Principală  —  Ediţia PRINT   —   Funeraliile panseluțelor

Funeraliile panseluțelor

De când nu ne-am mai auzit, s-a întâmplat profanarea Focului Sacru, pentru că, și în acest an, a fost lăsat să fie adus în R. Moldova de niște oameni certați cu legea, dar mai ales cu bunul simț. Unii i-au luat în serios pe barosanii încărcați în avion, îndreptându-se în tradiționalul „turism” religios, purtând după ei sticle cu divin scump. Alții au râs de ei, exact cum s-au amuzat pe seama delegației „prezidențiale” care, anul trecut, l-a însoțit pe șeful statului, Igor Dodon, tocmai pe Muntele Athos, în Grecia, bine dotați de acasă cu tot ce-i necesar pentru chefuri alese. Iar alții, mai bine zis capii bisericii ruse din R. Moldova, i-au decorat cu pioșenie.

Așa sau altfel, focul, adus tainic de funcționari barosani, nu a ajuns la toată lumea. Nici nu avea cum să ajungă, deoarece, potrivit unor prescripții, flacăra sfântă se stinge imediat cum este luată în mâini de persoane cu sufletele încărcate de păcate. Așa cum focul haric nu a ajuns pentru toți, unii, uitați de lume și de lumină, au continuat să-și trăiască zilele în întuneric, iar alții, în disperare, au ales să plece pentru totdeauna în veșnicia neagră.

Între timp, au continuat bătăliile electorale. Grele, dure, stupide, inutile, de parcă Chișinăul, pentru Primăria căruia se dau luptele, ar fi o vacă sacră, capabilă să purifice și să înnobileze pe oricine. Nu are cum. Nu are cum înnobila pe oricine.

Pe altarul acestor lupte, zilnic, sunt aruncate în vânt milioane. Se întind panouri luxoase, sunt tipărite pliante și ziare, sunt instalate corturi și sunt achitate pagini de lux în ziare și reviste scumpe. Vârf la toate au pus cele două milioane de lei, vânturate pentru achiziționarea a 200 de mii de fire de flori, niște panseluțe multicolore, care, până la urmă, au fost sacrificate de dragul promovării imaginii unuia dintre candidații pentru Primăria Chișinău. De ce nu le-a cumpărat din banii săi? Sau din banii sponsorilor? De ce a trebuit să fie jefuit bugetul municipal?

Cele două milioane ar fi putut deveni mese calde, pâini puhave, ciorbe gustoase, ceaiuri lecuitoare, medicamente salvatoare pentru sutele de mii de oameni chinuiți de foame și disperare.

După funeraliile panseluțelor, Guvernul a venit cu o inițiativă socială despre care crede că ar fi greu de contestat. Astfel, începând cu 2018, un număr de 2600 de copii, rămași fără ocrotire părintească, vor primi indemnizații zilnice, începând cu clasa a 5-a și până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Potrivit Executivului, aceste indemnizații zilnice vor contribui la sporirea bunăstării materiale a copiilor plasați în servicii de protecție de tip familial și comunitar și la dezvoltarea abilităților individuale ale acestora privind gestionarea rațională a banilor personali. Cât a considerat Guvernul că trebuie să constituie indemnizația zilnică pentru un copil rămas fără ocrotirea părinților? 10 lei, exact cât a costat un singur fir de panseluță din covorul din fața Catedralei. Este adevărat, în zile speciale, cum ar fi Anul Nou, Nașterea lui Iisus Hristos, Paștele și Ziua ocrotirii copilului, indemnizația va fi de 70 de lei, iar în ziua de naștere – 100 de lei.

Deci, în 2018, pentru cei 2600 de copii selectați să beneficieze de asemenea indemnizații statul va cheltui 10,4 milioane de lei. Atât cât ar fi valorat cinci covorașe din panseluțe.