Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   "Capul rakeţilor* din Moldova"

„Capul rakeţilor* din Moldova”

Este basarabean, a învăţat bine la şcoală, şi acum se numără printre cei mai influenţi bărbaţi din Iaşi, România. În ultimii 10 ani despre el s-au scris şi s-au publicat peste 16000 de articole şi de fotografii. Din păcate, aceste articole îl descriu ca pe o persoană coruptă, agresivă, cu interese criminale, iar procesele judiciare intentate asupra lui îi incriminează organizare de asasinate, de grupări mafiote, de corupere a multor reprezentanţi ai instituţiilor publice. Presa din România l-a supranumit „Capul rakeţilor din Moldova”.

În decembrie 2009, judecătorii de la Tribunalul Iaşi au decis arestarea preventivă a cetăţeanului moldo-român Vasile Rodideal pe motiv ca acesta nu a respectat condiţiile impuse de instanţa de judecată în momentul în care fusese pus în libertate. Rodideal fusese deja arestat într-un dosar  legat de  traficul de ţigări de la Vama Albiţa, în iulie 2008, însă la scurt timp a fost pus în libertate cu interdicţia de a părăsi ţara, dar el a dispărut cu totul. Judecătorii au dispus arestarea repetată a lui, dar nu a mai fost de găsit.

Sute de articole, dar eroul nu-i

„Nimeni pare să nu ştie unde se află. S-au scris sute de articole. Asupra lui sunt deja pronunţate decizii judiciare irevocabile, dar nu e de găsit”, a declarat pentru ZdG Tudor Leahu, redactor-şef al ziarului „Bună Ziua, Iaşi”, ediţie care a publicat zeci de articole privind activitatea lui Rodideal şi a unei reţele interlope create de acesta la Iaşi şi la Piatra-Neamţ.

Unul dintre cele mai recente dosare deschise pe numele lui Rodideal îi incriminează lui şi fostului sef al vămii Albiţa, Ghiţă Berbece, că ar fi fost implicaţi în transportarea ilegală a unor cisterne cu ţigări din R. Moldova în România.

Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au continuat audierile fără ca Vasile Rodideal să mai fie prezent în sala de judecată. În lipsa lui, în ianuarie 2010, un martor a povestit detalii despre modul în care se lucrează la Vama Albiţa, cum se controlau maşinile, cine era cel care ordona efectuarea controalelor etc.  Primele transporturi cu ţigari ascunse în autocisterne au fost reţinute în luna aprilie 2008, de către poliţiştii ieşeni. Atunci au fost descoperite 456.790 de pachete cu ţigări, dar principalul suspect, Rodideal, lipseşte. Un alt cetăţean al R. Moldova, Vladimir Mardar,  zis „Vova”, acuzat de participare în aceleaşi acte de contrabandă,  de asemenea nu a fost găsit niciodată, existând doar presupuneri că s-ar afla în R. Moldova. „Procurorii aduc următoarele acuzaţii membrilor grupării: iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, participare la prezentarea la autoritatea vamală de documente vamale care se referă la alte mărfuri sau bunuri sau la alte cantităţi decât cele prezentate în vamă, participare la înşelăciune, nerespectarea operaţiilor de import sau export şi pentru marfă contrafăcută. Rechizitoriul are aproape 250 de pagini. Anchetatorii susţin că membrii reţelei au introdus în ţară importante cantităţi de ţigări în cursul anului 2008, fără să plătească taxe şi accize către bugetul de stat“, scrie „Bună Ziua, Iaşi”.

„Nu sînt vinovat cu nimic. Dintre persoanele ale căror nume au fost menţionate în acest dosar, eu nu îl cunosc decît pe Bogdan Radu, cel care este finul meu. De asemenea, nu am fost implicat în nici un transport de ţigări”, a declarat în faţa judecătorilor ieşeni Vasile Rodideal. În acelaşi timp, fostul şef al Vămii Albiţa a precizat că nu se face vinovat de infracţiunile de care este acuzat. „Nu sînt vinovat. Şi eu, la rîndul meu, îl cunosc doar pe Bogdan Radu, cel care mi-a fost elev la Şcoala Vamală“, a menţionat Ghiţă Berbece, citat de „Ziarul de Iaşi”.

În timp ce ancheta mergea greu, din cauza lipsei principalului inculpat, un alt gol a intervenit în lista acuzării. Ghiţă Berbece, fostul sef al Vămii Albiţa, a murit într-o dimineaţă de februarie a acestui an, în urma unui infarct.

În timp ce publicul aştepta, totuşi, o decizie pe cauza penală a lui Vasile Rodideal în cazul traficului de ţigări, la 17 martie 2010, la Judecătoria Iaşi, a fost pronunţată decizia în cazul lui Pavel Rodideal, fiul lui Vasile Rodideal. Acesta era acuzat că a comis o tâlhărie pe Splai Bahlui. Sub ameninţarea cuţitului, i-ar fi furat un telefon unei tinere. Apoi, la finele lunii mai 2010, a fost luată o nouă decizie judiciară pe numele lui Rodideal. Dar nici aceasta nu viza cazul traficului de ţigări la Vama Albiţa.

Maşini şi poliţişti de lux

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis condamnarea ofiţerului de poliţie Ovidiu Cristian Popa la patru ani de închisoare  pentru trafic de influenţă şi interdicţia de a mai munci ca poliţist. Acesta a fost acuzat că a intrat în baza de date a poliţiei pentru a modifica datele cu privire la suspendarea permisului de conducere a lui Vasile Rodideal. Şi Vasile Rodideal a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pe acest caz, pe care şi Gheorghe Cătălin Mararu, un alt fin al lui Rodideal, a primit trei ani cu suspendare.

Istoria automobilelor în lumea interlopă de la Iaşi şi Piatra-Neamţ este de-a dreptul unică. În noiembrie 2005, o limuzină Audi A8, proprietatea finului Gheorghe Mararu, a fost distrusă într-un incendiu la Piatra-Neamţ. Apoi, încă două maşini ale aceluiaşi proprietar au ars, inclusiv un Porsche Cayenne.

„Mi-au fost incendiate trei maşini scumpe şi lumea vorbeşte că (Dumitru) Mironescu le-ar fi dat foc”, îl cita „Ziarul de Iaşi” pe finul lui Rodideal. Ulterior, în februarie 2006, Dumitru Mironescu a fost adus la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iaşi cu câteva gloanţe în cap. Tiberiu Cristodorescu, prietenul lui Mironescu şi fost partener al lui Rodideal, a declarat pentru presă că e un al doilea asasinat organizat de naşul Vasile şi finul Gheorghe. Primul asasinat ar fi fost organizat chiar asupra lui Cristodorescu, de către Rodideal şi Mararu. Asasinatul a eşuat cu ajutorul interceptărilor SRI, scrie presa, dar Vasile Rodideal a  fost condamnat, în lipsă, la 15 ani de detenţie.

Finul mort, naşul dispărut

În septembrie 2010, Curtea de Apel Iaşi a mai luat o decizie pe numele lui Rodideal. De această dată, procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi l-au acuzat pe un om de afaceri, fost deputat PSD, Iulian Tocu, considerat şi ca unul dintre cei mai bogaţi oameni din judeţ, că s-a folosit de ajutorul lui Vasile Rodideal şi al finului său Gheorghe Mararu pentru a cumpăra societatea comercială Comat SA din Piatra-Neamţ, care se află în lichidare judiciară. De această dată, judecătorii au decis că Rodideal nu este vinovat, dar acesta oricum nu a fost găsit ca să fie înştiinţat oficial că într-un dosar a ieşit curat.

Sâmbăta trecută un nou personaj din lista celor anchetaţi în dosarele legate de Rodideal a dispărut pentru totdeauna. Finul său de cununie, Gheorghe Mararu, de 32 de ani, a fost împuşcat mortal, în dricul zilei, în timp ce bea o cafea într-un local din Piatra-Neamţ, împreună cu soţia sa şi cu fratele său, Bogdan Mararu, în vârstă de 36 de ani.

Gheorghe nu a supravieţuit decât câteva minute celor 4 gloanţe, pe când fratele său a ajuns viu la spital cu două împuşcături în burtă. Chiar din spital, acesta a declarat că oferă recompensă de un milion de euro pentru găsirea lui Cristian Chilat, zis Falău, care i-a ucis fratele.

Chilat a fost reţinut marţi de procurori, fără să fie nevoie de milionul promis. Fusese eliberat din închisoare înainte de termen, în urmă cu aproximativ trei luni, fiind inculpat anterior şi pentru incendierea unei maşini de lux a lui Bogdan Mararu. Acesta de la urmă şi-a înmormântat fratele mai mic fără să fie ajutat de naşul de cununie al lui Gheorghe.

În topul mondial

“Am auzit că şi-ar fi înşelat un partener de afaceri şi ar fi vândut şi maşina. Ar fi deja plecat din ţară”, declară cel care e considerat rival de moarte al lui Rodideal, Tiberiu Cristodorescu, citat de “Europa Liberă”, adăugând că basarabeanul avea mai multe datorii în Iaşi şi că a plecat pentru a lăsa totul în urmă.

Astfel, în doar câţiva ani, cetăţeanul R. Moldova Vasile Rodideal a ajuns nu doar unul dintre cei mai temuţi interlopi din România, ci şi în “topul celor mai periculoşi zece infractori căutaţi de România în străinătate”. Or,  “Raketul basarabean Vasile Rodideal ocupă prima poziţie în topul celor mai de temut infractori ieşeni”, scrie ziarul “Bună Ziua, Iaşi”.

Am încercat să aflăm detalii despre Vasile Rodideal în satul său de baştină din R. Moldova, Găleşti, r. Străşeni. Una dintre fostele sale învăţătoare, Liubov Boico, ne-a spus că acesta a fost un elev foarte bun, având şi note, şi comportament ireproşabil. “A plecat de mult din sat, iar părinţii i-au decedat, aşa că nu l-a văzut lumea pe la noi. Dar cât a fost la şcoală a fost chiar un elev bun. Era cuminte şi avea note bune.”

*Raket, rakeţi s. m. 1. infractor periculos provenit din spaţiul fostei U.R.S.S., acţionând dupa 1989 pe teritoriul României, specializat în atacuri armate asupra autovehiculelor de pe şosele. 2. membru al unor organizaţii ruseşti de tip mafiot. Sursa: Dicţionar de argou al limbii române

Alina RADU