să-l salveze, dar eu îl trăgeam înapoi. Nu se poate aşa. Trebuia să vină Procuratura, să constate, eu îs bătrână şi ştiu. Credeam că şi-a pierdut cunoştinţa, că nu se vedea nimic. Medicii mi-au spus că era împuşcat în gură, iar sângele era la spate”, îşi aminteşte bătrâna ultimele clipe ale lui Andrei Comorschi.

„L-am rugat să lase băutul”

„Ieri (duminică – n.r.) a venit la noi foarte multă lume. De când trăiesc eu nu am văzut aşa ceva. Acum mă gândesc: nu trebuiau să vină acum, dar trebuiau să vină să lupte cu el când lua un pahar în plus”, îşi varsă amarul Ana Rudacevskaia.

Bătrâna îşi aminteşte că a avut mai multe discuţii cu Andrei, în care îl ruga să se lase de băut. „Într-o zi m-am aşezat cu el şi am stat de vorbă. L-am rugat să lase băutul, pentru că îşi distruge viaţa. S-a uitat la mine, a început să tremure şi mi-a spus: „Mamă, nu pot, nu pot”. Era înainte de Anul Nou. A fost o lună când nu a băut. Era linişte. De Crăciun însă iar a început să bea. Se lupta cu beţia. Încerca să se lase, dar nu mai putea”, crede bătrâna.

Potrivit acesteia, Andrei trecuse comisia medicală şi se aflase că avea tensiune intracraniană. „Nu trebuia să bea. Era şi invalid de război. Se ştie că cei care au luptat în Afganistan sunt cam pe o parte. Trebuie să bea ceva ca să se liniştească”, spune soacra victimei.

Soţia revine în Moldova

„I-am telefonat fiicei şi i-am spus ce s-a întâmplat. E distrusă. Mi-a spus să mă liniştesc şi să ţin situaţia sub control până va veni ea. Deja şi-a luat bilet. …Multe am avut de îndurat de la el. Când era treaz, era un om bun, dar când era beat, era rău. Am trăit cu frica-n sân mult timp. Mă temeam să nu îşi bată joc de mine. Mă gândeam că e în stare de aşa ceva. Era dur, Dumnezeu să-l ierte”, spune mătuşa Ana. „Câteodată aveam impresia că nu-i lucra creierul în cap. Beţia şi războiul l-au stricat. Eu am trăit atâţia ani cu el şi deja îl înţelegeam. Le răbdam pe toate. Fiica ne cerea să-l suportăm măcar până se va întoarce ea acasă”, afirmă bătrâna.

Vecinii ştiu doar că a luptat în Afganistan

Vecinii nu cunosc foarte multe lucruri despre Andrei Comorschi. Spun că era un om retras, cu care doar se salutau. Toţi însă ştiu că a fost în Afganistan şi ne amintesc că majoritatea celor care au fost acolo au probleme.

Andrei Comorschi era de baştină din satul Isacova, Orhei. Anume acolo a fost a doua zi de Crăciun. Oamenii din sat îl cunosc drept un om serios, sociabil şi bun. În Isacova i-au mai rămas doar două rude mai apropiate, fratele, Chiril, şi cumnata, Alexandra, soţia altui frate decedat în această vară. Chiril Comorschi, fratele angajatului MAI, ne-a declarat că acesta l-a vizitat de sărbători împreună cu alţi 4 prieteni din Chişinău. „Era normal. Zâmbea. Nu părea afectat. Au băut câte un pahar de vin şi au plecat. Am vrut să le dau şi rachiu, dar n-au vrut. E o minciună că avea probleme cu alcoolul. Eu nu l-am văzut niciodată beat”, povesteşte fratele decedatului, care însă recunoaşte că nu avea legături strânse cu acesta. „Mă vizita la sărbători”, spune Chiril Comorschi.

Marţi urma să se prezinte la noul serviciu

Andrei Comorschi trebuia să înceapă lucrul în cadrul SPCSE de marţi, 11 ianuarie, în urma unui ordin de angajare din 24 decembrie 2010. „Comorschi urma să îndeplinească funcţia de inspector inferior pază şi acces, adică era persoana care urma să răspundă de accesul în interiorul instituţiei. A fost transferat pentru că în paza de stat s-au redus funcţiile şi au ieşit din componenţa MAI, iar dumnealui dorea să activeze în continuare în MAI pentru a putea ieşi la pensie de aici”, ne-a spus Alexandru Ciobanu, şeful adjunct al Direcţiei resurse umane din cadrul SPCSE.

Anterior, Andronie Comorschi a activat în cadrul Direcţiei generale pază de stat, în calitate de poliţist al batalionului independent de poliţie nr. 1, la paza băncilor.

Din culisele anchetei

Cazul este cercetat în continuare de Comisariatul de Poliţie Râşcani. Deşi ancheta nu a fost finalizată, surse din cadrul Comisariatului ne-au asigurat că concluzia finală va fi „sinucidere din motive familiale”. Procurorul de la Procuratura Râşcani, Anatol Viţu, a fost chiar în seara incidentului la faţa locului. Acesta ne-a declarat că nu există temei pentru a începe urmărirea penală, însă în cazul în care vor ieşi la iveală detalii noi, este posibil să se deschidă dosar penal pe „determinare la sinucidere”. „Noi acum nu putem decât să aflăm informaţii de la mama-soacră şi de la băiat, iar ei ne-au spus că în ultimul timp el consuma băuturi spirtoase”, a conchis Viţu.