7 aprilie 2009:
7 judecători la poliţie

262-popovici“Aveau pete pe corp asemănătoare cu sângele. Dar nimeni nu s-a plâns. Atunci toţi au fost de acord cu măsura de arest”, ne-a spus unul dintre cei 7 judecători care au activat în aprilie 2009 în Comisariatele de poliţie. Pe lângă Dorin Popovici(foto), care a condamnat-o în doar câteva minute pe Oxana Radu şi alte zeci de tineri, acolo au muncit Sergiu Crutco, Mihail Drosu, Mihail Diaconu, Ion Morozan, Igor Vornicescu, Anatolie Galben.

Ion Busuioc, preşedintele Judecătoriei Centru, ne-a spus că din instanţa sa a fost un singur participant la procesele judiciare din sectoarele de poliţie. “Nu am dat aşa indicaţii, nici nu am dreptul să dau aşa indicaţii. Judecătorul a mers acolo din propria voinţă. De la Judecătoria Centru a fost doar Sergiu Crutco. Acum are probleme.”

“Nu am luat mantia la poliţie”

Sergiu Crutco a îmbrăcat mantia de judecător cu 5 ani în urmă, în baza unui decret al lui Vladimir Voronin. În acest an, el ar fi primit dreptul să fie numit judecător pe viaţă, dar CSM a decis să mai poarte mantia de judecător doar până la 16 martie, când îi expiră mandatul atribuit de fostul preşedinte de stat. Lui Sergiu Crutco nu i-a mai fost prelungit mandatul de judecător pe motiv că în cadrul evenimentelor din aprilie ar fi comis numeroase încălcări ale legislaţiei privind drepturile omului.

Judecătorul Crutco a declarat pentru ZdG că în zilele de 8, 9, 10 aprilie a mers la Comisariatul General de Poliţie pentru că “nu ar fi fost posibil de suportat un număr atât de mare de persoane în clădirea Judecătoriei Centru”. El a făcut referinţă la Codul de Procedură Penală, art.32, “care permite judecătorului de a se deplasa în afara instanţei judecătoreşti”.

Sergiu Crutco susţine că a mers la Comisariat doar în orele de după amiază şi că pe parcursul celor 3 zile a examinat dosarele a câte 10 persoane arestate pe zi. “Nu am purtat mantie. Nu era timp de mantie atunci”, a adăugat el.
Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, ne-a spus că a participat, în calitate de membru al CSM, la şedinţa în care a fost examinat cazul judecătorilor Crutco şi Drosu. “Din declaraţiile lor nu am văzut o justificare clară a escapadelor în comisariate. Se justificau prin faptul că au avut foarte multe persoane. Eu nu văd de ce un judecător nu ar putea să examineze 10 dosare timp de o zi în sala de judecată. Asta cred că îmi întăreşte convingerea că judecătorii au fost dominaţi de raţiunea poliţiştilor de a nu permite oamenilor să vadă în ce stare erau copiii aceştia, cât de bătuţi erau”, susţine ministrul. În acest context, el a adăugat că unul dintre colegii lui Crutco de la Judecătoria Centru a refuzat atunci, în aprilie, să meargă în sectorul de poliţie, solicitând în mod categoric prezentarea tuturor inculpaţilor în instanţă.

“Plini de sânge, dar nu s-au plâns”

Întrebat dacă a examinat în mod special situaţia tinerilor care au fost bătuţi la poliţie, judecătorul Sergiu Crutco a explicat că “Vizual nu aveau urme de bătăi pe faţă, dar unii aveau pete pe corp asemănătoare cu sângele. Nu s-a plâns nicio persoană de aşa ceva. Din 40 pe care i-am examinat acolo, nu a fost nicio pretenţie la bătăi. Nimeni n-a spus nimic”, susţine judecătorul, adăugând că “numaidecât au avut cu toţii avocat”.

L-am întrebat dacă ar putea să ne explice de ce aceste persoane cu urme de sânge pe corp nu s-au plâns judecătorului că ar fi fost bătute. “Nu m-am întrebat de ce niciunul nu s-a plâns de bătăi sau de alte probleme. Mulţumiţi sau nemulţumiţi, dar toţi au fost de acord cu măsura preventivă de arest. Doar pe minori nu i-am închis, pentru că n-am putut să îi închid.”

“Protestatarii arestaţi – pericol sporit”

Crutco spune că, după toate cele întâmplate, a dispus pedepse indulgente pentru tinerii din aprilie. “Le-am aplicat doar măsuri de arest preventiv. Chiar dacă s-a înaintat cererea de a da unora câte 30 de zile, eu am dat câte 20. Majoritatea erau acuzaţi de acţiuni huliganice sau jafuri.”

În final, acest judecător ne-a explicat că va mai lucra în instanţă doar câteva spăptămâni. “Nu voi mai primi mandat de judecător pe viaţă, pe 12 ianuarie cererea mea a fost respinsă, deşi eu nu văd o încălcare de lege în ceea ce am făcut. Nu ştiu ce voi face mai departe, nu m-am apreciat încă.”

Şi judecătorului Mihai Drosu, de la Judecătoria Buiucani, i-a fost refuzată cererea de a i se prelungi mandatul de judecător până la limita de vârstă. CSM a explicat că refuzul este din aceeaşi cauză a încălcării drepturilor omului faţă de tinerii judecaţi în Comisariat. Solicitat de ZdG, judecătorul Drosu ne-a spus că este ocupat.

Mihai Diaconu, colegul judecătorului Drosu, a declarat că activitatea sa din aprilie a fost spre binele societăţii. “Eu l-am arestat pe cel care umbla cu puşca în spate prin centru. Şi pentru cei doi colegi ai lui tot eu am dus dosarele”, a declarat judecătorul, fără să explice dacă ar fi fost argumente suficiente la dosar pentru cei trei tineri. Judecătorul Diaconu a mai adăugat că persoanele pe care le-a judecat au avut avocaţi şi că dumnealui a purtat mantia în timpul acestor procese.

Victor Micu, preşedintele Judecătoriei Râşcani, a explicat că cei câţiva judecători din cadrul acestei instanţe care au mers la Comisariatul General de Poliţie au făcut-o pentru evitarea aglomerării instanţei de judecată. “Era creată o situaţie de pericol sporit,” consideră el, adăugând că descinderea judecătorilor în instanţele poliţieneşti a fost argumentată şi din cauza limitelor de timp: “Doar la cei arestaţi expira termenul”. Preşedintele Judecătoriei Râşcani spune că, deşi are o experienţă judiciară de peste 12 ani şi nu a văzut niciodată ca un dosar să fie examinat în afara instanţei, el consideră totuşi că, potrivit legii, judecătorii ar avea dreptul să facă acest lucru, cu câteva condiţii: “Dacă în altă incintă sunt create toate condiţiile, dacă cei examinaţi au un apărător, dacă au posibilitatea să ia cunoştinţă de materialele anexate la dosar”. În privinţa celor judecaţi de către colegii săi, judecătorii Morozan, Galben, Vornicescu, preşedintele Micu a declarat: “Nu pot să spun dacă au fost întrunite condiţiile”, iar despre persoanele maltratate a spus: “Nu mi-au relatat”.

“Nu ştiu, nu ţin minte, am uitat”

Ghenadie  Morozan este unul dintre judecătorii de instrucţie din aprilie 2009 care nu îşi poate aminti nimic din cele întâmplate. Fiind solicitat de ZdG să ne spună câte dosare a examinat la poliţie, câte zile a judecat la Poliţie şi cum arătau persoanele arestate, judecătorul Morozan a folosit în repetate rânduri aceeaşi negaţie. “Cu ce ocazie să vă spun, nu ţin minte, nu ştiu, nu vreau să vă induc în eroare, nici nu îmi pot aminti dacă am fost o zi sau mai multe la poliţie”.
Exact aceeaşi problemă cu aducerile aminte a fost semnalată şi de către judecătorul Igor Vornicescu: “Nu mai ţin minte dacă am fost la sectorul de poliţie. Rareori mergem în sectoarele de poliţie, uneori la penitenciare, dar nu ţin minte dacă am fost în aprilie, nici nu ţin minte dacă am purtat mantia la poliţie, există procese judiciare şi fără mantie”, a explicat judecătorul Vornicescu.

Participarea judecătorilor din toate instanţele de fond din Chişinău la aceste proceduri putea să aibă loc doar ca rezultat al unor intervenţii de ordin politic, iar acest ordin putea veni numai de la Preşedinţie.”

“Nu mai au dreptul să fie judecători”

L-am întrebat pe ministrul Tănase dacă preşedinţii instanţelor de judecată poartă vreo răspundere în aceste acţiuni neetice ale judecătorilor de instrucţie. “E un subiect pe care vrem să îl elucidăm. Eu sunt sigur că toate deciziile au fost luate de Voronin, prin intermediul serviciilor pe care le avea la îndemână. Altfel nu s-ar fi comis asemenea fărădelegi, fără să aibă asigurări că totul va trece cu bine.”

El a mai adăugat că va fi demarată “o procedură amplă de sancţionare a judecătorilor care au compromis meseria de judecător, care şi-au permis să aplice sancţiuni unor persoane maltratate şi fizic şi psihic, în lipsa oricăror garanţii procesuale. Acesti oameni nu au dreptul să înfăptuiască acte de justiţie, nu au dreptul să nenorocească şi alte persoane”.

Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului, care ne-a ajutat să completăm lista judecătorilor în baza plângerilor acumulate din partea victimelor, a declarat că în prezent contribuie la asistarea juridică a cel puţin 40 de persoane care au fost judecate în acest mod în aprilie. “Analizăm acţiunile judecătorilor, procurorilor, poliţiştilor. Lacunele sistemului trebuie depistate şi eliminate”, consideră Jereghi.

Alina RADU
Erată:
În articolul “7 aprilie 2009: 7 judecători la poliţie” s-a strecurat o greşeală regretabilă. În loc de Ion Morozan a se citi Ghenadie Morozan.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

32 comentarii

 1. stamat

  pacat ca nu se face o baza cu toti acesti judecatori sadisti, si sa fie indicate adresele lor…

 2. Nalea

  E bine acum sa fii Ministru si sa judeci pe toti.
  De ce nu s-ar pune Domnul Ministru in pielea unui judecator? Dosare peste dosare, lume peste lume si salariu mizerabil. Oare ar trai domnul Ministru cu salariu de 3000 de lei???
  S-ar intretine familia cu acest salariu generos???

 3. Nata

  In sfirsit s-a elucidat si faptul ca totusi judecatorii au avut baza LEGALA de-a judeca in afara instantelor de judecata. Despre acest drept stiu toti studentii din anul III de la facultatea de drept, dar actalii ministri nu stiu.
  Dar voi ati avut DREPTUL de-a face poza judecatorului? Aveti acceptul lui?
  Ma indoiesc despre acest fapt…

 4. trecatorul

  Pentru Nalea.
  Nu va plangeti. O lume traieste in Moldova numai cu salarii “generoase” si nu are de unde sa primeasca mai mult, cum primiti voi judecatorii. Ce s-ar intampla daca toata lumea ar deveni ticaloasa ca judecatorii? In Rusia tagma voastra de judecatori candva era numita “Krapivnoe semea”. Vreti numai sa “mulgeti” poporul prostit si sa traiti numai voi bine.

 5. trecatorul

  Pentru Nalea
  Voi, judecatorii,Nalea(Nata) nu arati, nu semanati, nu riscati capitalul nici viata nici sanatatea. Primiti salariu pentru ca judecati stramb. De ce ar trebui sa aveti salarii bune??? Oricum cei de la CEDO va curata “baligarul” pe care-l faceti la procese si statul plateste din greu despagubiri materiale si morale. Pentru ce sa va plateasca salarii bune???

 6. eu si tu

  Nelea si Nata ! Daca nu-i place salariul, atunci sa-si dea demisia. Noi avocatii zi de zi de intilnim cu judecatori prosi, inculti si corupti, care-i duce capul doar la prostii. Nimanui nu-i este permis sa judece in afara instantei de judecata, este permisa conform procedurii doar efectuarea anumitor actiuni procesuale. Judecarea in afara instantei echivaleaza, potrivit CEDO, cu constituirea unui tribunal exceptional (ilegal), exact ca in timpul lui stalin (sudebnaia troica).

 7. ludmila

  PAI DACA VORNICESCU SI MOROZAN AU AMNEZIE TOTALA ORI DEMENTA SENILA DE CE DRACU MAI MERG LA SERVICIU…SA STEA LA SPITAL,POATE MACAR ATUNCI NU V-OR ADUCE DAUNE STATULUI SI CETATENILOR ?

 8. Nu torturii

  Nu au nicio scuza si nicio atenuanta pentru multele infractiuni comise aceste hiene feroce deghizate in juzi. Ar trebui sa nu mai poata desfasura pentru mult timp de acum inainte o profesie juridica, intrucat au incalcat extrem de grav etica unei profesii juridice (nu au jurat ca vor participa sau tainui tortura, ci din contra ca vor respecta legea si drepturile omului, astfel incat sa-si justifice in societate functia, retributia si respectul cuvenit). Nu te poate obliga nimeni sa nu ai deloc coloana vertebrala, depinde de fiecare daca e rama sau Om.

 9. Nalea

  Pentru cei agresivi
  Rautatea genereaza rautate…
  P.S. nu sunt judecatoare, sunt studenta la drept si cunosc realitatea.

 10. Gheo

  Lui Nalea si Nata. Voi ar trebui judecati imediati, scuipati afara din justitie si sa aveti dreptul la cei mai buni avocati si judecati, cum sustineti voi, prin paduri si maiadane, poate asa se vor termina cu atrocitati de asa fel, de miselisme si barbarii create chiar de oamenii jsutitiei…Rusine…mare rusine…

 11. Constantin

  Nalea, lasa dreptul si transferate la filologie,astfel nu vei nenoroci pe nimeni cand vei practica dreptul.

 12. Mihai Românul

  Ce figură de dement şi de slugoi are acest “Judecător”.

  O ruşine la adresă ideii de Justiţie!

 13. claudio

  eu nu stiu ce fel de studente la drept sunt nalea si nata dar ar trebui de facut apel si la omenie nustiu daca va este cunoscut asa ceva (se ia din cei 7 ani de acasa daca ai niste parinti educati…)dar din vina sistemului care era in republica eu am fost nevoit sa abandonez universitatea (student la drept anul 3)si sa merg peste hotare ma bucar ca au facut lumina in aceste cazuri un judecator un politist nu trebuie sa faca parte din nici un partid politic el actioneaza dupa codul de procedura penala din vigoare dar nu executa ordunele ca un caine acrobat

 14. Pacazuha

  Ministrul Tanase nu face abstractie dintre fosta sa meserie de avocat si prezenta de Ministru. Cum a spus el, a primit in audenta persoana si de acolo s-a pornit, s-a apucat de treaba. De ce se face mai inii shoul prin ziare, televiziune, radiou, iar apoi declaratiile incearca sa fie dovedite prin dosare. Cred ca are loc o joaca la public de prost gust si Ministrului nu-i sta sa faca declaratii din numele la toate organele, caci el nu-i procuror si declaratiile sa le faca in limita atributiilor sale. Seamana cu un santaj, ca sunt sigur ca persoanele vizate afla despre invinuir din ziare, dar nu de la organele competente. Voronin tot a inceput cu concedieri de judecatori si cu ce s-a terminat? Prea il ia vorba pe dinainte pe Ministru cu comentarii si acuzatii. Seamana a companie electorala

 15. Victor

  Poliţaii şi justiţia coruptă îşi bat joc de floarea naţiunii.Ce mai vorbă.Ce nu au dreptul brazii noştri de flăcăi că se plimbe cu arma prin centrul Chişinăului manifestând paşnic când au “dubii” de fraude electorale?

 16. Wi-Fi

  Desi salutabil efortul vostru de a scoate nedreptatile in vileag. nu puteti face nici voi nimic in aceasta societate, chiar si dupa schimbarea puterii.

  Exemplu: ati scris despre un oarecare Ion Carp, care a omorit oameni pe sosea, cu masina sa.
  Ati scris, ei si?
  Sta el cumva la puscarie?
  Nu tot ca mai inainte se primbla cu bisnesul prin alte tari?
  Cati bani au luat de la el cei care trebuia sa-i dea sentinta sau cei care trebuie sa urmareasca indeplinirea sentintei?
  Ati cerut de la serviciile de graniceri – de cate ori a iesit el din tara in timpul anchetarii sale si ulterior?
  Ati luat si voi bani de la el, ca sa nu mai scrieti, chiar daca acesta o fi plecat si recent din tara?
  Nu mai faceti nici voi nimic pentru dreptate si degeaba mai scrieti…

 17. Panait

  pentru Wi-fi: nu exista degeaba. Nimic nu se face degeaba. Mai de graba daca nu faci nimic, nu iese nimic, si asta inseamna ca existi degeaba. Daca faci ceva cu incredere si incapataneala, n-are cum sa nu iasa ceva pana la urma. Rotile dreptatii se intorc lent, dar se intorc bine, scrie Sun Tzu. Acum chiar ca m-ai facut curios cine este acest Ion Carp.

 18. Florea

  Pt Panait si Wi-Fi.

  De la stirea ceea Ion Carp a iesit imediat din puscarie, apoi a plecat in Turcia, apoi… presa nu s-a mai interesat, decat ziarul nostru.

  Acuma cica e inca in strainatate, plecat pe bani buni pentru judecatori, procurori si politisti.

  Va trebui de revenit cu o investigatie la acest caz.

 19. matasaru2004

  prin comentatori este vreun psiholog care ar putea sa-i faca portretul psihologic din foto ,a tipului din mantie, de mai sus( a lui D.POPOvici ).
  La sigur ,ca sunt elemente a unui tip las,minciunos din nevoiea sau slabiciunea firei sale sau o oae deghizata.

  ar fi bun ca exponat pt studentii psihologi la tema ,,minciunos fara sa vrei,, si pt studentii fakultatilor de drep tema la ,,portetul tipic a Justitie in RM,,

  E o poza foarte reusita si care ne vorbeste despre tot.

