Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   2 milioane de lei îngropate…

2 milioane de lei îngropate la cimitir

248-gardNoapte. Ora 21.00. Mai mulţi boschetari pătrund în cimitirul de pe strada Doina. Ei ştiu unde sunt amplasate cele mai luxoase morminte. Se apropie şi încep să demonteze plăcile de granit,  bucată cu bucată. Pentru a evita astfel de situaţii, administraţia centrală a Combinatului Servicii Funerare a decis construcţia unui gard. Costurile estimative ale acestuia constituie 2 milioane de lei. Lucrările se realizează netransparent, or, administraţia combinatului alocă fonduri pentru gard în lipsa unui tender. De construcţia zidului de beton se ocupă firma lui Dumitru Iovv, fiul parlamentarului din fracţiunea PCRM, Vasile Iovv.

ÎM Combinatul Servicii Funerare funcţionează în baza principiilor de autogestiune şi se află în subordinea Primăriei Chişinău. Directorul instituţiei, Vadim Cojuşneanu, este consilier în Consiliul Municipal Chişinău (CMC) din partea fracţiunii PCRM. Totodată, Cojuşneanu e şi membru al Comitetului Central al PCRM.

Boschetarii fură monumente

La cimitirul Sfântul Lazar din Chişinău au demarat lucrările de construcţie a unui gard cu o lungime de 5 km. Zidul de beton ar sta în calea afacerilor dubioase ale unor firme intermediare, care organizează grupuri de boschetari cu scopul de a demonta monumentele din cimitir, după care comercializează, la preţ redus, pietrele funerare. Valoarea unui monument „produs” din astfel de pietre poate depăşi 10 mii de lei. „Boschetarii fură plăcile de granit care acoperă mormintele. În special, aceştia extrag plăcile care au grosimea de 10 centimetri. Firmele specializate în confecţionarea monumentelor, apărute cu zecile peste noapte, sunt în prag de faliment din cauza crizei economice. Ca să „supravieţuiască”, astfel de firme implică o anumită categorie de cetăţeni care demontează anumite monumente. Partea monumentului pe care se observă inscripţiile şi fotografia este finisată şi vândută din nou”, a explicat Iurie Luca, director adjunct al ÎM Combinatul Servicii Funerare.

Zinaida Jalobă, responsabilă de Achiziţii Publice din cadrul Primăriei, declară că pot fi identificate trei variante care să clarifice pe cât de legal a procedat întreprinderea municipală atunci când a demarat construcţia zidului de beton. „Dacă pentru construcţie s-au alocat bani din bugetul public, atunci întreprinderea este obligată să organizeze o licitaţie. Aşa spune legea. A doua variantă ar fi cea potrivit căreia întreprinderea a hotărât ca, din veniturile proprii, să efectueze lucrările. În astfel de cazuri, legea nu condiţionează organizarea de licitaţii. Este necesar să fie efectuat un control la Combinatul Servicii Funerare pentru a stabili din ce surse financiare are loc construcţia, deoarece banii pot proveni din darea în locaţiune a bunurilor care aparţin CMC. Într-un asemenea caz, banii sunt publici şi ar trebui gestionaţi în urma unei licitaţii”, a continuat funcţionara de la Primărie.

Jalobă a mai subliniat un detaliu important, explicând că, dacă banii provin din darea în locaţiune a bunurilor care aparţin CMC şi sunt colectaţi pe un cont comun cu banii de pe urma prestărilor serviciilor funerare, ar fi imposibil să demonstrezi din ce surse financiare se construieşte gardul de beton.

„Tender a fost”. „Licitaţie nu s-a făcut”

Margareta Bâtcă, director adjunct al Direcţiei Generale Finanţe din cadrul Primăriei, a menţionat că combinatul acordă servicii funerare pe banii clienţilor. O altă parte din bani sunt acumulaţi din arenda terenurilor aflate în proprietate municipală. În asemenea condiţii, tenderele sunt obligatorii.

SA „Transcon-M” este firma care construieşte gardul de 5 km. Aflăm că această întreprindere este gestionată de directorul Dumitru Iovv, fiul parlamentarului din fracţiunea PCRM, Vasile Iovv. Sursa citată susţine că a fost făcut un tender, pe care „Transcon-M” l-a câştigat. „El (Cojuşneanu, n.r.) ne-a prezentat volumul de lucru şi noi am calculat, am prezentat estimările, ca el să ia cunoştintă de ele. Da, tender a fost. Cojuşneanu a dat oferte mai multor firme şi a noastră a fost cea mai bună. Nu ştiu câte oferte au fost, pentru că de asta s-a ocupat Cojuşneanu”, a precizat Dumitru Iovv.

Solicitat de ZdG, Vadim Cojuşneanu afirmă că întreprinderea pe care o conduce nu efectuează tendere. „Suntem la autogestiune şi licitaţiile se referă doar la întreprinderile bugetare”. Întrebat de ce atunci Iovv afirmă ca a avut loc o licitaţie, acesta şi-a schimbat opinia. „Am făcut un tender intern, al nostru. Cea mai bună ofertă a fost a lor, pentru că firma produce şi tot ea instalează plăci de beton. Cineva încearcă să vă inducă în eroare. M-a sunat o persoană şi m-a întrebat dacă firma Svetlanei Popa se ocupă de construcţie. Mâine o să se vorbească că Voronin face gardul”, a mai spus Cojuşneanu.

Vicedirectorul general al Agenţiei Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare, Teodor Potârniche, susţine că administraţia întreprinderei trebuie să se autodetermine în contextul documentelor de constituire, dacă în activitatea acestei întreprinderi sunt respectate prevederile legii. Dacă întreprinderea este creată în scopul prestării unor servicii de interes public, fără a urmări obţinerea unui profit în activitatea sa, ar fi normal să organizeze proceduri de achiziţii, în conformitate cu legea.

Consilierul municipal Oleg Cernei afirmă că, pentru a sigura o transparenţă în gestionarea banilor publici, corect ar fi să se organizeze o licitaţie. „Mai mult, este vorba despre lucrări ale căror costuri depăşesc suma de 2 milioane de lei.”

„ÎM Combinatul Servicii Funerare activează în baza tarifelor care au fost stabilite pentru înhumări şi nu credeam că ar trebui să atragem atenţia la licitaţii. Ne-am bucurat de faptul că lucrările sunt efectuate contra unei astfel de sume de bani, dar s-ar putea ca să nu ne ajungă bani pentru construcţie. Atunci va trebui să căutăm alte resurse. De orice sărbătoare, printre care şi de Paştele Blajinilor, nu te întreabă nimeni care-i transparenţa. Important este să fie făcut gardul”, a declarat viceprimarul Vlad Coteţ, care patronează întreprinderea respectivă.

De altfel, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, afirmă că agenţii economici, inclusiv din cadrul municipiului, pot încheia contracte directe. „Trebuie văzut însă dacă a fost sau nu organizată (licitaţia – n.r) şi dacă preţurile lucrărilor nu sunt depăşite de cele de pe piaţă. Sunt la curent că ar fi o problemă la ÎM Combinatul Servicii Funerare, legată de procedura licitaţiei privind construcţia gardului.” Chirtoacă a mai adăugat că acumulează mai multe informaţii şi că va reveni cu un punct de vedere în contextul dat.

Iurie SANDUŢA