Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   1500 de euro pentru un…

1500 de euro pentru un omor la comandă

Un consilier, fost poliţist, acuză primarul că a pus la cale asasinarea sa, angajând pentru asta un killer, care urma să primească 1500 de euro dacă-şi ducea misiunea până la capăt. Cum edilul neagă acuzaţiile, între cei doi a pornit un proces de judecată, care nu-şi găseşte finalitatea deja de şase ani, timp în care judecătorii au luat decizii contradictorii, când în favoarea consilierului, când în favoarea primarului.

Scenariul, care pare desprins din filme de acţiune, are loc în satul Hârbovăţ, Anenii Noi. Acolo, consilierul Ion Berzoi, care a activat peste 20 de ani în poliţia criminală din Bender, susţine că primarul, Ion Gheţan, împreună cu Igor Hâncu, juristul primăriei, ar fi pus la cale asasinarea sa, pentru că ar fi o persoană incomodă, care demască ilegalităţile din cadrul Primăriei Hârbovăţ. În acest caz s-au implicat şi organele de drept, care iniţial i-au şi reţinut pe cei doi funcţionari pentru că ar fi pus la cale asasinarea consilierului. Din 2006 până în 2012, dosarul a trecut prin toate instanţele, dar adevărul încă nu a ieşit la iveală.

Prima instanţă: au renunţat la săvârşirea infracţiunii

Pe 18 iunie 2007, prin sentinţa Judecătoriei Anenii Noi, s-a hotărât “a înceta procesul penal prin liberarea de răspundere penală în legătură cu renunţarea de bună voie la săvârşirea infracţiunii în privinţa lui Ion Gheţan şi Igor Hâncu”.

„Instanţa de fond a constatat că pe parcursul anilor 2005-2006, între primarul Ion Gheţan şi juristul primăriei, Igor Hâncu, pe de o parte, şi viceprimarul Iurie Cerneavschi şi consilierul sătesc Ion Berzoi, pe de altă parte, s-au stabilit relaţii ostile”, se spune în hotărârea instanţei de fond. “Relaţiile ostile au început pe 24 iunie 2005, când a fost convocată şedinţa extraordinară a Consiliului Sătesc Hârbovăţ, la care un grup de consilieri, printre care şi Ion Berzoi, au solicitat revocarea primarului Ion Gheţan din funcţie”, mai scriu magistraţii judecătoriei Anenii Noi.

De aici, între cele două tabere au început mai multe conflicte, soldate cu plângeri la organele de drept pentru calomnie şi alte ilegalităţi.

În februarie 2006 apare în scenă Veaceslav Berzoi, pe care instanţa îl numeşte nepotul viceprimarului Iurie Cerneavschi, cel care, susţine instanţa, ar fi din tabăra consilierului Ion Berzoi. Magistraţii susţin că Veaceslav Berzoi, ştiind de relaţiile tensionate dintre cele două tabere, intra adesea în cabinetul primarului şi “având intenţia de a-l provoca, i-a comunicat primarului Ion Gheţan că Ion Berzoi are un plan pentru a-l lichida pe el şi pentru a-l maltrata pe juristul Igor Hâncu”.

Magistraţii din Anenii Noi au consemnat faptul că “peste 2-3 săptămâni, Berzoi i-a spus primarului că este dispus să se ocupe de lichidarea consilierului Berzoi. Primarul Gheţan a refuzat propunerea. În august, juristul Hâncu s-a întâlnit cu Berzoi şi cu o persoană neidentificată de către organul de urmărire penală, “Igor”, care chipurile urma să-l asasineze pe Berzoi. Hâncu i-a comunicat lui “Igor” că nu doreşte asasinarea lui Ion Berzoi deoarece pe Veaceslav Berzoi îl aşteaptă puşcăria. Astfel, Hâncu şi Gheţan au renunţat de bună voie la săvârşirea infracţiunii”, spun magistraţii.

„Pe 16 octombrie, Veaceslav Berzoi şi Eugen Teacă au încercat din nou să-i provoace pe Gheţan şi Hâncu. Pe 31 octombrie 2006, noaptea, Veaceslav Berzoi şi Eugen Teacă, sub controlul colaboratorilor MAI, au înscenat moartea lui Ion Berzoi şi, sub acest pretext, au cerut bani de la Gheţan şi Hâncu. Tot în acea seară, Gheţan şi Hâncu au fost reţinuţi de către colaboratorii MAI”, se spune în hotărârea primei instanţe.

Cu alte cuvinte, judecătorii primei instanţe au considerat organizarea asasinatului mai mult o provocare din partea grupului Berzoi. Magistraţii primei instanţe au dispus, de asemenea, a considera nule mai multe probe ale acuzării, printre care mai multe convorbiri telefonice şi înregistrări, efectuate de către cei implicaţi în punerea la cale a asasinatului.

Ion Gheţan, care fusese reţinut pe 31 octombrie 2006, s-a aflat în arest preventiv până pe 3 martie 2007, pentru ca mai apoi să se afle în arest la domiciliu până în iunie 2007. Gheţan, care atunci era reprezentat de către avocatul Vitalie Nagacevschi, a câştigat la CtEDO, unde s-a plâns că motivele reţinute de autorităţile judiciare pentru plasarea sa în arest preventiv pe 90 de zile au fost ipotetice, iluzorii şi insuficiente. În mai 2006, CtEDO a primit declaraţiile de reglementare amiabilă semnate de ambele părţi, prin care Guvernul R. Moldova se angaja să-i achite reclamantului suma de 2.600 Euro, doar ca acesta să-şi retragă pretenţiile contra statului. Între timp, Gheţan fusese suspendat din funcţia de primar.

CAC: 18 ani şi 7 luni de puşcărie

Toate părţile implicate în proces au declarat apel la sentinţa primei instanţe, inclusiv Vitalie Nagacevschi, avocatul inculpaţilor. La apel, procurorul preciza că probele prezentate “dovedesc incontestabil vinovăţia inculpaţilor”. Acuzatorul de stat cerea pentru Gheţan şi Hâncu câte 19 ani de închisoare.

Curtea de Apel Chişinău (CAC) a admis apelul procurorului şi a pronunţat o nouă hotărâre, prin care primarul Ion Gheţan şi juristul Igor Hâncu au fost condamnaţi fiecare la 18 ani şi 7 luni de închisoare. Cei doi inculpaţi însă nu au fost prezenţi în instanţa de judecată la pronunţarea sentinţei, ei fiind daţi în acel moment în căutare. Timp de aproape 3 ani, aceştia s-au ascuns. Igor Hâncu nici până astăzi nu s-a întors în ţară, iar sătenii spun că el se află în Italia, împreună cu familia.

„Instanţa de apel a constatat că Ion Gheţan, prin participare simplă cu juristul aceleiaşi primării, Igor Hâncu, ambii fiind în relaţii ostile cu consilierul aceleiaşi primării, Ion Berzoi, din motivul îndeplinirii de către acesta a obligaţiilor de serviciu în calitate de consilier, manifestate prin demascarea lor la şedinţele Consiliului privind delapidarea banilor publici şi iniţierea revocării din funcţia de primar, fapt pentru care în perioada august-octombrie 2006, s-au înţeles să comande omorul ultimului”, se spune în sentinţa CAC.

„În acest scop, Gheţan şi Hâncu au convenit cu Veaceslav Berzoi ca, pentru o recompensă de 1500 euro, acesta să organizeze omorul lui Ion Berzoi. La rândul său, Veaceslav Berzoi, având scopul verificării intenţiilor criminale ale lui Gheţan şi Hâncu, şi-a dat acordul”, scriu magistraţii.

„La 15 august 2006, Hâncu, în scopul de a-l determina pe Veaceslav Berzoi să organizeze executarea omorului lui Ion Berzoi, i-a transmis lui Veaceslav Berzoi şi încă unei persoane neidentificate de către organul de urmărire penală cu prenumele “Igor” suma de 700 dolari SUA, în calitate de avans al recompensei promise pentru organizarea şi executarea omorului lui Ion Berzoi. Ulterior, Veaceslav Berzoi, convingându-se de intenţiile criminale ale lui Gheţan şi Hâncu, renunţând benevol la săvârşirea infracţiunii, i-a comunicat despre aceasta părţii vătămate, Ion Berzoi, împreună cu care au sesizat organul de urmărire penală”, precizează judecătorii CAC.

„La 31 octombrie 2006, sub controlul colaboratorilor MAI şi sub pretextul că Ion Berzoi a fost omorât, Veaceslav Berzoi le-a cerut lui Gheţan şi Hâncu restul banilor promişi. Ultimii, fiind convinşi că şi-au atins scopul urmărit, au fost de acord ca a doua zi să-i transmită restul banilor. Astfel, moartea lui Ion Berzoi nu a survenit din motive independente de voinţa inculpaţilor”, scriu judecătorii de la Apel în motivarea sentinţei de condamnare.

CSJ s-a pronunţat deja de două ori

Vitalie Nagacevschi a declarat recurs ordinar la această sentinţă, solicitând Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) casarea deciziei şi dispunerea rejudecării cauzei în instanţa de Apel, motivând cererea prin mai multe încălcări de procedură.
Pe 2 decembrie 2008, Colegiul Penal lărgit al CSJ a decis admiterea parţială a recursurilor declarate de către Nagacevschi, a rejudecat cauza şi a pronunţat o nouă hotărâre, conform căreia acţiunile lui Gheţan şi Hâncu au fost reîncadrate; astfel, celor doi le-a fost stabilită o pedeapsă de 8 ani şi 6 luni de închisoare  în penitenciar de tip închis. În tot acest timp, cei doi nu erau de găsit.

Decizia CSJ era definitivă şi irevocabilă, dar Nagacevschi, bazându-se pe unele prevederi ale legislaţiei, la 18 februarie 2009, a declarat recurs în anulare în interesele ambilor condamnaţi, solicitând casarea sentinţei Judecătoriei Anenii Noi, a deciziei CAC şi a deciziei CSJ şi dispunerea rejudecării cauzei de către instanţa de Apel, în alt complet de judecată. Nagacevschi preciza că decizia instanţei de recurs contravine dreptului părţilor la un proces echitabil, deoarece instanţa nu s-a pronunţat asupra tuturor motivelor invocate în recursul ordinar, în special asupra încălcării dreptului la un proces public, şi a ignorat încheierea Judecătoriei Anenii Noi, prin care au fost declarate nule un şir de probe care au stat la baza hotărârii de condamnare. “Respectiv, decizia CSJ este ilegală şi nemotivată”, preciza Vitalie Nagacevschi.

Raisa Botezatu, care în martie 2010, atunci când s-a pronunţat CSJ, deţinea funcţia de preşedinte interimar al instanţei, a fost cea care a prezidat Plenul CSJ şi care a hotărât admiterea recursului avocatului inculpaţilor, motivându-şi acţiunea prin faptul că “hotărârile irevocabile de condamnare pot fi atacate cu recurs în anulare în scopul reparării erorilor de drept comise la judecarea cauzei…”. Astfel, toate deciziile anterioare pe acest caz au fost casate, iar dosarul trimis spre reexaminare la CAC, în alt complet de judecată. Din 29 martie 2010, Ion Gheţan şi Igor Hâncu nu mai aveau statut de condamnat.

Inculpatul a devenit primar. Satul nu-l crede vinovat

Acest lucru i-a permis fostului primar de Hârbovăţ să candideze la alegerile locale din iunie 2011. Ion Gheţan, deşi cu un trecut cu multe semne de întrebare, a reuşit să recâştige încrederea consătenilor săi, revenind astfel în funcţia de primar după 5 ani de pauză. Gheţan, care a candidat pe listele Partidului Naţional Liberal (PNL), condus de Vitalia Pavlicenco, l-a învins în turul doi (după ce în primul tur s-a clasat pe locul al doilea, calificându-se pentru bătălia finală la mustaţă, având cu doar 13 voturi mai mult decât concurentul de pe locul trei) pe candidatul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Victor Ghereg, cu puţin peste 140 de voturi (54,3% din voturi).

Oamenii din satul Hârbovăţ au diferite opinii vis-a-vis de neînţelegerile dintre consilierul Ion Berzoi şi primarul Ion Gheţan. Un bărbat din Hârbovăţ ne-a spus că actualul primar a câştigat alegerile mai mult din mila oamenilor, deoarece le spunea că, dacă va deveni primar, va scăpa de puşcărie. “Dacă era o provocare organizată de Berzoi, atunci, cu un avocat atât de bun ca Nagacevschi, eu cred că reuşea să demonstreze în instanţă lucrul ăsta”, crede omul din Hârbovăţ. Altcineva susţine însă contrariul. “Ion Gheţan este un om bun. Te ajută atunci când apelezi la primărie. Eu cred că totul a fost o înscenare din partea lui Ion Berzoi. Dl Gheţan nu e în stare de aşa ceva. Am impresia că altcineva a vrut să-l omoare pe dl Berzoi, dar s-a dat vina pe dl Gheţan. Părerea mea despre dl Berzoi nu este prea bună”, ne-a spus o doamnă.

„La sat, din ţânţar se face armăsar”, susţine o altă femeie. “Nu ştiu cine are dreptate. Pentru mine, ambii sunt egali. Îi ştiu ca oameni normali pe amândoi”, a precizat interlocutoarea. “Eu nu prea stau în sat. Vin rar în ţară şi nu ştiu ce fac ei aici. Dacă te uiţi dintr-o parte, par să aibă dreptate ambii. Ion Berzoi este vecinul meu, iar cu Gheţan mă ştiu de mic copil. Pentru mine, ambii sunt oameni buni. Cu Berzoi am fost împreună la război. Cu Gheţan sunt prieten. E prostie să afirmi că Gheţan a pus la cale omorul lui Berzoi. Nu cred aşa ceva. Gheţan e băiat tare bun şi deştept”, a conchis un alt locuitor al satului Hârbovăţ. “Dacă oamenii l-au votat, înseamnă că nu au crezut că el este vinovat”, a precizat o bătrânică.

Nagacevschi: 1500 de euro pentru omorul unei persoane, de râsul curcilor

Luni, 5 martie, la CAC a avut loc o nouă înfăţişare a părţilor în cadrul acestui dosar. După ce a lipsit la ultimele şedinţe pe motiv de boală, primarul Ion Gheţan s-a prezentat în faţa magistraţilor, unde şi-a susţinut nevinovăţia. Celălalt inculpat, Igor Hâncu, nu s-a prezentat în faţa magistraţilor. Vitalie Nagacevschi, cel care îi apăraseră pe cei doi inculpaţi anterior, acum nu mai este avocatul acestora.

Între timp, Ion Berzoi a adus în instanţa de judecată un alt martor, care a declarat, după ce a depus jurământul, că Ion Gheţan ar fi pus la cale pentru a doua oară asasinarea sa. “Gheţan, cu care sunt cumătru, mi-a spus mie şi fiului meu să-l batem foarte tare pe Ion Berzoi, pentru ca acesta să trăiască după asta doar câteva zile”, a spus martorul adus de consilierul Ion Berzoi. Între timp, martorul-cheie al acestui proces, Veaceslav Berzoi, care în instanţa de fond povestise cu lux de amănunte cum Ion Gheţan şi Igor Hâncu i-au propus să-l asasineze pe consilierul Ion Berzoi, nu este în ţară, iar procurorul a declarat că nu ştie unde s-ar afla acesta. După cum afirmă unele surse, Veaceslav Berzoi s-ar afla acum în Rusia, unde ar fi închis pentru alte infracţiuni. Veaceslav Berzoi are şi în R. Moldova antecedente penale.

Vitalie Nagacevschi, fostul apărător al primarului Ion Gheţan, ne-a spus că a fost nevoit să renunţe de a-l apăra pe acesta pentru că devenise deputat şi nu mai avea dreptul de a profesa meseria de avocat. “Modul în care a fost instrumentat dosarul insuflă anumite dubii în ceea ce priveşte existenţa reală a acestei organizări a omorului lui Berzoi. Acolo s-a ajuns la nişte relaţii personale atât de tensionate, încât dacă-i închizi pe amândoi într-o cameră, iese doar unul de acolo. Cert este că e un dosar complex şi e greu de spus că cineva are dreptate 100%. Eu am impresia că în acest caz au funcţionat relaţiile pe care le avea partea vătămată, care, fiind fost comisar de poliţie, am avut impresia că a încercat să organizeze acest flagrant. 1500 de euro pentru omorul unei persoane, e de râsul curcilor. Dar poate că există handicapaţi care şi pentru 100 de euro pot să omoare pe cineva”, a conchis Nagacevschi.

Supărare, supărare, e posibilă o împăcare?

Ion Berzoi, acum consilier sătesc pe listele PCRM (anterior a fost consilier pe listele PD), poreclit în sat “trupul”, după ce s-a plâns că a fost victima unui atentat, afirmă că neînţelegerile cu primarul au început după ce el a demascat mai multe ilegalităţi în activitatea primăriei. “Dl Gheţan e un om care umblă doar cu minciuna. Prima dată a vrut să mă omoare pentru că am depistat ilegalităţi, iar a doua oară pentru a nu mă putea prezenta în instanţa de judecată. Am găsit acum o casetă în care el negociază cu killerul preţul omorului meu. Chiar şi aşa, eu în suflet nu mai am mânie pe el, dar el, dacă era un om normal, în toţi aceşti ani se putea apropia de mine ca să-şi ceară scuze pentru ce a făcut. Dacă nu, să răspundă în faţa legii”, a precizat Ion Berzoi.

Ion Gheţan a devenit pentru prima dată primar de Hârbovăţ în 1995, ocupând acest fotoliu până în 2006, când a fost suspendat din funcţie. În 2007, acesta a candidat din nou, deşi era în arest la domiciliu, fiind  învins în turul doi. În 2011, Gheţan a redevenit primar. El spune că va demonstra în instanţa de judecată nevinovăţia sa şi falsitatea declaraţiilor mai multor martori. “Neînţelegerile dintre noi au început atunci când eu nu i-am intrat în voie cu arenda unei încăperi. De atunci, el mă atacă. Eu mi-am dat seama de la început că sunt victima unei înscenări, dar am ales să merg mai departe pentru a-mi da seama cine a pus la cale acest plan. Doar doi puteau fi: Berzoi sau Cerneavschi. Eu ştiam că Veaceslav Berzoi este rudă cu Iurie Cerneavschi, care era în relaţii foarte bune cu Ion Berzoi. Ca om sănătos la cap, dacă voiam să-l omor pe Berzoi, apelam la cineva din tabăra lor? Totuşi, chiar dacă era o atmosferă de lucru insuportabilă în cadrul Primăriei, nu-mi doream moartea consilierului”, spune Gheţan.

„Acum, Berzoi a adus în instanţă un alt martor, care mă acuză ca iar am comandat asasinarea lui. E un lucru neserios. O tâmpenie, o prostie, dar care denotă faptul că aşa a făcut şi prima dată. El, prin aceste acţiuni, demonstrează, de fapt, cum a lucrat şi prima dată. Cât de nebun trebuie să fii să comanzi un omor, când eşti judecat pentru o asemenea faptă? Haideţi să fim serioşi. Dar, eu am încredere în instanţa de judecată”, a conchis primarul, care spune că ar fi încercat să pună punct conflictului cu Ion Berzoi, dar “dacă mă duceam la el, el putea interpreta gestul ca o recunoaştere a vinovăţiei, şi nu este cazul”.

Iurie Cerneavschi, fostul viceprimar din Hârbovăţ, cel despre care primarul Ion Gheţan a spus că ar fi fost implicat în scenariul de asasinare a lui Ion Berzoi, califică declaraţiile primarului drept “cea mai mare prostie pe care o pot spune. Ei doar alcătuiesc minciuni”, susţine acesta. “Nu cred eu să fi fost o provocare. Juristul Hâncu i-a spus killerului că îi va da cealaltă tranşă din suma promisă atunci când soţia lui Berzoi va veni la primărie după certificatul de deces. Asta deja nu mai este joacă”, a conchis fostul viceprimar.

Una peste alta, dosarul are toate şansele să ajungă la CtEDO, acolo unde ambii funcţionari sunt decişi să apeleze dacă instanţele naţionale nu le vor da dreptate.

P.S. Procurorii au dispus recent neînceperea urmăririi penale în urma acuzaţiilor lui Ion Berzoi precum că Ion Gheţan ar fi încercat pentru a doua oară să-l asasineze. Berzoi a atacat refuzul procurorilor în instanţa de judecată.