 20. Romanisipunctum

  Simplu: Jos comunistii!
  Pedepsiti criminalii lor: “judecatori” “Politai” si toata infrastructura care s-a facut vinovata de crimele contra copiilor nostri!
  La puscarie cu ADEVARATII CRIMINALI, comunistii!

 21. oleg

  Nu ai cum sa faci vreodata un stat de drept cu indivizi care au actionat la comanda politica. Trebuie sa mai cada niste capete prin ministerul justitiei inainte sa se schimbe ceva. Iar Ghimpu si Tanase ar trebui sa stie asta, sa nu le mai bata atâta obrazul, ci sa aibe mai mult “sânge in instalatie”, vorba românului si sa-i demita pe acei oameni ai legii care nu fac treaba sau se opun reformelor.

 22. europa

  Poporul este in stare sa te judece in locuri ne admise de lege , cum ai procedat si tu pionule comunist cu copii nostri. Mesajul poporului din aprilie 2009 tu nu l-ai inteles corect. Cand justitia este falsa ard edificiile statului. Revolta populara se va repeta si te va obliga sa-ti dai demisia. Esti prea corupt, posibil ca parintii.

 23. europa

  Cand Justitia este falsa noi poporul vom face justitie, si presa, si politicenii si altele puteri ale statului.

 24. Eu

  ……..Mda…Astazi am fost la vaccina, cu bebelu micut, si acolo tre sa dai bani(chiar daca OFICIAL totul e gratis), copilul mai mare merge la scoala si acolo tre sa dai bani… Ca sa obtii vreun bun sau serviciu in Modova tre sa platesti indiferent daca o faci la casa sau pe sub masa, ca altfel primiesti… Tara-i rupta de foame, e criza si toti au nevoie de un “Tap ispasitor”, si s-au legat de bietul om, numai ca de la aceasta numanui nu-i va fi mai bine, numai ca ii stricati viata omului.

 25. Costantin

  Exact asa gandesc si eu, dar vezi ca astia sau mai legat si de Oleg Voronin,si de Papuc cu Botnari, si de altii.De Papuc nu zic nimic a mai vandut omul ceva HEROINA si s-a descurca saracul la batranete,ca nu mai moare el de foame. Mai greu e cu Oleg Voronin ca s-a deprins sarmanul sa cheltuie milioane de lei pe saptamana.
  Ce va face el daca ior strica astia viata cautand tap ispasitor.????????

 26. Mara

  bravo,ludmila.iar nata si nalea (de fapt,te pronunti nàlea,dar in rànd cu lumea ar fi nelea,nu stii nici cum te cheamà pànà la etapa datà?):voi sunteti viitorul si veti lua locul derbedeilor de mai sus,zis judecàtori.pàrerea mea e sà và schimbati imediat meseria pe albisoara ca sà nu mai nenorociti si voi niste suflete.referitor la articol:avea mantie,n-avea mantie,adicà àsta-i un principiu “vajnic” in justitia din moldova,in rest totul a fost ca la carte.bandei astea de dobitoace ii doresc sà-i fie judecatà mà-sa si copiii toatà viata asa cum a judecat pe altii.acum le dàrdàie pantalonii la fund,de aia nu-si mai”amintesc” nimic.la pàrnaie,cànd “colegii” de camerà vor face din ei pàpusele,atunci isi vor aminti si pulpa care au supt-o de la vaca care i-a fàcut.

 27. Costantin

  Lui dorin popovici nu-i doresc decat sa stea si el 5 zile la Drochia in subsol,cu patanii………
  P.S. si de castrat, numaidecat de castrat, sa nu mai faca pi…asi ca si dansul.

 28. vizitator

  ma bucur ca studentul din anul 3 stie ca judecatorul poate judeca in comisariate dar marele ministru (fost avocat care pe parcursul anului 2009 a avut venit aproximativ de 400000 mii lei iar judecatoru Popovoci 60 000) nu stie.
  Rusina sai fie, distruge omul psixic si toata familia.

 29. eu

  Eu am fost in ziua de 7 aprilie in comisariatul centru..noi akolo am fost batutzi shi tzinutzi fara minkare….cite 25-30 persoane intro camera ca nish nu aveai aer sa respiri….toti erau batuti de catre politisti …pe urma niau dus la spitalul KOROLENKO ca sa ne skoate semnele de pe corp sh nimi nu a spus nimik ca a fost batut chiar shi eu…dar judecatorul DORIN POPOVICI….nici nu sa uiat la noi cum sintem de batuti nici nu nia intrebat …. numai nio judecat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *