ACUZAT ÎN “DOSARUL 7 APRILIE”: Ţara nebunilor! Vreau să mă întorc în MAI

424-cusnir-corduneanuJudecătoria Buiucani a amânat şi ieri şedinţa de judecată în cazul fostului şef al Direcţiei ordine publică al Comisariatului de Poliţie Chişinău, Petru Corduneanu, care împreună cu adjunctul său, Dumitru Rusu, sunt acuzaţi că ar fi maltratat-o pe ex-deputata Valentina Cuşnir, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. „Şi cea de pe 5 iunie au amânat-o. Apoi avocaţii, procurorul şi judecătorul vor merge în concediu şi aşa o să treacă cinci ani şi nu am să mai văd dreptate în acest caz”, spune Valentina Cuşnir.

Ieri, la Judecătoria Buiucani, Petru Corduneanu şi Dumitru Rusu, fostul şef şi fostul adjunct al Direcţiei ordine publică a Comisariatului de Poliţie Chişinău, urmau să facă declaraţii pe marginea dosarului din 7 aprilie, în care sunt învinuiţi că ar fi bătut-o pe ex-deputata Valentina Cuşnir.

Până să înceapă şedinţa de judecată, Petru Corduneanu şi Dumitru Rusu s-au întâlnit în faţa Judecătoriei Buiucani. S-au salutat. Şi-au dat mâna şi au intrat în cladirea instanţei. În ascensor, Dumitru Rusu ne întrebă dacă mergem şi noi la proces. „Eu îl cunosc. Tu eşti nepotul lui Brega? Nu? Hai, faceţi regulă în ţara asta”, a exclamat Pentru Corduneanu înainte de ieşirea noastră din ascensor.

Petru Corduneanu: Ţara nebunilor!

„Tinere, ia uite la mine. Am eu faţă să o fi bătut? Acum îmi pare rău că nu am apărat Preşedinţia şi Parlamentul. Hai, filmează-mă. Încearcă să nu fie ceva obiectiv şi vă dau în judecată. Şi o să-mi plătiţi până o să vă crească barba de jos până la genunchi. Ţara nebunilor!”, a mai comentat Corduneanu, înainte de începerea şedinţei.

424-cusnir-corduneanu2Valentina Cuşnir aştepta începutul procesului de judecată pe un scaun de lângă biroul judecătorului Victor Boico, cel care examinează dosarul de maltratare. La 14.00, părţile intră în sala de judecată. Dumitru Rusu a venit cu o solicitare de a amâna procesul pe motiv că avocatul său este ocupat cu alte activităţi. Următoarea şedinţă de judecată urma să aibă loc pe 5 iunie, însă şi în această zi avocatul lui Dumitru Rusu va fi ocupat. Astfel, în urma unor discuţi între judecătorul Victor Boico, procuror şi părţile implicate în proces, au convenit ca următoarea şedinţă să se desfăşoare pe 12 iunie.

Ex-deputata Valentina Cuşnir s-a arătat nemulţumită de tărăgănarea dosarului. „Avem trei ani şi jumătate de când ne judecăm. Tot timpul se găseşte un motiv ca şedinţa să fie amânată. Şi astăzi avocatul lui Dumitru Rusu nu a putut veni pentru că e profesor la universitate. Şi noi trebuie să ne potrivim după el. Şi dacă vine un avocat, nu vine altul. Nu ştiu ce să mai zic. Amânarea se face ca să treacă 5 ani şi ei să nu mai fie traşi la răspundere. Dar astăzi procesul a fost amânat într-o zi importantă, când ei trebuie să facă declaraţii. Apoi, vor începe să plece în concediu, câte unul, avocaţii, procurorul şi judecătorul”.

Judecătorul nu vrea să se facă programist

Valentina Cuşnir crede că, în cazul ei, nu se va face dreptate, pentru că o mare parte din probe au fost ascunse, iar alte probe, cum ar fi CD-urile cu imaginile video surprinse de camerele montate pe guvern, nu sunt anexate la dosar, în lista de probe. „Judecătorul a zis că nu poate viziona imaginile. Data trecută, am venit cu calculatorul de acasă. Pentru că procurorul a spus că în calculatorul ei nu o să pună imaginile şi judecătorul a zis că nu are calculator. Eu le-am spus să 424-cusnir-corduneanu1introducă un program şi să deschidă CD-urile. Dar judecătorul a replicat că nu o să se facă acum programist. Am adus calculatorul meu, şi când să privim imaginile video, judecătorul spune că nu o să fie incluse în lista de probe. Însă din imagini se vede tot ce s-a întâmplat”, mai spune Cuşnir.

După procesul de judecată, Petru Corduneanu şi Dumitru Rusu au încercat să fie mai prietenoşi cu presa. „Noi citim ZdG. Ne place ce scrieţi acolo. Dar de ce nu scrieţi voi în ZdG despre Roşca şi profitorii lui…”. „Făceţi un articol pe cazul a doi colonei. Pe atunci eram angajaţi. Eram conducători în cadrul MAI. Analizaţi de la ce s-a pornit dosarul. Atunci aveam 1500 de subalterni. Ce trebuia să fac? Că-mi las efectivul şi să o pândesc pe Cuşnir, că altceva nu aveam ce face? Trebuia să las clădirea Guvernului şi să o injectez pe Cuşnir cu psihotropice, să o bat şi alte minciuni de prost gust? Ar trebui să vină în judecată şi să-şi ceară scuze”, a spus Corduneanu.

Dumitru Rusu: — Eu am putut lucra în poliţie până astăzi. Era să ne judecăm şi să lucrăm. Dar m-am dat la o parte. Să fie un proces corect.

Petru Corduneanu: — Şi eu puteam face aşa. Puteam să mă judec şi astăzi cu ministerul, dar nu am vrut…

Reporter: — Cu ce vă ocupaţi în prezent?

Dumitru Rusu: — Lucrăm, ca să ne înteţinem familia.

Petru Corduneanu: — Îmi cresc copiii. Băiatul e la universitate, la business. Termină şi ne pregătim să meargă la studii în America.

Reporter: — Vă gândiţi să vă întoarceţi în poliţie?

Dumitru Rusu: — Eu nu, categoric! Din motiv că am simţit şi eu ce înseamnă libertatea. Am simţit ce înseamnă o zi liberă. Ce înseamnă sâmbătă şi duminică. Ce înseamnă Paştele… Şi din alt motiv, că nu vreau să se vorbească iar despre mine că mă ţin de funcţii şi că e aşa de bine la poliţie.

Petru Corduneanu: — Obligatoriu, da! Eu, colonelul Corduneanu, cât am să trăiesc pe pământ şi am să am posibilitate, mentalitate şi sănătate, am să revin ca să-mi duc la capăt ce ţine de poliţia municpală. Mă consider cât de cât specialist în domeniu. Trebuie ca poliţia să servească poporului. Poliţistului de sector să-i dăm o căsuţă şi să-l legăm de sector, de sat. Dimineaţa, să se trezească cu primarul, cu popa din sat şi cu cine mai este acolo, să ajute şi să fie în serviciul poporului. Da nu minciuni care sunt la moment. Vreau să duc proiectele mele la capăt. Să-mi apăr disertaţia de doctor habilitar mai departe. Şi lu’ mama, de 86 de ani, să nu-i mai fure gardul şi poarta, i-a furat cucoşul şi găinile… Iaca de ce trebuie să mă întorc în sistem. Dar statul văd că nu are nevoie de profesionişti.

Aminitim că Petru Corduneanu şi Dumitru Rusu sunt învinuiţi în temeiul art. 328, „Exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”, alin. (2), de aplicare a violenţei şi torturii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

17 comentarii

 1. Eleonora

  Dar de ce nu spuneti cat costa ceasul de pe “manuta” lui Corduneanu sau automobilul cu care circula de cand e somer al MAI? ZdG, cred ca ar trebui sa sapati mai profund, ca ati descoperi destule din viata acestui pretendent la titlul de DOCTOR HABILITAT. Oare in ce fel de stiinte?

 2. Valentina Cușnir

  ar trebui să mulțumească Domnului că sunt acuzați doar pe dosarul de maltratare a mea și nu sunt pe banca acuzaților pentru tot ce s-a petrecut în noaptea de 07 spre 08 aprilie 2009.

 3. alex

  auziti? corduneanu are “mentalitate?” dar ce fel??? probabil s-a gandit ca vine de la “ment”…

 4. Vlad Drakpula

  D-l Petru o duce bine MERSI in sediul lui Dodon ca sef de securitate! Pentru ce ii trebuie in POLITIE? Gata! S-a dus Zubic,Papuc,Botnari,nu mai e “crîșa”.Ca sa revii inapoi in MAI trebuie sa-i lingi bine acu fundul lui Filat,pupi fundul lui leanca si lustruiești fundul lui Recean.D-le colonel,ești gata de așa ceva???

 5. Valentina Cușnir

  cred că era mai mult în poliție dacă se vrea înapoi. Desigur că se vrea cu papuc, zubic, botnari… dar și amanta să și-o aducă.

 6. Magda

  P.Corduneanu:”Mă consider cât de cât specialist în domeniu. Trebuie ca poliţia să servească poporului. Poliţistului de sector să-i dăm o căsuţă şi să-l legăm de sector, de sat. Dimineaţa, să se trezească cu primarul, cu popa din sat şi cu cine mai este acolo, să ajute şi să fie în serviciul poporului…” Eu asi adauga:”Dimineata sa se trezeasca din betia avuta cu primarul,cu popa din sat si cu cine mai este acolo,caci numai acestea au si mai ramas prin satele noastre.Urla cainii in satele pustiite…!”

 7. Valerii

  D. Cuşnir. Este in dosar Certificatul Decanatului că orele avocatului-profesor n-au putut fi strămutate din datele stabilite de judecată? Lacă măcar nici nu s-a solicitat de către profesor – judecătorul “ţine cu ursu”. Chiar necesită a fi recuzat.

 8. Valentina Cușnir

  mulțumesc ! Nu am văzut certificatul, dar am înțeles din ce a spus rusu, că este de la Baroul avocaților și nu de la decanat. Ce au ei cu examenele? Examenul nu a fost stabilit în ziua ședinței de judecată și avocatul Popescu nu a avut simțul să depună o cerere în cancelaria judecătoriei și ultima putea să ne anunțe. Niciun pic de obraz. Eu vin de la Călărași pe bani împrumutați iar ei găsesc fel-de-fel de minciuni pentru amînare. Ședințele de judecată au fost numite cu 2 luni în urmă.

 9. Valentina Cușnir

  De fiecare dată trebuia să se ia în calcul faptul că avocatul Dorin Popescu are lecții. Omul face bani iar noi trebuie să ne conformăm programului său.

 10. Valentina Cușnir

  voi fi nevoită să public înregistrările cu interceptările convorbirilor telefonice ale lui corduneanu și rusu ca să audă toată lumea cum au îngropat probele cu 07 aprilie 2009 și că le-ar da dacă le vor da milionul. De asemenea, cum procurorul care ducea urmărirea penală i l-a propus avocat pe fostul său coleg, alungat din procuratură în legătură cu evenimentele din 07 aprilie 2009, după ce a avut multe probe pe masa sa. Și, mult mai grav și interesant: Zubic îi spune lui corduneanu că va fi invitat la procurorul Cornel Popescu, feciorul Dnei Ala Popescu, Șefa Secretariatului Parlamentului, să dea declarații în legătură cu evenimentele din aprilie 2009 și ce să declare…
  Și noi mai așteptăm să aflăm ceva din Adevărul despre 7 aprilie 2009?
  Mai am și alte înregistrări interesante.
  Să adunăm noi probele, să facem investigațiile de rigoare și să le punem în mutră procurorilor !

 11. Vlad Drakpula

  D-na Valentina,n’aveti grija,nu ramane Petrica fara lucru.Va explic de ce: La noi in MALDOFFA lor,a celor bogati,precum Filat,Voronin,Plahotniuc,Stati,Sturza etc,trebuiesc sefi de securitate,sefi de garaj,sefi de gospodarie,sefi de cancelarii,sefi de selectat amante,sefi de dus tratative cu MAI,CNA,SIS,Procuratura,sefi de evacuare a compromatului,sefi de strans compromat pe concurenti si adversari,sefi de salubritate a lengeriei sefului etc. Asa ca toti coloneii din MAI,SIS,CNA,Procuratura si graniceri se aranjeaza bine mersi din timp ca SEFI si sefuleti s-au NACIALNICI la OLIGARHI,nu mor ei de foame…

 12. andrei

  Cred ca se face o taraganare intentionata, iar Corduneanu si Rusu poarta vina in acest dosar, nu vad vreo alta explicatie. In mod cert, atunci cind faptele sunt clare si pritii nu sunt vinovati nu exista temei sa se amine procesul de judecata. Doamna Valentina, se taraganeaza si pentru ca la acea vremea ati fost deputat si nu un oarecare protestar simplu. Cred ca judecatorul lasa de inteles ca ar trebui sa rezolvati cazul pe cale amiabila.
  Probabil ar fi cazul sa cereti o despagubire materiala pentru daunele provocate si sa-l lasati in plata Domnului, oricum nu vor sta in puscarie (luind in calcul tendinta judecatorilor de a achita sefii si a condamna doar politistii de rind). Altfel cum ati zis si Dumneavoastra vor clasa dosarul si veti ramine cu buza umflata.

 13. vera

  DIN PARTEA OMULUI CINSTIT
  (Dl.: P.Corduneanu)

  Pasare cu pene sure
  In padure mai cresc mure,
  Daca ai infometat
  Du-te,gusta ne-ncetat,

  Ca MAIul nu-i ciuparca,
  Nici musuroi de furnici,
  Ci o saica – arangata
  Din tot felul de politici,

  Care tot nu fac multi purici,
  Cum n-ati facut,cand erati,
  Injosind, mereu poporul,
  Ca acela cu toporul

  Care-n sus l-a ridicat,
  Strigand, sa-si inchida botul,
  Sa nu-l trasneasca in cap,
  Fiindca el e Ministerul:

  MAIul – coruptizat!

 14. Valentina Cușnir

  mîine, 12 iunie 2013, trebuie să-mi văd iarăși torționarii. Avem ședință la 0ra 14:00 la judecătoria Buiucani.

 15. Constantin Matei

  Doamna Cusnir ! Prezentati probele care ar demonstra vinovatia acestor daca le aveti desigur si puneti punct acestui dosar ! Din 2009 faceti show-uri si doriti sa obtineti statut de victima in urma violentelor din 7 aprilie acuzind 2 persoane care isi faceau datoria la acel moment avind ordine de mentinere a ordinii publice insa nu de a va urmari pe dumneavoastra ,o persoana care a devenit deputat fara a merita acest statut !!! Dosarul trebuie clasat iar acesti doi colonei trebuie achitati !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *