Afaceri ilegale cu clopote bisericeşti

Clopotul cel mare al Bisericii “Sfântul Averchie” din satul Tudora, Ştefan-Vodă, a fost scos, cu circa o lună în urmă, de pe clopotniţă pentru a fi dus la returnare în Iaroslavl, Rusia, pe motiv că era crăpat de comuniştii sovietici, care l-au aruncat de sus, ca să-l distrugă.

Conducerea Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor susţine că legea nu permite renovarea clopotelor vechi, ci doar expunerea acestora pe postament în ograda bisericilor sau prin muzee. Preotul de la Tudora, Veaceslav Carai, afirmă că relicva a fost luată de Asociaţia Ortodoxă “Clopotarul”, iar reprezentantul acesteia, Denis Latâşev, nu a fost de găsit pentru a confirma aceste informaţii şi a preciza locul aflării clopotului în prezent.

Redacţia ZdG a fost anunţată despre lipsa clopotului de către Cozma Şevcenco, născut în 1937 la Tudora. El spune că relicva a fost turnată în anul 1905, pe banii bunelului său Trifan Cozma, înmormântat în ograda bisericii, împreună cu părinţii săi.

Potrivit lui Cozma Şevcenco, străbunelul şi bunelul său au constribuit financiar şi la construcţia bisericii, gardului şi a porţilor din lemn masiv, sculptat după cele mai frumoase tradiţii ale vremii. “Noi am avut documente cu ştampilă acasă la părinţi şi acestea mai pot fi găsite şi acum în arhivele din Ucraina”, a specificat Cozma Şevcenco.

Preotul Veaceslav Carai ne-a informat că, în condiţiile în care clopotul era crăpat, membrii Consiliului bisericesc de la Tudora au hotărât să-l dea la returnare, dar nu înainte ca şi o parte din enoriaşi să-şi expună opinia. “Noi l-am sudat cu câţiva ani în urmă, dar n-a ţinut şi am făcut un contract cu Asociaţia “Clopotarul” din Chişinău, iar ei l-au luat la returnare la Iaroslavl, Rusia”, a menţionat Veaceslav Carai.

Preotul a confirmat că greutatea clopotului era de 23 de puduri (circa 360 kg), iar la întoarcere din Rusia va fi mai mic şi va cântări doar 110 kg. “Noul clopot se va întoarce din Rusia fără nicio cheltuială din partea bisericii”, a spus parohul de la Tudora, care a precizat că returnarea clopotelor se ridică la 27 de euro/kg. Veaceslav Carai a adăugat că i-a spus lui Cozma Şevcenco să se înţeleagă el cu firma, să achite lucrul şi transportul, dacă vrea ca greutatea clopotului să rămână aceeaşi.

Placa de inox

Parohul spune că pe clopotul cel mare este scris numele Trifan şi Anastasia, iar pe celelalte cinci mai mici nu există această inscripţie. “Noi ştim că oricând clopotele au fost scumpe, la biserică sunt şi cinci clopote mai mici, pentru că nu se toarnă numai unul, ci un set întreg”, a menţionat preotul. În acest context, Cozma Şevcenco a concretizat că, împreună cu clopotul cel mare, de la Tudora a fost luat încă unul. “Din sat au mai luat şi alt clopot, de vreo 200 kg, iar acela era întreg”, a remarcat Şevcenco.

Cu referire la solicitarea fratelui lui Cozma Şevcenco ca numele inscripţionate pe clopot să fie păstrate, Veaceslav Carai a povestit că le-a spus urmaşilor ctitorilor să plătească pentru aceasta, căci este vorba de bunelul lor, dar ei au insistat ca biserica să suporte aceste costuri. “Eu i-am spus: plătiţi voi, că e bunelul vostru, sau faceţi o placă de inox cu inscripţia: “Clopotul din anul cutare a fost turnat de Trifan şi Anastasia, iar în anul cutare a fost dat la returnare” şi să o punem la clopotniţă ori în afara bisericii”, a menţionat parohul.

Secretul sunetelor dumnezeieşti

Veaceslav Carai ne-a spus că pe clopot nu scrie din ce fel de aliaj a fost turnat, dar că ar fi auzit că din 7-8 tipuri de metale. La rândul său, urmaşul ctitorilor susţine că acest clopot conţine metale preţioase, care fac ca acesta să sune bine şi să nu se oxideze. “Conţine şi aur, şi argint, şi bronz, iar restul e plumb, cositor etc. Valoarea clopotului în timpul de faţă este foarte mare. Un clopot vechi cu greutatea de 5 kg se vinde cu 10 mii de euro”, afirmă Cozma Şevcenco.

Preotul Emanuil Brihuneţ, şef de departament în cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, s-a declarat convins că sunetul produs de clopotele vechi este mai bun. Reprezentantul Mitropoliei constată că, la sfârşitul secolului XIX-începutul secolului XX, industria clopotelor din Rusia a atins nivelul maxim de dezvoltare, cunoscând secrete nedivulgate. “Atunci se fabricau clopote care mai produc şi astăzi sunete dumnezeieşti, erau dintr-un aliaj în care intra şi argintul, şi aurul, dacă era cazul”, a specificat Emanuil Brihuneţ.

Intenţia businessmenilor

Reprezentantul Mitropoliei este de părere că oamenilor de afaceri care se ocupă de turnarea clopotelor li-i mai uşor să le topească pe cele deteriorate şi să toarne altele noi, însă în prim-plan ar trebui să fie pusă valoarea istorică a acestor vestigii. “Businessmenii care se ocupă de turnarea clopotelor pot să-l dea [clopotul] şi ca metal la grămadă şi să-l toarne. Aşa li-i mai uşor, nu-şi bat capul, nu trebuie să adune mai multe metale, dar iau clopotul, îl topesc şi toarnă unul nou. O fac ca şi cum din intenţii bune, dar distrug nişte monumente istorice”, a constatat Emanuil Brihuneţ.
Cozma Şevcenco declară însă că intenţia celor care topesc clopotele vechi este de a extrage metalele preţioase şi a le înlocui cu altele ieftine. “Toate metalele au temperatura lor de scurgere şi ei le extrag pe cele scumpe aparte şi pe urmă adaugă fier uzat, schije, fel de fel de metale ieftine”, opinează Şevcenco.

Dura lex, sed lex

Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, a precizat că transportarea clopotelor vechi în Rusia pentru topire şi returnare este ilegală. Obiectele culturale nu pot fi scoase de pe teritoriul R. Moldova chiar dacă sunt deteriorate, crăpate sau cu fisuri. Legislaţia prevede exportul acestor bunuri doar în baza unor avize ale Ministerului Culturii, iar acesta nu a eliberat niciunul pentru exportul de clopote. “Ceea ce vor ei să facă este o infracţiune şi în legislaţie există un articol aparte privind traficul de bunuri culturale”, a specificat Ion Ştefăniţă.

Directorul Agenţiei a menţionat că, în septembrie 2011, a fost stopată o tentativă de distrugere a unui clopot similar, ce a aparţinut Catedralei din capitală, pentru a fi turnate alte cinci clopote mai mici. Acesta fusese depozitat pe teritoriul unei foste întreprinderi de pe strada Petru Rareş, 62 pentru a fi distrus în bucăţi şi topit. Surse bine informate au confirmat pentru ZdG că acel clopot s-a aflat o vreme pe teritoriul întreprinderii, iar ulterior a fost transportat la Ghidighici. Ion Ştefăniţă a precizat că, în septembrie 2011, la Ministerul Culturii a avut loc o discuţie cu Denis Latâşev, care a promis că acel clopot nu va părăsi teritoriul R. Moldova, iar acum relicva s-ar păstra în siguranţă pe teritoriul orăşelului Vatra.

În căutarea clopotului

Ion Ştefăniţă a menţionat că în momentul de faţă instituţia pe care o conduce se documentează asupra locului aflării clopotului de la Tudora. “Acesta este un bun al comunităţii şi nu poate părăsi teritoriul R. Moldova. Încă în cazul primului clopot, Denis Latâşev a făcut promisiunea că nu va părăsi teritoriul RM, căci, în caz contrar, noi sesizăm procuratura pe trafic de bunuri culturale”, a remarcat Ştefăniţă.

Chiar dacă Asociaţia “Clopotarul” indică pe propriul site aceeaşi adresă juridică ca şi Mitropolia, la solicitarea reporterului ZdG, reprezentanţii Serviciului de presă al instituţiei respective au pus la îndoială veridicitatea acestei informaţii. Totuşi, un angajat a dezvăluit faptul că actualmente Denis Latâşev s-ar afla în Federaţia Rusă şi că revenirea sa de acolo va avea loc peste 7-10 zile.

Un clopot nou

Parohul bisericii de la Tudora a remarcat că statul s-a limitat la oferirea statutului de monument cultural locaşului în care slujeşte, fără a contribui la soluţionarea problemelor acestuia, printre care şi cea a clopotului fisurat. “Noi avem nevoie de clopot şi, mai ales, de unul cât mai mare”, a menţionat preotul.

Cu referire la această problemă, reprezentantul Mitropoliei a remarcat că există soluţii, dar acestea trebuie identificate. “Dacă preotul ar fi venit încoace, ar fi discutat, se putea de turnat unul nou, căci există clopotari şi la Chişinău”, a specificat Emanuil Brihuneţ. Cât despre partea financiară, el a indicat asupra faptului că aceasta se bazează mai mult pe donaţii. “Noi avem binefăcători care vor să ridice biserici: cum se făcea în trecut, aşa se face şi acum”, a conchis Emanuil Brihuneţ.

Cristian BUNESCU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Marcel Sevcenco

  Ce ne facem D-lor. daca ne topesc Istoria, Limba, Neamul in propriile case, ce sa zicem si de alte probleme autohtone…

 2. AVRAAM

  Tudorova,ori Tudora,sat din Suvorov s-au Stefan-Voda,fost judet Akkerman s-au Cetatea-Alba,sat ca toate satele din Moldova.Sat divizat in gastarbaiteri,contrabandisti,graniceri si politisti,alta lume nu e.E satul unde contrabandistul Busuioc a impuscat un agent CCCEC.E satul unde a fost omorat politistul de sector de criminali.E satul granicerilor care fac contrabanda in sudul Moldovei.E satul unde migrantii din Banglades,Pakistan,Afganistan sund calauziti de politisti spre UE.E sat ca toate satele cu preot biznesmen cu jeep in ograda…

 3. Ivan

  Bai avram bai mai taie oliaka.e kam grava situatia in sat,dapui chear asha.mai dati seama vaai…

 4. 2012-Marea RE-UNIFICARE a Basarabiei cu Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfăşurare!

  Aşa-zisa “LUARE DE OSTATICI la un oficiu poștal din București”este o
  PROVOCARE ORDINARĂ KAGHEBISTĂ având ca scop COMPROMITEREA MIŞCĂRII UNIONISTE.

  Dar degeaba te scremi putinKGB,Călău OCUPANT RUS:
  RUSIA A PIERDUT DEFINITIV Basarabia!

  Marea RE-UNIFICARE a Basarabiei cu Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfăşurare!

  Iată ce scriam pe 15 MARTIE :

  PROVOCĂRI în spaţiul aerian ROMÂNESC-PROVOCĂRI ÎN MASSMEDIA,
  arma COLOANEI a-5-a RUSE de manipulare în masă!

  Iată doar câteva din ULTIMELE PROVOCĂRI ALE KGB :

  1)ASASINAREA unui ROMÂN basarabean la Nistru
  2)Trimiterea unui aşa zis CONTRABANDIST la Galaţi la GRANIŢA MOLOTOV pentru a PROVOCA INTENŢIONAT FRAŢII ROMÂNI .
  3)ATACAREA BURSELOR STUDENŢEŞTI prin sondajul MINCINOS al BOZGORULUI KGB Soros prin care NOI ROMÂNII basarabeni care am studiat în Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA suntem consideraţi nişte gunoaie,iar bursele acordate de Preşedintele Băsescu o pierdere de bani
  4)CA “DOVADĂ” CĂ SONDAJUL E CORECT se difuzează pe toate SPĂLĂTOARELE DE CREIERE aparţinând COLOANEI a-5-a RUSE de manipulare în masă DE PE AMBELE maluri ale Prutului un reportaj în care STUDENŢII ROMÂNI basarabeni dintr-un cămin sunt prezentaţi ca nişte ABRUTIZAŢI care sunt la un pas de a-şi tunde cu forţa un coleg care dă să sară pe fereastra dormitorului
  5)SONDAJUL MINCINOS FRANCEZ prin care se afirmă că PESTE 70% dintre femeile din R.M. SUNT PROSTITUATE!!!
  6)CA “DOVADĂ” CĂ SONDAJUL E CORECT este lansat pe zeci de SPĂLĂTOARE DE CREIERE SCANDALUL “SEX CONTRA CETĂŢENIE!
  COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă ATACĂ DREPTUL LA REDOBÂNDIREA CETĂŢENIEI ROMÂNE DE CĂTRE ROMÂNII basarabeni .
  SCANDALUL “SEX CONTRA CETĂŢENIE-ŞPAGĂ CONTRA CETĂŢENIE” este pornit EXACT înainte de a se desfăşura REUNIREA ISTORICĂ a guvernelor de pe malurile Prutului şi este dezbătut ZILE ÎNTREGI pe zeci de SPĂLĂTOARE DE CREIERE ale KGB de la Bucureşti şi Chişinău.

  Observaţi TEHNICA DE MANIPULARE A KGB prin COLOANA a-5-a RUSĂ:

  întâi se lansează SONDAJUL MINCINOS şi apoi după ce discuţiile se aprind SPĂLĂTOARELE DE CREIERE lansează şi “DOVADA” FABRICATĂ menită să demonstreze că sondajele sunt reale!!!

  7)LIPSA VIZEI aduce ÎNJURĂTURI ANTI-BĂSESCU PE AEROPORTUL din Bucureşti:
  Exact în stilul aşa-zisului « TERORIST” cu TOPOR şi CUŢIT de la oficiul poştal din Bucureşti,KGB TRIMITE un aşa zis CĂLUGĂR basarabean SĂ ÎL ÎNJURE cu cele mai porcoase cuvinte pe Preşedintele Băsescu pe aeroportul Otopeni pentru că nu ar fi primit viză!
  Bineînţeles O CAMERĂ TV era pregătită să îl filmeze că doar KAGHEBIŞTII ŞTIAU CARE E SCENARIUL!
  Ştirea rulează o zi întreagă pe SPĂLĂTOARELE DE CREIERE!
  8 ) COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă ATACĂ ŞI PRIN MARILE ZIARE bucureştene!
  În Evenimentul Zilei MANKURTUL ABJECT Igor CAŞU afirmă:
  “NIMENI NU SE GÂNDEŞTE LA UNIRE la Chişinău!”
  Şi asta chiar în ziua în care se forma CONSILIUL UNIRII!

  ATACUL MURDAR KGB este aruncat în Evenimentul Zilei pentru că acesta APARENT este un ziar apropiat Preşedintelui Băsescu.
  Deci unde bate MANIPULAREA KGB ?
  KGB vrea să VIRUSEZE creierele ROMÂNILOR UNIONIŞTI de pe ambele maluri ale Prutului cu MINCIUNA ORDINARĂ că Preşedintele Băsescu NU ar fi alături de NOI UNIONIŞTII!
  FALS MIZERABIL atacat imediat şi de Romanian Global News!
  9)PROVOCAREA Lucian VIZIRU.

  Şi acum această NOUĂ PROVOCARE KGB
  10)
  Aşa-zisa “LUARE DE OSTATICI la un oficiu poștal din București”
  PROVOCARE ORDINARĂ KAGHEBISTĂ având ca scop COMPROMITEREA MIŞCĂRII UNIONISTE.

  ATENŢIE încă odată!
  Pregătiţi-vă!
  SE VOR ÎNMULŢI PROVOCĂRILE KAGHEBISTE !

 5. Victor Palancean

  Salut tuturor fostilor consateni in primul rand. Parerea mea este ca acest preot venetic a venit la noi in sat doar ca sa faca avere, si atat. Nu are niciun fel de respect pentru oamenii din satul Tudora si nici nu respecta istoria si mostenirea starmosilor nostril. In al doilea rand, se pare ca este implicat intr-un caz evident de coruptie si traffic cu obiecte de patrimoniu cultural, in scop de imbogatire, si ar trebui cercetat ca atare penal pentru asta. Nu am niciun fel de respect pentru asemenea indivizi.

 6. Victor Palancean

  Asculta, Ivan,are dreptate Avraam cand semnaleaza acele nereguli si infractiuni din Tudora. Am locuit si eu in acel sat aproape 20 de ani si cam asa stau lucrurile pe-acolo, asa cum le-a descries Avraam. Nu mai ai ce “taia” din vorbele lui, este adevarul gol-golut. Pe de alta parte nu este normal sa se faca contrabanda cu tigari, droguri, arme, peste si alcool, iar politia sa nu-si faca treaba. Nu este normal ca niste criminali, mai ales daca au omorat politisti, sa se bucure in continuare de libertate, sfidand tot ce se numeste democratie si stat de drept. Si nu este OK ca un preot venetic sa faca afaceri ilegale si imorale, profitand atat de lipsa unor actiuni ferme din partea autoritatilor si de incompetenta/indiferenta lor, cat si de pe urma naivitatii si lipsei de cultura a unor oameni/enoriasi din sat, cu o mentalitate inapoiata si de sclavi. De exemplu, in Occident bisericile dau la saraci, iar in tarile din fosta URSS se intampla exact invers: li se ia chiar si putinul pe care il mai au. Eu zic ca este deja cazul sa punem capat la bataia asta de joc si sa oprim finantarea cultelor religioase. Religia este opiul societatii moderne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *