Culisele dosarului “dolari falşi”: 13 condamnaţi (ne)vinovaţi?

13 persoane au fost condamnate în dosarul milioanelor de dolari falşi, iniţiat în vara anului 2009 de poliţiştii conduşi atunci de generalii Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari. Condamnaţii se declară nevinovaţi şi afirmă că persoanele care ar trebui cu adevărat să facă puşcărie pentru fabricarea şi punerea în circulaţie a banilor falşi sunt în afara procesului sau participă la el în calitate de martori.

La 22 iulie 2009, în cadrul unei fastuoase conferinţe de presă, Vladimir Botnari, Comisarul General al municipiului Chişinău, anunţa că poliţia a anihilat activitatea unei reţele internaţionale de falsificare a banilor şi a confiscat cea mai mare captură de bani falşi depistată vreodată pe teritoriul R. Moldova – circa 2 milioane USD. În ajun erau reţinute 12 persoane, printre care Valentin Rimschi, considerat capul reţelei, fost colaborator al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, fizician celebru, dar şi 4 foşti angajaţi ai poliţiei, Sergiu şi Gheorghe Stepuleac, Petru Sert şi Dumitru Starodub, ultimul, candidat pe locul 48 la funcţia de deputat pe listele PSD la alegerile care erau programate pentru 29 iulie 2009, adică peste exact o săptămână de la anunţul lui Botnari.

26=17=13

“Sunt careva legături între Rimschi şi Veaceslav Platon, candidat pe locul 7 la funcţia de deputat pe listele AMN”, spunea atunci Botnari. De asemenea, acesta lăsa să se înţeleagă că banii falşi ar fi putut fi folosiţi în sponsorizarea violenţelor din 7 aprilie 2009 sau în sponsorizarea campaniei electorale a partidelor de orientare democratică. Potrivit poliţiei, 1,2 mln USD falşi au fost depistaţi la o vilă ce aparţinea unui inculpat, iar alte 800 mii USD fuseseră găsiţi în cadrul mai multor percheziţii la Briceni, Bălţi sau Cahul. Botnari anunţa că “gruparea criminală” activa pe teritoriul R. Moldova de aproape un an, timp în care expediase peste hotare alte 2 mln USD falşi.

În aceeaşi perioadă, au fost reţinute încă 14 persoane, numărul bănuiţilor în acest dosar ajungând la 26. Încet-încet, pe parcursul urmăririi penale sau mai devreme, din dosar au “dispărut” mai multe nume vehiculate iniţial de Botnari. În instanţa de judecată nu au ajuns Gheorghe Stepuleac şi Petru Sert, ex-poliţişti, dar nici Dumitru Starodub şi Veaceslav Platon,  foşti candidaţi la funcţia de deputat pe listele PSD şi AMN. În privinţa lui Sert, Starodub şi Platon, nici măcar nu au fost efectuate acţiuni procesual penale.

Din 26 de persoane, în judecată au ajuns 17: Valentin Rimschi, Alexandr Balachin, Stelian Odajiu, Dumitru Odajiu, Iuri Paniciuc, Anatoli Juravliov, Troian Prozor, Artur Prozor, Eugeniu Moiseev, Andrei Andronache, Igor Crivoi, Yosef Greenberg, Victor Şabelschi, Valeriu Tonu, Nicolae Buzdugan, Sergiu Melnic şi Sergiu Stepuleac.

Iniţial, procurorul acestui caz a fost Gheorghe Cobzac. Acesta a devenit ulterior avocat, iar cazul a fost preluat de procurorul Vlad Guzic.

După zeci de procese de judecată, pe durata a 2 ani şi jumătate, în penultima înfăţişare, Guzic a cerut magistraţilor Judecătoriei Ialoveni ca 3 din cele 17 persoane acuzate să fie achitate. “O practică mai puţin întâlnită, ca acuzatorul să ceară achitarea acuzaţilor”, au spus toţi avocaţii implicaţi în proces. Acest lucru ar demonstra, spun ei, că în acest dosar sunt foarte multe persoane nevinovate, care au fost incluse din motive politice sau din răzbunare. Guzic a cerut achitarea lui Nicolae Buzdugan, Sergiu Melnic şi Sergiu Stepuleac, pe motiv că în acţiunile lor nu au fost găsite elementele constitutive ale infracţiunii, iar pentru ceilalţi 14, a cerut până la 15 ani de puşcărie.

Dosar fabricat?

Ultima înfăţişare în cadrul acestui dosar în instanţa de fond, care a avut loc luni, 30 ianuarie 2012, i-a găsit întemniţaţi doar pe 3 inculpaţi: Valentin Rimschi, Alexandr Balachin şi Stelian Odajiu. Ceilalţi acuzaţi au aşteptat sentinţa în libertate. 3 dintre ei nu au ajuns la proces. Unuia i s-a făcut rău cu câteva minute înainte de pronunţarea sentinţei şi a fost luat de Salvare. Alţi 2 acuzaţi nu au venit, pe motiv de boală.

Chiar şi aşa, sala de şedinţe a Judecătoriei Ialoveni era neîncăpătoare pentru acuzaţi şi pentru rudele acestora, veniţi să-i susţină. Atmosfera nu era una “funebră”, aşa cum ar părea că trebuie să fie atunci când se pronunţă o sentinţă în care rişti ani grei de puşcărie, zâmbetele şi glumele fiind la ele acasă.

În celula din sala de judecată, Rimschi discuta mai mult cu Balachin. Nu uitau nici ei să zâmbească, deşi nu erau deloc optimişti. “Aşteptăm să fim condamnaţi la ani grei de puşcărie. Aşa este ordinul de sus. Dosarul este unul fabricat. Cei care trebuie să fie aici sunt acum liberi. Dar, vom merge la CEDO să căutăm dreptatea, pentru că aici ne este imposibil să facem asta”, ne-a spus, printre gratii, Valentin Rimschi, considerat de poliţişti capul reţelei. Anterior, acesta a trimis câteva scrisori pe adresa ZdG, prin care îşi susţinea nevinovăţia. În celălalt colţ, Stelian Odajiu discuta cel mai probabil cu mama şi sora sa şi refuza să discute cu noi sau să fie fotografiat.

Sentinţa a fost pronunţată de completul de judecată condus de Alexandru Sandu, şi judecătorii Nadejda Toma şi Grigore Lungu, după 2,5 ore de aşteptare, timp în care majoritatea acuzaţilor au stat într-un bar din apropiere.

Magistraţii au satisfăcut aproape integral cererea procurorului Guzic. Instanţa i-a achitat, aşa cum a cerut însuşi procurorul, pe Sergiu Stepuleac, Sergiu Melnic, Nicolae Buzdugan, dar şi pe Valeriu Tonu, pentru care Guzic a cerut 7 ani de închisoare. Cel mai mult va sta după gratii Valentin Rimschi – 12 ani, în penitenciar de tip închis. Alexandr Balachin ar putea sta 10 ani, iar Stelian Odajiu – 8 ani. Totodată, 4 persoane au fost condamnate la închisoare cu suspendare, celelalte la 4 – 10 ani de închisoare, toate în penitenciar de tip închis (vezi tabelul 1). Procurorul a spus că este mulţumit “parţial” de decizia instanţei. Condamnaţii, însă, sunt decişi să atace sentinţa la Curtea de Apel.

Cu toţii la CEDO

Sergiu Melnic, unul dintre cei 4 achitaţi, ne-a spus că se aştepta să fie declarat nevinovat, dar a precizat că, pentru el, acest dosar nu este unul încheiat. “Am ştiut că nu voi fi condamnat, pentru că nu am avut pentru ce. Cineva şi-a luat angajamentul să mă închidă, dar nu i-a reuşit”, ne-a spus Melnic. “Acum, voi cere despăgubiri morale pentru cele 20 de zile în care am stat închis pe nedrept. Dacă aici nu voi fi despăgubit, voi apela la CEDO”, a precizat Melnic, care susţine că în cadrul acestui dosar există multe persoane condamnate pe nedrept. “Poliţistul Fiodorov, care a folosit oamenii, organizând aşa-zisele flagranturi, ar trebui să răspundă. Trebuie să aibă obraz pentru ce a făcut cu copiii oamenilor”, a conchis Sergiu Melnic.

Şi Nicolae Buzdugan, achitat de instanţă la cererea procurorului, după ce s-a aflat timp de 17 luni în arest la domiciliu, a menţionat că va apela inclusiv la CEDO, cerând despăgubiri pentru detenţie ilegală.

“În 2002, l-am filmat pe Botnari cum conducea o maşină cu heroină. Iată de ce am apărut eu în acest dosar”, ne-a spus Sergiu Stepuleac, al treilea achitat din acest dosar. “Cred că procurorul a acţionat în baza legii, pentru că nicio persoană nevinovată nu poate sta în detenţie. În acţiunile mele nu au fost componente de infracţiune. Voi cere să fie tras la răspundere poliţistul care mi-a înaintat învinuirea şi m-a închis, neavând vreo probă. Şi procurorul Gheorghe Cobzac, care a susţinut prostia respectivă, deşi nu erau probe, am să cer să fie tras la răspundere penală”, a precizat Stepuleac, care a mai afirmat că ar figura mai multe  persoane nevinovate în acest dosar. “Fiodorov, Sert şi Rada Pogrebnaia, cei care i-au provocat pe aceşti oameni, ar trebui să apară în dosar”, crede Stepuleac, care va cere şi el despăgubiri pentru detenţie ilegală.

“Nu au adus nicio dovadă că am fost implicat în acea “afacere”. Eu sunt aici doar pentru că anterior am fost condamnat”, a spus, la finele şedinţei, Alexandr Balachin, condamnat la 7 ani de închisoare.

“Cei implicaţi în falsificarea şi punerea în circulaţie a banilor sunt în afara dosarului. Ei sunt ca martori”, a spus Valentin Rimschi, condamnat la 12 ani de detenţie.

Continuare în nr. următor
Citiţi în numărul următor al ZdG cine sunt Veaceslav Fiodorov, Petru Sert şi Rada Pogrebnaia şi de ce toate persoanele implicate în acest dosar susţin că ei sunt cei care ar trebui să fie anchetaţi. Tot atunci, vedeţi schema descrisă de inculpaţi, în urma căreia aceştia erau reţinuţi în flagrant cu bani falşi asupra lor, şi cum explică acum, la 2 ani şi jumătate de la acea conferinţă de presă, mersul lucrurilor în acest dosar ex-comisarul Vladimir Botnari, devenit general după deconspirarea cazului.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Nicoly

    Imi pare tare rau ca nu am ajuns, dar dupa 8 ore de mers pe jos, cu tnreuri si avioane, am avut nevoie de cateva ore sa-mi trag sufletul Dar felicitari!

  2. Andrey

    Всем привет! и спасибо всем за то что судьба когда то свела меня с вами, эта ситуация дала мне мозгов, терпения и новый взгляд на мир!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *